Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace Plzeňský kraj
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
U nás v Plzeňském kraji se dá také požádat pro začínající i již zkušené včelaře jak jsem zjistil.

http://www.kr-plzensky.cz/article.asp?itm=40399
Dobrý to mě pobavilo.
V Plzeňském kraji neznají ani právní řád ČR. Sad

Žadatel musí být v ČSV nebo tam vstoupit. Ještě tam chybí podmínka členství v KSČ a vyjádření domovního důvěrníka.Wink

No když si tak čtu co občas vyplave na veřejnost /teď třeba pánoví Čas a Nadrobil/, tak se ani nesnažím představit, jak vypadá správa dotací a dalších veřejných peněz na krajích kde je daleko více vlivných a potřebných. A taková vyhláška dokazuje tu správnou "kvalifikaci úředníků". Rozhodně se nemusejí vyznat v právu, ale musí správně pochopit komu pohodit či přihodit.


Doporučuji studium Ústavy a třeba práva spolčovacího - tak to nazývali naši pradědové když za toto právo bojovali proti panské vrchnosti.
Dodgy
Zastavil jsem se na Krajském úřadě v Plzni a vyzvěděl pár informací o dotacích:

Během prvního pracovního dne v lednu požádalo o dotaci cca 250 včelařů ( je to možné?). Kraj přiděluje 1 000 000,-. Zdá se, že peněz bude málo - pokud klesne poměr dotace / žadatel pod 3000,- nebudou se vyplácet.
Velmi ochotná úřednice mě však utěšovala, že kraj možná jako vloni, pár peněz přihodí. Také je tu možnost loňské varianty, že peníze se rozdělí napůl mezi začínající a stávající včelaře, tj. větší podpora začínajícím včelařům.

Inu, uvidímeSmile

Přepis obsahu článku z krajského plátku vydávaného Plzeňským krajem:

Včelaři v regionu (Plzeňský kraj) díky dotacím mohou zkvalitňovat chovy.
Už pátým rokem podporuje Plzeňský kraj rozvoj a modernizaci včelařství v regionu. Cílem podpory je stabilizace a. zvýšení počtu včelstev. Nákupem moderních Úlů je možné zajistit zkvalitnění jejich chovu, společně se zlepšením opylovací služby rostlin' Letos byly schváleny dotace ve výši 3 miliony korun ,,Zatímco V roce 2008 a 2009 byla Plzeňským krajem poskytnuta dotace v celkové výši půl milionu korun, v roce 2010 vzrostla na 1,5 milionu korun. V roce 2011 byly dotace navýšeny dokonce na 3 000 000 korun. Letos budou na podporu včelařství uvolněny celkem tři miliony korun,'' vypočítává Martin Plíhal, vedoucí odboru Životního prostředí na Krajském Úřadě Plzeňského kraje. Změny jsou letos v čerpání dotací pro včelaře. ,,Zatímco ve dvou předchozích letech byly Žádosti podávány jednotlivými včelaři, tak letos mohou podávat Žádosti jednotlivé okresní organizace Českého svazu včelařů, které následně poskytují prostředky jednotlivým včelařům a to v průměru 10 000 korun na jednoho včelaře," vysvětluje Plíhal. Podle jeho slov byl o dotace ze strany včelařů vždy velký zájem, a to dokonce takový, že přidělené finanční prostředky byly vyčerpány hned první den určený k podávání žádostí. V posledních čtyřech letech, tj. od r. 2009 do r. 2011, obdrželo dotaci 508 včelařů. Pavel Březina (na snímku), předseda okresní organizace svazu včelařů Plzeň-jih říká:,,Počet zájemců o včelařství díky dotacím narůstá. V roce 2011 bylo v Plzeňském kraji 4 621 včelařů – členů ČSV, kteří obhospodařovali téměř 52 tisíc včelstev. V porovnání s rokem 2010 je to nárůst o více než 120 včelařů a více než 2 000 včelstev. Na tento nárůst má určitě také vliv dotace Plzeňského kraje, neboť zvláště pro začínajícího včelaře představuje nezanedbatelnou částku. Domnívám se, že tato podpora má také vliv na zvyšující se zájem mladých lidí o včelařství. Je to důležité z toho důvodu, že v celé České republice je vysoký průměrný věk včelařů."

Kamarádi z ČSSD si rozdávají peníze na krajských úrovních. Zvládnou to úspěšně během jediného dne a ještě se tím bezostyšně chlubí. Jsem z regionu a můj kamarád, skutečný nefalšovaný začátečník (žádný pseudozačátečník, rodinný příslušník) ač nakoupil a žádal, nic nedostal.
Přibylo "členů", přibude příspěvků do svazové kasy a ČSV to ČSSD před volbami politickou agitací v 50ti tisících výtisků "Včelařství" zase oplatí.
Jak si mohou uzurpovat právo rozdávat peníze státu okresní "výbory" jakéhosi občanského sdružení? Kde jsou výsledky tohoto rozdávání? Komu ano, komu ne a proč?

originál zede:
http://www.kr-plzensky.cz/sites/default/...12-web.pdf
Ufff, no to už je káva silnější než silná ... Sad. Jestli oni se taky neoslovují "příteli". ... Že by kamarádi kamarádů?
Obávám se, Pavle, že na "prolet" v Gripenu v Plasích nás už asi za týden nevezmou ...
Je třeba to zveřejňovat, veřejně se jich ptát a nutit je skládat účty. Máme přece tu ... eh, jak se to jmenuje ... jo, už vím, demokracii ... a svobodný tisk, třeba Včelařství ... Big GrinBig GrinBig Grin
Skepse, ale i tak jim nedat pokoj ...Wink
Jiří
Patřím také mezi žadatele a včera se nás sedm z naší ZO co máme požádáno muselo sejít.
Protože nestačí peníze tak se prý okresní výbor domluvil s krajem na tom že budou muset být někteří včelaři vyřazeni a ostatním se podpora zkrátí na 7500Kč tedy jako na tři nástavkové úly místo čtyřech.Takže udělali to svinstvo a chtějí po včelařích aby se mezi sebou dohadovali a rvali o to kdo z nich dotaci dostane a kdo ne!
Po nás chtěli abychom určili dva kteří nedostanou nic! Confused Naštěstí dva co ještě nemají úly nakoupené dobrovolně ustoupili a nedošlo tak k nějakému "komunistickému" losování a hádkám.
Ptám se tedy- PROČ NEMOHOU BÝT DOTACE DĚLENÉ PROCENTUÁLNĚ JAKO JE TO U DOTACÍ EVROPSKÝCH?
Má to být podpora pro včelaře a nebo způsob jak je řádně nasrat?!!!!!!!!
Budou volby pánové a tohle vám na preferencích řádně ubralo na to můžete vzít jed.
Nutit lidi k těmto praktikám je pořádný skok zpět do totalitních časů.

Nechám se překvapit jak to vše dopadne ale nic poctivého a slušného z toho už teď nekouká.Angry
Správně, Míro! Jak říkám: zveřejňovat (což jsi právě udělal a je to dobře), klást jim veřejně otázky a nutit je veřejně odpovídat a skládat účty. A napsat to nejen sem, ale i do regionálního tisku a třeba i do toho Včelařství. I za tu cenu, že člověk riskuje, že s po něm příště svezou, což oni rádi .... Ale je třeba se tomu postavit a když už to je, tak ať je to fér a ne nějaká podivná hra těch, "co spolu mluví" ... Rovně stát a nenechat si dělat na hlavu ...Big Grin
Jiří
Pořád slyším jak stát nemá peníze, kraj ruší lůžka, nemá peníze na sociální bydlení, kam byse mohli důchodci co jim majitelé domů privatizovaných radnicemi zvedli tržně nájemné mohli nastěhovat na mírně důstojné dožití atd. Kolik bytů byse dalo jen za dotaci včelařům postavit?
V pátek se mě ptali, zda se účastním výletu s dětmi -který organizuje škola - účastníci dostanou buřta na opečení zdarma od Kraje. Kdysi běžná věc, že jsme si na výlet nosily svůj, nebo zaplatili, nyní nám chudý stát přispěje - a zvýší DPH, aby na to měl. Na kolik ten buřt vyjde, než se dostane k nám, možná by za to byla čabajka.Smile

Až zase uslyšíte nějakého Tykadláče vysvětlovat jak se šetří, tak se podívejte na rozpočet vlastního Kraje. A je jedno jestli tam vládne socdem či ods. Nehospodárně hospodařit, jak se jemně nazývá plýtvání dokázali obě dvě partaje i kdu dokonale.
Díváš se na to Karle z jiného pohledu což je také v pořádku a správné ale je to od věci.
Tady jde o to že když už tu ta nabídka je (a nebudu řešit proč tu je) tak se to má řešit košer a ne během vypsání dotace ještě měnit formulář a když je náhodou lidí víc než stačí peníze tak i pravidla jak se jim to hodí!
Částka která nepokryje poptávku se má buď to navýšit (je li to v možnostech poskytovatele) a nebo spravedlivě v % rozdělit a to mezi všechny zájemce.
Na zaslání formuláře bylo pouze 14 dnů.Další dva měsíce mi nikdo ani z okresního výboru ani z kraje nedokázal odpovědět co a jak bude dál a kam se mají poslat faktury atd.Teď co zatím vím tak prý faktury ani nikdo chtít nebude ale zato budeme asi vypisovat znovu formulář o žádost o dotaci.Huh
Co budou dělat s tím prvním na kterém jsou ty samé údaje nevím.Také by se mělo pamatovat na ty které buď to odstoupili dobrovolně a nebo byli potupně vylosováni že nic nedostanou.
Ti by měli v případě že kraj příští rok podporu opět poskytne být teď v jakém si seznamu s přednostním právem a ne že se jejich žádosti jednoduše vyhodí.
Tahle podpora je pro dobro všech lidí do budoucna tady už nejde o školní buřty ale o chleba pro všechny.
Já jsem žádal v loňském roce a podle mých informací dotaci dostali všichni. Kraj navýšil peníze. ...
Moje zkušenost:
Šel jsem si stoupnout do fronty hned první pracovní den v lednu a zážitky byly silné.....
Fronta se začínala tvořit prý již kolem 4:30h mrazivého rána. Já nic netušící jsem přišel
déle...když jsem si tu několika hodinovou frontu vystál. Paní u stolečku, když se mě zapsala
mi mile oznámila, že já už celkem jistě dotaci nedostanu. Což z té fronty mi bylo celkem jasné.
Číslo jsem měl něco přes 200 a bylo 10h ráno. Začínalo se v 8h.
Tož tak.
To jsme tam stáli spoluWink
Váhala jsem, jestli stojí za to hned 2.1. jet až do Plzně, ale po vánočních svátcích byla lednice prázdná tak jsem to vzala i s nákupem.
Hned v 8.hod se na mne vrhla ochranka, kam že to jdu? když jsem viděla tu šílenou frontu, netušila jsem, že to ještě není to nejhorší. I když jsem byla mezi těmi nejmladšími, zkušení včelaři o holích a berlích mají mnohem větší výdrž a zřejmě i zkušenosti, nejen že přišli čekat před krajský úřad ještě za velmi brzkých ranních hodin, dokonce měli každý v jedné obálce žádost za přítele Frantu, Pepu, Vojtu...atd.atd.
I když člověk stál ve frontě padesátý, pořadové číslo mohl mít naprosto s přehledem 250.
Chtěla jsem odejít velmi brzo,ale zase přenechat dotace pro začínající těm zkušeným se mi nechtělo vzdát bez boje. Dotace pak asi dostali opravdu všichni.
Koncem roku mě překvapil email z kraje- ve středu v 10.hod k vám přijedeme zkontrolovat nakoupené včely a potřeby.....Po odpovědi že mohou přijet ale jedině večer opravdu přijeli, včely- tedy jen úly a vše včetně faktur opravdu zkontrolovali, přijeli 2 za kraj a 1 za ZO....jestli kontrolovali úplně všechny netuším.
Myslíte si, že taková dotace, po tom, co výše napsáno, potřebuje ještě reklamu? Big GrinBig GrinBig Grin
Jiří
Tanula:
Máš pravdu! Nejhorší bylo když jsem se dozvěděl, že jeden včelař dává i 20 žádostí. Paní přede mnou jich nesla 12 ks.
Přemýšlel jsem jestli se mám na ně zlobit.
To už jsem chtěl vážně odejít. Měl jsem ale štěstí, v náhodném "partákovi", který rezolutně prohlásil, že to tu "dostojí".
Pozdravuji na přešticko!! Wink
Krásný den všem,
nevíte někdo jak je to na Plzeňsku letos? nebo výhkedově na rok 2014? Což to asi neumí odhadnout vůbec nikdo Sad a ještě k tomu povodně, ale těm včelařům, které tohle hrozné neštěstí postihlo, bych tu dotaci ze srdce rád přenechal!
Honza
Letos už termín na dotace asi vypršel
http://www.plzensky-kraj.cz/cs/clanek/vy...ekce=obcan
se nedá nic dělat ... Rolleyes zeptám se na schůzi ZO Wink
Honza
Včera jsem volal na KÚ Plzeňského kraje, přímo k osobě, která má na starosti včelaře a s tím spojené dotace. Protože tam přímo nebyl, jeho kolegyně mi sdělila, že mám volat koncem roku, že je vše ještě v jednání. Jak budu vědět víc, napíšu to sem.
Krajské dotace byly vždy záležitostí začátku roku, pokud zájemce zaváhal, tak měl šanci až další rok. Jak nám bylo sděleno na poslední schůzi ZO, letos krajské dotace v PK, fungovali trochu jinak. Nabídky na dotaci dostali přímo ZO, pro 2 osoby, které vybere ZO. V našem případě z těch 2 osob, nakonec získala dotaci jen jedna.
V naší ZO to bylo podle pořadí, byl jsem na prvním místě a nakonec to i klaplo.

Plzeňský kraj totiž "neměl kapacity" zpracovávat spoustu žádostí od jednotlivců a proto to delegoval na OO ČSV. Naše (Klatovská OO) vzala z každé ZO, která požádala alespoň toho jednoho - podle přidělných prostředků. ZO jsem žádal o dotace už koncem prosince, v lednu to posílali na OO a na konci března teprve přišlo vyrozumnění, že ji dostanu. V té době už OO měla prostředky na svém účtu. Do konce srpna měly být úly osazené včelami a žadatel musel mít připravené doklady a potvrzení od ZO o provedené kontrole. 31.8. se dotace vyplácela. Jako jediný z těch, co žádali mám langstroth, takže mi PK zaplatil nástavky přepočtem na plochu 39x24. (V podmínkách je 1x varroadno, 1x víko, 3x nástavek 39x24) Takže na plzeňsku lze čerat dotace na jakoukoli rámkovou míru.
Není nad to mít tu sporávnou legitimaci. Člověka uklidní když vidí že se něco moc nemění. Smile
Takže nestraníci opět bez nároku?
Stran: 1 2 3
Referenční URL's