Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Termobox
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Zdravím páni kolegové.
Rád bych se zeptal, kdo z vás používá termobox k rozpouštění medu.
Pokud ano, tak jaké je konstrukce, kolik stál, případně z čeho jste si ho udělali a třeba i nějakou fotku. Prostě hledám všechny možné informace a pokud to bude jednoduché a zvládnu to, tak bych si ho nejraději udělal také. Z toho rozpouštění medu v konvích v teplé vodě už mě začínají bolet záda a tak by to chtělo něco lehkého, skladného prostě dobrého. SmileSmile
Já bych ho nejraději udělal skládací třeba z desek styroduru, ale čím tam topit a čím regulovat teplotu a tak?
Poradíte?
Byl jsem u p. Slámy v Chlístově a jeho syn dělá ve velkém medovinu. Med skladuje ve velkoobjemových barelech a rozpouští ho spirálou z nerezové trubičky, kterou prohání teplou vodu. Ta spirála byla volně vložená uvnitř toho barelu, zalitá medem a až ho bude potřebovat, tak do ní pustil teplou vodu a med se začal rozpouštět a střihovým kohoutem to vypouštěl. Vypadalo to jako ty el. topní spirály na rozpouštění medu v konvích, jenom to bylo umotané z nerez trubičky. Fotky bohužel nemám, ale možná by ti je poslal, kdyby jsi hezky poprosil.
http://www.vcelky.cz/termobox.htm

Topí se tam 100W žárovkami, což dnes může být problém - pro nepřipravené Wink, ale asi by nebyl problém použít třeba takovýto zdroj: http://do-objimky.hledejceny.cz/hagen-ex...mky-150-w/ .
(14.12.2010 13:12)PavelN napsal(a): [ -> ]http://www.vcelky.cz/termobox.htm

Takový termobox bych doplnil o ventilátor, který by teplý vzduch honil dokola. Myslím, že by to urychlilo rozehřívání.

Edit : jejda, on tam je, špatně jsem se podíval. Omlouvám se.
Prátelé
chovatelství drobného zvířectva, alespoň v našem regionu, je na ústupu.
Co využít starší líheň BIOSKA pro slepičky atp...
Je tam vše termostat (kuřata se líhnou okolo 42°C), topítko, ventilátor a samozřejmě uteplený obal.
Vejdou se do ní minimalně dva barely (konve) s medem 2x 35kg.

Honza
No perfektní!
Jen na ten ohřev bych raději použil místo žárovek nějakou topnou spirálu, jen nevím z čeho - žehlička a nebo trouba? Ventilátor to bude asi ten z digestoře že? Sad
(14.12.2010 14:08)hanss napsal(a): [ -> ]Prátelé
chovatelství drobného zvířectva, alespoň v našem regionu, je na ústupu.
Co využít starší líheň BIOSKA pro slepičky atp...
Je tam vše termostat (kuřata se líhnou okolo 42°C), topítko, ventilátor a samozřejmě uteplený obal.
Vejdou se do ní minimalně dva barely (konve) s medem 2x 35kg.

Honza

http://www.bioska.cz/czech/w-336.htm
(14.12.2010 14:09)Míra.P napsal(a): [ -> ]No perfektní!
Jen na ten ohřev bych raději použil místo žárovek nějakou topnou spirálu, jen nevím z čeho - žehlička a nebo trouba? Ventilátor to bude asi ten z digestoře že? Sad

Myslím, že ventilátor je z PC. Zdroj tepla je opravdu o fantazii, ale když to bude něco silnějšího, bude potřeba vyřešit problém s lokálním přehřátím, které u slabých zdrojů tepla nehrozí.
Nebylo by špatné využít starou lednici. Má izolovaný obal a je prostorná. Stačilo by odstranit kompresor a vybavit ji nějakým topným systémem s regulací.
Termobox na rozehřívání medu jsem právě dokončil a tak mohu přidat pár zkušeností.
Topná tělíska a topné spirály raději o menším výkonu, tak 200-300W podle velikosti boxu.
Tělíska o větším výkonu topí setrvačností i po vypnutí termostatem.
Vhodné jsou např. tato.
Aby se zmenšil výkon, řadí se do série za sebou. Já jsem použil na box 50x50x65 cm (jedna plastová nádoba 35l), jednu keramickou topnou tyč a topnou spirálu jsem převinul spirálou 200W.
Ventilátor je lepší z PC, i když se tam musí zabudovat trafo.
Termostaty a tepelné pojistky najdete též v www.nadeta.cz
Také mne napadlo, (a až budu dělat jiný termobox, tak to tak udělám), koupit něco takového, vykuchat to a zabudovat do vlastního boxu. Jenom by se musela vyměnit topná spirála.
Všechny ostatní součástky tam jsou.

[Obrázky: Termobox.jpg]
Tak tomu říkám konkrétní rada i s alternativou pane Štěpán a díky za ní.
Jen bych poprosil o víc fotek a to i z vnitřku boxu. Takhle je to je nic moc vystihující fotografie desky s teploměrem.
Co říkáte ukážete nám ten termobox komplet?
Mě už ty kamínka také napadly, protože jedny podobné mám, na kterých je možné zapnout jednu a nebo dvě spirály, aby to hřálo víc a nebo míň. Těch je mi ale líto. Tyhle ty jsou levné a ty bych klíďo obětoval.
Ještě jednou díky. Wink
Pár tipů k termoboxu:
  • je jednodušší dávat lehké víko jako poklop na nádoby než nádoby vkládat do jakékoliv "krabice" (čím těžší nádoby tím víc to platí)
  • čím vyšší je termobox, tím víc se musí řešit cirkulace a umístění čidla termostatu - aby teplota byla relativně stejná všude
  • absolutní těsnost není potřebná - termobox med i lehce vysouší
  • je dobré mít termobox uzpůsobený jak na rozehřívání medu ve skladovacích obalech, tak i v prodejních (když se nestihne prodat včas...)
  • teplota raději lehce vyšší, než zbytečně nízká - med se tím "trápí" - klidně k 50 °C, tepelná setrvačnost medu je značná... (pozor, zda termostat v tom levném teplovzdušném ventilátoru ("funíku") půjde vůbec nastavit nad 35-40 °C...)
  • tepelná setrvačnost zdroje tepla co nejmenší - ale to už myslím někdo zmiňoval
  • kapacita termoboxu - pod 100 kg bych nerozehříval, ať ta práce trochu odsýpá... ale tady hodně záleží na velikosti provozu, resp. plánech růstu
  • ventilátory ve stylu počítačových, ale na 220-240 V AC mají třeba na http://www.gme.cz/cz/search/?q=ventil%C3%A1tor&w=1111 - pak nemusí být trafo. Mají tam i termostaty - zadejte si do vyhledávání.
U nás se vyhazovala lednice Minsk, takže cesta byla dána. Topení tchán udělal ze dvou malých halog. reflektorů ze kterých vyndal hliníkové "paraboly" aby neodrážely tolik tepla nahoru, aby topilo i to černé vzadu.

Jinak bych šel právě těmi nerez spirálami - v zimě se většinou topí a pokud bych si udělěl na topení dva ventily, tak to mám bez dalších investic. Pokud je někdo shání, tak GP jednou zmiňoval že je prodává Češka.

---

Jinak mám el topnou spirálu - ale do kužele do síta. Zvažuji nákup ploché na průměr 30cm - stáčecí nádoba atd. a po zkušenostech z touto "západní" s termostatem bych si další spirálu bez ternostatu nekoupil. To jen tak, pokud někdo zvažuje elektriku.

A k větrání nečeho většího - pokud někde vyhazují akumulačky, tak tam je větrák stavěný na vysokou teplotu. A termostat taky. Smile
----

Pokud někdo chce stavět něco většího, tak ať jako já zváží i možnost rozehřívání nástavků s plásty. Bude si moci nechat vytáčení až na horší počasí.
(18.12.2010 22:42)KaJi napsal(a): [ -> ]Pokud někdo chce stavět něco většího, tak ať jako já zváží i možnost rozehřívání nástavků s plásty. Bude si moci nechat vytáčení až na horší počasí.

Nahřívání plástů v jedné své přednášce velmi dobře popisuje F. Kamler:

Komín nástavků postaví na betonové cihly tak, že ze třech stran je prostor obestavěný, z čela volný. Do této mezery nasměruje teplý vzduch z teplovzdušného ventilátoru (kus plechu slouží jako náběhová hrana). Horní nástavek překryje ze 3/4 až 4/5 čistou utěrkou. Teplý vzduch proniká mezi plásty celým komínem (výška člověka), za půl dne je nahřáto.

Trochu jsem si to upravil - místo cihel mám něco jako paletu či vozík na kolečkách na 2 sloupce nástavků. Pod nástavky vkládám ještě odkapávací nádobu. Teplota je optimální mezi 30-33 °C (měřeno v místě vnikání teplého vzduchu pod nástavky), při vyšší se trhají plásty. Vzhledem k omezené regulaci "funíku" je nejsnazší ji odregulovat vzdáleností od nástavků.
Vedlejším efektem je ohřátí vzduchu v medárně, což spolu s puštěným vysoušečem významně snižuje obsah vody v medu.
Funguje to skvěle - letos budu vyrábět další vozíky, velkoobjemový termobox v rohu medárny přišel vybourat...
No jestli to zedníci včas dodělají tak budu mít v koutě skříň s izolací ze sádrokartonu a na skateboardech jak tomu v práci říkáme budu dovnitř navážet m.j. nástavky.
Měly by se do toho vejít jednak komíny nástavků, jednak konve či sklenice na ztekucení i medovina na kvašení.
Právě na boku budou šachty co povedou teplý vzduch dolů ze shora přes spirálu - raději mám tepelné spotřebiče mimo a dole budou větráky foukat vzduch dolů pod "skejty". Ty jsou zatím dilema, kvůli binci by byly lepší z plného plechu - a asi budou - a na nich asi bude do komory rám, co zajistí vstup zvzduchu pod ně.

Důvody pro toto jsou dva - jednak to bude jedna bedna na vše, druhý že když tam navezu nástavky tak je tam budu i před vytáčením skladovat. Nahoře plánuji trubku z novoduru a na ní nasadím sklenici 3,5l a doufám že případné včely, často mladušky skončí v ní (půjdou za světlem, proto ne žárovky na topení) a pak je můžu před nějaký úl vysypat a nebudou se mi topit v medu, nebo někde v koutě na okně hynout. Medárna má být úplně těsná, co to půjde, žádná otevírací okna.
No a třetí - lakota - nerad vyfujuji teplo a peníze pryč, peníze raději recykluji. Smile

Ale ja taky možné, že začnu jen s těmi skateboardy a utěrkou. Vyzkouším. Shy


Ono je to třeba taky posuzovat z hlediska režimu. Pokud budu mít na včely dost času . tedy budu v důchodu, nebo mě budou živit, tak si mohu dopřát luxus, že si to ráno nějak připravím a odpoledne vytáčím. Pro mě bohužel, či naštěstí nedostupný luxus. Prostě to musí být tak, že zavolám domů ať to zapnou, že snad už jedu a budu večer vytáčet.
(19.12.2010 0:32)jdjd napsal(a): [ -> ]Trochu jsem si to upravil - místo cihel mám něco jako paletu či vozík na kolečkách na 2 sloupce nástavků...

Píšeš, že to máš v medárně, takže předpokládám, že v čistém prostředí. Ale i tak si říkám, co s možným prachem, který se honí k plástům s medem?
KaJi:

Podobnou izolovanou "skříň ze sádrokartonu" jsem v medárně měl (zdědil jsem ji). S třífázovým jeřábnickým topením zapojeným jen na jednu fázi a s ventilátorem. Výška termokomory cca 180 cm. Vešla se tam celá paleta a ještě bylo kolem místo.
Ve zkratce - jsem strašně rád, že už to v medárně není...:
  • z nějakého záhadného důvodu nešla homogenně vytopit - část plástů buď byla studená nebo se naopak roztrhala a vytekla
  • vysoušeč v tak malém nechtěl fungovat (nevím proč)
  • když jsem vyjel s celou paletou, chvíli trvalo vytočení medu - poslední nástavky už moc prohřáté nebyly
  • po vybourání se výrazně zvětšil manipulační prostor v medárně
  • jako "jedna bedna na vše" to fungovalo taky blbě - na konve nebo přepravky se sklenicemi to bylo moc velké...

Vím, že něco podobného má Láďa Nerad - s topením v podlaze. Možná to má lépe vychytané a funguje mu to. Poptej se ho.

Jestli to budeš zkoušet, vřele doporučuji udělat vozíky ("skejty") s dvojitou podlahou - na horním rámu sedí nástavky, pod ním je prostor a v něm položená odkapávací nádoba (stačí obrácené plechové víko z úlu). Představ si tu nádheru, když přehřeješ plásty a všechno stojí v centimetru medu a kousků plástu...

Ještě ke "skejtům" - mám všechna 4 kolečka otočná a s brzdou. Možná by stačila otočná jen dvě, nevím. Ale brzda je důležitá při nakládání nástavků - aby to necestovalo (stačí ale asi jen na 2 - stejně neobíhám, abych zašlápl i ty zadní).
Jestli někdo máte tip na obchod (nejlépe elektronický), kde mají dobrá kolečka s vysokou nosností za dobrou cenu, budu rád za odkaz.

(OT: v medárně se včely srocují v rohu oken - jdou z tama docela dobře vychytávat. Velcí medaři mají elektronické lapače hmyzu. Kdyžtak ale nové vlákno...)

PetrM:
No, v medárně je podle mě základ dobrý vytírací systém - určitě ne vlasatý mop za 120 Kč i s kýblem nebo hadr na koštěti. Prostě aby vytírání byla radost a nevadilo Ti ji dělat i několikrát denně (třeba u odvíčkovacího prostoru). Večer ji stáhneš celou a je hotovo.
Pak taky dlažba. A holoprostor bez skříní s minimem polic - nejlíp vykachlíčkovaný nebo s olejovou malbou (kvůli údržbě od včelích hovínek).
Takže s prachem problém nemám (občas ty dlaždičky přejedu rukou a kouknu na ni Smile).
Navíc plásty na rozehřívání jsou většinou zavíčkované.
SKajty mám asi tak předatvu - horní rám z nerez Lka na nástavek , pod tím vana a na ní kolečka. To zborcení rámků mě nenapadlo, viděl sjem to jen jako na louži medu.

Teď jsem v práci něco vyráběl, přivezli mi kolečka - snad jedno na 50kilo za 50. Ale ta neměla aretaci a v tomto průměru ji neměli. Ale zásobovač to přivezl ze železářství. S brzdou měly asi až průměr 80-100, ty moje kolem 50mm. Výrobce je možná vyrábí. Obal jsem ale vyhodil, takže výrobce neznám.

K vytápění prostoru - jako diletatnt si myslím, že důležité bude proudění - tedy ventilátory. Uvidím a za rok.

Jen tak mimochodem, kde je vlákno podlaha a zdi v medárně. Smile To taky chci letos jen zlehka vyzkoušet - nějaké provizorní lino.
Přemýšlel jsem o lité podlaze. Smile
Tady jdou proti sobě hladkost a - údržba a uklouznutí.


Z důvodu údržby - čistoty chci všechno buď na zdi, nebo na kolečkách. Medomet bude vyjímka, ale kdyby byla pořádná deska a aretační kolečka? Smile
(19.12.2010 11:06)KaJi napsal(a): [ -> ]Jen tak mimochodem, kde je vlákno podlaha a zdi v medárně. Smile

Zakládám nové vlákno "medárna" - za chvilku sem hodím odkaz...
... je to tady: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Medarna


(19.12.2010 11:06)KaJi napsal(a): [ -> ]SKajty mám asi tak předatvu - horní rám z nerez Lka na nástavek , pod tím vana a na ní kolečka. To zborcení rámků mě nenapadlo, viděl sjem to jen jako na louži medu.

Teď jsem v práci něco vyráběl, přivezli mi kolečka - snad jedno na 50kilo za 50. Ale ta neměla aretaci a v tomto průměru ji neměli. Ale zásobovač to přivezl ze železářství. S brzdou měly asi až průměr 80-100, ty moje kolem 50mm. Výrobce je možná vyrábí. Obal jsem ale vyhodil, takže výrobce neznám.

Prototyp mám dřevěný natřený emailem pro snadnější údržbu. Jak budou vypadat další... zatím řeším Huh ale nejspíš zůstanu u dvojáků (pro dva sloupce nástavků).

Nosnost koleček je rozhodující... jeden NN s medem = 20 až 25 kg. Do sloupce se jich dá klidně i 7-8, to je 200 kg, dva takové sloupce jsou 400 kg. Takže 4 kolečka s nosností 100 kg jsou docela hraniční...
Z tohoto pohledu jsou ty cihly mnohem jednodušší, levnější, těžko rozbitelné, ... ... ... ale nejde s nimi popojíždět. Ale má-li kolečka odvíčkovací vana a/nebo karusel, nemuselo by to tolik vadit - a úspora peněz i času s vyráběním by byla značná.
Na druhou stranu - po sezóně jdou skejty využít i na převážení jiného "tovaru" - přepravky se sklenicemi, konve s medem, ... ... ... Ale to už také stojí za zvážení použití klasického paleťáku jako univerzálního nástroje. Podmínkou je jednoúrovňový provoz, což u nás bohužel není... Sad a neustálé harcování se s paleťákem o 3 schody výš a níž mě dlouho nebavilo...
Nejprve chci poděkovat moderátorovi za úpravu příspěvku. Vložení linku a obrázku jsem si myslím pochopil, ale nezdařilo se mi.
Další foto a popis zveřejním jen co to předělám na ventilátor z PC.
Bude to tak po Vánocích. Zatím Vám Dám několik receptů na Vánoční medový punč, v příslušné rubrice.
Přeji hezké Vánoce.
Milan
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's