Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Nerezový kotel
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Dobrý den,
Chtěl bych se Vás přátelé zeptat, zda nevíte o nějakém šikovném výrobci nerezového kotle. Mám představu, aby byl kotel využit, že bych ho používal na parafínování, rozpouštění cukru, případně vyvařování vosku.
Nemám teda zkušenost, jestli po parafínování, je možné parafín slít bokem? Huh
Na kotli by stačila jen nerezová vložka, topeniště by mohlo být z normálního plechu (na dřevo), ale z vložky bych chtěl mít vyveden výpustní kohout, nebo bych to chtěl mít výklopné. Nerez výko je samozřejmností.
Jsem z vysočiny, za případné adresy, či zkušenosti z provozu děkuji! Smile
Na vnitřní nerez kotel mohu poskytnout dobrou referenci Havlíčkově Borové - http://www.medomety.cz/.

Výrobu vnějšího pláště má velmi vychytanou Tomáš Jaša - http://vcelarstvi-jasovi.cz/parafin.htm.
(nech si to udělat tak, abys pod kotel mohl najet paleťákem)

Přípravu na výpusť na vaně mám, ale nikdy jsem ji nezprovoznil. Přijde mi zbytečná. Jednak je to výrobní komplikace a pak i ztěžuje vkládání a vytahování vnitřní kotle do pláště. Taky bych se trochu bál, že si kopnu do páky ventilu a vypustím si 200°C parafín na nohy... Používám velkou fanku či kýbl na "vykýblování" - jak parafínu, tak vody po vyváření vosku.
Na cukr mi přijde jednodušší mít obyčejný sud s kalovým čerpadlem - má větší objem a ta výpusť se tam nechá udělat snáz (případně trojcestný ventil na kalovku). Ale to už je jiné téma Smile

Kontakt na mě najdeš v mém profilu Wink
Zdravím,
díky za dobrý tip !!
Borová neni daleko, vím že dělají medomety, ale kotel, to mě vůbec nenapadlo Idea
S tím ventilem souhlasím, je to opravdu asi jenom komplikace.
O rozpouštění cukru čerpadlem jsem několikrát taky četl, je to asi výborná pomůcka, ale v současné době ještě nemám tolik včelstev, aby se mi to vyplatilo. Ono by to šlo taky "vykýblovat", jenom přemýšlím, jak kotel případně vyčistit od parafínu, aby se to nemíchalo do cukru. Spíš by to chtělo, případně, vložky dvě.
Nevíš prosim tě na kolik Kč vložka orientačně /+ -/ vyjde ??
Díky !!
Cena záleží na síle materiálu - u dvojky nerezu a vnitřním rozměru 50×60×60 cm to bylo tuším 10t Kč (s dokladem).
Udělá Ti to kdokoliv, kdo svařuje nerez. Výhoda Borové je v tom, že už to dělali.

Když porovnám "zašpinění" kotle (či sudu) po parafínování, vyváření vosku a rozmíchávání cukru, tak nejvíc práce je s čištěním po vyváření vosku (je potřeba špachtle a horká voda, lépe několikrát). Po rozmíchávání cukru stačí opláchnout hadicí nebo dát včelám. Po parafínování nic - prostě jen vyndáš ztuhlý zbytek parafínu a je hotovo. Na stěnách nic nezůstává... Dvě vložky mi z tohoto pohledu přijdou úplně zbytečné.

Ještě mě k tomu napadlo - na dně topeniště mám nasypaný písek (kolem roštu po celé ploše) - místo šamotek. Možná je zbytečný, ale nikdy jsem to bez něj nezkoušel.

(Jinak rozmíchávání cukru kalovým čerpadlem je z investičního pohledu téměř beznákladové - za předpokladu, že ho už máš (nebo půjčíš). Kdyžtak ale do nového vlákna...)
Nevyplatilo by se pořídit pařák s nerez vložkou? Má to už hotové topeniště s vývodem na kouřovod a nerez vložku na ohřev čehokoliv. A cena je zajímavá. Dělají se i v provedení smalt a ten je cca o 2000,- levnější.
Ano, na rozvařování vosku, nebo na cukr by to stačilo. Ale na parafínování tento kotel vhodný není. Jednak má oblý profil, a na parafinaci je lepší hranatý (rozměr dle nástavků - neni třeba tolik parafínu). Dále mám zjitěno ze zkušenosti na webu "vcelky.cz", že je dobré mít v topeništi takový ochraný lem z plechu, aby oheň neohříval nerezovou vložku, nad hladinou parafínu, kde by mohlo dojít ke vznícení.
Čtvercový nerezový pařák by byl ideální, kdyby mněl takový rozměr, aby se do něho vešel nástavek. Trochu matematiky: čtverec 50 x 50 cm, hladina 40 cm parafínu (s nástavkem se musí manipulaovat a musí být potopený) to je obsah 100 l parafinu a nejméně polovinu objemu k tomu navíc kvůli bezpečnosti a vytlačení parafinu potopenými nástavky nad hladinou. Objem musí být tedy nejméně 150 l. Pařák v inzerátu má 60l.

Průměr kruhového pařáku by musel být kolem 70 cm, při hladině 40 cm parafinu je to 153 l a k tomu 50% rezerva a jsme na cca 230 l.
Myslím, že tudy cesta nevede.

Zatím se mi nepodařilo najít výrobce "sériového" pařáku se čtvercovou nerezovou vložkou.
Víte-li o někom, sem s ním.

Ještě poznámka na okraj. Kdo ještě nikdy neparafinoval, musí si být vědom, že se jedná o opravdu velmi nebezpečnou záležitost. Jak z hlediska možného opaření a nejen parafínem, ale i vodními párami unikajícími ze dřeva, tak z hlediska požárního.

Velmi se přimlouvám a každému doporučuji parafinovat venku na volném prostranství. Hořící parafin je velmi těžké "bezpečně" uhasit.
Riziko vznícení je velké i při největší opatrnosti.

To jsou dvě věci, se kterými se při parafinování musí vážně počítat.

S přáním všeho nejlepšího
Apimen
Snaha byla, to se taky počítá Tongue. Na parafinování je to opravdu nevhodné, to uznávám. Bezpečnost při práci s horkým parafínem je opravdu na místě. Kdysi nám doma vzplynoval parafín ve svícnu a při hašení explodoval. Jizvy na obličeji jsem měl několik měsíců a to byla jenom svíčka. Nedokáži si představit, co by se dělo při požáru kotle o objemu 150 litrů. V každém případě bych doporučoval minimálně brýle, lépe ochranný štít.
Nedal by se použit nejaky kotel z polni vojenske kuchyne? Nevim jak sou velke, ale daly by se podle me sehnat docela levne...
Ten by šel použít prakticky bez úprav. Problém je jen v tom, že má zbytečně velký objem. Možná 300 litrů i více. Pak náplň stojí 60x300=18000 KčConfused
Musí ten kotel na parafínování být nutně nerez? Obyčejný železný by nestačil ?
To by mě taky zajímalo, mám možnost za dobrý peníz koupit tabule z zeleza 3 mm silné, stačilo by to? Nebo je to málo?
Co to je za plech? Za dobrý peníz jsem kupoval také osmičku, ale nakonec to bylo dobrý akorát tak na poklop, protože to byla pátnáctka třída kde je nutný přesný předehřev. Na trojku bych zapomněl, teplotně s parafinem se jde výš než třeba s vodou, to znamená, že se bude více opalovat. Už někoho napadlo dát nějakou výplň místo toho parafinu jako cihle nebo to nechat někomu s TIGem převařit?_gp_
za cenu šrotu, měli to jako podlahu v průmyslové hale. tak třeba by stačilo udělat dno z něčeho silnějšího
Neviem prečo sa ženiete za parafínovaním úľov, načo je to dobré, zabráneniu chorobám, zhnitiu úľov alebo proti čomu? Veď úľ choroby neplodí a naša klíma nespôsobuje hnitie úľov, naša tradícia inklinuje ku ochrane úľa zhora plechovými strieškami.

Moje niektoré úle majú 50 rokov (používam ich len dočasne v lete na využite rojov v agátovej znáške), ale počas využívania v nich boli včelstvá zdravé a tak isto i ostatné úle, pritom sú len natretú farbou. Prečo do toho vkladať také investície, ktoré nemôžu zabrániť ochoreniu MVP a spóry sa môžu dostať i do parafínu, tak isto ako do vosku, ktorý sa ošetruje vysokou teplotou 117°C v autoklávoch. Týmto vstupom chcem povedať, že včeláriť s dá aj bez parafínovania úľov a ak sa úle dožijú 50 rokov (svoje si už odrobili), tak ich môžme s čistým svedomím spáliť. Samozrejme nechcem nikoho odhovárať od svojho zámeru úle parafínovať (je to jeho vec), napísal som len to ako malé zamyslenie. Anton
Ja som v presvedčený, že tepelné spracovanie včelieho vosku pri tak vysokej teplote ničí spóry MVP. Alebo nie?
(16.10.2011 22:32)Gretchin napsal(a): [ -> ]za cenu šrotu, měli to jako podlahu v průmyslové hale. tak třeba by stačilo udělat dno z něčeho silnějšího

Podstatou kotlů je spalování a druhou podstatnou součástí kotlů pokud nejde o nějakou jednoúčelovou je záležitost předání tepla. Mít nádobu na ohni tudíž neznamená, že ten kotel bude efektivně předávat teplo přes stěnu do ohřívaného média, v tomto případě parafínu. Ono se to ohřeje, ale zase jde o ten efekt a budoucí náklady, které vzniknou s ohřevem, tj. hlavně energie, která se přeměňuje spalováním. Takže mít rovnou plochu jen jako dno znamená méně teplosměnné plochy, pod kterou musím více topit, aby ztráty které ohřevem vznikají překryli očekávaný ohřev.

Chci tím říci, že návrh a plán jak dobře s výhodami navrhnout a svařit kotel je důležitější než samotná idea jen ohřívat nějak parafín. _gp_



(22.10.2011 9:20)emer napsal(a): [ -> ]Ja som v presvedčený, že tepelné spracovanie včelieho vosku pri tak vysokej teplote ničí spóry MVP. Alebo nie?

Podstatou dezinfekce včelího vosku je sterilizace a zahřátí na určitou teplotu po určitý čas. Sterilizaci lze provést i jinými způsoby než je autoklávem, jde ji dosáhnout za teplot vyšších za méně potřebného času, technologie která by to zvládla i za méně nákladů je za použití předehřevu vosku další průtok za pomoci samospádu nebo čerpadla s UHT jednotkou._gp_
Co si myslíte o této nabídce? "Kotel na vyvařování vosku vhodný i na parafínování. V komletu je víko, komínek, koleno, teploměr digitální s časovačem."
Rozměry vnitřní vanyBig Grin: 660mm, š: 530mm, h: 800mm"
29 500,00 CZK
http://www.vcelarstvisedlacek.cz/fotogal...vani-vosku
http://www.vcelarstvisedlacek.cz/vcelars...1203620940
Cena je dost vysoká, ale pokud by se polovina vrátila v dotacích, je to možná lepší mít od počátku funkční zařízení, než něco složitě vyvíjet a vychytávat tomu mouchy. Máte s tím někdo zkušenost? Nevíte, kdo to vyrábí? Nebo víte o něčem stejně kvalitním a levnějším?
Dotace, dotace, dotace Sad(( My dopadnem.
Tady dělají něcopodobného, nejen s lisem ale prý s odstředívkou.

Ale je to, mám dojem o to lisování dražší, ale je to asi užtečnějšíí.

http://www.bazealfa.cz/bazealfa/kotelnatavenivosku.aspx

Dělají i jiné zajímavé věci,
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's