Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Soužití chovů poddruhů, plemen, ekotypů včely medonosné
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
(05.07.2015 23:20)JrM napsal(a): [ -> ]
(05.07.2015 21:11)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Nemilý JrM. Toto vlákno je o buckfastské včele! Máte-li nějaké poznatky o této včele, tak je relevantní sem o nich psát. Jinak si své ego si uplatněte v jiných vláknech tohoto fóra, případně si založte vlastní a tam se realizujte.

Milý a drahý příteli Pavle Holube . Trochu tady nevíte co vlastně chcete . Když neodpovím - nelíbí se , je to napadáno , když odpovím - nelíbí se taky . Ne že bych s tím nepočítal .
Pouze jsem odpověděl na otázku , která byla položena , porovnání či námět , který byl dán a to ještě ne zcela . Kdybych si opravdu uplatnil své ego , tak to by vypadalo ještě trochu jinak .
Mám za to , že to co jsem zmínil , jsou dost podstatné věci , které mohou způsobit , že někomu mohou uhynout všechna včelstva a jinému bez námahy naopak jen málo , jen to co je dobře aby uhynulo .
Omlouvám se za možná trochu příkřejší oslovení.
Prosím, zachovejme debatu o buckfast, tmavé, kraňce, ... v patřičných mezích témat tam. Už nyní a ještě hůře v budoucnu bude obtížné v tématech najít poznatky, postřehy, rady mezi osobními výměnami a půtkami.

Toto téma není až tak problémem včel, jako včelařů. Zde se mohou utkat názory, osobní postoje a zájmy. Bude to zde hlavně o tom.
Z vesela do sebe, prosím.
Můj názor je tady:
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Souzit...BEit%C3%AD

Zajímavé, že tam se do diskuse žádný "bojovník" nepustil.
Smile Kritizovat a nebo mít návrh jak to řešit je možná rozdíl. Smile
Omlouvám se Karle, já toto téma nenašel a takto jsem to zdubloval. Necháme to na adminovi. Dvě stejná témata, to nemá smysl.
(06.07.2015 11:38)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Potom bude brat Adam pri každom druhom potoku a oplodňovacie stanice budú zbytočné. Brat Adam možno ani nazapísal, akých džinov do svojho "ustáleného" kríženca namixoval, ale pokusy robil na izolovanej stanici. Bordel po dnešných dobrodruhoch neuprace ani rota Čermákových učňov, ani trojpercentní mučeníci... Po nás aj potopa.
Potopa je volbou těch, co zavírají oči a ucpávají uši.

(06.07.2015 11:44)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Ty optimisto....potopa už je dávno tady. Big GrinBig GrinBig Grin
Ještě mi kouká hlava.
To nebylo na tebe Pavle.....To bylo na ten příspěvek před tebou....."po nás potopa" Big Grin.....
I kdyby bylo, tak to sedí.
To soužití se bude přijmout chtě nechtě.....Vedu sice plemennou knihu a mohu se podívat do rodokmenů matek v mateřské linii dozadu hodně dlouho....ale volné páření, kromě května, kdy je převahy pouze trubců z mých trubčích včelstev jasná, znehodnocuje celou dokumentaci a popírá její smysl. Dodgy Potom je další otázka, zda to, co se exportuje z ciziny na "ozdravení a očištění" chovu jako kraňka je opravdu kraňka....??? Každopádně bych si nedělal hlavu s připomínkama o bodavosti a loupení. Kraňky dokážou taky pěkně bodat a loupit, a všechno takové se prostě musí vyřadit.... Věřím, že ikdyž budeme jednou bez vyjímky všichni mít křížence,( a každý bude tvrdit něco jiného) stále bodavost nebude tak markantní jak jdou okolo ty "strachy".....stejně se to bude muset selektovat ( a to stejně dneska dělá jen málokdo)....a bude se chovat z toho, co přežije...(a to už se letos začalo dělat). I tomuhle se nechá říkat evoluce....a je otázkou, zda je efektivní nebo nutný ten "bordel dorodruhů" upratovať?....kvůli tvrzení: "máme nejčistší kraňku".....Dodgy Vyselektovat včely z dostupného materiálu, aby dávaly medný výkon a stavěly jako o závod je otázkou tří,čtyř let a každý rok vyměnit i 30% matek pro nevyhovující doprovodné vlastnosti je taky normální....Takže stále nechápu proč se o tom pořád vedou diskuze. Stejně nikdo nemůže dát "ruku do ohně" za to, že ví, co má v úlech za včely.
Na úvod, to že zase cituji KaJiho neberte tak, že jsem si na něj nějak zasedlBig Grin
To, že Karel založil takové téma jsem si nevšiml, protože když sem nic nepíšu, tak moje frekvence návštěv zde není nijak vysoká.
A k té poslední větě citovaného příspěvku, to je prostor pro ty co zastávají názor chovu více plemen, aby řekli co kritizují a co navrhují a hlavně proč. Nečekáte přece, že oponentura to za vás vyřeší.

(06.07.2015 8:16)KaJi napsal(a): [ -> ]Můj názor je tady:
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Souzit...BEit%C3%AD

Zajímavé, že tam se do diskuse žádný "bojovník" nepustil.
Smile Kritizovat a nebo mít návrh jak to řešit je možná rozdíl. Smile
Kdyby se teď do toho obrovského organizovaného organizmu pod hrozbou anarchie vrazila kapka rozumu, vše by šlo ku spokojenosti skoro všech. jde o to se dohodnout na oplozovacích okrscích jednotlivých plemen s tím, že každý pod řádnou evidencí může přisunout svých x oplodňáčků. V místním spolku jim stačí jedna inseminka a každý si může oplodnit tím, s tím, s čím bude spokojený. Trubci budou pořád stejní. Kdo nebude přisouvat do stanic, bude mít páření s plemenem viz inseminka.
Já to stejně vidím na to, že pokud se bude chtít někam dojít, tak se musí domluvit skupina včelažů co spolu sousedí. Bude i možná jedno, z čeho chovají, ale co bude jejich cíl. Myslím že doba rasistických rodokmenů "čisté rasy" bude za chvíli běžnému chovateli putna. Hlavně když se včely dožijí jara, dají něco medu a bude se s nimi dát dělat.

Oproti letům minulým, kdy zde byl "pořádek" protože většina včelařů považovala nákup matek za zhýralost, je dneska podstatná změna. Velký podíl včelstev, kde to má včelař nějak pod kontrolou.

Osobně si myslím, že by gramotnost měla jít cestou Liebiga - tvrdí že matky prodává jen začátečníkům, ti ostatní si musí chovat a šlechtit z toho co mají doma, než cestou neustálého dovozu a nákupu matek odkudkoli.

Prostě matky nakupovat jen v tom případě, kdy mezi nakoupenou a domácí je viditelný rozdíl v nějaké vlastnosti, pro kterou si ji kupuji.


A cvičně tady hodím čísla, jestli to házím správně.

20 - 50 včelařů se domluví na spolupráci. V průměru 10km = 70km2=500 včelstev. 20-50 včelařů to může být 200 až 500 včelstev.
Stačí se domluvit jen na tom, že budou mít třeba Kraňku, dovážet budou minimum a budou si vybírat z toho co je zde. Budou zásobovat okolí svým plemenivem a pokud něco dovezou - vzájemně budou vědět co kdo.
Příklad - pokud někdo dováží do okrsku třeba Havlínky, tak pak je zbytečné abych je sem tahal já, i tak to bude třeba na můj vkus moc mírné.
Pokud takový okrsek zaplní vzduch svými trubci, bude za chvíli běžným včelařům opět putna co chovají, když zjistí, že se jim to moc nebastardizuje a nebudou mít potřebu dovážet žádné matky protože slyšeli či četli, že z nich je metrák medu.

A pokud je někdo náročnější, může se domluvit přesně na linii xyz.
myšlienka je to dobrá Karle,ale obávam sa že to stroskotá už vo fáze "20-50 včelařů se domluví"...u nás nereálne..neviem ako u vás..
Pánové, otázka je o soužití plemen a řešení otázky chovatelských okrsků v praxi. To co zatím píšete je jen filozofie. Mě zajímá praxe a nějaká záruka budoucnosti užitku z okrsků. A jestli mohu požádat tak od začátku jak jsem měl první dotaz. Co kritizujete a proč a co navrhujete a proč.
To právě čekáme od Uznaných chov. sdružení. Tady je jen VF. Cool

Zatím se jen zavíraly oči a řešilo komu dotace na "obnovu včelstev".
Mně současný chovatelský okrsek co tady máme vyhovuje. A pokud sem někdo dobrovolně dodá včelu tmavou a BF, bude to dokonalé. Smile

Já matky na kšeft nedělám, takže čistota linií mě zajímá asi jako běžného reg, chovatele. Pamatuji inzeráty ve Včelařství: Matky Singer, Vigor, Troiseck,... - vše od jednoho. Ještě tam přidá BF a bude to Smile

Pokud někdo má náladu, tak takové inzeráty dohledá - má důkaz že to jde. Smile
Pro Aleše: Filozofie to není,jen se o tom nerozšiřuje.Nemohu jmenovat - není to o mě.
Na moravsko - slovenské hranici jedna taková už je.
Tak je vidět ,že to jde.Držím jim palce. F.V.
Nepochybuji o tom, že jde založit okrsek. Ty okrsky jsou i v rámci toho jednoho plemene. Pokud víte víc a jste ochoten se podělit, tak prosím. Jmenovat samozřejmě nemusíte.
Stále nechápem načo sú šľachtiteľské stanice na kraňku v Slovinsku, Rakúsku + Vigor. Je to slepá ulička a genetické možnosti kranky sú vyčerpané? Určite sú rozmnožovacie chovy, ktorým nemusíme dôverovať - Karlov argument o troch líniach u jedného chovateľa je presvedčivý a dotácie kazia charakter. Ak teda vzniknú okrsky, tak budú ako bubliny v anarchii krížencov a jediná metoda šľachtenia bude pozitívny výber. Inseminácia v okrskoch sa zamerá na najlepšie krížence a časom to bude taký istý kšeft, ako je teraz s krankou. Zastaviť sa to už nedá a nakoniec možno vznikne genetický potenciál pre VTvčely. Ale zase tieto vlastnosti musí niekto zafixovať - nový brat Adam a nový komerční šľachtiteliaIdea.
Má potom význam zaznamenávať si vlastnosti včelstva a brakovať, ked včelstvo nemá šľachtických predkov ?
Dosažení 100% čistoty plemene smrdí úzkou příbuzenskou plemenitbou, která nese hlavně negativa. Takže křížení kmenů co popisoval Karel je pozitivní.
(06.07.2015 14:13)gusto napsal(a): [ -> ]myšlienka je to dobrá Karle,ale obávam sa že to stroskotá už vo fáze "20-50 včelařů se domluví"...u nás nereálne..neviem ako u vás..
Než se vydám do pekla - vytáčet - tak jednoduše.

Nemyslím, ale musíš to dělat velkoryse.
Dělali jsme tady s PSNV párkrát přelarvovací den a přes malou propagaci zájem.
Když z toho to okolí bude něco mít tak se určitě zapojí, já si myslím, že ta cesta je v tom valit do okolí plemenivo.
Jenže to je pak celé o něčem jiném - tohle můžou dělat hobby chovatelé, jiní zase mají zájem do okolí prodávat svoje matky a nadávají že to od nich nechtějí kupovat. Smile To je extrémní případ pro vysvětlení odkud kam by se to mohlo posunout.

Tý spolupráci vadí asi nejvíc dotace na matky co nejsou dotace na matky. Smile
U jednoho letosniho oddelku s volne sparenou matkou mam opravdu zajimave potomstvo. Prvni 2 prouzky jsou oranzove az mirne naruzovele. Takove zbarveni jsem na vcelnici jeste nemel. Zajima me, co by to mohlo byt. Je to opravdu mimoradne kontrastni, protoze aktualne je to v tom oddelku zhruba pul na pul (vcely z puvodniho vcelstva a vcely od nove matky).

Co jsem tak googloval, tak nejpodobnejsi obrazek na netu je tento:

http://www.melitabees.com/italian.html

Takze mozna tady koluji i geny vlasky.
Myslím, že mohu gratulovat k bezplatnému získání hybrida BF:
Citace:In 1916, only 16 surviving colonies were left in the abbey. All of them were either pure Ligurian (Italian) or of Ligurian origin, hybrids between Ligurian and the English black bee A. m. mellifera. Brother Adam also imported some more Italian queens. From these he began to develop what would come to be known as the Buckfast bee.

Dyť to tu pořád omíláme - je tu. A už jen těžko vykořeníš. Leda by někdo zasponzoroval nákup inseminek všemBig Grin

Být podezíravý ta řeknu - "dobré maskování dovozu" , ale vzhledem k tvým postojům k BF tady na VF asi ne.

(22.06.2015 20:13)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Ta definice je jednoducha. Umele vytvari clovek cilenou selekci a krizenim, neumele vznikaji prirozenym procesem v prirode.
Tak a teď kápni božskou - máš ji umělou nebo neumělou?

Co s ní plánuješ - testovat, vysířit. Dej vědět jak je bodavá a medonosná.
Veliký dík za zveřejnění a následné zkušenosti.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's