Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Samovýroba mezistěn
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak jsem se konečně po peripetiích se změnou zimoviště včelstev dostal k odzkoušení výroby první série válcovaných mezistěn. Po varování "kdy to budeš dělat?", "kde to budeš dělat?" a pododobně jsem si splnit přání mít své mezistěny ze svého panenského vosku. První pokus jsem ještě dělal ručně, ale snad to bylo naposled. Je to opravdu těžká práce a ještě po 3 dnech si léčím bolestivý loket a vlastně celou ruku. Výsledek mě však uspokojil - podívejte se na:
http://jjvcela.sweb.cz/Mezisteny_soubory...zisten.htm

[Obrázky: TN_Obraz011.jpg]
No Honzo je to super.
Jen se chci zeptat - z té jedné desky je nakonec tedy asi dvou metrovej pás? Musíš to pořád jako vlastně během otáčení válců do nich tlačit a nebo si tu desku po nasunutí pak už berou válce sami? Asi ne co pořád se musí držet a přisouvat.
Díky Míra
Míro, jak jsem napsal, byl to můj první pokus. Nejsem tedy žádný odborník na mezistěny. Při tomto pokusu jsem musel lehce přitlačovat desku mezi válce. Záleží asi na průměru válců a na tloušťce a teplotě voskového polotovaru. Tyto HOBI válce jsou dost malé a tak nejde použít silnější polotovar než 10mm - to jsem odzkoušel. Možná, že by musel být výrazně teplejší = měkčí než jsem použil já (cca 40°C). Výrobce válců i př. Říha, který mu v Čechách dělá dealera, uvádí potřebu předválcování polotovaru mezi hladkými válci. Tomu jsem se ale chtěl vyhnout. Nemám k dispozici tak velké prostory, abych mohl použít tak dlouhé vývalky. Takhle z jedné desky (cca 1 litr vosku) udělám polotovar cca 2m na 5 - 6 mezistěn s minimem odpadu. Bude to chtít dodělat pár úprav. Šikmý stolek pro založení voskové desky před válci a možná navíjecí buben na naválcované pruhy mezistěn. Při provizorním skládání se (jen trochu) pomuchlaly v místě překladu.
To je bomba Smile
Díky za vysvětlení.
S těmi dodělávkami by to pak bylo už s plnou parádou. Jo Českej človíček je šikula a dovede poradit.
Možná až na mě, protože já si dneska nacpal vrták přes nehet do palce, když se mi zlomil! Angry
jjvcela : Skvělá mašinka, pár vychytávek a bude to jak v sériové výrobě. Vstupní náklady ale asi nebudou malé, pro pár včestev se to nemůže vyplatit.

Míra.P : To nešikovný maso holt musí pryč . . .
(16.11.2010 13:54)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]jjvcela : Skvělá mašinka, pár vychytávek a bude to jak v sériové výrobě. Vstupní náklady ale asi nebudou malé, pro pár včestev se to nemůže vyplatit.

Určitě. Ono se to podle mě nevyplatí ani v sériové výrobě. Musí se začít počítat: vstupní náklady, energie a hlavně čas, který tím strávíme.
Cenné je hlavně to, že se jedná o zpracování svého vosku (odpadá riziko zavlečení nemoci z cizího vosku).
A hlavně jde o to, že je to ECO...

Jinak jjvcelo klobouk dolů a obdiv je na mé straně!
Honza
jjvcela jako vzdy smekam. Diky Vam, ma zacinajici vcelar mnoho informací. Na Vasem webu vcelar nalezne opravdu mnoho cennych informaci. Jen kdyby bylo vice zkusenych vcelaru tak sdilnych, jako Vy. Tak at to pekne vali Smile Wink
Pro jjvcela:

Pane Jindro, mohl byste prosím vyfotografovat kousek mezistěny (±10 buněk) s přiloženým milimetrovým měřítkem přes střed buněk a foto zveřejnit na Vašich stránkách (nebo zde)? Ideálně ve všech třech osách buňky.
Moje zkušenost s mezistěnami vyráběnými na válcích podobného průměru je taková, že buňky jsou občas v jedné ose protáhlé - a včely na nich potom stavějí trubčinu...

A ještě bych se Vás rád zeptal, kolik váží 1 dm2 vyrobené mezistěny?

Děkuji.
Je to skvělé, panu Jindrovi veliká gratulace. Každopádně uzavřený koloběh vosku je zřejmě jedno z témat budoucnosti. Protože jsem ale starý kacíř a malý provokatér, dovolím si pootevřít jednu Pandořinu skříňku ..., protože mi v kebuli vrtá cosi a nějak to furt nejde ven ...Smile. Před časem mě na jedné z přednášek zaujal názor, že včely si vlastně staví buňky jinak. V podstatě na kruhovém půdorysu. A že ten známý šestiúhelník vzniká vlastně až následně vlivem osmotického tlaku. Konsekvence by byla ta, že by vlastně všechny lisy na mezistěny s šestiúhelníkovým půdorysem byly passé a (mírně řečeno) vlastně násilím na včelách - a z toho plyne dotaz, zda by nebylo lepší nechat včely stavět tak, jak ony samy budou chtít. A jsme u volné stavby. Ale to už je jiné téma. Tak je založím, což?
Příspěvky k volné stavbě jsem přesunul do tématu Volná stavba.
Přikládám vyžádané foto mezistěny. Válce mám nakoupené s roztečí 5,43mm. Už jsem měl tu čest zkoušet válcované mezistěny a problémů s trubčinou jsem si u nich nevšiml. Včely však trubčinu stavějí náhodně na libovolných mezistěnách. Měl jsem dokonce jeden plást z jedné strany s dělničím dílem a z druhé strany s trubčinou. Při stěhování stanoviště jsem ale všechny "perly" zlikvidoval. Co se týče mého použití mezistěn, mám je zejména do "medníkových" polonástavků, kde používám výhradně panenské dílo. Případné stavební rámky vystavěné trubčinou mi matky asi tak 3/4 zakladou a jsou pro mě dále nepoužitelné. Jen ta 1/4 čisté trubčiny mi zůstává do další sezóny. V plodištních vysokých nástavcích vyměňuji dílo při tvorbě oddělků opět jen mezistěnami. Důvody jsem popsal na mých stránkách. Zato oddělkům (a rojům) už dávám výhradně stavební rámky místo mezistěn. Rozhodně jsem se však nevšiml toho, že by včelky měly problém s předlisovaným, byť zdeformovaným šestiúhelníkem. Stačí se podívat na to jak vypadají buňky na hranici divoké stavby mezi dělničinou a trubčinou. Objevují se tam zákonitě buňky tříboké a víceboké.
Poslední poznámku se neodpustím = ten úlet v předcházejících příspěvcích týkající se osmotického tlaku snad nebyl myšlen vážně!

[Obrázky: TN_P4170002.JPG] [Obrázky: TN_P4170003.JPG]
Za foto i info děkuji.

JD
(17.11.2010 21:46)jjvcela napsal(a): [ -> ]Poslední poznámku se neodpustím = ten úlet v předcházejících příspěvcích týkající se osmotického tlaku snad nebyl myšlen vážně!

Ten osmotický tlak beru na sebe. Vždycky jsem byl ve fyzice špatný a navíc často nedával pozor. Diletoval jsem v prostoru, v němž nejsem "doma". Návrat k Tauztovi a omluva ... Wink
Také mě to přišlo divné. Osmotický tlak se týká kapalin - tlak vyvolaný tokem rozpouštědla přes polopropustnou membránu do toho prostoru, v němž roztok obsahuje vyšší koncentraci rozpuštěných molekul nebo iontů
Tak jsem dnes smontoval elektropohon k válcům. Místo běžně používané šnekové převodovky - velmi drahé řešení, jsem zvolil pro převodový poměr 1:25 dvojitý převod s předlohou. Pro pohon jsem použil přírubový třífázový motor 0,55 kW, který bude napájen frekvenčním měničem.

[Obrázky: TN_P4180002.JPG]
Je to pěkná mašinka, ale pro malovčelaře jako jsem já je to návratné za mnoho let... Škoda Sad
Hold některé věci jsou k nezaplacení - mají i jinou než finanční hodnotu.
To jstě, ale bez peněz do hospody nelez a týká se to i zdráví. Smile Ukecám manželku a snad si to též pro včelky pořídím Wink
Snad za rok cena klesne...
Po přečtení tohoto vlákna mi to nedalo a prohledal jsem internet:
tady je video z výroby mezistěn:

http://www.vceliprodukty.cz/video2.html

A tady alternativy pro mikrovýrobce:

http://www.medova.cz/?135,licí-forma-na-mezistěny
http://ovcsvpardubice.blog.cz/0905/jak-d...y-v-africe

Možná by mohla mít některá ZO ČSV válce pro své členy.
Referenční URL's