Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Stavba do podmetu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
V podmetu, který je cca 12 cm vysoký, si včeličky vybudovaly divoké staby tak, že téměř zaplňují celý prostor. Chci jim přidat jeden nízký nástavek Lang. a uvažuji, že bych jim při tomto přidávání tuto divočinu odstranil. Je tato moje úvaha správná? Či spíše pro včeličky prospěšná?
Doplním, s dovolením, ještě jeden dotaz, jenž snad souvisí. Týká se stavebních zábran v podmetu. Když je použiji, včely v podmetu nestaví, čímž usnadňují manipulaci s rámky (samozřejmě mají šanci stavět jinde ...), ale zase stavba v podmetu je indikátorem pro rozšíření ... Takže? Zábrany - klady a zápory? A dál: nechám-li zábrany v podletí i přes zimu, komplikují monitoring spadu VD. Tedy: pokud použít, pak kdy nejlépe? Pokud během roku vyndat, pak opět: kdy nejlépe? Díky předem za zkušenosti.
Není to z mé hlavy, ale z kurzu u včelaře Sedláčka z Bučovic který nám říkal, že stavební zábrany vůbec nepoužívá. Jak jsi napsal, volné místo v podmetu slouží včelkám jako nárazový prostor při potřebě rozšíření. Takže je to indikátor pro včelaře, že už je skoro pozdě před rojením. A v zimě nejsou potřeba vůbec. Já bych divočinu v podmetu odstranil. Alespoň mám co rozdávat návštěvám u včel. Jsou to taková pěkná srdíčka [Obrázky: heart.gif]
Díky. A je to taky čistý vosk do mastiček ...
Ale já mám trochu jinou zkušenost a jako začínající včelař si trochu nevím rady.....Dnes jsem naposledy krmil oddělek který jsem přivezl v srpnu a mimo jiné jsem při dnešním krmení nahlédl do podmetu zadními dvířky podmetu na spodky rámků všeličky tam pravidelně sedely v klidu v pravidelném chomáči ale na třech rámečkách visely dolů matečníky 3 ks. Nevím co mam udelat zatím se mi je nechce bezhlavě zničit a na to že je 26. září je asi dost dlouho na nějaké rozšiřovací kroky. Díky za radu.

Včelařím na předhůří Šumavy, 4 včelstva nástavky zateplené, studená stavba, zimuji ve dvou nastavcích místa mají holky dost.
No pokud zde můžu uvést své první zkušenosti se včelama,tak oni se vyrojí někdy i když mají dostatek místa.Já z nich mám takový pocit,že oni na jaře přímo pracují na tom ,aby se vyrojily,pokud jim "nepustíte žilou".Alespoň mi to tak připadalo.Někde jsem četl,že rojení znamená vitalitu včelstva.
S těmi matečníky bych si teď nelámal hlavu.Nechal bych to na jaro.Teď mě napadá, jsou to skutečně rojové matečníky?Díval jste se dobře? Mně to nějak nesedí. Možná se zde k tomu vyjádří někdo zkušenější.
Chystám se do podmetu lépe podívat zítra snad bude lepší počasí, nechci je moc rušit.....taky mi to nějak nesedí, minulý týden bylo hezky ještě se snažily nosit pyl z posledních měsíčků a svazenky na zahradě, chovají se normálně, v podmetu jsou pravidelně na všech spodních loučkách v mírném lehkém převisu, jsou klidné ......uvidím zítra, myslim si ze asi neměly kam dát zásoby tak je to zoufalej pokus o malou divočinu.....ale při krmení postavily 2/3 nástavku nového díla šikulky........Tak nevím uvidíme, každopadně díky za odpověď.............R.
Já bych hádal,že to jsou jen kousky divočiny.Ještě bych je možná na zimu podstavil jedním nástavkem byť třeba jen s mezistěnama. Podle mého názoru je lepší když nevisí chomáč hned u dna úlu ,ale je výš v úle.
a co zkusit vymenit horni nástavek s mezistenama co vystavely v srpnu za první dolní nástavek s zimnim chomačem - ten dát nahoru n ení to blbost?

Diky moc za cenné rady. R.
Zkušení včelaři zastávají v chovu včel jedno pravidlo. To zní: "Nešťourej se v tom". V tuto dobu (konec září začátek října) jsou včely v našich zeměpisných šířkách i délkách již připraveny na zimu, dělají poslední úpravy sezení a do toho jim přijde včelař ke..., pardon mluvit, jak si mají vše zařídit. Na vše je již pozdě. Nedělejte včelám v hlavičkách zmatek a nechte je dělat jak sami rozumí. Věřte, že to vědí lépe než my nejchytřejší. Nechte to na jaro.
J. Křapka
(27.09.2010 21:58)Renda napsal(a): [ -> ]a co zkusit vymenit horni nástavek s mezistenama co vystavely v srpnu za první dolní nástavek s zimnim chomačem - ten dát nahoru n ení to blbost?

Diky moc za cenné rady. R.

No ale musí to být souše.Nesmí v nich být zásoby. Včely si zásoby nosí vzhůru nad plodiště na které se pak v zimě přesouvají.Je to rušení včel jak je poznamenáno,ale když je opatrně nadzvednete a budete mít někoho kdo Vám na dno hodí nástavek a hned ja na něj zase pomalu posadíte,tak je moc nenaštvete.Wink
Dám vám sem jeden odkaz na inspiraci.Mrkněte na to:
http://www.vcelarstvisedlacek.cz/vcelare...k-vcelare?
díky za rady jsou cenné, pošlete mi mail já vam pošlu fotky mých včelích holek a začátků......Renda
Ještě jeden dotaz mě ted bliká v hlavě a doufám že se mi dostane vysvětlení. Smile
Jestliže je včelí mezera 6-10 mm a musí byt dodržena mezi nástavky a rámky, aby včely prolezly a nestavěli divočinu, jak je to u dna úlu? Pokud vím, dno úlu je vlastně "prázdná bedna" a od česna je to k prvnímu nástavku (rámku) dobrých pár centimetrů. U nízkého dna je to kolem 4-5 cm na první rámek a někdy jsem viděl dna ještě mnohem vyšší. Znamená to, že včely tady můžou mít tolik prostoru? Taky jsem viděl, že mezi dnem a prvním nástavkem má někdo umístěný rošt kolmo k rámkům v prvním nástavku a taky nevím proč to tak je a zda je to potřeba? V jiných diskuzích sem odpovědi nenašel a tak píši tady a předem děkuji pokud někdo vysvětlí Huh
(23.11.2010 18:59)Orel napsal(a): [ -> ]Taky jsem viděl, že mezi dnem a prvním nástavkem má někdo umístěný rošt kolmo k rámkům v prvním nástavku a taky nevím proč to tak je a zda je to potřeba?

Ten rošt je zábrana proti stavění trubčiny (včelího díla) do podmetu. Celkem to funguje, alespoň co jsem viděl u dědy.
(23.11.2010 18:59)Orel napsal(a): [ -> ]... jak je to u dna úlu?
... znamená to že včely tady můžou mít tolik prostoru?

Dno je dno - tam "prostavování" nevadí (tedy alespoň někomu ne) a včely tam tedy mohou mít dost prostoru. Často tam pak vystaví trubčinu - i napříč rámky. Jde toho využívat anebo se tomu můžeš bránit.

První variantu velmi hezky využívá J. Jindra. Popsané to má tady:
Zajímavý komentář k tomu je na http://pandora.idnes.cz/part/2004/11/51007

---

(23.11.2010 18:59)Orel napsal(a): [ -> ]...taky jsem viděl že mezi dnem a prvním nástavkem má někdo umístěný rošt kolmo k rámkům v prvním nástavku a taky nevím proč to tak je a zda je to potřeba?

A to je ta druhá varianta - někomu prostavování v podmetu vadí a "rošt" slouží k jejímu omezování. Říká se mu proto "stavební zábrana".
Další "využití" podmetu je jako indikátor rojové nálady, pokud má včelstvo málo prostoru, tak začne podmet razantně prostavovat divočinou.
S tím by teoreticky souviselo, že pokud jim pokaždé když dno zastaví divočinou část odřežu, tak je to částečně prevence rojení? Chápu to dobře? Pořád totiž budou mít včely kde stavět divočinu. Ale nebude to zbytečně na úkor třeba medných výnosů a podobně když včely budu takto "zdržovat"? Nějak v tom nemám jasno. Huh
To ne, spíše je to takové poslední varování, když je RN způsobena nedostatkem prostoru.
Nevím který včelař, ale četl jsem, že dokonce na stavební zábranu lepí pásky mezistěn, aby mu tam právě mohly stavět divočinu. Pak to snadno likviduje a vyvařuje i se stavební zabranou.

Stavební zábrana může pro ty co monitorují představovat určitý problém - musí s tím při jejím řešení počítat. A samozřejmě je dost problém pro naše folklorní zimní vzorky.

Osobně jsem ji měl jen u koupených úlů, ale není podle mě moc potřeba, pokud mají včely dost místa ke stavbě a dost možností volné stavby. V posledních letech zkouším dávat dolů NN s převahou stavebních rámků, aby se holky vyřádily tady a nestavěly pod. A snad to funguje. Řeším to v souvislosti s hledáním dokonalého dna. To jsem myslím nalezl. Moje nové dno je pouze dno - spodek úlu. Vstup zajišťují očka 35 mm v dolních dvou nástavkách. Moje včely jim dávají přednost před vstupem plochým česnem, jak se dělává. Očka mám asymetricky umístěná na čelní stěně - snaha přiblížit se přírodnímu stavu - včely staví úhlopříčně k česnu.
Můžu potvrdit, měl jsem stav. zábrany, fungovaly, chtěl jsem, aby stavěly jinde než do podmetu, což se jaksi stalo. Jenomže jsem zjistil, že to opravu, ale opravdu Wink komplikuje letní monitoring spadu roztoče. O tom zimním už vůbec nemluvím... Takže jsem je koncem léta vyndal. Je to ale dost děsná práce a včely jsem tím dost nadzvedl ... a pěkně mi to daly sežrat. A teď plánuju, že příští rok dám (pokud vůbec) zábrany na jaře, ale v létě je při jednom z vytáčení vyndám. Ale nevím, to letní vyndavání je fakt dost drama. No ale ono i to vyřezávání stavby v podmetu... Ten nápad s NN se stav. rámky dole, je hodně zajímavý, Karle, díky za inspiraci!
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's