Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Hobľovanie včiel na letáči
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nakoľko som nikde nenašiel vlákno s touto témou, dovolil som si ju založiť.
3 dni sledujem jedno včelstvo ako vykonáva na letáči "hoblovanie" Cca 30- 40 včiel robí na letáči synchonizovane mierny pohyb vpred a rýchlo vzad. Vo včelárskej lit. som sa stroho dočítal že je to doposiaľ neprebádaný úkaz včiel - údajne. Jedni sa domnievajú že to včely robia z dôvodu túžby po znáške. Čo môžem vylúčiť pretože malina kvitne ako besná. Zas inde som sa dočítal že je to kvôli peľu ďateliny , ktorého sa chcú zbaviť. Podotýkam že včelstvo je silné, má zásoby peľu aj medu, mladú matku ktorá pekne kladie. Stretli ste sa s týmto niekto pri včelách že by to vykonávali hromadne celé včelstvá?
Možná že jsi se díval na tento odkaz, ale pro ostatní to bude třeba poučné, jsou tam i nějaká videa.
http://medove-zpravy.blogspot.cz/2011/10...zimou.html
Autor nesprávne použil výraz "včely sa ukladajú k zimnému spánku", včely predsa nespia, po celú zimu sú bdelé a odoberajú potravu-med, ak je teplota pár dní nad nulou, teda plus a včely majú matku, tak tá položí podľa výšky plusovej teploty niekoľko desiatok vajíčok, ktoré včely ošetrujú tak ako v lete.

Hobľovanie včiel pozná každý včelár, ktorý rád kontroluje letáčovú pätku a samotný letáč, nikdy som to nezbadal, aby v tej istej chvíli hobľovali steny úľa v jeho vnútri, tie predsa potierajú propolisom hneď po osadení včiel do úľa.Preto klamať druhých včelárov nebudem, pretože to čo robia hobľovaním na letáči jednoducho neviem
To hobľovanie som aj ja dávno videl na letáčovej pätke. Myslím si, že sú to nejak nervovo poškodené včely. Sú to choré včely, ktoré neskôr vypdnú, znášky a prác v úli sa nezúčastňujú. Posledné roky hobľovanie nepozorujem.
Včely si takto upravují mīsta, kde se budou v dohledné době vyvěšovat....z jakéhokoliv důvodu....malý prostor...teplo...
(21.06.2016 17:37)jaro napsal(a): [ -> ]To hobľovanie som aj ja dávno videl na letáčovej pätke. Myslím si, že sú to nejak nervovo poškodené včely. Sú to choré včely, ktoré neskôr vypdnú, znášky a prác v úli sa nezúčastňujú. Posledné roky hobľovanie nepozorujem.

Ja som to dávnejšie odpozoroval pár krát, po minulé roky, ale nie v takom rozsahu.. Čo sa týka tepla. Tento úľ je v domci a takže priame slnko naň nepečie a okrem toho domec je obkolesený malinčím, nie je priamy dopad sln. lúčov naň.
Ináč na tom videu, keď to tak vidím z blízka, tak niektoré včely sosakom ako keby olizovali miesto pod sebou. Nemôže to byť prejav nedostatku niečoho? Proteínov, aminokyselín, minerálov....?
(21.06.2016 17:15)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Autor nesprávne použil výraz "včely sa ukladajú k zimnému spánku", včely predsa nespia, po celú zimu sú bdelé a odoberajú potravu-med, ak je teplota pár dní nad nulou, teda plus a včely majú matku, tak tá položí podľa výšky plusovej teploty niekoľko desiatok vajíčok, ktoré včely ošetrujú tak ako v lete.

Hobľovanie včiel pozná každý včelár, ktorý rád kontroluje letáčovú pätku a samotný letáč, nikdy som to nezbadal, aby v tej istej chvíli hobľovali steny úľa v jeho vnútri, tie predsa potierajú propolisom hneď po osadení včiel do úľa.Preto klamať druhých včelárov nebudem, pretože to čo robia hobľovaním na letáči jednoducho neviem
no sorry. nesprávný vyraz to byt neměl, ale měla to byt parafráze na Broučky od Karafiáta.
A spali spali......
Že by si včely pod dojmem událostí posledních dvou let pletli úl s mešitou? Trénujte chlapci, trénujte ... Tongue
JK
Logicky by sa dalo usúdiť,že keď včely poťahujú všetko propolisom- dezinfikujú,tak sa to asi týka aj letáča.Veď aj ten je súčasťou úľa.Veď aj letáčová zástrčka je celá od propolisu.
Aspoň vidíme ako sa to robí v úli.
dnes od 17:30 a "hobľujú" stále (21:15)
zaujímavé je ako makajú tými prednými nožičkami
Kdyby mě na tohle někdo neupozornil na mém videu, tak jsem si toho nevšiml. Ted už mi to nedělají, ale když byla snůška, tak takhle hoblovaly od rána do večera, ale jen v jednom včelínu, kde mám před úlem ještě dřevěnej trám jako přistávací plochu, u ostatních úlů jsem to nezaznamenal.
Ty včely taky ťukají zadečky do letáča a dřív nebo později hoblují ten ťukanec.
Příjde mi to, že rostírají feromony.
Ale vidím to poprvé v životě.
Referenční URL's