Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Veterinární inspektor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(06.11.2014 8:55)Albert Gross napsal(a): [ -> ]... Symptomy pribúdajú, včelstvá padajú, veterina a výskum sa nenechá vyrušovať a včelári sú ako nemé deti. Netreba strieľať od pása, ale na istotu - žiadne konšpirácie, ale skutočné diagnozy.
Zdenek Klíma v MV5/2014:"O větším úhynu včelstev, než je u chovatele řekněme obvyklé, je vždy nutno informovat veterinárního inspektora místně příslušné veterinární správy".
Hláste im všetko, zlepšia sa štatistiky v prospech včelárov Idea.

Zdenek i Albert mě inspirovali k založení tohoto tématu. Vím, že se asi něco dá vygooglit, ale vypadá to, že pro většinu včelařů je partner pro vše ČSV, nikoliv veterinární správa. Proto bych uvítal (snad nejsem sám) zkušenosti z jednotlivých regionů. Kde se dá takový veterinální inspektor najít? Jaké jsou zkušenosti s komunikaci s nimi?
Kontakt na něj získáš přes Krajskou veterinární správu. Ta mívá okresní inspektoráty a na nich je někdo, kdo kromě hromady jiných věcí má na starosti i včely. Na toho se ptej. Tedy pokud Ti jde o včely z pohledu nemocí atd. Jiná osoba má na starosti medárny apod.

Osobní zkušenosti mám dobré - z vícero regionů.
Slyšel jsem ale i o přístupech, kdy údajně někde jdou na ruku místnímu vedení včelařských spolků.
Kdysi jsem se ptal veterináře, kam chodím se psem. Posílal mě do Prahy. Ale já vlastně nic nepotřeboval, tak jsem to víc neřešil.
Tak jsem teď googlil. SVS:
http://eagri.cz/public/web/svs/portal/org-utvary-svs/
V mém případě tedy v Benešově:
http://eagri.cz/public/web/svs/portal/or...esky-kraj/
a veterinární inspektor (našel jsem ho v adresáři dle jména - znám ho)
http://eagri.cz/public/web/svs/portal/za...43637.html
Několikrát jsem ho slyšel mluvit na scůzích ČSV. Pamatuji si, jak říkal, že pozná kdo léčil a kdo ne dle záznamu v deníčku včelaře a taky jsem ho slyšel nadávat na jednoho nástavkáře, že neléčí dle předpisů. A taky zmínil, jak šel pálit úly a ejhle - vlastník už si prý úly spálil sám (snad dokonce ve spolupráci s předsedou ČSV) Nějak jsem pochopil, že úly přestěhovali za stodolu.
Víc zkušeností nemám.
U nás je povinná evidencia" Kniha veterinárnych úkonov", kam si včelár má zaznamenať liečenie, prehliadky a pod. Ale väčšina z nich pri prehliadkach tento doklad nevie nájsť... Ak si chcete pozvať veterinára pre podozrivý úhyn, musíte mať aspoň tento dokument. Veterina by mala určiť príčinu úhynu, posúdiť stav a vydať opatrenie. Ak im to papierovanie začne liezť na nervy, možno požiadajú o riešenie vyššiu inštitúciu a výskum, aby sa zbavili čierneho petra. Je chyba, že úhyny tajíme.
Veterinárna kniha je pre veterinárov, len na odbavovanie sa ked to budú čítat. V skutočnosti je to k ničomu.

A ked nebudem nikdy včelstvá liečiť, potom na čo mi je taká kniha.
(12.01.2016 17:09)Doktor napsal(a): [ -> ]záznam o léčení je první věc, na kterou se ptá.

Zažil někdo kontrolu od SVS kde by se nekontrolovaly papíry ale stav včelstev? Tedy mimo prohlídek v ochranném pásmu.
Ja!
Ale pri tom si pýtajú aj knihu veterinárnych úkonov, kontrolu mal aj bratranec.
Já nezažil, ale před 2 dny přišel důvěrník a požadoval, poprvé v mém životě, vyplnění do formuláře ZO data jednotlivých léčení. Je mou povinností tomu vyhovět? Děkuji za odpovědi.
Není, pokud chovatel nechce.
http://www.svepravnyvcelar.cz/Poradna
Jiří
U nás existuje dôverník /charitatívny služobník občianskeho združenia/ a asistent úradného veterinárneho lekára /AÚVL/, ktorý je pre veterinára oficiaálny štátny pomocný orgán. Ak nerešpektujete dôverníka, tak ste "neslušný", ale ak nerešpektujete AUVL, tak porušujete zákon. Dobrovoľníci občianskeho združenia nemôžu nahrádzať štátny orgán, čo sa však vo včelárstve bežne deje od Vedenia zväzov, až po hyperaktívnych dôverníkov.
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-SVS-ko...#pid101065
..ja robím AÚVL,niektorí včelári si ťažko zvykali na takú zmenu kompetencií Cool ..v jednej dedine u nás,dôverníka,ktorý objavil mor,hnal dotyčný včelár vidlami(bez následkov),keď by si to dovolil na AÚVL,tak by to bez následkov neskončilo..
Referenční URL's