Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Darování medu ZŠ - MŠ
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
V naší ZO vznikl nápad, dětem v místní ZŠ a MŠ darovat na svačinky med (20kg), který jsme samozřejmě chtěli opatřit všemi náležitostmi, jako je např. etiketa. Viděl jsem to párkrát ve Včelařství. Protože jsem měl služební cestu na KHS, vznesl jsem tam dotaz, zda toto darování medu nemá nějakou překážku. Poslední co bychom chtěli by byla změna daru z ušlechtilé pohnutky na dar danajský. Dostal jsem odpověď, že toto darování možné není. Možná to někomu pomůže, třeba už to také někoho napadlo. Myslím, že by se to mohlo rozporovat, ale přemlouvat státní správu abychom mohli něco někomu darovat.....Sad No asi mi to nedá a pokusím se oslovit právníka svazu, přijde mi to postavené na hlavu ale možné je dnes asi všechno.

email:
Dobrý den pane Klinkovský,
Váš dotaz jsem vznesla pro ověření na naše právní oddělení a takto mi bylo odpovězeno:

Píšu kompletně informace k nákupu medu od farmáře přímo pro účely školy.
Pokud jde o tyto osoby (včelaře) fungují ve dvojím režimu, buď mají pro tyto účely zřízené IČ tzn. mají klasický potravinářský podnik (NAŘÍZENÍ 852/2004) a své produkty prodávají a jako takoví jsou dozorování kontrolními orgány (SVS) a tady by problém v nákupu výrobků od nich nebyl.

Pak je zde druhá kategorie a tu nejspíš máte na mysli vy, tj. drobní včelaři kteří své drobné produkty dál prodávají „ sem-tam“ nepravidelně například na různých trzích nebo lidem v okolí.

K tomuto prodeji na základě všech dostupných informací a ověření u SVS a legislativy v dané oblasti (viz níže) uvádím následující: tento prodej je určen pro prodej konečnému spotřebiteli ,do maloobchodní sítě nikoli pro prodej pro stravovací služby zvlášť pokud se jedná o prodej pro stravovací účely kde jsou strávníci děti. Tento med totiž není jakkoliv kontrolován a sledován z pohled kvality např. z pohledu obsahů různých pesticidů, reziduíí apod …



§15 odst. 3 vyhláška č. 289/2007 Sb.
(3) Za malé množství medu, určeného k prodeji chovatelem v domácnosti chovatele, hospodářství chovatele, na stanovišti včel, v tržnici nebo na tržišti přímo spotřebiteli pro spotřebu v jeho domácnosti, anebo k dodání medu chovatelem do maloobchodní prodejny, která zásobuje přímo konečného spotřebitele a která je na území kraje, v němž se nachází stanoviště včel, se považuje množství nepřevyšující 2 tuny ročně.

§ 27a odst. 1 písm.d) zákona č. 166/1999 Sb. o veterinární péči

d) prodávat med pocházející z vlastního chovu včel ve své domácnosti, ve svém hospodářství, na stanovišti včelstev, v tržnici nebo na tržišti, anebo jej dodávat do maloobchodní prodejny, která zásobuje přímo konečného spotřebitele a je na území kraje, v němž se nachází stanoviště včelstev; je-li med prodáván v tržnici nebo na tržišti, anebo dodáván do maloobchodní prodejny, musí být označen jménem, příjmením a adresou bydliště chovatele, jde-li o fyzickou osobu, nebo názvem a sídlem chovatele, jde-li o právnickou osobu, druhem medu podle jeho původu a údajem o jeho množství, a je-li dodáván do maloobchodní prodejny, také datem minimální trvanlivosti,

Jinak dozor v této oblasti vzhledem k tomu, že jde o produkt živočišného původu spadá do kompetence Státní veterinární správy
Závěr je takový že takový med nelze pro tyto účely nákup pro stravovací služby zakoupit neboť ten je určen konečnému spotřebiteli, a např. mateřská škola konečného spotřebitele nepředstavuje .


[Obrázky: med.jpg]

Nevím jak to je to přesně ve věci nákupu surovin u stravovacích zařízení, zda mohou nakupovat v maloobchodě, ale pokud jako včelař mohu podle § 27a odst. 1 písm.d) zákona č. 166/1999 Sb. o veterinární péči
med prodávat do maloobchodu, kde by teoreticky mohlo nakupovat i stravovací zařízení, proč podle SVS nelze tento článek obejít?

Člověk by i kolikrát něco dobrého udělat chtěl, ale když ono to nejde...............
Jestli tomu rozumím dobře, musíte provést následující kroky
- dát škole účelový dar ve výši 2000 Kč na rozvoj zdravého životního stylu, občerstvení pro žáky, občerstvení na velikonočním jarmarku atd.
- dát 20 kg do čtyř velkých sklenic a každou opatři etiketou (datum spotřeby, dodavatel atd.) Takový to med se může prodávat v místní prodejně. Nákupní cena 100 Kč / kg, prodejní cena 100 Kč/ kg , je akce Smile
- ředitel školy, vedoucí kuchyně v daném obchodě nakoupí med v akci 100 Kč / kg
a je vše OK.
Samozřejmě můžete použít jakoukoli cenu od 1 Kč po cenu v místě obvyklou.

Bohužel místo jednoho papíru je těch papírů několik, ale co bychom neudělali pro děti a pro úředníky.
Pokud se ukáže, že to přímo darovat nelze a šlo by to pouze proúčtovat prostřednictvím maloobchodu např. za symbolickou 1Kč, raději to dáme rovnou rodičům ku spotřebě doma. Sad
Pak už jen jedna otázka.
Bude to někdo kontrolovat?
V jídelním lístku chleba s máslem ve skutečnosti chleba s máslem a medem.
V jídelníčku čaj slazený ve skutečnosti čaj s medem.

Tenhle stát má tolik nařízení, které ani on nedodržuje.

Teď trochu vážněji. Med určitě darovat můžete a škola ho může přijmout. Jestli z něho budou plácat bábovičky to může být SVS úplně fuk. Jak škola dá med dětem je druhá věc. Nejlepší by bylo, aby nešel přes oficiální kuchyň. Tj udělají si tvůrčí odpoledne, velikonoční tvoření, den dětí, maškarní bál atd. při kterém pro děti a rodiče uvaří čaj a přichystají občerstvení s medem.
Škola může takovéto akce pořádat a bude za to pochválena a SVS ji určitě při nich nebude kontrolovat.

Jak to udělat přes jídelnu by Vám poradila vedoucí kuchyně, ty holky vědí co si můžou dovolit a kdy jsou přes čáru, je to jejich práce.
Já spíš doporučuji se do ničeho takového nepouštět. V dnešní době právnických sporů si akorát bude někdo koledovat o malér. Stačí jeden nespokojený rodič, nebo jedno alergické dítě a je problém na světě.

Pokud chcete něco pro školku, nebo školu udělat, udělejte odpoledne se včelami, v rámci zábavy si můžou s učitelkami týden dopředu udělat včelařské klobouky ze záclony a slamáku kšiltovky...a jednorázové papírové kombinézy z OBI...

A ukážete jim včely, klidně můžete pozvat i rodiče, učitelky si napřed musí zajistit, že ke včelám s dětmi můžou - podpisy rodičů...

Med můžete dát každému odvážlivci, který si vezme do ruky rámek se včelami, nebo můžete udělat soutěž v zapalování dýmáků - každý ze ZO může ten svůj půjčit apod.

Nic "nelegálního" bych učitelky nenutil dělat.
Projektové dny s přednáškou a návštěvou včelnice dělám také, potřebuji vyřešit ten med. Proč to jinde jde a jinde ne ? Také určitě nechci tuto věc řešit tak, že kuchařky budou schovávat med po šuplíkách v kanceláři. Určitě to musí jít i jinak.
Aby ti nezačali říkat medový terorista Big Grin
(13.03.2015 19:45)lusat napsal(a): [ -> ]Pokud se ukáže, že to přímo darovat nelze a šlo by to pouze proúčtovat prostřednictvím maloobchodu např. za symbolickou 1Kč, raději to dáme rovnou rodičům ku spotřebě doma. Sad

vzhľadom na vyššie uvedenú realitu zostáva jedine zorganizovanie "súťaže" (napríklad výtvarnej) a každé dieťa ktoré sa jej zúčastní dostane medového macíka. Zoberie si ho domov, t.j. dieťa je koncovým spotrebiteľom. Akurát, že by to mal byť med od registrovaného predajcu zo dvora.
čo sa týka prednášok pre deti: netreba si zbytočne komplikovať život s potvrdenkami o nealergii na včelí jed - stačí im ukazovať výlučne trúdov - radosti a pišťania bude až-až..Smile.
(13.03.2015 20:08)mala.boruvka napsal(a): [ -> ]Pak už jen jedna otázka.
Bude to někdo kontrolovat?
V jídelním lístku chleba s máslem ve skutečnosti chleba s máslem a medem.
V jídelníčku čaj slazený ve skutečnosti čaj s medem.

Tenhle stát má tolik nařízení, které ani on nedodržuje.

Teď trochu vážněji. Med určitě darovat můžete a škola ho může přijmout. Jestli z něho budou plácat bábovičky to může být SVS úplně fuk. Jak škola dá med dětem je druhá věc. Nejlepší by bylo, aby nešel přes oficiální kuchyň. Tj udělají si tvůrčí odpoledne, velikonoční tvoření, den dětí, maškarní bál atd. při kterém pro děti a rodiče uvaří čaj a přichystají občerstvení s medem.
Škola může takovéto akce pořádat a bude za to pochválena a SVS ji určitě při nich nebude kontrolovat.

Jak to udělat přes jídelnu by Vám poradila vedoucí kuchyně, ty holky vědí co si můžou dovolit a kdy jsou přes čáru, je to jejich práce.


tak neprejde to z kalorickeho hladiska.... maju velmi prisne predpisy na celkovy prijem .... jedine ze kvapka medu na osobu.....
mam znamu veducu v skolskej jedalni a ide po nich veterina ako "po udenom" a hladaju a hladaju co mozu najst..... navyse sa najde urcite jeden rodic ktory po tazkych uvahach zisti ze vlastne med nie je az tak zdravy a prave jeho dietatu skodi lebo ma pokazene zuby.... vobec ho nezaujima ze zuby su z väcsej miery genetika.
No a to nehovoriac o tom ze niektory rodic urcite vymysli aky neuveritelny profit vcelar ktory to daroval mal....
Skratka my ludia sme banda tupcov.....
Ja môžem dodávať do obchodnej siete med tak ako aj darovať trebárs do detského domova. Dokonca podľa našich zákonov môže prevádzka,, predaj z dvora,, dodať med v určitom množstve do obchonej siete ako aj do škôl atď...
Můj klouček začal o září chodit do školky, taky bych nechtěl, aby mi jej tam krmili čímkoli co přinese kdejaký kolemjdoucí.
Vždyť ty školky se starají o to nejcennější co máme!

Akce typu "zdarma", "jen tak" apod. jsou podle mě realizovatelné jen na velmi malých městech, kde se všichni znají a v případě jídla pro děti ve školce taky ne.
Napíšu Lusatovi, aby nenutil učitelky dělat něco ilegálního a on přijde s kuchařkami.

Lusate, opusť myšlenku distribuce medu do školky ilegální cestou, byť zdarma. Spoustě lidem ušetříš starosti, včetně sobě.
Kdo chce med, ať si jej od tebe koupí, nebo mu jej daruj, ale tak jak máš - prodej ze dvora neznamená obcházet instituce a každému, kde přijde vrazit do pusy lžičku medu.

Promiň, že jsem to napsal takto, je to záměrně, aby se ti otevřely oči.
Píši sem, abych našel cestu a ilegální nebylo, jak můžeš vidět v mém prvním příspěvku jinde to jde. O kuchařkách píši proto, protože to ony a hlavně vedoucí kuchyně jsou zodpovědné při kontrole KHS nebo SVS, ne učitelka. Jsme malá obec s jednou školkou a jednou ZŠ. Když to jde na Příbramsku oficiálně na 16 školkách tak to nějak musí jít. Nepodsouvej mi, že hledám nějakou ilegální cestu! V mém prvním příspěvku píši, že hledám cestu jak nepřidělat nikomu jinému problém. Po deseti příspěvcích jsi zcela obrátil důvod, proč jsem to sem vůbec napsal. Na ZŠ-MŠ stejně jako na obci ten nápad vítali. Ty tu ze mě děláš někoho, kdo něco někomu vnucuje a násilím mu strká med do úst. Hledám radu, jak to dělají jinde, když to tam jde. Nic víc. Cituj mě, kde píši, že chci dělat něco ilegální cestou a proto potřebuji otevřít oči. Doufal jsem v rady typu, když to dáte obci nebo městu jakož to zřizovateli stravovacího zařízení tak to problém není, nebo u nás to dáváme rovnou do školy a problém s tím nikdo nemá. Ale dělat ze spolku, který chce jak si všichni myslíme udělat něco prospěsného podomní otravovače.......a přístup nebudu něco dělat, protože je s tím zbytečně starostí nebo co oči nevidí to srdce nebolí mi není vlastní.
Oslovil jsem právníka svazu a pokud se ukáže, že to opravdu nejde a praxe, která tu do teď byla, kdy se papaláši fotili při předávání medu do škol je špatná, bude to prozření i pro ostatní.
Jak chceš, svoje jsem si napsal, nechci v tvém tématu nikoho dále podněcovat ke zbytečným odpovědím.
Upřímně ti přeji hodně zdaru, abys svou cestu našel.
(14.03.2015 0:33)ZuzanaJ napsal(a): [ -> ]
(13.03.2015 19:45)lusat napsal(a): [ -> ]Pokud se ukáže

čo sa týka prednášok pre deti: netreba si zbytočne komplikovať život s potvrdenkami o nealergii na včelí jed - stačí im ukazovať výlučne trúdov - radosti a pišťania bude až-až..Smile.

Já jsem to raději vyřešil se všemi náležitostmi po poradě s učiteli (jednu mám i doma) takto:

[Obrázky: print.jpg]

Možná by se to někomu mohlo jako mustr hodit. Bohužel doba je taková, že i nezištná a doufám i prospěšná práce se lehce může obrátit
proti tomu kdo jí dělá, je třeba se na to co nejlépe připravit.
Nekdy kdo se moc pta, moc se dozvi. Zda se mi, ze za chvili budeme potrebovat zakon i na kazde uprdnuti...
Bohužel je to tak, pokud při návštěvě včelnice pořídíš fotografii cizího dítěte a dáš jí třeba na web, kde bude se akce prezentovat a nebudeš mít svolení zákonného zástupce může s tím být dost problém. Proto ZŠ a MŠ nechávají při nástupu dětí rodiče podepisovat souhlas, aby mohli dávat fotky na školní stránky. Tento souhlas není přenositelný na třetí osoby a musí se to správně pro každou akci vyžádat zvlášť. Je to smutné, je to tak.

strana 17:
https://www.uoou.cz/files/WP160.pdf

S výrokem.... kdo se moc ptá moc se dozví souhlasit nemůžu, pokud narazíte na rodiče prudiče, může se to pěkně prodražit.
Nabízí se tedy otázka - mohou do školky nakoupit med z maloobchodu? Med, který tam dodal včelař ze dvora?
Pokud ano, byla by to absurdní situace.
Pokud ne, tak proč?
Tohle je to samé jako jsem já řešil s perníkárnou. Já do perníkárny prodat nesmím, ale oni z perníkárny můžou nakoupit kde chtějí, takže když si oni pro to dojedou a koupí to od tebe tak je vše ok.
To si až tak nemyslím, jedině že by to nakupovali za peníze z šedé ekonomiky. Pokud jim to musí projít účetnictvím, tak od Tebe mohou koupit třeba na kupní smlouvu. V tom případě, ale to musíš dát do daňového přiznání. Navíc by firma měla hlásit na FU, že nakoupila od FO. Popravdě to moc firem nedělá, ale je to povinnost. V souvislosti s tím, si na Tebe Buresovi lidi mohou došlápnout a budeš muset začít oficiálně podnikat.
Ale ty jako včelař ze dvora přeci můžeš vystavit doklad na to, že si od tebe někdo koupil med....takže oni doklad pro učetnictví mají....to že musí hlásit, že nakoupili od FO o tom nic nevim.....
Stran: 1 2
Referenční URL's