Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmné těsto z invertu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Hrnečku vař.

Přátelé, rád bych se s Vámi podělil o zážitek z akce Včelařů z Horní Suché.
V neděli jsme se sešli Jožky v garáži a že budeme vyrábět invert těsto podle přátel Matelů. Sešlo se nás sedm chlapů a jedna žena. Kamna byla rozhycovaná. Na stole klobásky, uzené, buchta, medovina a Jean Bean se slivovicí. Tedy základ pro tělo by byl. Teď něco pro včelky. Vytáhl se cukr moučka a krystal, kyselina mléčná, voda. Nejprve se četla teorie. Na první pohled to bylo všem jasné. A jdem na věc.
Nafasovali jsme dva hrnce od Jožky. V jednom se bude vařit, v druhém michat. První se chytla vařečky jako správná žena Markéta (Maky) . Rukou bravurnou se dala do vaření cukru krystalu, vody a kyseliny. Chlapy zatim koštovali uzené s Beanem. Roztok se měl vařit půl hodiny. Po patnácti minutách zaujala všechny Markétina otázka:"Má to být tak hnědé "? Jasně, zazněla odpověď mužské části osazenstva. V návodu je třicet minut vařit, ne. Jasně, pohoda. Směs se tedy vařila. Po uvedené době vysledkem byla hustá hnědá, něco. No pak se má vmichat cukr moučka. Už to nas mělo varovat, že sirupová směs velice rychle tuhla. V cukru moučce ještě rychleji. Vyhrnul jsem si rukavy a holýma rukama hnětl tuhnoucí hmotu. Ani přidání vody, či ohřev na kamnech neslavil úspěch. Vznikla žlutá hmota (ono nám to bylo jasné hned po tricet minutách vaření) s cucky karamelu. Všechny zaujal Markéty vyrok, že Matelovi mají to těsto bílé, ne žluté. Rychlá telefonní linka Poldovi a vyrok jasný. O karamel tady rozhodně nepůjde. Neúspěch nás nemůže rozhodit. Jen Jožkův vyrok o posledním hrnci na vaření, nás znejistil. A co, však se to nějak umyje ne. Jožka to umyje. S přineseným hrncem jsne dali Markétě další šanci. Úvodní směs se vařila krátce a pak jen ohřívala. Cukr moučka se přisipával po půl hodině. Společně jsme s Michalem hnětli a daný výsledek se dostavil. Bílé invert těsto pro naše včelky.
Co naše akce přinesla? Rozhodně děsnou srandu, ponaučení, že cukr rozhodně nevařit půl hodiny, dva zalepené hrnce, vařečku a lžíci a pět kilo invert těsta. Rozhodně vice takových akcí.
A tomuhle já říkám spolkový život. Prosím o přesun do správného vlákna, Smile
Zdendo, měl si nám to napsat po Vašem...ala denik ostravaka Smile
Tož to byla prča. A ktery chachar je ten Ostravak? Sad. Na Ostravaka nima čas, bo sedim na mašině a musim robiť pro ty robotniky z Kladna. Vezu jim trocha teho železa. Tož kurňa, mějtě se jak cyp. Smile. Bo tak je to spravne.
(16.03.2016 8:06)zdenda napsal(a): [ -> ]Hrnečku vař.

Přátelé, rád bych se s Vámi podělil o zážitek z akce Včelařů z Horní Suché.
V neděli jsme se sešli Jožky v garáži a že budeme vyrábět invert těsto podle přátel Matelů. Sešlo se nás sedm chlapů a jedna žena. Kamna byla rozhycovaná. Na stole klobásky, uzené, buchta, medovina a Jean Bean se slivovicí. Tedy základ pro tělo by byl. Teď něco pro včelky. Vytáhl se cukr moučka a krystal, kyselina mléčná, voda. Nejprve se četla teorie. Na první pohled to bylo všem jasné. A jdem na věc.
Nafasovali jsme dva hrnce od Jožky. V jednom se bude vařit, v druhém michat. První se chytla vařečky jako správná žena Markéta (Maky) . Rukou bravurnou se dala do vaření cukru krystalu, vody a kyseliny. Chlapy zatim koštovali uzené s Beanem. Roztok se měl vařit půl hodiny. Po patnácti minutách zaujala všechny Markétina otázka:"Má to být tak hnědé "? Jasně, zazněla odpověď mužské části osazenstva. V návodu je třicet minut vařit, ne. Jasně, pohoda. Směs se tedy vařila. Po uvedené době vysledkem byla hustá hnědá, něco. No pak se má vmichat cukr moučka. Už to nas mělo varovat, že sirupová směs velice rychle tuhla. V cukru moučce ještě rychleji. Vyhrnul jsem si rukavy a holýma rukama hnětl tuhnoucí hmotu. Ani přidání vody, či ohřev na kamnech neslavil úspěch. Vznikla žlutá hmota (ono nám to bylo jasné hned po tricet minutách vaření) s cucky karamelu. Všechny zaujal Markéty vyrok, že Matelovi mají to těsto bílé, ne žluté. Rychlá telefonní linka Poldovi a vyrok jasný. O karamel tady rozhodně nepůjde. Neúspěch nás nemůže rozhodit. Jen Jožkův vyrok o posledním hrnci na vaření, nás znejistil. A co, však se to nějak umyje ne. Jožka to umyje. S přineseným hrncem jsne dali Markétě další šanci. Úvodní směs se vařila krátce a pak jen ohřívala. Cukr moučka se přisipával po půl hodině. Společně jsme s Michalem hnětli a daný výsledek se dostavil. Bílé invert těsto pro naše včelky.
Co naše akce přinesla? Rozhodně děsnou srandu, ponaučení, že cukr rozhodně nevařit půl hodiny, dva zalepené hrnce, vařečku a lžíci a pět kilo invert těsta. Rozhodně vice takových akcí.

To je boží akce, 5 kilo MC těsta pro 8 včelařů, ale ta atmosféra, to je super!
Hned jsem díky tomu zavzpomínal, jak jsem vařil "cukrový rozvar" na krém do krémrolí Smile Když je to správně hotový, tak to dělá bubliny jako bublifuk, trvalo to snad ještě dýl. A umejt to jde pak fakt blbě. Recepis je dost podobný, akorát se tam místo kyseliny mléčné dává vajíčkový sníh.

Díky za inspirativní popis skvělého včelařského sedánku, taky si přesně takhle představuju spolkový život. Wink



Jo ještě jsem se chtěl zeptat, jakou mělo výsledné těsto konzistenci. Když jsem ho vloni dělal, tak mi po pár dnech po zpracování úplně ztvrdlo a včelám jsem spíš sypal na rámečky takové velké drobty. A taky bych chtěl varovat před rozválením těsta na ty správné nadávkované placky, které se proloží potravinářskou fólií. Ta z toho nešla vůbec, musel jsem jim to tam drobit i s ní, a včely to z ni musely obrat. Taky zkušenost...
Konzistence zatím dobrá. Pořád to má vlastnosti těsta. Uvidime později. Placky se musí dát na tvrdší igelit. Potravinová folie či mikroten se vmačknou do těsta a pak je nikdo neoddělá.
Když jsme u toho, já těsto tedy dlouho - asi 30 let nepoužíval.
Ale to se dá placka do pytlíku, uválí válečkem ještě víc a v krabci skladuje (nesmí k tomu myši - to je zas moje zkušenost) pak se nařízne do kříže a položí na rámky.
Právě musí být úplně tuhá, aby netekla dolů.

Nebo v čem je problém?
Aha Rolleyes No rozdíl byl asi v tom, že dvě placky v pytlíkách jsou oddělené 2 vrstvami mikroténu nebo folie, které se navzájem neslepí, kdežto placky proložené jednou vrstvou folie se od sebe oddělit nemůžou.
Díky za tip, no tak třeba příště už se mi to povede. Že bych jim to tam mohl dát rovnou s tím obalem mě taky nenapadlo.
Vůbec s tím přikrmováním zažívám trable, po tomhle faux-pas s těstem jsem zkoušel pro oddělky cukrový mač do krabic od mlíka, tam se mi zas spousta včel ulepilo, přilepilo. Dodgy
A cos do tý krabice dal za plovák ? Jestli nic, tak je to jasný.
I když tam dáš mač, tak jim tam dej něco po čem můžou vylézt, po tý hliníkový folii to nedaj. Já jim tam dával vždycky aspoň dvě nebo tři suchý větvičky, nebo větvičky z tůje, aby po nich vylezly ven a venku je ty ostatní krásně obraly a očistily.
Jinak musím říct, že krabice od mlíka v kombinaci se suchejma větvičkama je nejlevnější krmítko co jsem zatím měl. A díky velký spotřebě mléka mi zatím zdroj těhle krmítek asi hned tak nevyschne.
No žádnej plovák Dodgy on ten mač nebyl přímo mokrý, jen takový navlhlý. Tak jsem si říkal že se v tom neutopí a že je to v pohodě. Omyl...
místo krabic od mlíka krabice od džusu (víc jim nějak voněj, a to je vymeju ) - jinak stejně jako STAVO ... ale musí mít po čem vylézt ven...
Přesouvám odjinud: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Medocu...#pid138512

L. Matela mě před lety také inspiroval, akorát jsem ztratil recept... Naštěstí jsem jich několik našel ve starých knihách a loňská jarní nouze (a také špatně zásobený včelařský obchod) nás donutila ke zkoušení...

Nutno říct, že než jsme dospěli k jakés takés použitelné konzistenci, tak jsme vyrobili asi 20 kg lízátek a 10 kg řidiny. Karamel ale naštěstí ne Wink. Finální recept letos ověřujeme, už mám opět asi 20 kg čehosi, co bych si představoval jinak, ale použitelné to je... Ono je to v horkém stavu o dost jiné než ve vychladlém a pak s tím ještě hodně umí udělat vzdušná vlhkost, když to není pořádně zabalené/uskladněné Sad

Kyselinu používáme citronovou - je s ní skvělá práce a nehrozí poleptání. Víceméně podle toho jednoho starého receptu.

(16.03.2016 14:57)indrah napsal(a): [ -> ]Jo ještě jsem se chtěl zeptat, jakou mělo výsledné těsto konzistenci. Když jsem ho vloni dělal, tak mi po pár dnech po zpracování úplně ztvrdlo a včelám jsem spíš sypal na rámečky takové velké drobty. A taky bych chtěl varovat před rozválením těsta na ty správné nadávkované placky, které se proloží potravinářskou fólií. Ta z toho nešla vůbec, musel jsem jim to tam drobit i s ní, a včely to z ni musely obrat. Taky zkušenost...

Lepší než válet placky je odlívat je. Ale je potřeba si udělat formičky. Anebo pytlíky - to teď právě zkouším.

(16.03.2016 15:39)zdenda napsal(a): [ -> ]Konzistence zatím dobrá. Pořád to má vlastnosti těsta. Uvidime později. Placky se musí dát na tvrdší igelit. Potravinová folie či mikroten se vmačknou do těsta a pak je nikdo neoddělá.

Dobře se mi osvědčil takový ten tvrdý, tuším, že 100 mikronů. Když se udělá o rozměru strůpkové fólie, tak se může na včelstvu nechat i po vyjedení těsta. A nevyhazuje se, resp. má další využití. Ale nám se nepodařilo zabalit do něj těsto tak, aby nebralo vzdušnou vlhkost. Takže pytlíky a svařování, ale ty budou jen jednorázově využitelné.

Když jsem počítal náklady, tak materiál na 1 kg invertního těsta doma dělaného vyšel na cca 12 Kč.
Kupované tuším na 36 Kč.
Není v tom práce, ale krájení kostek koupeného invertu na placky už stejně dělat nechci... Ani mačetou ani strunou.
A logistika výroby invertního těsta mi v porovnání s medocukrovým přijde jednodušší.
Tak na to je tam ta kyselina! Napadlo mě jen že kvůli konzervaci, a bylo mi to divné. Tak takhle se dá udělat invert z cukerného roztoku...
Proč to není rozšířenější? Tohle by přece mohlo být pro zátěž včel při krmení dost velké odlehčení pro jejich metabolismus, nemuset to všechno invertovat, a ten recept je 70 let starý.
(16.03.2016 8:06)zdenda napsal(a): [ -> ]Hrnečku vař.
Prátelé, rád bych se s Vámi podělil o zážitek z akce Včelařů z Horní Suché.
V neděli jsme se sešli Jožky v garáži a že budeme vyrábět invert těsto podle přátel Matelů. Sešlo se nás sedm chlapů a jedna žena. Kamna byla rozhycovaná. Na stole klobásky, uzené, buchta, medovina a Jean Bean se slivovicí. Tedy základ pro tělo by byl. Teď něco pro včelky. Vytáhl se cukr moučka a krystal, kyselina mléčná, voda. Nejprve se četla teorie. Na první pohled to bylo všem jasné. A jdem na věc.

Vo svojich začiatkoch, tak asi pred 57 rokmi som nebol odchodnejší od Vás ako vy v tej garáži, svojim 3postupne až 10 včelstvám by som bol zniesol aj modré z neba. Každú jarpo zime som im podával CMC, cukrový roztok, ale aj tak očakávaný výsledok sa nedostavil. Všetko som robil tak ako som čítal vo včel. knihách v časopise Včelár, Totiž nesledoval som počasie a pokrm dostávali aj v zlom čase, keď včelstvá nemohli valetovať za vodou a peľom, ak bol chladný a oblačný deň, veľa lietaviek
uhynulo. Takže so dosiahol pravý opak, včelstvá do sily nerástli, skôr slabli. Potom som dospel v tomto remesle a začal som včelstvám pred zimou dodávať toľko zásob aby im na moje pomery nechýbali zásoby do kvitnutia agátu a mal som po problémoch.

To by malo byť cieľom dať dostatok zásob na zimu a do najbližej budúcoročnej znášky vydržali, vtedy sú plodokruhy napojené na zásoby a tie zásoby ich nútia starť sa o maximum mladých včiel.
Já se učil, že právě inverze tou kyselinou je ten problém, rezidua. Proto se prý inverty štěpené kyselinou moc nedoporučují.
Tady u nás každý "papírák" co měl místní průmku pamatuje, jak musel vyrábět med z celulozy a na konci hodiny jej sníst, tím byli nuceni to dělat přesně. Cool Vyprávěl mi to tady kde kdo. Přežili to.
Pokud by to bylo tak jednoduché, buničiny tady byly tuny, kyseliny taky, ale všichni kupovali cukr.
(16.03.2016 22:33)indrah napsal(a): [ -> ]... Tak takhle se dá udělat invert z cukerného roztoku... Proč to není rozšířenější? Tohle by přece mohlo být pro zátěž včel při krmení dost velké odlehčení pro jejich metabolismus, nemuset to všechno invertovat, a ten recept je 70 let starý.

Jo, tak to mám také rozepsané Idea Jenom bych kromě psaní také potřeboval někdy pracovat... Undecided
Odpověď v kostce: nemá to smysl, nepomáhá to a je to práce navíc pro včelaře. Na detaily si počkej...
Přesně jak píše pan Turčáni, je nutné nakrmit tak, aby nebyl problém. Raději nakrmit o 5 kilo víc než aby 5 deka chybělo!
Tomu se říká knížecí nebo hraběcí rada.
Je to pravda, ale zároveň je to k ničemu.
Holt někdy se něco nepovede - pak lidé hledají radu.
Knížecí je na nic.
Nebo na tečku.
To když zazní v opravdové hospodě a né v té virtuální Wink

Mimochodem - o výrobě invertního těsta jsem založil samostatné vlákno, je to přeci jen něco jiného než u medocukrového.
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Krmne-testo-z-invertu
A k "vaření" těsta. Můj brácha těsto doslova vaří. Mám někde i recept, já ale těsto na nic nepotřebuju a když potřebuju do přidávacích klícek, tak mi z kila vystačí na rok a to upatlám rukama.

Má kapsová krmítka vyrobená z běžného rámku tak, že je to pobité sololitem z jedné strany úplně a z druhé je sololit o asi 2-3 cm nižší než rámek. Kapsy tečou, takže roztok se dát nemůže. Ale on nalije husté těsto zatepla a nechá na pekáči, několik krmítek nastojato vystydnout a pak už to jen "mokvá" a to včely oberou. Plovák je ze špejlí, nebo tenkých lajsniček (odpad při řezání na cirkuli atd.), je nutný aby, když vlhkostí v úle těsto zmokvá, se včely nepatlaly, netopily.

Do krmítka mají tedy včely přístup jen z jedné strany a po otočení funguje krmítko jako přepážka (sololit je nařezaný na stranách asi o 2-3 mm menší než je vnitřek nástavku).

Krmit těstem je moc pracné.
Taková krmítka jsem používal pro oddělky na suchý cukr - asi tam kondenzovala voda, fungovalo to. Přepážka i krmítko v jednom.
Když jsem jej nasypal do krmítek co jsou přístupná shora, už ne.

Průšvih byl, když do něj vystavěly po snězení dílo, měl jsem je asi 4cm široké.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's