Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kade chodia včely v úle
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nemám pozorovací úľ, tak si neviem ani približne odpovedať na túto otázku.
Chodia po stenách? Ako prekonávajú vzduchovú medzeru v podmete? Vracajú sa po prelete na ten istý plást? Možno by to zaujímalo aj niekoho iného okrem mňa. (Nenašiel som podrobnejšiu analýzu tohto pohľadu.)
Pozorovacie úle mám takže odpovedám na základe mojich skromných skúseností. Na túto tému sa dá položiť veľa otázok aj odpovedí pretože tu pôsobí veľa faktorov .

(04.01.2015 21:17)misan napsal(a): [ -> ]Chodia po stenách?
Áno aj

(04.01.2015 21:17)misan napsal(a): [ -> ]Ako prekonávajú vzduchovú medzeru v podmete?
Záleží od toho aká je veľká , mám pocit že niekedy aj trochu podskočia Smile

(04.01.2015 21:17)misan napsal(a): [ -> ]Vracajú sa po prelete na ten istý plást?
Tak toto sa samotným pozorovacím okienkom nedá zistiť, iba ak by boli včely označené. Ak by si to chcel veľmi vedieť, treba pátrať , možno už na to niekto prišiel.
Podľa mne dostupnej literatúry sa lietavka snaží v úli vždy po príchode nájsť jedno a to isté miesto v spodnej časti úľa, kde odovzdá to, čo doniesla (prehadzovaním nadstavkov a plástov im to trošku komplikujeme). Včely v podmete niekedy aj podletia. Alebo vylezú po prednej stene úľa. Aspoň takto som to zatiaľ vypozoroval. Po stenách úľa chodia bežne.
Tento rituál som si rvýkrát všimol, keď tieto "naučené" včely narazili po založení sololitového dna pri odbere peľu, sa s tým nevedeli zmieriť a snažili sa sololit navlhčiť slinami a dokázali ho sa prehrýsť pod ňu a hromadili sa v dne prípadne ak sa prehrýzli do miesta pod mriežku, tak ju obchádzali a peľ pašovali do úľa bez jeho jeho straty nad nádobou. Neviem prečo to robili, lebo mali možnosť vyletieť z úľa tzv. sekundárnym letáčo do terénu. Je to zložioté s našimi včelami.
Přidám pozorování. Po stěnách včely chodí uplně běžně. Pokud máš výraznou pylovou snůšku, např ze slunečnice a včely létají očkem(kde pyl zbarví vnitřní stěnu úlu u očka)...., tak většina vběhne ihned do uličky, ale podle zabarvení vnitřní stěny to vypadá, že část jich ujde po stěně ještě o dva plásty dál, než zmizí v uličce....
.....K tomu, jak překonávají podmet.....Na jaře, když se koukneš zezadu do podmetu, tak většina včel(cca 80%) proleze česnem a zahne ke stěně, která je blíž k plodu....po té potom vyleze nahoru.....Některé včely však přistavájí na přední stěně úlu, nebo na česnové vložce a průchod česnem provedou "křídlama dolů" a potom po přední stěně dna a nástavku pokračují mezi plásty. Když začne výrazná snůška, tak lezou kudy to jde...Big Grin....ale všiml jsem si, že včely "vytvoří" jakési "řetízky" z vlastvích těl, které sahají až na dno vysokého podmetu a řekl bych, že skoro polovina vracejících se včel používá tyto řetízky jako žebřík....Smile V opačném směru...tj. na cestu ven používají boky dna ale tak v 50ti %, dalo by se říct, že seskakují (padají) ze spodních louček na síto...a pak pokračují ven.... Ty řetízky při snůšce mám někde nafocený....snad to najdu.
(05.01.2015 19:38)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]...

OK Zaujalo ma to z pohľadu nákaz a čistenia
Referenční URL's