Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Stáčení medu do sklenic
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Ahoj, jak stáčíte hustý med do sklenic? Mám med nakýblovaný v malých kýblících tak jak jsem ho vytočitl. Tedy jen procezený přes dvě nerezová síta pod medometem. Když je med při vytáčení řídší, tak se ho rovnou snažím procedit přes uhelon, aby byl opravdu čistý, ale když je to ten poslední hustý , tak ho rovnou z nádoby pod medometem dávám do malých kýblíků po cca 12 kg. A nyní ho v těchto kýblících spirálou ohřeju a přes uhelon naleju do nádoby s ventilem. Ale než do vyteče, je to zase husté a je to hroznej vopruz.
Jak sklenicujete hustý med vy? Myslím tedy když ho cedíte...neceděný je mi jasný, že to ohřeju a naleju, ale já ho chci dávat zákazníkovi čistý....
Jaký máte postup medomet-sklad-sklenice?
Nečistoty vyplavou na povrch, stačí je jen sebrat a až poté rozehřívat.
Prostě ho tam naleju Big Grin
Snažím se stáčet med do sklenic hned druhý den po vytáčení.
ne vždy nečistoty plavou na povrchu, jsou i takové, které klesnou ke dnu a nebo když je med dost hustý nahoru nevyplave...ale děkuji za poznámku

petře, ty ho necedíš? Dáváš med i se zbytky vosku a měli a pod.? Já ho cedit chci, když je med čirý vypadá líp...ale asi jsem jen zbytečný pedant koukám....
Karel, ak máš nádobu ktorá má spodný vypúšťací ventil, tak nečistoty ktoré ti padnú na dno, nemôžu sa dostať do pohára, lebo spodný okraj vyp. ventilu je asi 1 cm nad dnom, a vrchnú penu ,jednoducho pozbieraš napr. lyžicou, med ktorý mi na dne ostane používam na vlastnú spotrebu !
Tak načo uhelon???

Medzi nami, kýblik na 12 kg medu sa ti zmestí do klasickej elek. trúby, stačí nadstaviť termostat na rúre na 35-40 °C a nechať 24-48 hod. stekutiť, jednoducho malá domáca termokomora!
čo tam máš za nečistoty,že padajú na dno??
Jedine to môže biť propolis lebo ten je tažký
to jsem si myslel také, tak jsem to lil do sklenic a vypadalo to šíleně...mám rád opravdu čiré medy beze zbytků...proto ten uhelon...
opravdu, když je med hustý, tak to nemá šanci vyplavat....

teď tu hledám různé čeřící nádoby s dvěmi síty a pod. , na to ale zkusím založit vlastní téma, aby se tu nemotali dvě témata najednou
Med skladovaný v kyblíku rozehřeju v boxu (2x45 kg), procedím přes uhelon do stáčecí nádoby (70 l) omotané topným kabelem a starou karimatkou, termostat je samozřejmostí, nechám ještě do druhého dne nahřívat, posbírám pěnu a stáčím. Teče to nádherně, než to zchládne, všechny bublinky vyplavou.

Kovář už ke svým nádobám dodává vyhřívací obal - na stránkách jsem ho nenašel, ale na podzim ho v Ostravě měl.
Tepelné rohože má v sekci pastování medu.
(05.01.2016 12:40)karelretik napsal(a): [ -> ]petře, ty ho necedíš? Dáváš med i se zbytky vosku a měli a pod.? Já ho cedit chci, když je med čirý vypadá líp...ale asi jsem jen zbytečný pedant koukám....

Z medometu jde do kýble pod medometem přes dvě síta. Když je kýbl plný, vyliji ho do 40kg nádoby, ve které mám uhelon. Druhý den je to ke stáčení do sklenic.



(05.01.2016 13:20)karelretik napsal(a): [ -> ]teď tu hledám různé čeřící nádoby s dvěmi síty a pod. , na to ale zkusím založit vlastní téma, aby se tu nemotali dvě témata najednou

Co téma Cezení medu? Wink
jo už jsem ho našel...proto jsem nic nezaložil....Smile))
já teda při medování cedim rovnou přes uhelon.......mám ten stojánek na 40kg nádobu a celej kýbl tam vždy vyleju a do prá minut je to přecezený.......mám teda dva stojánky abych nemusel čekat až to vše proteče.......je blbost to nechat stuhnout a cedit to až ted před neléváním
Mně letos protekl jen přes husté síto. V uhelonu bych ho klidně mohl skladovat.
no mě právě taky, proto zjišťuji jak z takto hustého medu dostáváte nečistoty pryč
Uhelon jsem nikdy nepoužil, vystačil jsem si s dvěma cedníky pod medometem a s následným sběrem nečistot z čeřící nádoby. Ve sklenicích "jdoucích z domu"přesto nikdy nečistoty nebyly.
Když používáte ten uhelon, je to vypratelné a znovu použitelné? Nikdy jsem s ním nedělal.
(05.01.2016 17:48)karelretik napsal(a): [ -> ]no mě právě taky, proto zjišťuji jak z takto hustého medu dostáváte nečistoty pryč

Nijak. Nechám ho den, dva v nádobách, pak seberu nečistoty plastovou stěrkou a stáčím do sklenic. Med prodávám ztuhlý.
(05.01.2016 18:29)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Když používáte ten uhelon, je to vypratelné a znovu použitelné? Nikdy jsem s ním nedělal.

Uhelon je v podstatě silonové síto, je relativně tuhý (nemačká se a drží tvar), dobře se čistí a vzhledem k materiálu ze kterého se vyrábí nedrží mezi vlákny vodu a rychle schne.
Keď vytočíte a hneď naplníte do pohárov potom med po čase stuhne, nie je to moc dobrí nápad. Keď sa taký med znovu stekuťuje tak sa na ňom vytvorí pena, pohľad na tom je hnusný a odradzuje to zákazníkov.
Moc by ste toho nepredali na trhoch ako sú výstavy, jarmoky a vianočné na slovensku. Nie je na tom nič estetickéConfused
Často vídam také inzeráty na bazos.cz, a tá pena na hrdle pohára, úplní hnusAngry A tak isto keď dakto naplní med keď je príliš teplí nad 38C. Med sa má plniť pri teplote 10 - 15C, potom už také nič nehrozí.
Med sa nemusí vôbec cediť ale stačí na 3 - 5 deň zobrať s neho vrch, po stekutení pred plnením ho treba očistiť, lebo vtedy vylezú na 99.9% nečistoty ako vosk na povrch. V medovici bodky propolisu už nie sú vidieť a to aj tak nie je vidieť. Svetlé medy precedím cez nerezové sito a po ochladení sa zoberú peny a až potom sa začína plniť do pohárov. Nie je nič na tom tažke.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's