Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Miniúl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Svého času vytvořil a publikoval "Optimal klub" pro rámkovou míru 42 x 17 miniúl na 4 plásty na výšku k přezimování včelích matek. Pro chovatele na rámkové míře 24 a výše to vcelku význam nemá, protože výška rámku je dostatečná i pro zimující oddělek.

Protože letos jsem odchoval nějaké matky navíc a vytvořil pozdní oddělky, chci vyzkoušet zimování matek na tomto typu úlků. Poněkud jsem si, autoři snad prominou, původní konstrukci upravil na své podmínky. Zejména počet rámků ne 4 ale 5 a přístup do úlku ne shora, nýbrž "rafinovaně" zezadu. Vše je patrné z přiložených fotografií.

[Obrázky: DSC01499_1.jpg]

[Obrázky: DSC01500_1.jpg]

[Obrázky: DSC01501_1.jpg]
Snad někomu tento polozapomenutý nápad pomůže k zimování pozdních oddělků s mladými matkami. A nezapomeňte: "kdo si hraje nezlobí".
JK
Takže takový kříženec MiniOptimalu a Budečáku (nebo spíše almárky či listováku na studenou stavbu, Budečák byl na teplou stavbu). Pěkné, dej vědět Josefe, jak se ti to osvědčilo. Ten zadní přístup mi přijde zajímavá myšlekna.
Letos mi vsechny oddelky prerostly, ale pokud ne, tak ty 6R NN plemenace jen naklonim, tedy vzadu podlozim a asi byh dokrmil husim.krkem.skrz dno. Cca 45stupnu.

Ale jinak pekne, jen Minioptimal byl myslim ze 3 sekcj, to vzajemne ohrivani na jare je asi dobre. A i u 24 by vysoke usporadani bylo lepsi jak to pokazeni "adamcem" - jak u originalnich almarek. Po takovem jarnim rozvoji jako v almarkove baterii se mi styska. Smile
zimuju v minioptimalech už 3 sezonu a prakticky žádný problém nenastal. Ten nápad podle J.Křapky mám rozpracovaný také, jen jsem to přes sezonu nestihl dokončit. takže přes zimu to snad klapne. Mám jenom obavu z výměny vzduchu, doporučil bych udělat ještě jedno česno nahoře. Podle mých zkušeností je to i pro včely vhodnější, když si můžou vybrat lítají víc horem.

krmení láhví se mi neosvědčilo, sebemenší ukápnutí a rozjede se loupež. Vyrobil jsem podle vzoru ukrajinského krmítka krmítko na půdorys úlku a nemám žádný problém.

sestavil jsem 4 minioptimaly do čtverce, takže každý úl má ochlazovány jen 2 strany, 2 strany sousedí s dalším. Včely vždy sedí ve středu sestavy a šetří teplo. že vylétávají na 4 různé strany jim podle mého pozorování nevadí. Momentálně jsem osadil dvě sady takže na jaro mám 8 matek popřípadě potencionálních oddělků.
To co tam není vidět, je zasíťovaný větrací otvor o průměru 60 mm ve dně. Stejné používám i u oddělitelných den plemenáčů a nezjistil jsem problém s výměnou vzduchu. Krmení sklenicí je pojištěno nasazením truhlíku (límce) a stříšky. Samozřejmě, že opatrnost s krmným roztokem je nutná, ale to je stejné jako při plnění stropního krmítka. Prohlídka se může provádět při položeném úlku (na stolku) a slibuji si od toho pohodlí při obsluze oddělku (nebudou bolet záda a obtěžovat včely, ty počkají až úlek postavím zpět). Uvidíme jak se to osvědčí.
JK
(04.08.2016 17:35)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Svého času vytvořil a publikoval "Optimal klub" pro rámkovou míru 42 x 17 miniúl na 4 plásty na výšku k přezimování včelích matek. Pro chovatele na rámkové míře 24 a výše to vcelku význam nemá, protože výška rámku je dostatečná i pro zimující oddělek.

Protože letos jsem odchoval nějaké matky navíc a vytvořil pozdní oddělky, chci vyzkoušet zimování matek na tomto typu úlků. Poněkud jsem si, autoři snad prominou, původní konstrukci upravil na své podmínky. Zejména počet rámků ne 4 ale 5 a přístup do úlku ne shora, nýbrž "rafinovaně" zezadu. Vše je patrné z přiložených fotografií.

[Obrázky: DSC01499_1.jpg]

[Obrázky: DSC01500_1.jpg]

[Obrázky: DSC01501_1.jpg]
Snad někomu tento polozapomenutý nápad pomůže k zimování pozdních oddělků s mladými matkami. A nezapomeňte: "kdo si hraje nezlobí".
JK
Ja mám také rojnice na 5 rámikov, stena z boku 6mm a predok a zadok 20mm, zimoval som v tom a prežili oddelky bez problemov.
Dnes je 25.02.2017. Vyjuklo sluníčko, vítr, který zde bičoval podhůří Českého středohoří také lehnul, a tak jsem vzal opět váhu a zkontroloval hmotnosti těch tří Minioptimálů a také jsem provedl prvou takovou krátkou předjarní prohlídku.

[Obrázky: DSC01624_1.jpg]

[Obrázky: DSC01625_1.jpg]

Výchozí stav k datu 17. 11. 2016 byla odhadovaná průměrná síla těchto malých včelstev cca 500 g. Vážené množství zásob v průměru 3 500 g. V průběhu zimy byly prováděny kontroly pouze poslechem v periodě po týdnu. Dne 06. 02. 2017 jsem provedl kontrolní vážení se zjištěním, že včelstva spotřebovala 997 g v průměru na včelstvo. To činí spotřebu 0,019 g na včelstvo a den. Ke dni 17. 02. 2017 opět další vážení s následujícím výsledkem: zůstatek zásob 2 250 g, denní spotřeba 0,017 g. Ke dni 25. 02. 2017 činí zůstatek zásob 1 970 g a denní spotřeba 0,039 g. Z toho je patrný nárůst spotřeby zásob, který koresponduje s množstvím plodu. Každé toto včelstvo má plus - mínus cca 3 dm2 plodu, z toho množství asi 1/2 zavíčkovaného. Další kontrolu plánuji na 04. 03. 2017 podle počasí a plánuji doplnění zásob jedním zavíčkovaným plástem pylu zalitého medem. Zatím u nás nekvete ani čemeřice a ani sněženky. Mohou nosit jenom vodu z kompostu. Na zřízené hygienické napajedlo nejdou a nejdou a to jsem jim udělal přednášku o zdravotní závadnosti kompostového zdroje Tongue. Takže, zatím dobré.
JK
V zime som dokončil nové miniúliky na 5 ramikov Optimal s pevným dnom a priestorom na medocukrové cesto. Sú klasicky z vrchu prístupné, so strieškami z tvrdeného polystyrénu (ešte dokončujem). Plánujem ich používať výhradne na oplodňovanie matiek. Doteraz používané miniúle na 7 rámikov s odnímateľným dnom zostanú na zimovanie rezervných matiek, na čo táto veľkosť v pohode do jari postačuje.
[Obrázky: IMG_20170304_140101_1.jpg]
Hezké a praktické plemenáče Marku. Zvláště se mi líbí ta krmná komora na medocukrové těsto. Vystavit a odjet bez obav na dovolenou (;o).
JK
Tak já letos zazimoval dva a dva miniúlky z 2/3L. Jedny velmi dobré a pěkně létaly.
Doma to bohužel dva odnesly - to je zřejmě to, že mi problém jde pořád za tím 2/3plast dílem.
Takže letos nápravné opatření, pokus ukončen. Prokázáno. Opakovaně. Smile
Pán Křapka mám k Vám prosbuWink Videl som Vaše plemenáče ,v ktorých prikrmujete 7 dcl pohármi z vrchu-ako to máte vyriešené aby v prípade dažda nezatiekla voda do plemenáčov . Vďaka
Zdravím JaneR,
není potřeba žádné složité řešení. Stříška z desky polystyrenu a v ní uprostřed otvor. Na ten postavím sklenici s plastovým víčkem které má vyvrtány otvory na krmení o průměru 1,5 mm. Asi 10 - 15 děr u středu víčka. To plastové víčko je dostatečnou zábranou dešťové vodě. Po sejmutí sklenice na ten otvor položím kousek gumové pleny a zatížím betonovou dlaždicí - zámková dlažba.
Hodně úspěchů v chovu.
Josef Křapka
Referenční URL's