Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zmrazeno - Svítkova metoda omezování populace roztoče Varroa
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(17.09.2015 8:42)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Největším nepřítelem včelařství není ani tak zdravotní stav včelstev, ale hustota zavčelení!!!! Také ten, kdo je až moc iniciativní, aby včelařů a farmářů bylo co nejvíc. ČSV to rozhodně není!

A druhým největším nepřítelem je tzv. ovčan-včelan který čeká, až se mu přijde o včely postarat komise. Jsou spolky, které neusilují o to aby včelařů-farmářů bylo co nejvíc, ale aby byli vzdělaní a svéprávní. ČSV mezi tyto spolky rozhodně nepatří.
ČSV za nic nemůže. Pokud jsou někde nějaké problémy, můžou za to osoby, na které je možno ukázat.
Která konkrétní osoba zařídila krajské dotace začátečníkům? Navíc místo kvalifikační podmínky pro dotaci podmíněné většinou jen vstupem do ČSV, jako by to stačilo, že začínající bude vědět jak nebýt hrozbou pro okolí.
(17.09.2015 8:42)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Největším nepřítelem včelařství není ani tak zdravotní stav včelstev, ale hustota zavčelení!!!!

Rudolfe, s tím zavčelením ti nevím... Mám pocit, že se z toho stává takové zaříkávadlo. Všichni říkají, jak nejsme zavčelení apod. Nicméně v přírodě je vidět, že těch včel není zdaleka tolik. Také když se podívám na statistiky počtu včelstev v ČR/ČSR, tak jsme na polovině toho co bylo ve špičce na konci 80. let, pokud s nepletu.
Deroceros:
Tak se na ty statistiky ale podívej prosím pořádně a nevytrhávej izolované úseky:
http://vcelky.cz/historie.htm#pocty
Potažmo si zjisti, co dělo od roku 1948 a jaké byly tehdy plány v první pětiletce.
A taky proč.

To co uvádíš, je ohýbání historie - snažím se věřit, že jen z neznalosti.
Ale velmi podobně se historie nechá (a bohužel i nechala) ohýbat účelově.

Doplněno:
Případně se podívej za "železnou oponu" (třeba jen do statistik) - dnes to není trestné a můžeš tak zjistit hustotu zavčelení v podobných krajinách jako je ta naše...
Jaképak ohýbání historie - statistický fakt je (otázka jak přesné jsou podklady), že neustále klesáme (trend) za poslední roky a to jak v počtu včelstev, tak včelařů. To je to, nač jsem chtěl poukázat. Ergo zavčelení krajiny tu bylo již podstatně vyšší. Proto neustále hořekovat nad zavčelení krajiny, je velmi podobné jako když se vše svaluje na komunisty, přestože od listopadu je už skoro 25 let.
Referenční URL's