30.08.2016, 19:51
Zakoupil jsem si velmi pěknou a zajímavou publikaci "Jak poznáme kvalitu? MED" od autorů: Ing. Libor Dupal, Dr. Ing. František Kamler, Ing. Dalibor Titěra, Ing. Marcela Vořechovská, Ing. Hana Vinšová
Tam jsem narazil na velmi zajímavou tabulku, která ukazuje, při jaké teplotě se zmenšuje aktivita a obsah enzymů v medu. (viz. přiložený obrázek)
[attachment=4361]
Tím bych se chtěl zeptat na zajímavou otázku: klesne-li aktivita diastázy na polovinu za 3 měsíce při 35 stupních, jak to dopadá na "kvalitu" a obsah enzymů v medu, pokud je zavíčkovaný a uchovávaný včelami v plástech? Znamená to tedy, že pro včely není ukládání zásob směrem nahoru a udržování v takových teplotách úplně ideální? Nebo jsou enzymy zdravé pouze pro nás a ne pro včelu jako takovou, protože již tyto látky mají právě v trávicím ústrojí?
(Tím bychom vlastně přišli na to, že dělají včelky něco špatně a měli bychom je na to upozornit )
Co si o tom myslíte?
Tam jsem narazil na velmi zajímavou tabulku, která ukazuje, při jaké teplotě se zmenšuje aktivita a obsah enzymů v medu. (viz. přiložený obrázek)
[attachment=4361]
Tím bych se chtěl zeptat na zajímavou otázku: klesne-li aktivita diastázy na polovinu za 3 měsíce při 35 stupních, jak to dopadá na "kvalitu" a obsah enzymů v medu, pokud je zavíčkovaný a uchovávaný včelami v plástech? Znamená to tedy, že pro včely není ukládání zásob směrem nahoru a udržování v takových teplotách úplně ideální? Nebo jsou enzymy zdravé pouze pro nás a ne pro včelu jako takovou, protože již tyto látky mají právě v trávicím ústrojí?
(Tím bychom vlastně přišli na to, že dělají včelky něco špatně a měli bychom je na to upozornit )
Co si o tom myslíte?