Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rozpouštění cukru
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Zakládám nové aktuální téma na vytváření cukerného roztoku. Sice krmím jen oddělky, ale přiznávám se, že roztok vyrábím, jak v jiné diskusi někdo napsal, postupem předminulého století. Míchám směs s teplou vodou násadou na lopatu v hliníkové konvi.
Zatím tady není shrnuto vše, jak se dá roztok vyrobit a tak Vám prosím o uvedení Vašich zkušeností s jednotlivými postupy.
Já používám kalové čerpadlo (nejlevnější jaké jsem sehnal) hadici mám strčenou zpět do sudu (200l).
Pak tu hadici vyndám a plním s ní kanystry (používám takové zadarmo kanystry 10l z pekárny od kvasu).
Doba rozpouštění cca 2h. Jednou před koncem to musím promíchat pádlem, protože dole v sudu u kraje zůstane cukerný slepenec po obvodu.
Letos mi nejdřív čerpadlo nefungovalo, protože jsem ho loni, trubka jeden, nevypláchl a cukr v něm ho slepil. Po dni co bylo namočené ve vodě se to odmočilo.
Letos studena voda cukr a michadlo, loni tepla voda cukr a michadlo.
Nevím kde to tu letos píšu o rozpouštění vzduchem, neumím tu hledat. Taky neumím fotky a tak můžu dát jedině popis (on tam je, nevzbudil žádný zájem). Kdo umí hledat, najde to?
Pro nick Krolth jsem měřil rychlost. Rozpuštění 12 l vody + 12 kilo cukru v 25 l konvi (na med) trvá 10 minut včetně přinesení studené vody a postupného vysypávání cukru z kilovek. Nejde nasypat do vody cukr najednou, o to déle by se pak vzduchovadlo procpávalo ke dnu. Kompresor je třeba 2,4 kW a stejně skoro nevypíná a tak slabší asi nevím...
Víc nedělám, nanejvýš 13+13 a to proto, že to pak šplíchá z konve (musel by se přiškrtit vzduch a tak by to zase dýl trvalo). Mě jde ale hlavně o váhu...

Než můj brácha vymyslel ten vzduch, tak jsem to dělal v 50 l smaltovaném hrnci co je doma snad co jsem na světě (máma ho koupila na cukerný roztok). Na zem hrnec se studenou vodou, na židli těsně vedle vrtačku ve stojánku a první míchadlo co mi nabídli za pár korun v železářství. I kdyby to někomu dosáhlo doprostřed, není to dobré, musí to být u strany aby se nedělo to, co popisuje MartinH s tím čerpadlem.

Jak dlouho to trvá jsem zapomněl a vydrží to jen pořádná vrtačka (Narex), levná ze supermarketu shoří rychle.
V 50 l hrnci se nedá rozpustit moc. Dělám vždy jen 1:1 a to dá 1,6 litrů takže na 20 l vody 20 kilo cukru a stěží víc, možná tak 22+22. Jak to to míchadlo žene dokola, u krajů hladina vystoupí a šplíchalo by to ven z hrnce. Myslím, že to bylo déle než půl hodiny. Furt lepší než jak to dělala maminka. Ohřívala vodu na kamnech a míchala velikou vařečkou...
Měla by se každopádně vytyčit kategorie pro přípravu krmení. Třeba do dvaceti včelstev a od dvaceti. Do dvaceti se to dá dělat i s dloubáním v nose a třeba i klackem.
napadá mi,keď som ešte na škole praxoval na družstve,"sunar"pre teliatka som rozrábal v pračke romo,ktovie ako by si poradila s rozpúšťaním a vyčerpávaním cukru..
To by bylo snad ještě lepší než ten vzduch, jestli by to vydrželo čerpadlo.
Letos stojanová vrtačka metla na šlehání rychlovarná konvice a 10 kg. kýble od marmelády - doba míchání je závislá na uvaření vody v konvici.
Vrtulka s vysokými otáčkami ve středu kuželovitého dna - pokud bych něco dělal tak toto. Zatím simuluji malou vrtulkou ve vrtačce drženo v ruce.
Včera večer jsem tak udělal 3 várky ve 100l hrnci - 3*(40l+60kg), vzhledem k tomu, že jsem tam dával kilovky a vytékalo to samospádem do kanystrů nejsem schopen zjistit čas rozpouštění.

Ale v průmyslu std. řešení rozplavování a rozvlákňování.
50L, 2x30a 25L kanystry, míchadlo tyč a strašně pytlíků v koupelně. voda normálně teplá co je v koupelně... Netrvá to dlouho, ale letos napsoledy. Manželka semnou jaksi už "necukruje" koupelna celá lepí Big Grin
Kalovka s koncovkou do T nebo míchadlo na stavební směsi + IBC 1000l.
No, jak popisuju ten vzduch, tak to myslím těch max 10 minut včetně veškeré přípravy a úklidu přece!!!!!!!

Pustím pomyslné stopky a jdu natočit do kýblů vodu. Nesu jí z koupelny 20 m do stodoly. Tam vypláchnu vařící vodou konev. Potom naleju 12 l vody, ze skříně vyndám cukr (12 kilo), rozlepuju sáčky a po vysypání dvou pustím vzduch. Každé tři sáčky zkroutím a hodím do krabice na tříděný sběr. Nic nikam nešplíchá a tak nic nemůže být ulepené. Po rozpuštění dávky dám konev na auto, vrátím se a případně zametu. Pak zmáčknu pomyslné stopky a je to méně než 10 minut. A to mám dost času, než se to rozpustí, donést další vodu a cukr a tak když se rozpouští víc konví a použiju vodu teplou asi 50-60 stupňů, pak je to asi 8 minut a možná i méně.

Jestli nechci sám sebe klamat, tak jakákoli činnost musí být měřena včetně přípravy a následného úklidu.
Medomet bez koše, 4 kýble vody, 60 pytlíků.
Kýbl, deset pytlíků, promíchat pastovacím hranolem na vrtačce (pomyslné stopky tak do třiceti vteřin), kýbl, deset pytlíků, promíchat pastovacím hranolem na vrtačce atd. Po posledním promíchání nechám pár chvilku ustát a stáčím do 10l kýblů s víkem. Ten dřevěný hranol je super, vrtačku držím v jedné ruce, hranol jezdí po dně a rozkvrdlává usazeniny cukru. Loni jsem míchal košem poháněným míchadlem, ale vrtačkou to jde rychlejc. Umícháno 33 dávek.
50 l plastová konev (taková ta co se s ní jezdí na vodu) na kárce, 26 l vody, do toho rozpytlíkovat 30 kg cukru, pomíchat stavebním míchadlem. Přidat dalších 10 kg cukru, domíchat. S teplou vodou (bojler) otázka cca 10 minut na 50 l roztoku, konev zavřít a rovnou ke včelám. Hadicí přepadem do 10 l kýble, spodní třetina už se dá chytit do rukou a přímo nalívat.
Loni jsem měl takovou menší spirálu ze stavebnin na vrtačku, letos mám stavební míchadlo se dvěma držátkama a o dost větší vrtulí, rozdíl je značný, to míchadlo s tím zavrtí během mžiku.
Ja to robim v hrnci zatial toho nie je az tak vela.... 9l vody a 15kg cukru. Pouzivam teplu vodu z vodovodu (odhad cca 55 stupnov) Neviem to odhadnut presne ale mam pocit ze 30 minut to nepresiahne. Nestojim pri tom stale a premiesam iba obcas cca 5-10x.
Z vlastnej skusenosti viem ze roztok 1:1 sa roztapa rychlo, takze tych spomenutych 10 minut co robi tom.50 je urcite realne.
na med aj na rozvoz sirupu používam 20 l barely(priamo z nich nalievam do krmítok) doma mám miešačku,rozmýšľam nad nejakým adaptérom do nej,aby som mohol dnu vložiť uvedenú nádobu s potrebným množstvom cukru a vody(aby tam nelietala) a nechal chvíľu potočiť..vybrať,hodiť do auta,vložiť druhú atď..
[Obrázky: image.jpg]

[Obrázky: image.jpg]
Míchačka? To je asi dobrý nápad, když by bylo hodně vč. Mám jí čistou, tak dokonale, (nesnáším jí za..anou od betonu či malty) že bych klidně míchal rovnou v bubnu míchačky. No a nebo jak říkáte najít takovou nádobu, aby vlezla přesně mezi lopatky. Jenže uvnitř té nádoby by asi musely být taky lopatky, nebo nemusely?
nad miešaním priamo v bubne som tiež uvažoval,ale musel by sa nejako uzatváratelne vyriešiť ten otvor,inak by to špliechalo von..v prípade miešania cez deň,by otvorenú miešačku aj s cukrom objavili včely a bol by frmol..dnu tej plastovej si myslím že by nebolo treba lopatky,točením by sa to miešalo samé.. zvyknem voziť ca 10 nádob,naraz do nich naliať vodu,cukor,uzatvoriť,a po jednej povoziť"na kolotoči".. pozdáva sa mi to viac,než ako to robím doteraz..(miešam v 140 l nádobe a ventilom púšťam do uvedených plastových) odpadol by bordel okolo toho v medárni,aj umývanie tej 140 l nádoby(nerez plnička na med)
Držák na michacku tak aby se barák netocil kolem svisle osy ale vodorovné.

Barel
S míchačkou už to tady někdo dávno psal,dokonce že neřeší nečistoty,že zůstanou v kýblu Smile
Stran: 1 2
Referenční URL's