Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Uchování medu - teplota
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zakoupil jsem si velmi pěknou a zajímavou publikaci "Jak poznáme kvalitu? MED" od autorů: Ing. Libor Dupal, Dr. Ing. František Kamler, Ing. Dalibor Titěra, Ing. Marcela Vořechovská, Ing. Hana Vinšová

Tam jsem narazil na velmi zajímavou tabulku, která ukazuje, při jaké teplotě se zmenšuje aktivita a obsah enzymů v medu. (viz. přiložený obrázek)

[attachment=4361]

Tím bych se chtěl zeptat na zajímavou otázku: klesne-li aktivita diastázy na polovinu za 3 měsíce při 35 stupních, jak to dopadá na "kvalitu" a obsah enzymů v medu, pokud je zavíčkovaný a uchovávaný včelami v plástech? Znamená to tedy, že pro včely není ukládání zásob směrem nahoru a udržování v takových teplotách úplně ideální? Smile Nebo jsou enzymy zdravé pouze pro nás a ne pro včelu jako takovou, protože již tyto látky mají právě v trávicím ústrojí?

(Tím bychom vlastně přišli na to, že dělají včelky něco špatně a měli bychom je na to upozornit Big Grin Big Grin )

Co si o tom myslíte?
Myslíme si o tom že jen málo buněk zavíčkovaného medu bude 3 měsíce při 35 stupních.
20 let a 4 roky. Smile To zde byly vasne kdyz jsem napsal, ze budu prodavat lonsky med.
Kohout: ale okolo 30 přece ano. V zimě samozřejmě ne, ale určitě budou místa květového, kde se ho včely nedotknou a přečká cca 4-5 měsíců ve vyšších teplotách. Nějaký dopad to přece mít musí.

A druhá věc - prokázalo se někde, zda jsou enzymy v medu pro ně důležité, když je mají ve svém trávení?
Směšujeme podle mě dvě věci - skutečnou hodnotu medu pro včely - případně jedovatost (HMF) s nějakými parametry které si lidi zvolili pro hodnocení. Něco se měřit musí, tak aby to šlo relativně snadno měřit.
(31.08.2016 12:35)Krolth napsal(a): [ -> ]Nějaký dopad to přece mít musí.

Mám jinou knihu s podobnou tabulkou, taky od Titěry. Kupoval jsem ji přímo od něj. Říkal že nemá.
Je fakt, že se kvalita medu stárnutím mění. Viz https://www.facebook.com/permalink.php?i...9388936411
Ale ve srovnání s tímto medem, je například dvou až tříleté stáří našeho medu, pokud je dobře uskladněn bezvýznamné Wink.
JK
(31.08.2016 12:35)Krolth napsal(a): [ -> ]Kohout: ale okolo 30 přece ano. V zimě samozřejmě ne, ale určitě budou místa květového, kde se ho včely nedotknou a přečká cca 4-5 měsíců ve vyšších teplotách. Nějaký dopad to přece mít musí.

A druhá věc - prokázalo se někde, zda jsou enzymy v medu pro ně důležité, když je mají ve svém trávení?
Enzymy v mede sú dôležité pre včely, v mede prebieha stále reakcia štiepania cukrov, ročne sa poštiepa v mede / invertnom s cukru / až 12% sacharózy pre zaujímavosť. Prečo Kudláč povedal že bude len od toho vykupovať med keď krmil včelár včely repným cukrom? Preto lebo rozbor medu jarného je vo veľmi dobréj kvalite.
Do medu už včely nemusia pridávať enzymy kvôli štiepeniu cukrov keď idú pripravovať krmnú zmes pre svoje larvy.
Referenční URL's