Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařské učiliště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Měl bych dotaz ohledně toho, k čemu je dobré, aby "někdo" absolovoval včelařské učiliště? Pro zájmového včelaře to asi není podmínkou, ale když někdo ve včelařině podniká, tak učilištěm asi musí projít. Nebo k čemu je vlastně dobré učilištěm, konkrétně oborem včelař, projít? Díky za odpovědi, Pavel.
Nevim, ale napíšu co si myslím.
Pro podnikání ve včelařství určitě není nutné projít učilištěm, je spousta včelařů, kteří včelařství nestudovali a živí se s ním. Bude to hlavně tím, že včelařství jako takové je hlavně o praxi a tu si musíte zažít sám.

Já třeba nad učilištěm velmi vážně uvažuji, že bych si jím prošla. Je to proto, že mi včelařství učarovalo a tam bych se mohla dozvědět víc věcí třeba z historie nebo různých chemických záležitostí. Je fakt, že to si můžu nastudovat i sama doma na netu nebo z literatury, ale prostě na to není nikdy čas, furt je něco důležitějšího na práci, takže se tomu nevěnuji tak do hloubky, jak bych chtěla a to by mě škola skrz zkoušky donutila. Pak je zde výhoda, že po absolvování oboru včelaře, můžete jít na učitele včelařství a po jeho absolvování se živit, nebo spíš si finančně vypomáhat přednáškami ostatním včelařům. Big Grin
K čemu jsou školy? Ke zvýšení kvalifikace. Praxi ničím nejde nahradit, ale zájmový včelař bez odborného vedení velmi těžce proniká do takových oborů, jako je Biologie včely medonosné, chov včelích matek... Škola dokáže nahradit mnoho let získávání zkušeností metodou pokus - omyl. Sám jsem o ní uvažoval, dokonce jsem školu kontaktoval, ale nedostal jsem odpověď. Třeba to zkusím znovu.
Nevím, kam přesně otázkjou směřujete, je to přece jako v každém jiném oboru. Studenti mají možnost získat množství důležitých informací a vidět jak se co dělá v praxi, dozvědí se, co je důležité a co jen drobný detail. Prostě Vás to posune někam dál, než jen příležitostné návštěvy či semináře pořádané učiteli včelařství a určitě mnohem dál než protloukání se metodou pokus omyl. Dalším efektem je potvrzení o vzdělání v oboru, které se může hodit budoucím farmářům nebo přednášejícím.
Včelařské učiliště Vás sice nenaučí včelařit, ale ukáže vám všem začínajícím, jak se to dosud dělá a ukáže cestu jak dál. Dá vám rozhled do oborů souvisejících a donutí vás něco si pro svoji praxi odnést a to za relativně kratší dobu, než byste se tím prokousávali metodou pokus omyl sami. Na včelařském učilišti učí lidé, kteří v našem oboru něco znamenají a mohou vám skutečně něco dát a to je skutečně k nezaplacení. Získáte vědomosti a ušetříte potřebný a drahý čas, který již můžete věnovat praxi. Navíc získáte kontakty v oboru. Být mladý a mít o obor zájem, opět bych neváhal. Zkrátka, pro toho, kdo se chce tímto oborem zabývat na úrovni, to stojí zato. Aby nedošlo k omylu, neagituji nýbrž doporučuji. Je to moje vlastní zkušenost. Protože čas letí a pak můžeme pouze naříkat, že "pozdě bycha honit".
100% souhlas s panem Křapkou, plus navíc to, že na škole se poznáte se spoustou včelařů z celé republiky a mnoho z nich se stane vašimi kamarády. Svoji přihlášku před lety do NASA vlastně "jen tak", aniž bych to potřeboval, dnes hodnotím jako jedno ze svých nejpovedenějších životních rozhodnutí. Včelařskou školu - a dnes je možné zvolit NASA nebo Blatnou - doporučuji každému, kdo chce o tochu víc, než jen vytáčet med.
Ivan Černý
Doplňuji odkazy na na zmiňované školy.

Jihočeská včelařská škola - Blatná

SOUV-VVC, o.p.s. Nasavrky
Zrovna na to koukám. O Blatné jsme ani nevěděla. Big Grin A zjišťuji, že zatímco dálková včelař v Nasavrkách je tříletý, tak v Blatné jednoletý. Tak by mě zajímalo, jestli si člověk odnese z obou zhruba stejný objem vědomostí nebo ne.
(17.12.2010 13:25)kristule napsal(a): [ -> ]Zrovna na to koukám. O Blatné jsme ani nevěděla. Big Grin A zjišťuji, že zatímco dálková včelař v Nasavrkách je tříletý, tak v Blatné jednoletý. Tak by mě zajímalo, jestli si člověk odnese z obou zhruba stejný objem vědomostí nebo ne.

Tohle je hodně osobní, jde o to, co do toho sama vložíte, jak stran energie, tak stran času. A pak jsou tu ty neměřitelné a nezvážitelné a vlastně i nepopsatelné věcičky jaksi navíc ... Jen spekuluji, nemám zkušenosti ani z jednoho (jakkoli o Blatné vážně uvažuji ...), ale nakonec asi nejcennější je osobní zkušenost a konec konců, proč tedy nezkusit obě varianty? Wink Pořád je, tuším, podstatné to, že na obou institucích učí zkušení odborníci a chce-li jeden na sobě dál pracovat ... Zase ta pluralita ... A to, že člověk "nekrní" na svém, ale snaží se krok za krokem někam dál postoupit ... to je dobrodružné, to je ten život, ne? Uf ... to vypadá ouplně poeticky ... Shy
To je mi jasný, že to je hlavně o mé práci do toho vložené, spíš mi šlo o ten podaný základ Smile
Cely Blatenský včelařský profesorský sbor se ze všech sil snaží o to, aby přidaná hodnota byla opravdu maximální. Jak se to daří, musí zhodnotit nejlépe někdo ze studentů. Zítra je škola, zkusím je na toto fórum nasměrovat.
I.Černý
To bude fajn, o škole vážně uvažuji a popravdě se třemi malými dětmi je pro mě v tuto chvíli jednodušeji řešitelná roční škola. Ovšem kdyby tu byly diametrální rozdíly, tak holt nepujdu hned, ale třeba za rok dva, až mi děti poporostou a budu si moct dovolit roky tři. Big Grin
Aniž bych chtěl nějakým způsobem hodnotit některou ze škol, což mi nepřísluší, tak si myslím, že díky kupeckým počtům mi vychází, že tři jsou více než jeden.
Kdysi jsem dělal večerní školu, ráno do práce, odpoledne do školy, třikrát v týdnu, po dva roky. Ač se učitelé snažili jak chtěli, do takto omezeného času nešlo napěchovat tolik výuky v odpovídajícím množství a kvalitě, jak by bylo potřeba. Vědomě museli něco ošidit, když ne na úkor kvality, tak na úkor tématického záběru.
Nemyslím si, že by Blatenská škola byla méně kvalitní než v Nasavrkách, spíše to bude o šířce záběru. V současnosti, kdy nad každou školou visí otazník a má potíže s financováním si nikdo nedovolí ošidit výuku, byť u dálkového studia.
Učiliště je pro mladého začínajícího prahnoucího včelaře po odbornám vzdělání výborná věc. Detailní poznání všeho kolem včel nikde jinde nenajdete. Ovšem pro starší i když začátečníky je dle mého názoru především vzhledem k času vhodnější návštěva různých akcí typu léčení včel, nástavkové včelaření, chov matek, návštěva u velkovčelaře a podobně výhodnější. Sice se asi nikde nedozvíte anatomiji včel (v každé lepší včelařské knize jistě), zato spoustu praxe s tím, že pokud přijedete na přednášku na téma, tak to téma proberete téměř v rodiných pomínkách. Výhodou je, že spousta takových přednášek, což nebývalo, se koná někde nedaleko. A samozřejmě další supr věc je internet, tam se dá najít skoro nemožné. Smile
Abych řekl pravdu, tak jsem učiliště v Nasavrkách kontaktoval letos zjara. O Jihočeské včelařské škole jsem až dosud vůbec nevěděl. Blush Byl jsem do toho, že bych šel na dálkový obor včelař, tak zapálen, že jsem se nemohl dočkat, až mi přijde dopis, který den v září mám přijet na první výuku, praxi, atd. Ale chyba lávky, dopis přišel, ale ... Ale s tím, že kapacita nástupu dálkového oboru pro školní rok 2010/11 i 2011/12 je beznadějně zaplněná!! Sad Maximálně, že by někdo vypadl, tak by mě kontaktovali. Blush
Momentálně i letos v zimě mám práce a všeho možného až nad hlavu a tak jsem rád, že to letos zatím nedopadlo. Marně se neříká, všechno zlé je na něco dobré. Wink
Ale to sem píšu hlavně pro ty, kteří o studiu uvažují, ať se raději přihlásí co nejdříve, začátek studia se dá případně o rok posunout. Wink Pavel
(17.12.2010 14:04)Ivan Černý napsal(a): [ -> ]Cely Blatenský včelařský profesorský sbor se ze všech sil snaží o to, aby přidaná hodnota byla opravdu maximální. Jak se to daří, musí zhodnotit nejlépe někdo ze studentů. Zítra je škola, zkusím je na toto fórum nasměrovat.
I.Černý

Jako jeden ze studentů JVŠ mohu zhodnotit poslední 2 víkendy již teď.
Současný pocit je takový: "Škoda, že jsem tímto neprošel, ještě než jsem začal včelařit."
Jeden víkend v měsíci je přesně akorát, nechtěl bych častěji ani naopak. Sice je výuka dosti nahuštěná, jede se někdy závratným tempem, ale dá se pobrat téměř vše.
Z hodin A. Přidala jsem odjížděl naprosto nadšený. (Čímž ovšem nechci říct, že by třeba Bronislav Gruna měl méně hodnotný výstup.) Skvělé je nedělní večerní zakončení "lehčí" sranda / zajímavou přednáškou. Ochutnávka mnoha druhových medů je také nezapomenutelný zážitek. Oproti jiným informačním kanálům vidím mimo-jiné výhodu v tom, že přednášejí důvěryhodní lidé a nejvíce informací není od těch nejhlasitějších (jako např. na Včelařské konferenci). Vše je samozřejmě otevřené diskusi. Ale hlavně: to nejdůležitější se člověk dozví na obědě.Wink
Ještě jsem zvědavý na praktická cvičení...
Mrzí mě jen jedna věc: po ukončení školy a složení zkoušek (ty zde nejsou) není výstupem i třeba takový výuční list. Doufám, že nebudu nikdy takové lejstro potřebovat, ale člověk může od byrokratů čekat cokoliv.Wink
No to je dobré vědět. Jestli pak by čistě hypoteticky šlo navázat tím učitelem včelařství na JVŠ, když vlatně o absolutoriu nebude doklad.
Půjde-li vše podle plánu, tak nejen hypoteticky.
I.Černý
Dobrý večer vážení přátelé. Je jistě pochopitelné a v našich krajích zvykem, že na všechno musíme mít papír. Diplom, Maturitní vysvědčení, Výuční list či jiný certifikát. Jsou to jistě potřebné a mnohdy pro některá společenská postavení zákonem předepsané listiny. Jak se tyto listiny získávají? V největší míře poctivým studiem. Avšak ze zkušeností některých znalých a ze zpráv z médií můžeme říci, že v některých a doufejme že mizivých procentech se tituly získávali jmenováním z titulu politické zakázky, viz některé kauzy tzv. vzdělanců let padesátých až šedesátých, nebo ze známosti a za peníze, viz např. Právnická fakulta v Plzni. Protože však "Zákonitosti života včelstva", když jsme již na jiném vláknu tohoto fóra vzpomněli př. Otakara Brenera, se řídí jinými zákony, myslím si, že vám včely absenci takového lejstra prominou a spokojí se zcela jistě s vašimi získanými znalostmi. Wink Pokud však máte i jiné cíle, například stát se učiteli včelařství, je jistě Jihočeská včelařská škola tou nejlepší přípravkou, jakou si můžete před studiem Nasavrcké včelařské školy přát. Všem, kteří se ke studiu na kterékoli škole rozhodnou, přeji pevný sitzfleisch. Budete jej potřebovat. Ale stojí to zato. Tongue
zdravím,
uvažuji o dálkovém studiu v Nasavrkách, tak bych se chtěl zeptat, jestli jste to někdo absolvoval nebo právě studujete, jaké jsou vaše postřehy a dojmy..
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's