Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Návrh vyhlášky o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev 2016
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
(13.03.2016 19:08)KaJi napsal(a): [ -> ]Ale nevím co řešíte, přečtěte si návrh nové vyhlášky o zdraví včel a bude vám jasné, že tady na varoázu od příštího roku včely nebudou hynout. Smile

Kaji,dej tady odkaz na ten návrh nové vyhlášky.Dík.
Mně přišel poštou od spolku kde jsem členem (DK).
Nevím kde je vyvěšený,
Už na nás chystají prohlížitele dozorce podle zákona. Prý, že bude umět stanovit napadení včelstva nad 10 roztočů, aby mohl vyhlásit válku, napíše papír. Bude nám sčítat včelstva, zda netajíme úhyny. Spojování a rozšiřování, do toho úhyny, to bude zmatek. Možná ani nebudeme připuštěni k úlu se smetákem, neboť ta bude smetena pouze odborně. Větší pitomost jsem nečetl.

Zdá se, že se vydáváme cestou donucovací, místo cesty vzdělávací. Nemáme dostatečně vzdělané veterináře (jen pár výjimek) natož armádu dozorců zákona. Cítím v nich pohůnky prohnilého systému ČSV. Jsou schopni to dotáhnout do absurdna, Svět už nebude závidět, svět bude zírat.

Pořídím si ty nejdivočejší včely.
Kde jsi to našel?

Pořídím si většího psa!Big Grin
(13.03.2016 22:42)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Už na nás chystají prohlížitele dozorce podle zákona. Prý, že bude umět stanovit napadení včelstva nad 10 roztočů, aby mohl vyhlásit válku, napíše papír. Bude nám sčítat včelstva, zda netajíme úhyny. Spojování a rozšiřování, do toho úhyny, to bude zmatek. Možná ani nebudeme připuštěni k úlu se smetákem, neboť ta bude smetena pouze odborně. Větší pitomost jsem nečetl.

Zdá se, že se vydáváme cestou donucovací, místo cesty vzdělávací. Nemáme dostatečně vzdělané veterináře (jen pár výjimek) natož armádu dozorců zákona. Cítím v nich pohůnky prohnilého systému ČSV. Jsou schopni to dotáhnout do absurdna, Svět už nebude závidět, svět bude zírat.

Pořídím si ty nejdivočejší včely.

Pavle původně jsem myslel, že ti dám za pravdu, ale pak jsem jsem si uvědomil, že to je vlastně ta změna o kterou se snažíme.
  • Prohližitele ze zákona = bee inspektor v západních zemích a i na Slovensku. Pokud to bude osoba pověřená veterinártní správou a nějaké alespoň středoškolské vzdělání zakončené zkouškou s certifikací speciálně pro tento účel na státní vysoké škole, tak s tím nemám problém. Ten bych měl pokud by to byl někdo jmenovaný ze spolkové organizace.
  • Stanovit napadení včelstva nad 10 roztočů - proč ne, metody smyvu a jiné tu jsou a není snad složité se je naučit. I ve zdrojích z USA a i UK lze dohledat tabulky s počty VD od, kterých se považuje včelstvo za napadené a od kdy se dají jen doporučení. Pokud by toto včelařský inspektor uměl a mohl rovnou předepsat ty VLP na předpis bylo by to ideální. Navíc toto je vlastně ta náhrada zimní měli, která by se zavedením jiného způsobu zjišťování napadení VD mohla odstranit což by zpřesnilo a načasovalo diagnostiku na vhodnější termín - červen, červenec, srpen.
  • Vést knihu veterinárních zásahů a informace o spojování a dělení včelstev tu bylo již dříve a na Slovensku minimálně ta kniha vet. zásahů je. I v západních zemích si můžeš dohledat Hive Inspection List. V tom bych asi také neviděl problém.
  • Mít podklady pro vyhodnocování úhynů je přece to o co se snažíme. Nevidím v tom cíli problém. Problém vidím spíš v tom jakým způsobem toho dosáhnout - objektivnosti hlášení úhynů a vedení deníku stanoviště.

Nemyslím si tedy, že by v tom ČSV měla prsty - spíš v tom vidím, to, že se někdo konečně podíval jak to chodí jinde, použil vlastní myšlenky nebose zeptal odborníků, které nejsou spřaženy s lobbistickým uskupením.
Ano bude to změna a já doufám k lepšímu a hlavně by mělo nastat rovné měření členů svazu a nečlenů a přestat současná buzerace nečlenů a mávání rukou nad členy, kteří to "dozajista dělají vše správně".
Já to včera taky hledal....vzhledemk tomu, že je to v současnosti pro mě dost citlivé téma - neboť mě chce " školit " nový předseda ZO z léčení - a sám dělá každoročně 5-6 fumigací....Big Grin....nic co by mě mělo védst k tomu, abych poštval " vetšího psa" na zástupce ZO, co by zástupce arogantní moci - jsem taky nenašel.
Ono je to trochu do jiného tématu, ale kde je to o těch inspektorech?
Já se jen dočetl, že když tam nebude v zimní měli průměr nalezených víc jak deset - podmínka nutná, pak musí uhynout od 1.9 do 15. února 20% včelstev a pak při prohlídce včelstev SVS rozhodne, že je to varoáza.
Abych řekl, dál než za tu kapitolu o nemocech jsem už neměl sílu, stačil ami představ jak bude SVS podle tohoto svého předpisu konat. Smile

Takže pak taková laborka co najde jen polovinu roztočů může celkem spolehlivě zabránit úhynům na varoázu. Tedy těch úředních.
Tak to vypadá, že se blížíme ke stavu:
nesvéprávný včelař -náš cíl
......bude určitě lépe ovladatelný, jinak řečeno "my" si budeme dělat co se "nám" bude hodit.
Když se tak dívám kolem sebe, tak to je směr celé dnešní společnosti. Cílem je vytvořit stádo ovládaných ovcí.
Nějak pořád nemůžu zjistit o jaký návrh se jedná, prosím přilepte sem někdo odkaz, díky.
Ten návrh není veřejný, byl rozeslán sdružením, která se účastní jednání, a to proto, že byla požádána o připomínky. Takže v této chvíli jde o svým způsobem interní materiál. Z praktického hlediska to chápu. Z občanského hlediska bych byl pro zveřejnění návrhu, až bude v nějakém stadiu, kdy by to dávalo smysl.
V této chvíli je jasné, že text bude pravděpodobně za 3 týdny dost jiný (viz níže).
Jiná otázka je, zda a jak jednotlivá sdružení v této věci nastaví komunikaci se svými členy (výše bylo uvedeno, že např. DK to rozeslal svým členům k rychlému připomínkování, ale DK má jen několik desítek členů). Termín na odeslání připomínek stanovilo MZe na 21. 3., to je ďábelský termím. Jednání bude až. 5. 4.
Jiří
A můžu teda Jiří poprosit alespoň o nějakou bližší specifikaci toho návrhu? Číslo vyhlášky kerý se to týká apod? díky
Jiří Matl napsal(a):Termín na odeslání připomínek stanovilo MZe na 21. 3., to je ďábelský termím. Jednání bude až. 5. 4.

Poradu svolává Státní veterinární správa. MZe žádný termín na zaslání připomínek nestanovilo.
Pozvána byla registrovaná včelařská sdružení a byla požádána, aby do 21.3. poslala mailem jmenovité potvrení účasti jednoho zástupce.
No já jsem zjedavý jak to budou dělat až těch sdružení bude třeba 30 nebo 100 Big Grin
Bude to pak ještě větší bastl.
Do odborných záležitostí demokracie nepatří, to se SVS mírně ......., nebo chce být z obliga a nenést zodpovědnost.

A řekne jako nyní u zimní měli, je to na přání 98%včelařů. Smile
A ti jim tam rádi dělají křoví aby to na ně hodili.
(14.03.2016 12:26)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]
Jiří Matl napsal(a):Termín na odeslání připomínek stanovilo MZe na 21. 3., to je ďábelský termím. Jednání bude až. 5. 4.

Poradu svolává Státní veterinární správa. MZe žádný termín na zaslání připomínek nestanovilo.
Pozvána byla registrovaná včelařská sdružení a byla požádána, aby do 21.3. poslala mailem jmenovité potvrení účasti jednoho zástupce.

Máš pravdu, Vladimíre, pomotal jsem to, nic se po nás nechce. Jen napsat na SVS, kdo dorazí. Vše se asi bude probírat na místě. Omlouvám se.
Je zajímavé, že na podzim 2014 vznikla řada návrhů na vylepšení, sedělo se nad tím hodiny, sepisovalo se to, ale nějak je tam nevidím. Spíše tam vidím to, co se tehdy jaksi zamítalo. A najednou to tam je (zase ti prohlížitelé ... ).
Už tehdy jsme jako zásadní měli připomínku, že nejprve by nad tím měli sedět odborníci ...
No, tož tak ...
Jiří
Za prvé:SVS si vybrala jenom koho chtěla /na čí radu asi/,to je jako asi když bývalí předseda napsal do úvodníku ve Včelařství:Všichni jsme
se dohodli a s tím souhlasili .........
Kdo nabízel prohlížitele a hned tvrdil,že už je má zaškolené /nemusím psát - to ví každý/
Ono totiž nejde jen o prohlížitele,ale je tam dosti podstatný rozdíl u moru a hniloby plodu.
A jestli to tak projde jak je to napsáno,tak pomuž pánbů.........a to jsem bezvěrec. F.V.
(13.03.2016 22:48)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Pořídím si většího psa!Big Grin

Pojišťovna po tobě bude chtít akorát kdy se to stalo, jméno potrhaného a ofotit očkovací průkaz. Ostatní už řeší sama.
No vidíš Milane, proč jsou včely lepší.
Už se na tom pracuje.... Nebude tam pes ale beran....toho nebudu muset ani "poštvávat".....stačí vypnout ohradník!Big GrinBig GrinBig Grin
Teď přichází ta chvíle slavného prohlášení X. sjezdu strany:
"definovat správnou včelařskou praxi a účinně ji prosazovat pro všechny subjekty zabývající se včelařením ".
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's