Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výukové materiály a pomůcky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(02.08.2015 11:13)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Vedle sedí výukový nástavek s fotoplásty, na nichž je je vlastně vše, co je potřeba ukázat, když se sbírají informace o včelách. Vznikl v rámci projektu Včelař - Farmář. Ideální pomůcka pro školy či včelařské kroužky ...

[Obrázky: P1110858.jpg]

Jirko, dá se někde dostat k podkladům pro tuto pomůcku?
Davide, zatím nevím, vzešlo to z projektu, ten se uzavřel úředně někdy v květnu, ale pokud by byl zájem, uvažuje se o výrobě. Je tam vše - od biologie včely medonosné, přes nemoci, zootechniku, oddělkaření a chov matek po produkty včelí píle. Podklady má jistě management projektu a autor/autoři, ale pokud se uvažuje o výrobě, pochybuju, že by je zveřejnil/i. Zeptám se. Podle mého názoru by třeba jeden exemplář mohl být i v Moravské včelařské škole. Možná tam i je, nevím ... Něco je dobře vidět v té fotogalerii Karlovarského deníku a na tom jejich videu. Nejde jen o tuhle pomůcku, jedná se i o té sadě posterů, např. Zatím je z projektu v prodeji jen to DVD. Počítám, že systematicky se to bude řešit po sezoně, přesněji po hruschkovském Brně, s nímž je teď spousta práce.
Jiří
Taky by mne zajímala možnost získat ty podklady, nebo i celý výukový nástavek. Zatím jsem si pořídil tohle - http://www.vcelky.cz/fotoplasty.htm a docela to mělo úspěch u dětí.
(07.08.2015 9:05)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Davide, zatím nevím, vzešlo to z projektu, ten se uzavřel úředně někdy v květnu, ale pokud by byl zájem, uvažuje se o výrobě.

Jirko, prosím tě, ten projekt byl placen z veřejných peněz, z dotací? Nebylo součástí projektu poskytnutí podkladů? Pokud by výsledkem měla být výroba a komerční projekt, není to v rozporu s cílem dotačního titulu?

(07.08.2015 9:30)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Zatím jsem si pořídil tohle - http://www.vcelky.cz/fotoplasty.htm a docela to mělo úspěch u dětí.

Stando, díky moc za poskytnuté materiály. Chápu to dobře, že je možné je použít pro výrobu "edukačního" nástavku? Bez nutnosti citace? PS: Mohl bys tam udělat jeden zip na stažení?
Není to moje stránka, tudíž tam nemůžu nic dělat. Taky jsem si to musel postupně stáhnout. Popis co s tím je nahoře nad obrázky - na výrobu nástavku s názornými plásty se mi to zdá výborný.
Jestli s tím chceš něco dalšího dělat, tak se spoj s Jakubem Dolínkem - v kontaktech na těch stránkách je na něj spojení.
Stando dík, neuvědomil jsme si, že nejsi autorem.

Pokud byste si to chtěli stáhnout bez klikání, tak to jde třeba takto:

Kód:
wget -N -nd -r -l1 -P ~/Stažené/vc/ -A jpg -R nahled.jpg http://www.vcelky.cz/fotoplasty.htm
(07.08.2015 10:57)deroceros napsal(a): [ -> ]Jirko, prosím tě, ten projekt byl placen z veřejných peněz, z dotací? Nebylo součástí projektu poskytnutí podkladů? Pokud by výsledkem měla být výroba a komerční projekt, není to v rozporu s cílem dotačního titulu?

Pokud vím, tak veřejné poskytnutí podkladů součástí projektku nebylo, ostatně nevidím důvodu, jak by to mohlo být. Jsou ve hře i takové věci, jako jsou třeba autorská práva.
Projekt byl zřízen Jihočeským krajem a po dobu trvání byly jeho výstupy vázány striktně na projekt. Vše vznikalo pro projekt a pro jeho frekventanty k výuce. Včetně textů, včelnice, vybavení laboratoře či medárny. Vše se také během těch tří let v praxi testovalo. Projekt umožnil za minimum peněz udělat spoustu práce, která v oboru chyběla (srovnání s desítkami milionů nalitých do Bez medu to nejde je sice trochu bulvární, ale nabízí se samo ...).
Nyní to bude sloužit dalšímu běhu kursu v rámci udržitelnosti projektu (http://www.vcelar-farmar.cz/index.php/prihlaska ), ale už bez dotací.
A zároveň některé výstupy už nyní mohou být oficiálně zveřejňovány, využívány při výuce, na letních školách, kursech. Včetně komerčního využití, samozřejmě. Projekt zahrnoval třeba jen pořízení výukových videí. Nově publikované DVD jako celek je další práce už mimo projekt a jeho výroba nebyla zadarmo.
Výukové texty vzniklé pro projekt a testované 3 roky při výuce (presentovali jsme je na stánku na H. Hradě a hodně náštěvníků si je tam prohlíželo a četlo) obstály a dospěly do publikovatelné roviny, takže vznikne nová učebnice. Ale to už bude taky jiný příběh. Vzhledem k práci, kterou to vyžaduje, jde v podstatě o charitu. Vzhledem k neziskové podstatě našeho sdružení můžeme ev. zisk investovat zase jenom do hlavního předmětu naší činnosti, třeba do vzdělávání. Upřímně řečeno je ale hlavním cílem pokrýt provozní náklady a neprodělat ... Není to jednoduché ...
CD Celý rok proti varroáze taky vzniklo s pomocí veřejných peněz. Kursy v NASA jsou taky štědře dotované (http://www.souvnasavrky.cz/projekty/dvpp...itace-msmt ) a přesto placené. Ale to už jsme zase mimo téma H. Hradu.
Takže abychom se vrátili k původnímu dotazu: bude-li zájem o další výstupy z projektu, budou nabídnuty veřejnosti. Ale nikoli zadarmo, protože do ceny se musí promítnout i ta práce, která s tím bude spojená.
Ale snažíme se je presentovat na různých akcích, abychom si ověřili zájem. Tak tomu bylo i na Horním Hradě.
Jiří
P. S.: a pokud jde o fotoplásty na vcelky.cz, je myslím zcela zásadní uvádět autorství. Už byly případy, kdy byly zneužity na výstavách bez uvedení autorství, dokonce i na exposici ČSV či SOU Nasavrky na Natura viva v Lysé a bylo to dosti nečisté ...
Autorství je holt autorství ... A práce věnované tomu, aby takto pěkné fotky byly veřejně přístupné, je zase taky práce ...
J.
(07.08.2015 15:41)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Takže abychom se vrátili k původnímu dotazu: bude-li zájem o další výstupy z projektu, budou nabídnuty veřejnosti. Ale nikoli zadarmo, protože do ceny se musí promítnout i ta práce, která s tím bude spojená.
Jiří

Minimálně dva zájemce tu už vidím. Je to asi málo, ale pokud nebude známa cena, dostupnost a formát "kitu", tak těžko nějaký větší zájem bude. Já bych to rozhodně přivítal, ale ne za každou cenu. Mám to jen pro děti do školy, když mi žena řekne, abych tam došel (myšleno zadarmo).
Bezva, díky za zpětnou vazbu. Cena bude určitě taková, aby to bylo únosné. Dostupnost taky, to jsou řešitelné věci.
V této chvíli asi není možné říci víc, ale slibuju, že tohle téma dám k debatě těm, kteří o tom vědí víc. Nejsi sám, zájemců je víc a já osobně bych si velmi přál, aby právě tahle pomůcka byla k dispozici, neb je skvělá. Takže trpělivost ... prosím ... Big Grin A ještě jednou díky za otevření tématu!
Jiří
Jestli mohu hodnotit - tak tohle ve výukových programech /pro nás co chodí do základních škol přednášet/
CHYBÍ !!!!!!!
Když chodím s rámky s fotkama včel paráda,ale jako druhý nástavek to by byla klasa.
Ještě by stálo za to / to co bylo na Černé louce/ ozvučený nástavek.
Škoda že se to nedotáhlo do konce. F.V.
Jo, Františku, ozvučený nástavek jsme taky měli na výročí100 let našeho spolku. To je ale jiný příběh, to si vymyslel Jirka Němec zcela sám. Je možné (asi) si to od něho půjčit (platí spíš pro Polabí, Roudnicko etc. Ale dál to, žel, nepokračovalo. Je to spíš ale pro výstavy, nikoli pro systematickou výuku ...
Několik fotek je zde: https://picasaweb.google.com/11217737923...brichovice
Jiří
Je to mimo téma... už jsem to kdesi psal, ale bez odezvy... Několikrát tu byla zmíněna připravovaná učebnice. Sice by mi to mohlo být jedno, ale kdybyste potřebovali někoho na revizi textu - hlavně odbornou, ale i jazykovou, byl bych ochotný si to přečíst a případné chyby či nejasnosti odchytnout. Občas se mi u oficiálních textů z různých oborů při čtení kroutí i palce u nohou - bohužel i u některých článků v Moderním včelaři Confused
Na začátek omluva za zaplevelování vlákna - ale kvůli souvislostem to tak nechám (sorry admini...)

(06.08.2015 23:15)deroceros napsal(a): [ -> ]... Jirko, dá se někde dostat k podkladům pro tuto pomůcku?
Jsem autorem této pomůcky. Podklady k ní volně dostupné nejsou - šlo o výrobu na zakázku pro projekt Včelař - Farmář.

(07.08.2015 9:05)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Davide, zatím nevím, vzešlo to z projektu, ten se uzavřel úředně někdy v květnu, ale pokud by byl zájem, uvažuje se o výrobě.

Zde bych dotaz směřoval na kancelář PSNV - pokud se jedná o podobu pomůcky jak udělána pro PSNV. Pokud chcete něco podobného, ale šitého na míru vašim potřebám, napište mi na email (je na http://www.vcelky.cz/kontakt.htm) a domluvíme se.

(07.08.2015 9:30)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Zatím jsem si pořídil tohle - http://www.vcelky.cz/fotoplasty.htm a docela to mělo úspěch u dětí.

(06.08.2015 23:15)deroceros napsal(a): [ -> ]Stando, díky moc za poskytnuté materiály. Chápu to dobře, že je možné je použít pro výrobu "edukačního" nástavku? Bez nutnosti citace? PS: Mohl bys tam udělat jeden zip na stažení?

Tady děkuji Jirkovi Matlovi za osvětlení situace v jeho reakci.
Podklady k fotoplástům jsem zveřejnil před lety bez nároku na odměnu. Stahovány jsou docela dost, občas někdo poděkuje - to je fajn. Kromě přiznaného autorství je to jediné, co z toho mám. Pokud vám to nevyhovuje, tak mě prosím buď kontaktujte, abychom se případně dohodli jinak anebo mnou zdarma nabídnuté fotoplásty prostě nevyužívejte...

(07.08.2015 15:57)deroceros napsal(a): [ -> ]Minimálně dva zájemce tu už vidím. Je to asi málo, ale pokud nebude známa cena, dostupnost a formát "kitu", tak těžko nějaký větší zájem bude. Já bych to rozhodně přivítal, ale ne za každou cenu. Mám to jen pro děti do školy, když mi žena řekne, abych tam došel (myšleno zadarmo).
To už je spíš na emailovou komunikaci, ale zcela jistě bude jiné zaměření pomůcky pro budoucí profi včelaře a pro děti ve škole...
Přátelé nebude mít někdo v počítači uvedené fotoplasty? Na stránkách již není možné stažení a na uvedeném kontaktu nikdo nereaguje
Mám stejnou zkušenost, fotoplásty by se hodily.
Pokud se pořádně podíváte, tak pod jménem vcelky.cz, se skrývá Kuba Dolínek a chodí sem na fórum docela často, tak to zkuste přes SZ.
Na svém webu má tel. kontakt http://www.vcelky.cz/kontakt.htm
Použijte vyhledávání v archivech (google, archive.org atd.). Loni jsem fotoplásty potřeboval a takto jsem je našel.
Rosťa
ZAČÁTEK PROJEKTU
Školní lekce s včely a high tech
Univerzita ve Würzburgu postavila v Münchsmünster high-tech úl. Školy si mohou brzy půjčit miniaturní kopie.
Od Martina Hutzler
Od Martina Hutzler
03. listopadu 2018
11:55
pamatovat
vytisknout
Pošlete editoru
Profesor Jürgen Tautz zahájil včelí projekt "Hobos". Foto: Anja Theismann
Profesor Jürgen Tautz zahájil včelí projekt "Hobos". Foto: Anja Theismann

MÜNCHSMÜNSTER. V malém dřevěném domku vedle továrny Audi Münchsmünster na high-tech zařízení nastavit na přírodní superorganism: kamery a senzory prozkoumat život včelstva. Je jádrem projektu "Hobos", který biolog a odborník na včely prof. Dr. med. Jürgen Tautz se vyvinul.

Již více než 1 rok se infračervené a termální kamery a další měřicí zařízení shromažďují obrovské množství dat o životě v úlu. Vědci po celém světě, ale i školy a zájemci o laickou veřejnost byli schopni provádět vlastní výzkumné projekty s údaji "Smart Hobos Münchsmünster".

V této funkci uvádíme "Smart Hobos":


VĚDA
Roboty a kamery výzkumné včely
V dřevěném domě poblíž Audi v Münchsmünster, špičkové přístroje pozorují přirozený superorganismus: včelstva
Nyní Tautz jde o krok dále: Od roku 2019 mohou školy a další instituce požádat o miniaturní vydání "Smart Hobos". A pak jdi na sběr dat. Tautz v rozhovoru vysvětluje důvody.

Profesor Jürgen Tautz zahájil včelí projekt "Hobos". Foto: Anja Theismann
Profesor Jürgen Tautz zahájil včelí projekt "Hobos". Foto: Anja Theismann
Profesor Tautz, „odchod do důchodu“ je jen na vás, jako emeritní profesor na Biozentrum University of Würzburg samozřejmě relativní: Proč se včelí výzkum, dále jen „hobos“ žádný projekt děje?

Jako biologička si myslím, že pro budoucnost našich dětí a vnoučat můžete dělat dvě věci: prozkoumat důsledky lidské činnosti s vědeckou prací, umožnit včasné řízení. A jeden může přispět k výchově a osvětu lidí - od předškolního věku až po seniory; nikoliv s profesorem vyvedeným ukazovákem, ale probuzením jejich nadšení a zájmu. Včely jsou pro to nejvhodnější.

"Včelina je klíčový organismus, pro celou přírodu, ale především pro lidskou výživu."

Proč včely?

Včelina je klíčový organismus, pro celou přírodu, ale především pro lidskou výživu, díky své opeření. Jistě, žížala je stejně tak důležitá v přírodě. Ale včely si užívají naše sympatie; že tvoří "stát", vyvolává zájem mezi lidmi.

V roce 2006 založili online vzdělávací a výzkumnou platformu "Hobos". Proč je Audi například v Münchsmünsteru high-tech úl, který shromažďuje data "Hobos"?

Pro Hobos jsme poprvé měli dva takové úly, tady ve Würzburgu a Bad Schwartau. Poté jsem kontaktoval Nadaci Audi pro životní prostředí, protože jsme plánovali třetí stanici s ještě více technologií. Volba klesla na Münchsmünster, protože zde byla postavena nová továrna. Hobos dům je první světovou špičkovou technikou s infračervenými a termálními kamerami a 3D detekčním systémem. Umožňuje úplně nové perspektivy, protože můžete pozorovat včelskou kolonii téměř bez rušení.

Zevnitř to vypadá nenápadně: v dřevěném domě v Münchsmünsteru sídlí včelí výzkumný projekt "Smart Hobos". Foto: Hutzler
Zevnitř to vypadá nenápadně: v dřevěném domě v Münchsmünsteru sídlí včelí výzkumný projekt "Smart Hobos". Foto: Hutzler
Jaké poznatky jste získali v Münchsmünsteru?

Například v Münchsmünster jsme byli schopni studovat spící chování včel v přírodních podmínkách poprvé - ve tmě a ve volně postavené hnízdě. Včely tvoří jakousi závěsnou síť tam, když spolu svázávají nohy. Tato síť obklopuje hnízdo s mládětem jako termoizolační spací pytel. Americký kolega má také ve srovnání dat ze všech tří Hobos lokalitách s daty z NASA na slunečním větrem - což je proud elektricky nabitých částic, které proudí ze Slunce: případ zvlášť silného slunečního větru mnohem méně včely vrátit do úlu, když letěl jsou: Zjevně se ztrácejí tímto tokem částic.

Vchod do podlahy: Kamera zaznamenává, kolik včel dovnitř a ven. Foto: Hutzler
Vchod do podlahy: Kamera zaznamenává, kolik včel dovnitř a ven. Foto: Hutzler
Co by bylo možné udělat s hobostem v Münchsmünsteru?

Například vědci, kteří se věnují počítačům, by mohli s velkým množstvím informací zpracovávat rozsáhlou analýzu dat. Mnoho škol shromažďuje údaje, které mají používat pro vzdělávací projekty; také pro "výzkum mladých" by byly vhodné. Nezpracované údaje z Münchsmünsteru jsou pokladem, který se sotva zvedá!

Projekt v Münchsmünsteru by však měl skončit v současné podobě - ​​proč?

Od roku 2017 jsme shromáždili obrovské množství dat - téměř stejně jako údaje celé Würzburgské univerzitní nemocnice! Ovšem po chování včel se tolik nezmění z jednoho roku na další, další měření by přineslo mnoho nových. Proto začínáme nový projekt.

Co je plánováno?

Mnoho škol by nejen chtěl přístup k datům online, ale i samotným výzkumným včelařům, což je "mini-hobos". Za to jsme nyní založili neziskové UG "we4bee". Tímto jsme společně s Audi Environmental Foundation založili síť takových malých výzkumných stanic: na školách a univerzitách; ale i firmy, domovy důchodců a muzea již projevily zájem. V březnu začínáme.

Nový projekt "we4bee"
nosič:
Pro svůj nový projekt prof. Jürgen Tautz založil neziskovou podnikatelskou firmu "we4bee UG". On sám dobrovolně jako partner; Vedení na plný úvazek dohlíží na projekt a jeho síť zúčastněných institucí.


Online:
V "we4bee" se očekává, že se budou účastnit zejména vzdělávací instituce, jako jsou školy, univerzity, muzea, ale i další instituce, jako jsou domovy důchodců. Všichni účastníci jsou na začátku vítáni, kteří jsou již hrozící. Můžete využít své vlastní národy nebo něco získat přes projekt.

Jak se účastní?

Účastní instituce obdrží úlky wee4bee jako trvalý úvěr. Jsou kompaktní a mají nízkou údržbu a obsahují špičkové senzory teploty, vlhkosti, akustické a chemické signály a hmotnost hnízdění včel. Účastníci zasílají data prostřednictvím WLan na univerzitu ve Würzburgu. Tam jsou uloženy, analyzovány, zpracovány; poté může kdokoli online po celém světě svobodně přistupovat online.

"Doufáme, že budeme moci vybudovat celosvětovou síť výzkumných stanic."

Co přináší takovou síť z vědeckého hlediska?

Chcete-li zkoumat vlivy prostředí na včely, potřebujete pro porovnání údajů síť různých úlovků. Náš zakládající partner, Audi Environmental Foundation, nám umožňuje financovat první ročník projektu we4bee; můžeme začít s 100 stanicemi. Doufáme, že budeme moci realizovat mnohem více stanic a budovat celosvětovou síť, jak je to možné.


Martina Hutzlerová
To by vás mohlo také zajímat

"Strašná hudba": britské noviny ...

AD
Připojte se nyní a ušetřete 20 dolarů.

Výhled
MĚSTSKÉ RADY
by měl být zachován
Doporučení powered by plista
inzerujte zde
Referenční URL's