Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zvedací zařízení na úly
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Začal jsem včelařit před třemi lety a na radu moudřejších a zkušenějších jsem si pořídil úly na rámkovou míru 39 x 24 cm, 11 rámků. Nedošlo mi, že i já budu mít později problémy se zvedáním nástavků a že budou síly ubývat.Blush Proto bych už před tím, než nástavek plný medu nezvednu, si chtěl pořídit nějaké zvedací zařízení. Včelařím "Pod širákem", nemám včelín, ani včelnici, úly jsou volně rozestavěné na železných stojanech. Používáte někdo zvedací zařízení, které by se dalo na tyto úly použít ? Pokud ano a je-li to možné, zkuste zde umístit nějaký obrázek nebo návod na jeho zhotovení. Díky JiříM.
Před časem jsem byl na návštěvě u p. Slámy z Vysočiny. Viděl jsem tam zvedací zařízení na nástavky, ale bylo potřeba používat nástavky s madlem viz. foto.

[attachment=144]

[attachment=145]
Zdravím. Pokud Ti jde pouze o zvedák, jednoduché řešení je u p. Bencúra na adrese: http://nasapravda.blogspot.com/2009/09/m...a-ule.html . Ovšem též vyžaduje lišty na úchop.
Riešení je určite veľa:
http://www.volny.cz/zlepsovaky/zvedak.htm
Přidám také jeden odkaz na zvedák, na který jsem teď náhodou narazil na netu. Zvedne však jen jeden vrchní nástavek.
http://www.vcelarstvi.wz.cz/clanky/clanek11/clanky.html
Zdravím
napiště prosím něco k tomu zvedacímu zařízení - nebyl by nějaký výkres ??

díky
Zvedacích zařízení je mnoho různých tipů, záleží jak má člověk dělané nástavky(kvůli uchycení) a co se mu vejde na výšku do včelínů. Je třeba to dělat lehké, jinak to nikoho nebaví používat...

[Obrázky: 4292228.jpg]
Tohle se mi velmi líbí, jednoduché, mobilní a praktické ...
(21.01.2011 11:35)jonn napsal(a): [ -> ]Zdravím
napiště prosím něco k tomu zvedacímu zařízení - nebyl by nějaký výkres ??
díky

Protože každý chováme včely v jiných podmínkách, není možná žádná unifikace. Jinak bude vypadat zvedák ve včelíně, kočovném voze a jinak na včelnici. Hodně také záleží na stojanech na ůly. Limituje nás také prostor před a za úly. Toto je obrázek manipulačního zařízení prvé generace. Stále to dopracovávám, pořád nejsem spokojen. Lze s tím zvedat libovolný počet nástavků a také si je odstavit, vážit, vkládat léčiva, provádět medobraní... Není to o dřině ale o filosofii ošetřování včelstev.

[Obrázky: R_zn_2008_022.jpg] [Obrázky: R_zn_2008_011.jpg] [Obrázky: Podzim_2010_001.jpg]
..dají se používat zvedáky v komerčním včelaření cca. 400 a více včelstev ????
Osobně si myslím že asi ne,ve špičce by se to prostě asi nestíhalo předělávat s ulu na ul. O produktivitě práce ani nemluvě..
Ovšem má to i svoje klady- nezastupitelné místo při zvedání těžkých visokých nástavků, nebo u fyzicky slabších popř.hendikepovaných lidí...
Zvedací zařízení.Nic nového pod sluncem.Jen mě zaujalo to,že to rovnou zváží zvedané nástavky.

http://www.ruchewarre.net/viewtopic.php?...w=previous
(21.01.2011 13:15)Nery napsal(a): [ -> ]Zvedacích zařízení je mnoho různých tipů, záleží jak má člověk dělané nástavky(kvůli uchycení) a co se mu vejde na výšku do včelínů. Je třeba to dělat lehké, jinak to nikoho nebaví používat...

[Obrázky: 4292228.jpg]

Fotka je to velmi pěkná - nicméně na adrese iNerad jsem se k ní už NIC nedozvěděl - tak co s tím udělat ??
Ano je tam jen nekolik fotek, co k tomu říct? Konstrukce z hliníku, nahoře klička pohánějící hřídelku, na tu se namotávají dvě ocelové lanka, která zvedají kterýkoli nástavek, do jehož úchytů zašoupnu zvedací packy(ty kloužou po svislé konstrukci)...strašně jednoduché.
No pro někoho jasná věc, ale mě by zajímal třeba detail uchycení nástavku nebo provedení kličky... aby si to člověk podle toho dokázal taky udělat....Blush
(25.01.2011 1:18)František Kolčava napsal(a): [ -> ]No pro někoho jasná věc, ale mě by zajímal třeba detail uchycení nástavku nebo provedení kličky... aby si to člověk podle toho dokázal taky udělat....Blush

Moje řeč, velebnosti, moje řeč ..........
Autore nebuš škrob a poděl se s nešiky o podrobnosti - já si to budu muset nechat udělat neb jsem dřevák !! Ale aspoň to o sobě vím a nic si nenamlouvám ..... !!
Zas umím občas něco zorganizovat, a to taky není od věci !! Smile
Bazmek stojí na hlavním včelíně a já ležím s chřipkou...ale časem dodám lepší fotos...
Jen pro inspiraci sem vkládám odkaz na další typ zvedáku: http://www.volny.cz/zlepsovaky/zvedak.htm V časopise jsem viděl podobný a když se nástavky zvedly, dalo se s tím celým komínem popojet dozadu, což mi přijde ještě propracovanější, než tento. Jestli to najdu, tak to sem dám.



Netrvalo mi to ani moc dlouho, měl jsem to skoro nahoře v hromadě časopisů. No, snad to někomu k něčemu bude. A číslo časopisu je tam dokonce dole na stránce, tak pro ty, kteří ho mají doma, je to v časopise lepší.

Strana 1
Strana 2
Zvedecí zařízení do včelínu jsem řešil tak, aby šlo zvednout celý úl, vysunout do uličky a ojdet s ním stranou. Nad úly je něco jako mostový jeřáb, na kterém je zavěšen elektrický naviják.
Uchycení nástavků jsem nejprve řešil řetízky, podobně jako pan Křapka.
Řetízky se ale musí převěšovat a jsou moc neposedné - padají. Když jsem kdesi okoukal jak zachytit nástavek za výřez pro prsty, a vyřešil jak tento úchyt udělat aby se dal aretovat v jakékoliv výšce ucha, bylo vlastně hotovo.


Obr. 1. [Obrázky: Obr_1.jpg] Obr. 2. [Obrázky: Obr_2.jpg] Obr.3. [Obrázky: Obr_3.jpg]


Obr. 2. Pohled na závěs s nastavením pro uchycení spodních nástavků. Obr. 3.Uchycení vrchních nástavků. Závěs je z jeklu 20x20, vrchní příčka 20x40, a posuvy s úchyty a aretací 25x25 mm.


Obr. 4. [Obrázky: Obr_4.jpg] Obr. 5. [Obrázky: Obr_5.jpg] Obr. 6.[Obrázky: Obr_6.jpg]


Detaily uchycení Obr. 4. a 5. Obr. 6. detail aretace posuvu je řešena kulatinou 25 mm, která je uložena excentricky a utahuje posunující se jekl vždy ve směru tahu - zátěže. Ty posuvy mohou být kratší a udělat si dva závěsy. Jeden delší, na práci s vysokým úlem a jeden kratší na práci s nízkým úlem.


Obr. 7. [Obrázky: Obr_7.jpg] Obr. 8. [Obrázky: Obr_8.jpg] Obr. 9. [Obrázky: Obr_9.jpg]


Obr .7. Uchycení vrchního nástavku, obr. 8. Práce s vysokým úlem. Obr. 9. Je možné zavěsit váhu. Mám vyfrézovaná ucha i ve dnech a tak mohu vážit celé úly, jak při snůšce, tak i při krmení. Velmi dobře si umím takovýto závěs představit i mimo včelín s podobným zavěšením jak je popsal p.Křapka.
Jenom ten elektrický vrátek je moc rychlý. Poradí mi nějaký elektrikář na foru, zda by bylo možné k tomuto vrátku použít nějakou regulaci rozjezdu a případně jakou? Ruční naviják je vhodnější. Na počátku zvedání s tím tolik netrhne.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's