Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plánky na ležan
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dostal jsem chuť postavit si další ležan.
V tom mém prvním jsem prošel letošní sezonu na výbornou a i té trubčice, co se tam objevila po odrojení, jsem se nakonec zbavil přidáním silného oddělku.
Stavěl jsem ho systémem jako nástavkový úl tedy oddělitelné dno, hlavní nástavek pro rámky 39x26-27,5 na 26 rámků a k tomu ještě nízký nástavek 39x19. Když jsem tenkrát zveřejnil fotky tak to jeden kolega nazval "monštrumem", ale to se spletl. Včelkám se v něm dařilo a kdybych měl souše do toho nízkého nástavku, tak jsem jim ho ještě podstavil. Stavěli i hodně směrem dolů do vysokého podmetu, takže z některých rámků 39x26 se staly rámky 39x35 a to pěkně pravidelné.

Takže teď zvažuju jednak materiál z čeho to postavit, za další jestli udělat opět tenkostěnný a nebo zateplit, a pak jestli by nebylo lepší udělat nízký podmet. Samozřejmě, že možnost vložení podložek na sledování spadu musí zůstat. Nechci to proto udělat jako bednu, do které se nedá spodem vlézt.


Z materiálu pro tenkostěnný mě napadají podlahové fošny pero drážka.
Máte někdo plánek? Nebo jak jste si stavěli ležan vy? Včelaříte v nich někdo a o jaký tip jde (popis).
Díky za vaše postřehy a reakce.
Míra
Míro, na mojom blogu je pár fotografií ležanov, ktoré požíva priateľ Nemčok. Snáď poslúžia ako inšpirácia.
Dobrý.
Koukám že má stěnu zřejmě uvnitř prkna na ležato a pak z venčí palubky na stojáka. "Vytunil" to i kovovou lištou pro ouška rámků.
Takže dvojitá stěna Dodgy no uvidíme.
Tu je jednoduché riešenie ležana na teplú stavbu, s únikovou voliérou pre včely pri kočovaní a s pevným dnom. http://picasaweb.google.com/milan.bencur...1073726194
Míro, možná by pro tebe bylo zajímavé mrknout na neckový úl, jako má p. Čermák. Ta prosklená varianta je nádhera, viděl jsem ji sice až na sklonku sezóny, ale i tak mě nadchla.
Znám tyhle fotky úlu od pana Čermáka. Já mám na koukání ten svůj prosklenej špalek. Rád bych postavil klasiku na rámečky. Kočuje se s ležanem na káře také dobře, jen to chce být ve dvou. Líp se nese taková bedna než komín se třema nástavkama. Smile
Pokud chceš s tím kočovat, tak to je jiná. Mě se ta prosklená varianta líbí, hlavně kvůli dětem. Jenom zvažuji, jestli tyhle necky nebo prosklít zadní stěnu nástavků na Optimalu. Ale to je trochu mimo téma.
Když už jsme u toho ležanu, kdy, jak a proč použít tu kterou šířku horní laťky? Když se podívám na zmíněné video p. Čermáka, má laťky označeny různými šířkami. (Testuje nebo jsou to pořadová čísla?)
Ahoj, jsou to sirky tramku 32 a 35 mm. Ukazalo se totiz ze tech 32 mm je malo, vcely stavbu posunuji, az zacinaji stavet z kraje ramku namisto z prostredka. Alespon tak to bylo u me (stejne mi potvrdil i p. Cermak). U me byl ale i muj faktor, kdyz jsem nekvalitne nalepil pasky mezisten a nektere upadly. Ten problem se del smerem dozadu od cesna (mam teplou stavbu) tedy v plastech pro zasoby - tam to obecne flakaj. V plodisti maji plasty, jak kdyz streli. Mozna je tam i souvislost se silou vcelstva. Videl jsem podobnou situaci v jednom roji, ktery si vybudoval krasne hnizdo ve skrini rozmerove podobne lezanu. Jak rostly behem min dvou let, tak byly zadni plasty i ulicky vetsi.

T.H.
Tady je zajímavá kombinace. Tomas z Hondurasu. http://www.beesource.com/forums/showthre...dimensions
Tak on používá kombinaci rámků a louček.
Zato tu mate i nějaké míry, je to sice v palcich http://beenatural.wordpress.com/plans/combo-long-hive/
Ještě hledam plánek který jsem našel před lety, ale nevím kam pro to jít. V chladném pásmu prý včely nepřelézají v zimě za medem horizontálně tak jako vertikálně. Tudíž je prý větší nebezpečí úhynu včelvstva. No a tak ten ležan byl udělaný tak nějak do schodů. Každý rámek byl o trošku víše než ten před ním. Takže to byl takový ležan na šikmo.
Na ležanu není nic složitého, jak je vidno v odkazech v posledním příspěvku. Ležan jde udělat například jednoduše tak, že si udělám bednu dvakrát tak velkou jako je nástavek a na to použiji medniky. Jednoduché a možná i docela účelné.

Luma
Luma, ležan je atypický úľ a nikdy nemal nadstavky, predstav si, že by s týmto mamutom musel kočovať? Typický ležan, využíva hlbší rámik, ako je miera 240x390 a naša 420x360. Vyšší rámik je potrebný, aby korigoval nízky rámik, ten má nad sebou ešte ďalšie medníky, ležan ich nesmie mať, potom je lepšie mať dva samostatné bežné úle.
Tradičné ležany, nemajú možnosť prístupu do podmetu od zadu, tak ako si to vyžaduje boj s klieštikom. Traba trošku pošpekulovať a nákres si zhotoví aj menej šikovný včelár.

Je ťažké používať ležan ak má včelár úle s dvomi mierami rámikov, musí sa rozhodnú v čom bude včeláriť. Uvedenú mieru, ktorú som uviedoll, majú aj Maďarsku, kde dosahujú dobré výnosy, z hľadiska pohodlnosti pri práci s včelami to má veľa výhod, jednu nevýhodu majú, že potrebujú veľa miesta na uloženie. V Maďarsku majú ležany na odmontovateľných troch nôh (z tvrdého dreva), tým nepotrebujú podstavce a môžeme si ich postaviť kde chceme. Vo veľkom používali ležany v Španielsku. Anton
Antone,
chápu přesně co jsi napsal a nemá cenu o tom polemizovat. Já jen chtěl tím napsat, že plánků je na světě minimum a je potřeba zapojit mozek a něco vyzkoušet.
Luma
Referenční URL's