Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přemístění + přemetení ?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobrý den, potřeboval bych radu zkušenějších.

Mám svá první včelstva, která jsem zakoupil ve starém úlu od místního včelaře.

Umístil jsem je jen na kameny za mohutný smrk.

Teď jsem dokončil pořádný podstavec na o něco lepším místě - ne tak na větru, třímetrové trámky 10x10 na betonových patkách cca 50m od současného stanoviště.

Včely jsou na starých černých plástech ve starém úlu. Dokončuju výrobu nových úlů zateplených 5cm EPS (39x24) - ještě dotlouct vnější palubky a stříšky a mám hotovo.

Zvažuju jak dobře přenést včelstvo na nové stanoviště a současně zda nesnížit infekční tlak přemetením na mezistěny (norské zimování).

Načetl jsem vlákno o přemisťování včel - výsledek který jsem si udělal v hlavě je se soumrakem je česnem uzavřít, přenést, otevřít třeba brzo ráno, ze starého stanoviště odstranit vše co se dá (smrk kácet nebudu). Není to pro včely super, ale měly by to zvládnout.

A pak to přemetení - starý úl posadit stranou, nový na jeho místo, vyndavat plást po plástu, setřást včely do plechovky, zbytek na plástu omést, z plechovky přesypat do jednoho nástavku nového úlu vybaveného novými rámky s mězistěnami.

Intenzivně (co to znamená v tomhle případě?) krmit cukerným roztokem - já nejspíše ukrajinským krmítkem položeným na folii s otvorem přímo na rámkách, vložený do prázdného nástavku. (nebude jim zima, když těsně nad sebou nebudou mít uteplený strop (budu dělat prodyšný - cca 10cm hoblin mezi plátny, nebo ovčí vlna) ale prázdný nástavek s krmítkem?

Otázky hlavní zní - včely už zažily dost zásahů - převezení od původního včelaře cca před 14ti dny, teď zase nové stanoviště, pak přemetení - nezlikviduju je?

Jestli ne, jak operace načasovat?

Celkově mi nejde o med, (rozhodně ne letos ale ani obecně nespěchám), raději bych včelstvo rozšiřoval - udělal oddělek, abych měl dohromady cca troje.

Jaký postup byste za tímto cílem v mém případě zvolili?

Děkuju.

[Obrázky: V_ely_1.jpg] [Obrázky: V_ely_2.jpg]
Tak dělej oddělky, odvez a pak přivez na nové místo. Poslední zbytek pak odstěhuj na podzim.
"Odvez" znamená někam daleko pryč? Na jak dlouho? Kolik oddělků můžu udělat z toho jednoho včelstva?
Jan, najskôr premiestni starý úľ na nové miesto, ale až večer keď včely prestanú lietať (letáč uzavri sieťou aby vás neoptravovali včely) až potom im otvor letáč, keďže sa blíži tma, včely už nebudú z úľa vyletovať. Na starom mieste nič nenechaj a nesnaž sa prilietajúcim včelám ponúknuť nejaký úľ, včely si polietajú na starom mieste, ale iste vrátia na nové miesto! Tvoje včely na novom mieste pri výlete zbadajú, že sú niekde inde, preto sa hlavou obrátia k letáču a znovu sa orientujú na úľ, letáč a okolité významné body.
Po týždni môžeš včelstvo preložiť do nového úľa, keď budú dokonale zalietané na úľ.
(02.05.2015 15:38)Jan Smíšek napsal(a): [ -> ]"Odvez" znamená někam daleko pryč? Na jak dlouho? Kolik oddělků můžu udělat z toho jednoho včelstva?


Přečti si Vytváření oddělků. Někdo jen dá oddělek na nové místo, jiný jej odveze cca 1-5km někam k řepce a vrátí za měsíc zpět.
Účel je, že létavky co tam přendáš se nevrátí do původního úlu a stačí ti jeden plást plodu a jeden se včelama plus matečník. V době květu řepky.

Takže z toho jednoho včelstva dokud nesebereš matku můžeš dělat oddělků Smile
Uteplený strop ten igelit s otvorem mi vždy stačil při používání okurkových sklenic - nyní používám plastové stropní krmítko a je to lepší pro včely i pro včelaře.
To co popisuješ dělám běžně s přechodem na jinou rámkovou míru (ten přesun na krátkou vzdálenost po stanovišti + přemetení) a jako pojistku je nechávám po dva dny zavřený. Větrají přes zasíťované dno. Pak navečer po dvou dnech, nebo dřív je-li ošklivo a včely nelétají, otvírám. Ale tímto nedocílíš v letošním roce z nich vytvořit ještě oddělky (tedy aspoň já bych po přemetení z nich oddělky v daném roce už nedělal).

Takže je to Sofiina volba buď s těmi starými rámky ještě letos pracovat a nevyřešíš případný infekční tlak a budeš je dávat do nového úlu a nebo to co jsem popisoval já. Wink
Referenční URL's