Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Izolace včelích matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Krásný večer přeji všem na včelařském fóru.

Po mých katastrofálních úhynech v loňském roce jsem se celou zimu sám sebe ptal, kde se jednak stala chyba a dokonce jsem došel k otázce, zda mám ještě vůbec začínat, když jsem takový "trdlo" že mi včelstva uhynula.
Po nekončných debatách, a tady bych hrozně moc rád poděkoval opět Milanovi Havelkovi, jsem se rozhodl, že znovu začnu a že to zkusím jinak.
Poslední dobou trávím na VF spoustu času, ale přispívám málo, spíše čtu. Zarazilo mne, že se nikde neobjevilo téma, popisované nedávno v časopisu Včelařství-izolace včelích matek na zimní období v nových izolátorech. Nechci tady nikomu dělat reklamu, jen se ptám, logiku to podle mne má.
Proto tady mám pro staré matadory jak ve včelařině (Milan je mladší než já Big Grin ) tak matadory na VF několik otázek a úvah. Zároveň, pokud už téma existuje, já ho nenašel, moc se všem omlouvám a prosím admina za prominutí.

Tak tedy:
1) Pokud bych zkombinoval metodu izolace matky napr. ke konci zari, teoreticky by ve tretin dekade rijna (po 21 dnech) melo dojit k tomu, ze ve vcelstvech nebude uz zadny zavickovany plod, je to tak? tim padem by tedy stoupla efektivita leceni , kdyz spoustu pripravku nemuze pod vicka plodu.

2) Vceli matka by zustala v izolaci az dejme tomu do poloviny brezna, roztoci by nemeli absolutne zadnou sanci na preziti, mylim se?

3) Vcelstva by nemohla zacit plodovat s nastupem prvnich slunnych dnu treba uz v lednu,pri mirne zime, co jsem cetl, vlastne u nekterych vcelstev neexistuje tzv. bezplodove obdobi, tedy mnozirna pro roztoce. Co na to odbornici?

4) Vcelstva by zacala plodovat "rizene" vcelarem po otevreni izolatoru az v okamziku predpovedi trvalejsiho lepsiho pocasi. Je na tom neco spatne? dala by se udelat izolace napr. i v jednom obdobi behem "sezony"?

5) Vcelstva, ktera s matkou v izolatoru, nemusi zahrivat pri velmi castem navratu spatneho pocasi v predjarnich mesicich jiz zakladeny plod, budou mit i logicky mensi spotrebu zasob. Souhlasite nebo to vidim spatne?

6) Myslim si, ze svadet vyhledani matky na pracnost, by nemelo obstat, jedna li se o zdravi nasich vcelstev.

7) Několik izolatoru uz jsem objednal, jedinou nevyhodu vidim pouze v tom, ze se musi vyndat cely ven, kdyz chcete matku vypustit. Kdyby to bylo reseno vickem ve strupku izolatoru, ktery by se dal otevrit pouhopouhym odsoupnutim nebo jinym lehkym uzaverem zhora, odpadlo by jeste rozebirani vcelstva,a le to uz bych chtel asi na zacatek moc, ikdyz muzeme matku otevrit i pri jarni prohlidce, tim odpadne i jeji pracne hledani ve vcelstvu, jestli je v poradku, uvidime pouhym pohledem do izolatoru.

Kazdopadne jsem se rozhodl metodu izolace vceli matky vyzkouset, nemam zatim odvahu to zkusit na vsech vcelstvech, mozna budu i za rebela a nekoho, kdo ma vcely tejden a uz vymysli p.....y (pocet tecek sedi Big Grin ),a le pokud by to fungovalo, sla by do jarniho rozvoje vcelstva kazdopadne bez jedineho roztoce a o to nam tady vsem samozrejme jde, myslim na VF, ne farmaceutickym gigantum, chrlicim leciva na tuny.

Jeste jednou se omlouvam, pokud je muj prispevek mimo "misu" a preji krasny vecer
Honza
Honzo, myslíš si, že kdybys loni na podzim měl matky v izolátoru, že bys neměl takové ztráty?

Jestli loni nebyl problém někde jinde...

Jinými slovy a také k Tvým otázkám: osobně problém s plodem během zimy nemám, ale tlumím později, rozhodně ne hned v říjnu. Mám kraňku.
Další otázkou je, jak se budou včely s motivací plodovat, chovat k zaizolované matce...
Mozna mel... to nemuzu posoudit, ale ptal jsem se na vice veci obecneji...
Honza
A co vlatní izolátor? Na rámek z obou stran přibít mateří mřížku a do horní či spodní loučky vyvrtat větší otvot, do kterého bude na fest pasovat korková zátka... A je vypouštěcí otvor...
Obecněji mi přijde, že včely vědí, proč začínají plodovat a kdy... Může to souviset s obměnou generací apod. Z pohledu v.d. řeší (podle mých teoretických znalostí) izolaci zejména v těch zemích, kde mají vlašku, která "jede" celou zimu. Osobně o zimní izolaci neuvažuji - kvůli pracnosti a jisté násilnosti (nepřirozenosti) vůči včelstvu. Třeba trubci izolovaní kvůli říjnosti pro inseminaci jsou z izolátoru docela dobití. Matce se v něm (ač jiném) dozajista také líbit nebude a bude se snažit dostat ven.
Nad tim jsem premyslel take, vyborny postreh i napad, jen nevim, z jakeho duvodu je izolator vyrabeny pouze 1 cm silny...normalni ramek bude prilis tlusty a vcelstvo by melo s ohrevem matky potize, v uzkem izolatoru to pujde snaz-muj nazor...



(07.09.2015 22:27)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Honzo, myslíš si, že kdybys loni na podzim měl matky v izolátoru, že bys neměl takové ztráty?

Jestli loni nebyl problém někde jinde...

Jinými slovy a také k Tvým otázkám: osobně problém s plodem během zimy nemám, ale tlumím později, rozhodně ne hned v říjnu. Mám kraňku.
Další otázkou je, jak se budou včely s motivací plodovat, chovat k zaizolované matce...

Dekuju za odpovedi i za dalsi souvisejici otazky. Dal jsem to sem prave proto, abych zjistil nazory lidi. Kdyby mne nazor nazajimal, napsal bych pouze, dal jsem izolatory. Bez dalsiho. Myslim si, ze tahle diskuse muze ledaccos poodkryt, ukazat, stejne tak jako prakticke pouziti, vyzkouseni. Kazdopadne dekuju, ze reagujes. Apropo, protoze netusim, proc se Ti neda napsat SZ tady na foru, napisu sem-moc hezky udelane webove stranky!!
Honza
Já si přidám svoji stále opakovanou odrhovačku. Ani včely s minimem roztočů vás nezachrání, pokud okolo vás jedou kolapsy.
Pokud bych do něčeho šel tak Klímova 1/3 metoda, tedy počítat se ztrátamiu a množit a množit místo hubení a trápení včel v létě. A mít víc stanovišť.
A pak se chystám nastudovat článek v posledním MV, ale na lenocha mého typu moc přesné s časováním.

Prostě vytvoření oddělku nebo výměna matky jejím odběrem do oddělku musí být dostatečná přestávka v plodování.

A pokud to včelám nestačí, tak je třeba vyměnit včely. Smile

Honzo, včely loni uhynuly daleko zkušenějším včelařům.

a JEŠTĚ JEDNO, VČELAŘI JSOU MOŽNÁ DOBŘÍ LIDÉ (OBČAS), ALE ČÍM DÁL MÁŠ OD NICH VČELY, TÍM LÍP.
A oddělená stanoviště - svoje. Ať už v rámci zahrady nebo i obcí.
Izolace matky není žádný nový objev někdy v 80 letech se to praktikovalo a jak rychle to začlo tak rychle to skončilo.Je to pracná záležitost v době kdy by včelstvo mělo mít klid a nyní jsou metody léčení jiné a dostatečně účiné i bez izolace matky.Určitě se matka neizolovala několik měsíců a už vůbec né přes zimu.Včelstvo se během zimy přesouvá a matka s ním ,moc si nedokážu představit takovou izolaci při které by matka zůstala na jednom místě po celou zimu,mám ještě několik izolačních klícek, průchozí plastová krabička o velikosti cca.8x12 cm i s variantou pro uvěznění matky bez včel.Taktéž si myslím že nemá smysl po jednom extrémním roce kdy více faktorů zapříčinilo větší úhyn sahat zrovna k tomuto opatření.Můj názor je ten že varoa sama o sobě nebyla příčinou masivních úhynů.Jsou případy že u někoho z tadičně poměrně velkým spadem včelstva přežila úplně bez problému a jinému kdo dlouhodobě nemá téměř žádný spad včelstva padla.Tím nechci říct že by se nemělo léčit poněvadž jsem viděl i včelstva totálně zdevastovaná varoou kdy na každé druhé včele seděl červený jezdec a na matce i jezdců několik.Je to vcelku jednoduché pokud v sezoně při prohlížení včelstev je brouk vizuálně viděn na včelách je třeba udělat včasná opatření je to jako u potkanů pokud je nevidím tak sice jsou ale tak nějak v normě pokud je občas zahlédnu tak to značí že už jich je hodně a je třba s tím něco dělat.Smile
Kdysi jsem se o izolaci/klíckování matek bavil s Květošem Čermákem. Říkal, že včely mívají tendenci narážet matečníky a zaizolovanou matku měnit. Pokud by k izolaci došlo v hodně pozdní době, kdy by už nebyla šance si novou matku vychovat, asi by se do takové akce nepustily. Ale jaký by to mělo smysl, v té době je vysoké riziko poškození zimní generace virózami, které doprovází kleštíka.
Podotýkám, že jsem to nikdy nezkoušel, jen uvažuji nahlas.
Pro J.Skala:Nemohl by jste hodit sem fotky klícek které jste popisoval?Nebo popřípadě poslat po jednom kousku
do muzea v Dubicku?
Ještě by byla možnost je vzíti sebou do Brna do Lužánek v sobotu 25.8..
Sháníme vše o včelařství. F.V.
Ahoj,
dekuju vsem diskutujicim za jejich nazor. I jen z relativne nekolika malo odpovedi je videt, jak velikymi a letitymi zkusenostni disponujete.

Pro Vlcka-take mam doma jednu izolacni klicku ze starsi domy (80. ta leta) byla pruchozi pro vcely, aby k ni mohly, pokud bys mel o tento kousek zajem do sve sbirky, posli mi adresu, rad Ti ji dam Wink

Krasny den vsem!
Honza
Klíckování matek je standardní metoda používaná např. farmáři v Itálii. Tedy chovateli, kteří mají stovky až tisíce včelstev. Ovšem izolují cca na měsíc a někdy v podletí (srpen). Bezplodé období využívají k ošetření dlouhodobým odpařovačem KM (často 300 - 400 ml). A v zimě to pak korigují KŠ (pokap i sublimace). Dělají to sice běžně, ale přesto se to musí trochu umět. U nás je problém, že zde už není tradice a museli bychom se to naučit. Není to zase až tak jednoduché. Ale kdyby to nefungovalo, tak by to ti Italové nedělali. My ale nejsme v Itálii. A naše "domácí" kraňka není vlaška ...
Nicméně to příští rok vyzkouším. A porovnám s plodovými pastmi, metodou Sv. Anna a dalšími bio či zootechnickými fígly.
Uvidíme ...
Jiří
Posílám pár obrázků klícky která se běžně vyráběla někdy koncem osumdesátých let.Určitě nejsem jediný kdo vlastní vyrábělo se to ve velkém.Klícku lze po rozdělení na polovic otočení upravit na variantu včely s matkou kdy jdou příčky uvnitř mimo sebe nebo včely bez matky příčky uvnitř dosedají na sebe a matka je v prostředním díle.Klícku lze využít i jako přidávací má tedy možnost vyjídacího otvoru který lze samozřejmě jednoduše vyndáním krátké příčky zrušit.Tuším že tehdy stála 20 kč.Koupil jsem jich 20 na zkoušku občas používám při nedostatku přidávacích klícek,ale spíše minimálně.Na přidávání mám několik druhů klícek které si vyrábím,nejoblíbenější klícka je vyrobena podle klícky po předcích(již jsem zde prezentoval) které se dnes již nevyrábý aspoň já jsem nikde neviděl.Pro vlcek pokud klícku chceš pošli adresu SZ a já ti ji příležitostně pošlu.Popřípadě se domluvíme na jiné přepravě.

[Obrázky: v_ela_foto_039.jpg] [Obrázky: v_ela_foto_040.jpg] [Obrázky: v_ela_foto_041.jpg] [Obrázky: v_ela_foto_042.jpg]

U nás se pak klíckování doporučovalo spíše někdy v řínu aby v listopadu bylo včelstvo bez zavíčkovaného plodu.Fumigovalo se jednou.Klíckování mělo odstranit drastické natírání plodu v listopadu.Klíckování se ukázalo jako příliš pracné a riskantní.Moc si nedovedu představit že bych matku klíckoval v srpnu když nutně potřebuji srpnovou generaci včel.Výpadek každé generace v našich podmínkách se někde negativně projeví obzvláště pak generace dlouhověkých včel.
Pepo,

mam ty same klicky, jake jsi sem vlozil na fotkach Wink ano stala tusim 20,- Kc.

Diky za pripomenuti i za nazory, stejne jako ostatnim. Hezky vecer!
Honza
(30.10.2015 21:22)tututo napsal(a): [ -> ]Včelstva, kde jsem nezavřel matku do izolátoru Chmary byla přibližně stejně silná jako ta, kde jsem je zavřel. Pak, začátkem září se mi zdálo, že včelstva kde matky kladou, že jsou proti těm v izolátoru trochu silnější, ale včera jsem zjistil, že už to není pravda a tyto včelstva, kde matky kladly ještě v říjnu, jsou již slabší (zvláště jedno viditelně), až jsem se toho i lekl. Vysvětluji si to tím, že se určitá skupina zimních včel, které se starají o další líhnoucí se pokolení, opotřebovala a umřela. Z těchto úlů, kde nejsou matky v izolátoru, tam včelky viditelně více létají pro pyl a vodu, pravděpodobně se mnohé nevrátí, jsou opotřebované, zesláblé, nebo ztuhnou když sají chladnou vodu, což jsem viděl u mně na napajedle již začátkem září, když přišlo ochlazení. Ve včelstvu, kde je matka v izolátoru, tam včely pro pyl létají méně a pro vodu asi také tak létat nemusí, když matka neklade. To je ale jen moje teorie.
K tomuto ještě musím hlídat, aby se mi ve včelstvu s kladoucí matkou nepřemnožil kleštík, kterého se nyní z úlu budu asi těžko zbavovat, když je tam pravděpodobně ještě nějaký plod a s ním i kleštík. Včelky by už měly být v klidu a jestli budou dále klást, třeba že jen v omezeném množství (protože je zatím pořád docela teplo - dnes ráno zde bylo +9), s nimi se bude rozmnožovat i VD.
Tam, kde mám matky v izolátoru, tam se již nemusím o nic starat. Pěkně tam sedí v zimním hroznu až do jara.

Takže matky sú zaklietkované od 6. augusta. A do kedy? Koľko rokov už používaš túto metódu?
Hospodin řekl: Podmaňte si Zemi. A podmanitelé se snaží. Je otázka zda včely přežijí díky podmaňujícím nebo nepodmaňujícím. Ale podmanění je vždy trpný stav a končí buď vzpourou nebo vyhynutím.
(30.10.2015 22:33)jaro napsal(a): [ -> ]
(30.10.2015 21:22)tututo napsal(a): [ -> ]Včelstva, kde jsem nezavřel matku do izolátoru Chmary byla přibližně stejně silná jako ta, kde jsem je zavřel. Pak, začátkem září se mi zdálo, že včelstva kde matky kladou, že jsou proti těm v izolátoru trochu silnější, ale včera jsem zjistil, že už to není pravda a tyto včelstva, kde matky kladly ještě v říjnu, jsou již slabší (zvláště jedno viditelně), až jsem se toho i lekl. Vysvětluji si to tím, že se určitá skupina zimních včel, které se starají o další líhnoucí se pokolení, opotřebovala a umřela. Z těchto úlů, kde nejsou matky v izolátoru, tam včelky viditelně více létají pro pyl a vodu, pravděpodobně se mnohé nevrátí, jsou opotřebované, zesláblé, nebo ztuhnou když sají chladnou vodu, což jsem viděl u mně na napajedle již začátkem září, když přišlo ochlazení. Ve včelstvu, kde je matka v izolátoru, tam včely pro pyl létají méně a pro vodu asi také tak létat nemusí, když matka neklade. To je ale jen moje teorie.
K tomuto ještě musím hlídat, aby se mi ve včelstvu s kladoucí matkou nepřemnožil kleštík, kterého se nyní z úlu budu asi těžko zbavovat, když je tam pravděpodobně ještě nějaký plod a s ním i kleštík. Včelky by už měly být v klidu a jestli budou dále klást, třeba že jen v omezeném množství (protože je zatím pořád docela teplo - dnes ráno zde bylo +9), s nimi se bude rozmnožovat i VD.
Tam, kde mám matky v izolátoru, tam se již nemusím o nic starat. Pěkně tam sedí v zimním hroznu až do jara.

Takže matky sú zaklietkované od 6. augusta. A do kedy? Koľko rokov už používaš túto metódu?

Tuto metodu používám čtvrtou zimu. Itolátory mne přivez známý z polska, ale dnes se již dají koupit u nás, nebo si můžete vyrobit své, jak se to dříve dělalo. Ale myslím, že když už je možnost si je zakoupit, vyrábět je není potřeba.
Ptáte se kdy se izolují matky a do kdy. Já jsem se je rozhodl izolovat okolo 5. srpna, a vypouštěl je minulý rok 15 března. Ale toto je individuální, nelze, aby to dělali všichni ve stejný termín, protože každý žije v jiných klimatických podmínkách a každý má svůj způsob včelaření. Nejvýznamnějším faktorem podle mne jsou klimatické podmínky kde včelařím, zkušenosti včelaře. Když např. já zavřu matku okolo 5 srpna, v úlu mám již zimní generace včel a poslední vyběhnou koncem srpna. Tyto zimní včely se již dále nemusí starat o další zakladené generace, s kterými se rozmnožuje VD. Několik dní po vyběhnutí posledních včel, ještě než se ochladí, než se všechny včelky stáhnou do zimního chumáče, provedu fumigaci Varidolem. Tím se zbavím, jestli ne všech tak většiny kleštíků. Toto můžu ještě zopakovat, třeba v tomto období konec října- začátek listopadu, ale nemusím. Nebo můžu na jaře, těsně před tím než matku vypustím z izolátoru, postříkat včelky 2% roztokem kyseliny šťavelové... myslím, že to tak na jaře dělá pan Malychin. Ale možná to není zapotřebí. To musí každý dle svého uvážení.
Tady je video, kde je vidět, jaké si někteří včelaři dělají izolátory vlastnoručně, jestliže ho nelze koupit, nebo chtějí svůj.
Neodtrhnú sa ti včely od zásob???
(31.10.2015 11:24)tututo napsal(a): [ -> ]
(30.10.2015 22:33)jaro napsal(a): [ -> ]
(30.10.2015 21:22)tututo napsal(a): [ -> ]Včelstva, kde jsem nezavřel matku do izolátoru Chmary byla přibližně stejně silná jako ta, kde jsem je zavřel. Pak, začátkem září se mi zdálo, že včelstva kde matky kladou, že jsou proti těm v izolátoru trochu silnější, ale včera jsem zjistil, že už to není pravda a tyto včelstva, kde matky kladly ještě v říjnu, jsou již slabší (zvláště jedno viditelně), až jsem se toho i lekl. Vysvětluji si to tím, že se určitá skupina zimních včel, které se starají o další líhnoucí se pokolení, opotřebovala a umřela. Z těchto úlů, kde nejsou matky v izolátoru, tam včelky viditelně více létají pro pyl a vodu, pravděpodobně se mnohé nevrátí, jsou opotřebované, zesláblé, nebo ztuhnou když sají chladnou vodu, což jsem viděl u mně na napajedle již začátkem září, když přišlo ochlazení. Ve včelstvu, kde je matka v izolátoru, tam včely pro pyl létají méně a pro vodu asi také tak létat nemusí, když matka neklade. To je ale jen moje teorie.
K tomuto ještě musím hlídat, aby se mi ve včelstvu s kladoucí matkou nepřemnožil kleštík, kterého se nyní z úlu budu asi těžko zbavovat, když je tam pravděpodobně ještě nějaký plod a s ním i kleštík. Včelky by už měly být v klidu a jestli budou dále klást, třeba že jen v omezeném množství (protože je zatím pořád docela teplo - dnes ráno zde bylo +9), s nimi se bude rozmnožovat i VD.
Tam, kde mám matky v izolátoru, tam se již nemusím o nic starat. Pěkně tam sedí v zimním hroznu až do jara.

Takže matky sú zaklietkované od 6. augusta. A do kedy? Koľko rokov už používaš túto metódu?

Tuto metodu používám čtvrtou zimu. Itolátory mne přivez známý z polska, ale dnes se již dají koupit u nás, nebo si můžete vyrobit své, jak se to dříve dělalo. Ale myslím, že když už je možnost si je zakoupit, vyrábět je není potřeba.
Ptáte se kdy se izolují matky a do kdy. Já jsem se je rozhodl izolovat okolo 5. srpna, a vypouštěl je minulý rok 15 března. Ale toto je individuální, nelze, aby to dělali všichni ve stejný termín, protože každý žije v jiných klimatických podmínkách a každý má svůj způsob včelaření. Nejvýznamnějším faktorem podle mne jsou klimatické podmínky kde včelařím, zkušenosti včelaře. Když např. já zavřu matku okolo 5 srpna, v úlu mám již zimní generace včel a poslední vyběhnou koncem srpna. Tyto zimní včely se již dále nemusí starat o další zakladené generace, s kterými se rozmnožuje VD. Několik dní po vyběhnutí posledních včel, ještě než se ochladí, než se všechny včelky stáhnou do zimního chumáče, provedu fumigaci Varidolem. Tím se zbavím, jestli ne všech tak většiny kleštíků. Toto můžu ještě zopakovat, třeba v tomto období konec října- začátek listopadu, ale nemusím. Nebo můžu na jaře, těsně před tím než matku vypustím z izolátoru, postříkat včelky 2% roztokem kyseliny šťavelové... myslím, že to tak na jaře dělá pan Malychin. Ale možná to není zapotřebí. To musí každý dle svého uvážení.
Tady je video, kde je vidět, jaké si někteří včelaři dělají izolátory vlastnoručně, jestliže ho nelze koupit, nebo chtějí svůj.
https://www.youtube.com/watch?v=ICS33VWjQ8U

Tak držet matku v klícce do 15.března to je podle mne trochu moc,teda na naše podmínky jižní Moravy určitě,ale jak píšeš každá oblast je na tom trošku jinak a tu kyselinu na jaře bych ve tvém případě viděl jako zbytečnou.
(31.10.2015 11:24)tututo napsal(a): [ -> ]Itolátory mne přivez známý z polska, ale dnes se již dají koupit u nás, nebo si můžete vyrobit své, jak se to dříve dělalo. Ale myslím, že když už je možnost si je zakoupit, vyrábět je není potřeba.

Tady je video, kde je vidět, jaké si někteří včelaři dělají izolátory vlastnoručně, jestliže ho nelze koupit, nebo chtějí svůj.
https://www.youtube.com/watch?v=ICS33VWjQ8U

Kde sa dajú zohnať izolátory? Sú to tieto?: http://vast-oil.lyson.cz/glowna/2195-izo...matky.html
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's