Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vzdělávání a samovzdělávání včelařů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Já si za dlouhých večerů udělal včelařskou učebnici. Přečetl jsem zběžně okolo 900 příspěvků iRP z devět set devadesáti devíti. Rozdělil jsem si je do 88 témat. Ta jsem přečetl podrobně, upravil překlepy. Zpětně k nim ve fóru vyhledal, upravil (většinou zkrátil a heslovitě zjednodušil) a doplnil dotazy na které odpovídá. Vše pak převedl do jednoho dokumentu a udělal seznam příspěvků s klikacími odkazy na ně. Teď se chystám na KaJiho (v začátcích byl dobrej), Stonjeka a Přesličku. Udělej to samé.

[Obrázky: Sn_mek_obrazovky_po_zen_2016_03_09_16_58_34.jpg]
Tiež som nad tým rozmýšľal, keď sa človek k nejakej informácii už dostane mal by si ju zapísať inak hrozí , že zabudne a druhý krát to už nenajde. Smile
Dobrý ťah Kohoute..ja som si tak dal min.zimu do vyhladávača na včely or cz príspevky kolegu Stonjeka,pre mňa dosť potrebných info a aj prešlapaných slepých uličiek(napr.ležan,na ktorý som sa intenzívne a s nádejou chystal)zálohoval som si niečo z toho klasicky,perom na papier..ak by náhodou"padol systém" Cool
Ja na to používam FastStone Capture (staršiu free verziu). "Fotím" si a archivujem zaujímavé príspevky (Stonjek, Jozef333, Patko79 ...)
Kohout, Andrej, Gusto

Patrí Vám môj obdiv. Je to záslužná práca. Bolo by dobre to aj zverejniť (pre pohodlných).
Keby mal ešte ktosi na to čas a odvahu, malo by možno cenu aj trochu "tematické" spracovanie.
Napríklad včelárenie "v zlých podmienkach", (ako Zdeněk Barnat),
Včelárenie na streche (Mlha),
Včelárenie v horách (Stoklasa).

Literatúry nie je nikdy dosť. Niečo je napísané pútavejšie, niečo odbornejšie, niečo podrobnejšie, niečo je komentované, ilustrované ... Každému vyhovuje niečo iné.

Vo svojich začiatkoch som sa tiež opieral o literatúru. Niečo som prečítal aj niekoľkokrát, niečo som vôbec nikdy nedočítal, lebo spôsob vyjadrovania mne nevyhovoval.
(09.03.2016 21:23)misan napsal(a): [ -> ]Bolo by dobre to aj zverejniť (pre pohodlných).

Citace:Velmi mnoho matek neklade postě jen proto, že nemají přísun zásob. Mnohdy je málo účinné dodat rámek se zásobami (statické zásoby), je podstatně účinnější krmit cukrem (dynamické zásoby), zvláště, pokud je to oddělek.
iRP
Mám to chápať v tom prenesenom zmysle, že niekomu nestačí jestvujúca (statická) literatúra a hľadá novú ?Big Grin
Jestli to síše nebude o tom, že obzvláště začínající včelař, by měl spíše sám hledat a zpracovávat informace, než je dostat všechny naservírované na zlatém podnose.
Možno máš pravdu že to tak myslel. Hľadať by som aj pripustil, ale spracovávať?
Citace:Hledej, hledej, šmudlo.
A zkus tu myšlenku rozvíjet dál...... Už jsi na něco přišel? Ne? No tak přemýšlej dál. Neboj, ono to řijde, ale to je to nejhorší. Myšlení bolí. Mnohdy víc, než práce.
Myslím si, že se o tom na tomto fóru už psalo. Nebo se Honzíku mýlím?
iRP
Tak já taky začínám, od srpna jsem toho načetl hodně, jak z knížek, netu tak i tady na foru. Musím říct ,že v mnoha věcech se názory hodně rozchází...mám v hlavě slušnej guláš.....co,jak,kdy atd.
Richard, hledej, hledej... ale nie tu.
A pre kohouta mám tiež jednu hádanku. Prečo sem mnoho ľudí chodí tajne, bez registrácie, a mnohí registrovaní sa nikdy k ničomu nevyjadria?
(Hledej šmudlo, hledej.) som nechcel použiť.
(09.03.2016 22:32)misan napsal(a): [ -> ]Možno máš pravdu že to tak myslel. Hľadať by som aj pripustil, ale spracovávať?

Zpracovávat = pochopit, porovnat metodiky, udělat si vlastní názor korespondující s vlasní praxí, atd. Podle mě to je cesta k úspěchu. Nikoli řídit se podle toho, co ti jeden člověk nadiktuje, protože mu to funguje a pak se trápit, že tobě to tak nejde...
Největším potěšením při včelaření je, když se řídí včelař vlastní zkušeností a přečtené používá jen jako, že by "mohlo být!"
Rok za rokem a začne se to skládat samo do nějakého systému.
A nakonec stejně je to pokaždé jinak!
To je pak "radosti," že nás ta příroda pěkně zase překvapila a vykázala do patřičných mezí.
Blízkych včelarov je teoreticky dosť v okolí ale zväčša sú to len prázdne hlavy čo nič nedokázali a ani sa neposunuli dopredu, zväčša ich praktické schopnosti sú mizivé. Sú aj výnimky ale tých je vzácne málo
Sto lidi to děla jinak a přitom to dělají vsici dobre Smile
Jeden den strávený se včelařem da vic nez měsíce prosezene u literatury ,jen se musi nějaká ta dobra duše najít
..keď som začínal,tak tí včelári čo mali výsledky,neboli ochotní nič prezradiť,a ten čo bol ochotný,tak mal zas celú ekonomiku postavenú na rozmačkávaní trúdov,kdekoľvek ich zbadal..Ako totálny začiatočník som si to osvojil,spamätal som sa ca po roku Cool tak pozor na zlé návyky..
(09.03.2016 18:14)Kohout napsal(a): [ -> ]Já si za dlouhých večerů udělal včelařskou učebnici. Přečetl jsem zběžně okolo 900 příspěvků iRP z devět set devadesáti devíti. Rozdělil jsem si je do 88 témat. Ta jsem přečetl podrobně, upravil překlepy. Zpětně k nim ve fóru vyhledal, upravil (většinou zkrátil a heslovitě zjednodušil) a doplnil dotazy na které odpovídá. Vše pak převedl do jednoho dokumentu a udělal seznam příspěvků s klikacími odkazy na ně. Teď se chystám na KaJiho (v začátcích byl dobrej), Stonjeka a Přesličku. Udělej to samé.

[Obrázky: Sn_mek_obrazovky_po_zen_2016_03_09_16_58_34.jpg]

Kohoute, a máš v plánu i Scipia a Merkuriho?
(09.03.2016 18:14)Kohout napsal(a): [ -> ]Já si za dlouhých večerů udělal včelařskou učebnici. Přečetl jsem zběžně okolo 900 příspěvků iRP Teď se chystám na KaJiho (v začátcích byl dobrej),

Jednou řekneš všechno co víš, a pak to tu máš jako hospodu.
Tam taky dneska nechodíš aby jsi se něco dozvěděl. Jo to když vzpomínám na své mládí, kdy tam chodili topiči s doktorátem, jo to bylo - že Vermute? Smile Ale radši ne. Smile

ALe počkej až sepíšu poslední roky výzkumu prokopávání slepých uliček a včelaření v omylu. Smile
Ale sem jak jsem již napsal v Úhynech 2014 to nedám. Smile
Něco na tom R.Peškovi bude, mám z jeho příspěvků včelařského rádce o asi 42 stránkách. Některé jeho příspěvky mám doplněné pro úplnost postřehy nějakého Křapky a Jiruše Wink Big Grin. Díky páni včelaři.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's