Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plkání o křížení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Pročítám toto téma a nedá mi nereagovat.Určitě nejsem v pozici, abych mohl poučovat,tak mi dovolte, alespoň můj názor.Mám roční zkušenost s BF(samozřejmě se zabezpečením ,aby ani trubeček nebyl ve vzduchu) a buď jsem neměl štěstí, nebo to byla krátká doba,ale nenašel jsem nic ,co by se u kraňky nedalo docílit.Rojení-dáte tam 3trub. rámky, uděláte oddělek a je to.(teď mě prosím nechytejte za slovo)Chcete početnější včelstva -singer,Chcete využít medovici-vigor,chcete ,aby vám déle plodovali-dejte mladou matku a tak by se dalo pokračovat dál a dál.Vím ,že BF má velkou propagaci a nádech něčeho zakázaného a kdo ji má tak je in,ale podle mě je strašná škoda ,že se do vzduchu pustí více či méně kvalitní geny a bude tady chaos ,který se jednou projeví.Není škoda ,že se zničí to ,co nám půl evropy závidí,že tu máme více či méně kraňku.Zeptejte se němců,poláků jaký na to mají názor(každá ves jiný pes).Za mě,budu se dál snažit zdokonalovat Kraňku ,nebo se domluvme a budeme chovat všichni BF.Ale za mě nechci mít na stanovištích dogu s jezevčíkem a neumět předpokládat jak se bude vyvíjet.
Můžeš nám tu závist trochu rozvést, co je konkrétně předmětem té závisti a kdo je tím závistivcem?
(28.02.2016 20:45)VitaL napsal(a): [ -> ]...Ale za mě nechci mít na stanovištích dogu s jezevčíkem a neumět předpokládat jak se bude vyvíjet.

Tak tu nelamentuj a prosazuj vytvoření chovatelských regionů a oplozovacích stanovišť. Kdo může za to, že svým nekonstruktivním přístupem zde nechává živelný vývoj.
Proč existuje chovatelské sdružení plemene, které nechová ani jedno včelstvo tohoto plemene a jeho exitence je nejspíš nezákonná. Ať si tu někdo mlží jako o Včelpu a zástupci chovají jiným odpiraný BF.
A konec konců kolík z těch 98% kupuje matky a kolika je jedno co mají v úlech. Navíc i ty BF přináší do zdegenerovaných linií nové geny jak medonosnosti, mírnosti tak odolnosti na nemoci co naštěstí zatím nemáme. Je pravda, že ty včelstva hybridů budou nevyrovnané, ale i to se časem srovná. Stačí, když si včelaři budou vybírat to co jim vyhovuje a nese užitek. No a pokud na to nemají a ty co chovají jim nebudou vyhovovat tak si přece mohou koupit co je libo.
Dal jsem plus Vitalovi i JKL.
Schizofrenik nejsem - myslím si že je pravda že žádné plemeno není obecně lepší.

A oba dva mají pravdu že by zde měla být nějaká pravidla, nejlépe nastavená tak že umožní aby se včelaři v místě domluvili.
Paradoxně největší chaos v tom dělají ti co by v tom měli mít (teoreticky, pokud by je zajímaly včely) zájem nastavit pravidla - ČSV- neboť by měla nastavit pravidla mnimimálně na soužití chovatelů včely tmavé a kraňky. Ale vzhledem k tomu, že zde zákon nezakazuje chovat žádné plemeno, tak obecně.

A jako vždy, jsem zaujatý Smile
ČSV to nezajímá a včelaře - odhaduji asi tak 2/3 - taky.
K BF plemeni mam zásadní postoj. Byla vytvořena jako hybryd, tedy něco umělého. člověkem. Tedy jak víme tvorem neomylným.

Jakýkoliv nakup plemenného materiálu, tedy i ,matek, neovlivňuje jen danou včelnici, ale cele okolí, Neboť nemůžete na včele chtít.aby se jedni trubci nesnoubily s matkami odjinud. Tzn. že nemůžete včely zavřít do chléva.
Proto by se měly právě ve včelařství dodržovat nějak pravidla, Ale to jaká je na další debatu.

Ale zásadní je uvědomovat si ,jaké má následky naše rozhodnutí na včelaře okolo.
ANo, proto si myslím, že by mělo být umožněno včelařům se dohodnout. Nakonec při změně podnebí se sem může za chvíli hodit vlaška nebo kavkazanka pro svojí údajnou mírnost a to nejsou žádné hybridy.
Takže ten arguement "hybrid" padá.

Sučasná situace kdy nemáme žádnou možnost ovlivnit co se chová okolo mne je právě to co kritizuji.

Osobně kdyby na tu debatu dneska přišlo tak já jsem pro místní "Kraňku" možná snad s trochou včely tmavé co zde byla doma a leckde je ještě trochu cítit v té směsce.

A byl bych proti dovozu kraňky a dalších ze zahraničí. Smile Leda pár kusů tak na ověření a trochu diverzity.
Pro Pavla Holuba
-Před 2roky mi přítel z němec říkal ,že u nich existuje studie o výskytu ras na uzemí německa a přímo u nich v územním spolku se dva včelaři rozhodli o pořízení BF a druhý rok se přistěhoval včelař z klubu chovu černé včely a prý nastalo boží dopuštění.Proč při spáření Bf s kraňkou to jde(jestli to je zpětné křížení-nevím,to by ti vysvětlil někdo fundovanější),ale při připáření černé je to prý opruz.Nemám důvod mu v tomto nevěřit.Ale vysvětlete mi jak to asi dlouho bude trvat než se to ustálí,když přátelé v jejich okrsku takhle zaprděli geny okolí.(tři rasy a ani jeden z toho neprofituje)
Pro JKL
-nebrečím z hlavou v polštáři,úplný 100%souhlas s vytvořením chov .okrsků a také se snažím to u nás vysvětlovat a rozdávám v rámci ZO matky.Ale jak sám asi víš tak nejhorší práce je s lidmi a nejhorší srážka s blbcem.A já k tomu dodám ,že přílišná demokracie škodí.


a můj příběh z praxe.V roce 82 nebo 83 jsem jako malý pozoroval otce se strýcem, jak vítězoslavně přivezli almárku k nám na zahradu od staré paní ze mlýna ,která se už o včely nemohla starat (také měli dva žluté proužky,asi vlaška F50,také důsledek povolených dovozů)a jali se předělávat rámky do našich brenerů.Oba dva kosmonauti jsem jen viděl utíkat 100m k potoku a stříkat kolem sebe vodu.Vypadalo to jako ,když jsem se nedávno díval na ůtok afrikanizovaných včel.Druhý den si oba museli vzít dovolenou, protože toho moc neviděli.Dopadlo to tak ,že otec musel nechat odletět z almárky roj a teprve za nějaký měsíc mohl provést předělání do nových ůlů.
-tak takhle dopadnou nechci.
(29.02.2016 21:21)VitaL napsal(a): [ -> ]Pro Pavla Holuba
-Před 2roky mi přítel z němec říkal ,že u nich existuje studie o výskytu ras na uzemí německa a přímo u nich v územním spolku se dva včelaři rozhodli o pořízení BF a druhý rok se přistěhoval včelař z klubu chovu černé včely a prý nastalo boží dopuštění.Proč při spáření Bf s kraňkou to jde(jestli to je zpětné křížení-nevím,to by ti vysvětlil někdo fundovanější),ale při připáření černé je to prý opruz.Nemám důvod mu v tomto nevěřit.Ale vysvětlete mi jak to asi dlouho bude trvat než se to ustálí,když přátelé v jejich okrsku takhle zaprděli geny okolí.(tři rasy a ani jeden z toho neprofituje)

Byl jsem osloven, reaguji.
Na mou otázku, o jakou závist koho konkrétního jde nebylo odpovězeno. Následuje hororový scénář útoku zdivočelých včel. Nic takového se neděje, pokud se dělá běžné brakování živějších včelstev. To by ovšem museli včelaři včelařit. V mém okolí to dovede stěží 10 % včelařů. Zbytek neviděl matku několik let, někteří jen na obrázku. Toto je hlavní problém. Tam je zdroj těchto rozradostněných včel. Taková 50ti % včela kraňská ze šlechtitelských chovů ČSV křížená s jinou podobně čistokrevnou může mít potomstvo stejně radostné. Ale skutečný včelař bude mít svůj chov vždy podle svých představ, ať si chová v okolí kdo chce, co chce.
Jedinou výjimkou by měly být oplozovací stanice. Na těch by se měla sdružení a komerční včelaři domluvit. To by měla být také role ČSV, který na tyto výzvy nereaguje, nechává to vyhnívat a jediné, co se od nich dozvíme, "chová se tu pouze včela kraňská", není co řešit.
Prohlédněte konečně tu hru. ČSV nejde o čistotu populace včely kraňské, ČSV jde o monopol včely krańské, i kdyby byla strakatá. Stejně, jako u Včelpa, jako u léčiv made in Dol, jde o velké peníze.
Je to přesně tak. Pro čistotu páření matek F1 generace jsou oplozovací stanice nutnost. Zůstává otázkou, potřebujeme-li vůbec pro zemský chov čistokrevné páření. Aktuálně je jasné, že není na obzoru nějaká dohoda ohledně oplozovacích stanic. Také se ukázalo, že s bodavostí kříženců to není takové, jak se prezentovalo. Katastrofické scénáře se nenaplnily. A šlechtitelské chovy dostanou dotaci na prodanou matku, i kdyby se spářila třeba s čertem. Průměrné zastoupení kraňské krve u plemenných matek šlechtitelských chovů je 77%. Zdroj:
http://www.pvpekarov.cz/_sgg/m6_1.htm
Jinými slovy, šlechtitelské chovy mají ve svých plemenných matkách průměrně 23% krve jiných plemen. Jaké plemeno to asi bude, když potomstvo má žluté proužky? A jsou tato včelstva bodavá? Informace o tom, že chováme z 95% kraňku je úsměvná. Na to šlechtitelským chovům schází 18%. Zemský chov nemá cenu zmiňovat. V současné době se plemenná příslušnost populace včel v ČR mapuje. Bylo by opravdu k popukání, pokud by to vyšlo lépe než v šlechtitelských chovech.
Je to jen hra o dotace. Ze šlechtěním to moc nesouvisí. Kdyby bylo možné nahlédnout do původů, bylo by vidět, co se našlechtilo, a co dovezlo. Kde má původ ta „naše kraňka“, co nám celý svět závidí. Podíváme-li se do inzerátů, často se objevují značky zahraničních chovatelů kraňky. Jistě, jsou i místní. Je u nás několik šlechtitelů, kteří odvádí špičkovou šlechtitelskou práci. Jsou to ale osamocení jezdci.
U chovatelů BF se původy dozvíte snadno. Na adrese:
http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/ven.html
si najdete jednotlivé chovatele, původy matek a výsledky. Není to nic tajného. Zatajováním informací o výsledcích chovu se důvěra těžko získává. Obě chovatelská sdružení u nás stále drží bobříka mlčení. O nějaké spolupráci s chovateli mimo tato sdružení se nedá vůbec mluvit. Proto se v čistokrevné plemenitbě prosadí ten, který bude schopný chovatelský okrsek čistého chovu vybudovat. Buď přesvědčí chovatele ve svém okolí o kvalitě chovaného plemene a získá je pro spolupráci, nebo své oplozovací stanoviště převčelí. V ideálním případě obojí. Jak čas běží, bude více a více komplikované se na něčem dohodnout. Vím o nejednom okrsku BF. Místním včelařům BF vyhovuje. Jednak jsou spokojení s kvalitou chovaných včelstev, jednak dostávají matky BF za výhodných podmínek. Mnohdy zdarma.
Jen mě napadá otázka jestli pak to věčné volání po "zákonem" stanovených oplozovacích okrscích není vyvoláno představou, že v těch okrskách bude pánové po vašem? A co když okrsky budou a po vašem nebude?
Okrsek, potřebují ti co chovají a prodávají matky - dle mého názoru tak 10 max 15 km v průměru. Jelikož těch chovatelů až zas tak není, tak bych předpokládal, že ostatní území budou volná a ať si tam chová, co kdo chce. Pokud by se to někomu nezdálo, nechť se nechá ocertifikovat jako chovatel nějaké linie a jenom tací by měli mit právo žádat o zřízení okrsku kolem mista chovu. Většině včelařů je stejně jedno co chovají, a tem co to jedno není tak by se museli stát buď ofiko chovateli nebo, pokud by byli v okrsku někoho jiného se přizpůsobit, dohodnout (třeba na dodávce levnějších matek) nebo si zřídit stanoviště jinde, když by trvalo na své linii a pri tom nechovali matky pro prodej.
Myslim, že rozumně nastavená pravidla by včelaři respektovali.
A ten certifikát opravňující žádat o zřízení okrsku by pak dostal ten, kdo by splňoval podmínky - nějaké minimum prodaných matek, vyšetření potřebná pro prodej, chov plemene chovaného v EU a ...
Dohodnout se dá na všem, pokud jednají rozumní a tolerantní jedinci, kteří dokáží brát argumenty bez předsudků a zášti.
Výborný všeobecný projev, ale bude okrsek a v okrsku bude jeden co bude chtít chovat jiné plemeno a bude ho chtít chovat v tom okrsku, jak to má být prakticky zařízeno, aby to bylo rozumné a bez předsudků. Ptám se na reálné řešení a ne na něčí snění.

(01.03.2016 2:12)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]Jaké plemeno to asi bude, když potomstvo má žluté proužky?

Apis melifera remipes ?
Aleši, křik a nic.
Řešení vytažené z tvého rukávu by bylo přínosnější.
Tak nekřičte a konejte navrhujte...........já po okrscích nekřičím. Nepotřebuju je.
V okrsku bych určitě choval své matky a ne nějakou, kterou chce chovat oficiální chovatel matek, nikdo mne nemůže nutit chovat něco, co nechci. To není o domluvě ale svobodě volby.
Okrsky jsou utopie. MZe nemá k tomu sílu, aby se tím zabývalo. Navíc je tu jedna zásadní věc, kterou opomíjíte. Existence uznaného chovatelské sdružení. Psát o certifikovaných chovech pod patronátem EU. Ach. To bych nechtěl zažít.
Nutit nikoho nelze. Jde o dohodu. Pokud se již okrsek vymezí a najde se někdo, kdo tam z trucu vejde a bude to kazit, aby existoval nějaký nátlak. Jestli legislativní nebo jen morální na základě všeobecné dohody a shody, to nevím, to by mělo být předmětem diskuze. Já bych se přimlouval k obecné dohodě. Kdo by ji porušoval, porušoval by etiku včelaření. Takových pravidel je v různých společenstvích dost a některá se dodržují lépe jak zákon.
"najde se někdo kdo tam z trucu vejde a bude to kazit" on může nastat případ kdy nemusí jít o truc ani o někoho kdo by někam vcházel. Ale může jít o místní včelaře kterým na jedné straně je jedno jaké plemeno chovají, ale na straně druhé straně nehodlají na tom co chovají nic měnit, protože to co mají jim plně vyhovuje. A nemají ani zájem o to, aby kvůli tomu co mají museli zakládat chovatelské okrsky, jenom proto, že jiní mají pocit, že s jiným plemenem získají něco excelentního. A proto ti co si obstarávají různá plemena již dnes by si etiku vůbec neměli brát do úst.
Aleši ber to jako prostě nějaký nástřel, můj okamžitý nápad/návrh. Samozřejmě by bylo potřeba domyslet a dopracovat kde to jako závazné vydat a jak to kontrolovat ....
Pořád ale lepší nějaký návrh, od kterého se dá něco odvíjet a oponovat, měnit, upravovat než jen tvé zoufalé křičení já nic nepotřebuji, ale BF tu nechci - to je hodné zabedněnce a nikoliv někoho kdo chce konstruktivně problém řešit a to snad nejsi. Prosím tedy dej své nápady.

Ono, když všichni prohlásí "já po okrscích nekřičím. Nepotřebuju je." tak se pak nediv, že budeš kolem sebe mít BF a časem třeba i jiné - a vlastně budeš dle svých vlastních slov spokojen.
Co má existence uznaného chovatelské sdružení společného s tím co tady kdo zájmově chová? Uznaného chovatelské sdružení různých plemen zvířat je tu spousty a vylučuje to snad chov jiných plemen jen u koní jich je 13 - http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelst...-sdruzeni/

Pokud by se uvažovalo o zavedení chovatelských okrsků, tak je nutno stanovit - kdo bude oprávněn o okrsek žádat, jak se budou určovat hranice, kdo a jak bude kontrolovat dodržování chovatelské kázně v okrsku a na základě jakých předpisů. Kde bude seznam/mapa okrsků s uvedením jakéhosi garanta (chovatele) a pak zda se ten okrsek bude vyhlašovat/ bude se o něj žádat ročně a zda to bude za nějaký správní poplatek.

Samozřejmě - někdo mávne rukou - proč si to komplikovat - pak, ale ať se nevzteká, že mu poblíž "kontaminuje" jeho chov - on ve svém zájmu udržet svůj chov čistý, nic neudělal - jen křičí a osočuje jiné chovatele - a tak na něj také bude pohlíženo.

Konec konců Aleši já po okrscích také netoužím. Nepotřebuji je. Něco si koupím a selektuji pro své účely, kolegům v okolí věnuji pokud mám nadbytek. A čistota nějaké linie nebo rasy je mi podružná - zajímají mne vlastnosti toho co chovám a nikoli nějaké formální označení. Pokud by byl nějaký chovatel a zřizoval si okrsek tak to pro mne bude jen omezení. Já ten okrsek chápu jako ochrana chovatele nějakého plemene, které chce udržet "čisté" - a kdo jiný by se měl o to zajímat a tlačit - jen a pouze ten chovatel matek.
Jaký problém se má BFkou řešit? Má-li se o problému konstruktivně mluvit, musí se prvně popsat.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Referenční URL's