Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Muzeum součástek a dílů po předcích
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Zdravím Vás přátelé. Napadlo mě založit téma muzeum a součástek po předcích. Myslím že zde najdu i spoustu včelařů kteří mají doma nějaký ten památečný kousek. Sám přikládám oplodňováček který používal můj děda asi tak před 45 lety. Těším se na Vaše reakce. Petr.

[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]
Pár exponátov z mojej zbierky na premýšľanie.
Krásné exponáty. Nebojte se a přidejte. Děkuji.
Niečo na manipuláciu s rámikmi.
Tak zvaný kozlík.Ale krásně udělaný.Je vidět ,že naši předci nehleděli jen na praktičnost,ale i na estetiku,
krásno.Za mně jednička s hvězdičkou.F.V.
Tento obrázek už byl v příspěvku z roku 2012.
Myslím ale, že to do "Muzea" patří.
Vzpomenete si, co to je?

[Obrázky: Cedn_k.jpg]
Každoročně, i letos, to bylo " v provozu".
Další hezké zařízení. Jen pokračujte a přidávejte další. Díky Petr.
Viete načo sa používalo toto?
"zachytávanie" matky pri rojení?
Keď sa to nasadí na letáč matka aj trúdy v tom ostanú uväznené , nemôžu úľ opustiť ale ani sa doňho vrátiť naspäť. Neviem či sa to mohlo z nejakého dôvodu využívať aj na odchytávanie trúdov. Podľa prevedenia vyzerá že je to vyrábané fabrične. Viete niekto o tom viac?
Dříve měli naši předci představu,trubec - darmožrout.
Proto se tomu říkalo trubcochyt.Přesnější říci nemohu.Je potřeba to mýt v ruce.
Taky jich pár vlastním.V případě jestli jich máš víc, odkoupím jeden do včelařského muzea v Dubicku. F.V.
mám len tento jeden Sad
Sklenar, jestli si dobře vzpomínám, něco podobného popisoval jako "stráž pro matku". Když se přidává matka a zvědavý včelař si chce být rychle jistý jejím přijetím (když by hned hrabal v úle, tak by se přidání jistě nezdařilo), tak nasadí tuto "stráž" a když druhý den po přidání najde na mřížce zabitou matku, tak je jasné, že se operace nezdařila a může situaci řešit a včelstvo neztratí nějakých 10 dní do první prohlídky.
Abychom nejen exponáty viděli, ale také věděli na co byly určeny, asi by bylo vhodné, třeba s odstupem několika dní, prozradili co to je.

Začnu svým obrázkem
Je to "cedník na včely". Pokud potřebujeme čisté včely, ve kterých zaručeně není matka -například na plnění oplodňáčků nebo na přidání obzvláště cenné matky - nasypeme smetenec nebo roj po odklopení dna do tohoto "domečku". Když ho pak zase postavíme, strop tvořený mateří mřížkou začne klesat jak v hororovém filmu. Dělnice mřížkou prolezou, případná matka nebo trubci zůstanou dole a po odklopení dna je lze odchytit.

Já bych se rád zeptal na exponáty, jejichž obrázky vložil MMacek.
Obrázek č. 2 je zřejmě přípravek-podložka na zatavování mezistěn.
Č. 3 bych typoval na přípravek na výrobu pravoúhlých horních a dolních rámů nástavků.
Zajímal by mne obrázek č. 1. Vůbec netuším, co bych s ním dělal. Při značné dávce fantazie bych do něj dal plást s trubčím plodem a zavěsil pro ptáky na vyzobání. Wink
Ale k tomu to zřejmě určeno nebylo.
Nie je mojim zámerom vás moc naťahovať ale pri niektorých veciach nechcem ihneď prezradiť načo to je preto lebo to neviem alebo nie som si úplne istý a nechcem ovplyvňovať vaše úvahy ak tiež len hádate.

Takže:
obr.1. Najskôr som myslel že je to len nejaká drevená škatuľa na nejaké náradie. Až neskôr som k tejto škatuli priradil drevenú lopatku ktorou sa dá čiastočne uzavrieť a na stenách som zbadal dve drážky do ktorých sa dajú zasunúť rámiky a tou lopatkou zaistiť proti vypadnutiu. Keďže sa táto "rojnica" nedá včelotesne uzavrieť nejde o klasickú uzavierateľnú rojnicu ale len o pomôcku ktorá sa na palici priložila k vysoko sadnutému roju aby sa do nej presunul. Pán Šumera skoro ste trafili s tými rámikmi s trúdím plodom, najlepšie by bolo aj s čiastočne otvoreným. Určite by tam pomohol ale trošku inému účelu ako nakŕmiť vtáčikySmile.

obr. 2. Áno môže to byť prípravok na zatavovanie medzistien alebo aj pomôcka na zaliatie voskového prúžku dookola rámika?

obr.3. Tu nie som si istý čo je to. Vonkajší rozmer kovového rámu pasuje do vnútra rámikov. Mohla by to byť pomôcka na vyčistenie rámikov od zvyškov starého diela. Voľakto mi poradil že by to mohla byť pomôcka na orezávanie medzistienok ale nemám informácie že by ich v tej dobe ich niekto kupoval alebo vyrábal. Mohlo by to slúžiť aj na stĺkanie rámikov ale nezdá sa mi to moc praktické na tento účel takže ktovie?


obr.4.Princíp ako funguje ten "trubcochyt" je hádam všetkým jasný ale stále nepoznám na 100% primárny účel na ktorý bol vyrábaný (asi sériovo).

Prikladám ďalšie fotky pomôcok ktoré možno ukážu viac a jeden bonus drevené korýtka ktorých účel určite spoznáte.

Miro
Vážení přátelé. Musím Vás zase pochválit. Obrázky které ukazujete jsou nádherné. Zase se potvrzuje že naši předkové = velcí šikulové. Vidět tak nádherné předměty tak osobně cítím pohlazení a to moc příjemné. Díky Petr.
Já myslel,že Ti to už je jasné.
Trubec - darmožrout.Ještě jedou napsáno.
Tahle věc,trubcochyt,byla nasazena na česno úlu.Dělnice se dostaly ven i dovnitř.
Při výletu z úlu trubec zůstal zavřený v té předsíni /klícke/,nemohl se vrátit ani do vnitř ani ven.
Ani cizí trubec nemohl do úlu.
Večer přišel včelař a likvidoval. F.V.
Mne sa zdalo že vyrábať takúto pomôcku kvôli chyteniu roja na letáči by malo väčší význam ako likvidovanie trúdov ale pozerajúc na veľkosť tej komory tak pri rojení by to bolo asi veľmi rýchlo zapchaté trúdmi. To likvidovanie trúdov mi príde dosť drastické ale asi to bolo tak. Veď aj dnes sa likvidujú , ale zaviečkované spolu s klieštikom...
Takže tento exponát bude mať v popise názov TRÚDOCHYT. Ak na to náhodou niekto natrafíte v knihách alebo starých časopisoch budem rád keď mi dáte info kedy a kde sa to vyrábalo.
Od Litovle,litinový,p.Švarc je měl v nabídce,Gerstrunk,v Oskavě další.Těch výrobců bylo hodně a prodejců ještě
více.To byste musel mít předmět v ruce a vzít katalogy.
Rojochyty měli jenom o něco větší bedýnku mezi úlem a mřížkou. F.V.
Zdravím Vás přátelé. Zasílám další pomůcku včelaře. Stáří tak min 45 let. Možná ale i déle. Používal to můj dědeček.

[Obrázky: P1040416.jpg] [Obrázky: P1040417.jpg]
Stran: 1 2 3
Referenční URL's