Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mravenci v úle
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Dobrý den,
mám zateplené úly 3cm polystyrenem.Bohužel v polystyrenu se usídlili mravenci?
Doporučte mi, jak se mravenců zbavit.
Děkuji
Něco rad je v tématu Zábrany a ochrana proti mravencům.
Našel jsem tam prášek do pečiva pod strůpek, pokud jsou v PS ve strůpku.
Sám se s mravenci na jednom stanovišti hodně peru, ale ještě jsem to nezkoušel.
Ako škodia včelstvu? Kradnú zásoby? Ak nie, nechajte ich, máte KM zadarmo. Mám vypozorované, že včelstvá, ktoré kolaborujú s mravcami, sú na tom o poznanie lepšie s klieštikom...
Jestli je to pravda, to by bylo fajn, jen kdyby nám neodnášely ty kleštíky z podložek. Wink
Velice Vás zdravím. Pokaždé když otevřu bílý úl, sundám víko tak na fólii nad rámky je vždy spousta mravenců a jejich vajíčka. (spousta) Vždy je smetu rukou na zem. A příště tam jsou zase. Poradí někdo jak se mám k nim zachovat? Díky. Petr.
Opravdu obrovský druh mravenců (snad mravenec luční) se mi na jednom stanovišti pravidelně usídlují pod střechou vždy jen jednoho úlu.
Včely nijak neobtěžují, jen vykusují chodbičky na malíček velké v polystyrénu stropu úlů.


Všimol som si jednu vec , V tenkostenných sú len tam kde požívam plachetku (ľan ,bavlna alebo koberec ) namiesto durofolu , pokiaľ tam mám durofol , mravce tam nejdú .
Inak mravce neriešim , mám ich na háku , keby škodili včelám , včely by sa im snažili ubrániť !
Mám nové stanoviště a také jsem tam zaznamenal více mravenců, stejně jako píše Honza, do včel nejdou, jen putují po povrchu úlu a dělají neplechu v PS uteplivce stříšky. zatím to neřeším, až bude stanoviště kompletně vybavené, asi nasadím formistopy.
Též jsem je neřešil - a pak si řekli - dobrý zdroj potravy /včely/ a začal boj o úly. F.V.
(15.05.2017 19:59)jjvcela napsal(a): [ -> ]Opravdu obrovský druh mravenců (snad mravenec luční) se mi na jednom stanovišti pravidelně usídlují pod střechou vždy jen jednoho úlu.
Včely nijak neobtěžují, jen vykusují chodbičky na malíček velké v polystyrénu stropu úlů.

https://youtu.be/9mmz50jekfQ

https://youtu.be/ntFwurbEfdg

vypada to na formica ruffa. nadherne matky
Třeba je to nový způsob boje proti VD, mravenci stoprocentně uklidí všechny, kteří spadnou na podložku. Myslím, že jsem je výš ani neviděl, ale dole uklízejí vše, co spadne. Rozebírali jsme úl prolezlý skrz naskrz mravenci, ale průchod z izolační vrstvy Univerzálu dovnitř vůbec vidět nebyl. Jedni topí, druzí čistí. SYMBIÓZA - to bude vývojem rozumnějších živočichů než je člověk, kdepak likvidace chemií. B (možná se pletu)
(15.05.2017 19:59)jjvcela napsal(a): [ -> ]Opravdu obrovský druh mravenců (snad mravenec luční) se mi na jednom stanovišti pravidelně usídlují pod střechou vždy jen jednoho úlu.
Včely nijak neobtěžují, jen vykusují chodbičky na malíček velké v polystyrénu stropu úlů.

https://youtu.be/9mmz50jekfQ

https://youtu.be/ntFwurbEfdg

Rekl bych, ze je to mravenec dřevokaz Camponotus ligniperdus
Nemuzou byt i v konstrukci ulu?
Na obranu proti mravencům s úspěchem používám tzv. Mravenčí bufet. Do zakrytých nádobek, kam se včela nedostane, se kápne roztok který si mravenci odnesou a už se nevrátí.
http://www.pasti.cz/pripravky-na-mravenc...et-82-html
Minulý rok jsem začala včelařit se 4mi oddělky. V 6/2016. Včelky jsem dostala na 2 nástavky. Před léčením jsem chtěla vytočit med, protože včelky neměly už žádné místo. Když jsem přišla za týden, nebyl ani v jednom úle med, ani larvičky ani vajíčka, jen naprosto prázdné souše. Včelek bylo o třetinu méně. Včely mám u lesa, kde nikdo nechodí. Skoro panenská příroda v chráněné oblasti vodních zřídel. Má to ale nevýhody. Obrovské množství sršňů, vos a mravenců.
Ptala jsem se včelaře, které vidím tak jednou ročně, jestli neví, co se stalo včelkám. Něco je evidentně napadlo.
Nikdo mi nebyl schopen odpovědět. Kdyby tam chyběl jen ten med, potom bych řekla, že včely byly vyloupeny. Ale proč tam nebyla jediná larva a vajíčko a mnohem méně včel? Na vlastní oči jsem viděla, jak mi sršni žerou včely před úlem a z úlu vylezla 1 vosa. Vyrobila jsem pasti, PET lahve s pivem a během měsíce srpna jsem nasbírala cca 200-300 sršňů a jen pár vos. Na půdě jsme měli vosí hnízdo o rozměrech 2x1m a pokračovalo tubusem pod střechou. Zavolali jsme deratizátora a musel vše zničit. To děláme pravidelně. Od začátku letošního roku, tedy jak se oteplilo, jsem již nasbírala 53 sršňů, asi matek. Žádnou vosu. Hnízdo jsme nenašli. Proti mravencům bojuji stále. Už je tam ale nechávám, protože mi čistí úly. Jinak to je boj s větrnými mlýny. Confused Úly jsou na kovovém podstavci. Včely byly zdravé, žádný problém nevykazovaly.
Otázka tedy zní: Můžou sršni takto zdecimovat včelstva?
To vypadá na klasickou loupež - včely se nechaly vyloupit pravděpodobně jinýma včelama a plod tam nebyl, protože ho z hladu vyházely a "sežraly" - dojit tam o 3 dny později, už by tam nebyly ani živé včely...
E: sršni to nebyli, ti jdou po masu a ne po medu
Tak snad to Radimovo vysvětlení zachrání nějakého sršně. Mimojiné velkého pojídače vos.
(31.05.2017 10:00)RadimŠ napsal(a): [ -> ]To vypadá na klasickou loupež - včely se nechaly vyloupit pravděpodobně jinýma včelama a plod tam nebyl, protože ho z hladu vyházely a "sežraly" - dojit tam o 3 dny později, už by tam nebyly ani živé včely...
E: sršni to nebyli, ti jdou po masu a ne po medu

Konečně jsem získala odpověď, které rozumím.
Nemusím řešit PET lahve, které mmj. doporučili včelaři. Vím, že sršeň je masožravá a že se neživí medem. A;-)ale myslela jsem si, že "sežraly" ty larvy a vajíčka, no a také včelky.
Sršňů zde máme velké množství. Nikdy jsme je nelapali do lahví, nechávali jsme je být v klidu. Dokonce chodí pít do našeho rybníčku spolu se včelkami.
Ale poslední 2 roky jich bylo extrémně mnoho. Dokonce v noci vletěli synovi do pokoje. Prokousali asi fasádu a našli si cestu. To byl "fofr". Prokousali i sádrokartonový strop a propadli se nám do chodby. No, to se potom člověk nesmí divit, že ty obavy tam jsouBlush
děkuji za odpovědi
Původně jsem tu fotku dělal pro téma Přenos vajíček, ale pak jsem si říkal, že by to někdo mohl pochopit jako znevažování tématu a proto jí umisťuji zde.
úklidová četa v úlu:
[attachment=5482][attachment=5483]
Z tých treba rozchovávať.
Stran: 1 2
Referenční URL's