Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medárna
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
(19.12.2010 11:06)KaJi napsal(a): [ -> ]Jen tak mimochodem, kde je vlákno podlaha a zdi v medárně. Smile To taky chci letos jen zlehka vyzkoušet - nějaké provizorní lino.
Přemýšlel jsem o lité podlaze. Smile
Tady jdou proti sobě hladkost a - údržba a uklouznutí.

Mám odolné dlaždice - přitom docela levné. Značku nevím, zedníci to ale brali za běžně dostupný standard.
Spáry jsou trochu problém, průmyslová litá podlaha alá potravinářské velkoprovozy (třeba pekárny Michle Smile by byla určitě lepší.
Mám i vyspádování k odtokovému otvoru, ale od doby, co jsem pořídil kvalitní mop jej využívám minimálně.

(19.12.2010 11:06)KaJi napsal(a): [ -> ]Z důvodu údržby - čistoty chci všechno buď na zdi, nebo na kolečkách. Medomet bude vyjímka, ale kdyby byla pořádná deska a aretační kolečka? Smile

Tak to mohu jen potvrdit. Skříně v medárně jsou cesta do pekla, kolečka šetří námahu a kroky. Medomet bych na ně ale nedával - stabilita je stabilita.
Police ano - ale čím méně toho v medárně je, tím snáze se udržuje pořádek.
Ahoj dělám teď z jedné místnosti medárnu , mam to tak nějak rozmyšlené kde co bude , ale rád bych kdyby se někdo podělil o zkušenosti jak to máte Vy , nebo vás třeba napadne něco udělat jinak Smile

A co byste doporučily na zdi ? na podlaze bude dlažba , ale kachlíčkovat zdi je teď nad moje možnosti přece jenom je to 5,5x5,5x3m
No já sice medárnu nemám ale to umyvadlo bych dal někde poblíž toho udvíčkování a medometu.Olepené ruce rychle opláchnu a už můžu mačkat bez patlání knoflíky na medometu.
Pokud nejsou finance na kompletní obklad tak bych obložil ten roh kde je medomet a odvíčkování do půlky levé i pravé stěny.Tam hrozí největší postříkání stěn.
s druhým umyvadlem maš pravdu ale zase je problém s odpadem Sad zkusím to nějak poměřit

a na obklad jsem myslel nějakou desku nebo nalepit linu jako se to dělalo za komanču ale nevím jak to technologicky zvládnout , je to jenom nouzovka na rok než našetřím na obklad
Tak to raději nech jeden rok bez obkladu,protože nemá cenu cpát peníze do nějakého provizória a drapat se s tím a pak to sundavat a dělat jinak.
Možná natřít tím omyvatelným emailem co se dělá po chodbách a ve školách.Nebo spíš dělal.Ten se dá otírat dobře hadrem.
To umyvadlo stačí jedno ale poblíž toho zařízení.Nebo to přestav jinak k tomu umyvadlu.
když to je problém teď to mam osekaný na cihlu a kámen , je to bývalá maštal . Co je hořší že letos bych tam potřeboval už vytáčet Sad
Tak to ti asi nezbude než sebou pořádně mrsknout a přesměrovat všemožné rezervy odjinud na medárnu. Big Grin Sezona už jede na plný pecky.Jen to neuchvátej o to to pak bude lepší.
(28.03.2011 11:35)syncon napsal(a): [ -> ]když to je problém teď to mam osekaný na cihlu a kámen , je to bývalá maštal . Co je hořší že letos bych tam potřeboval už vytáčet Sad

Asi bych to nelámal přes koleno. Pokud jsou finance na podkladní omítky pod obklad a také čas, udělal bych je. Pak bych provizorně na stěny zavěsil krycí plachtu, třeba tu zelenou z OBI nabo Baumaxu. Pokud finance a čas není, ta plachta to zatím zakryje a zabezpečí relativní hygienu.
no asi to tak provedu letos sem docela financne unavenej Smile))) zaplatil sem vekru a ted me ceka mix a na podzim bych chtel jeste vymenit kotel za automat , tak doufam ze v zime budu delat obklady abych se moh pristi rok uz prezentovat Big Grin
jdjd: vidím že máš zkušenost z michle, ale všiml sis, že když se udělala malinká dirka, byl hned problem na světě??? drolilo se to okolo o stošest....

A pak s tim moučnym prachem to klouzalo a pokud se to namočilo, bylo to jak mejdlo....

co jsem dělal v provozech, tak všude byly dlkaždičky, ale omyatelný zýklad byl i jen latexový nátěr a podlaha musela byt bezešvá, třeba lino.... (bere se, že svar je jedna plocha...)
co je všechno dobré mít v medárně?
jsem domluven s lidma v baráku, že jim za med seberu prádelnu...je tam jen odkladiště ledničeka jiného bordelu. Je to celé okachličkované i podlaha. Je tam kotel na prádlo a dvě velký žulový vany. Jednu asi vyhodíma místo toho dám nerezovou. Druhou přikreju a budu jí mít jako pracovní desku. Do protilehlého rohu chci dát skříň na krámy. Na co je dobrý pamatovat při budování medárny? Je to investice na delší dobu. Děkuji...pokud máte i foro vaší medárny budu rád
Určitě přívod vody a odpady, což by jsi v bývalé prádelně měl mít. Je dobré zajistit teplo, já v medárně topím, lépe to teče, zvláště,pokud je med vychladlý díky použití výkluzů.
Medárnu ještě nemám,ale už na ní postupně pracujeme. ZAtím je hotová hrubá stavba- sadrokartony a vybetonovaná podlaha. Jde o částečnou rekonstrukci části stodoly a protože mít místnost jen na vytáčení medu, kterou použiji 1x do roka je luxus, ráda bych jí vybavila i pro jiné účely. Kromě medometu, vody, odpadů, části starší kuchyňské linky a kamen bych ještě ráda i nějaké úložné prostory na " drobnosti". Třeba mezistěny jsou furt v ložnici pod postelema, různé drobné věci všude možně kde je místo atd.
Máte někdo zkušenost že je opravdu možné používat medárnu i na zatavování mezistěn,drátování rámků, sklad souší apod.?? Nepočítám že bych někdy měla desítky včelstev a fakt mám včely jen pro radost.
Upřímně řečeno, "plnokrevnou" medárnu jsme si pořídili až letos, po 45 letech včelaření. Nejdřív (do takových 50 - ti včelstev) jsme to dělali v kuchyni, pak to odskákala truhlářská dílna. Tam se (když to bylo nutné) odehrávala i zabijačka. Přesně, jak píše Tanula, do určitého počtu včelstev je to luxus, od určitého nutnost. Tu hranici bych viděl tak na 100 - 120 včelstev. Ale zase na druhé straně, když už ta možnost a peníze jsou - proč ne. Je to o pohodlí. Zásuvka, kam se podíváš - celkem jich tam je 11 na denní, 5 na noční (blokovaný) proud, 2 motorové pro pastovač, teplá a studená voda, sice starší ale přesto kuchyňská linka, průchod pro kamínka, kompletní rozvod pro aku kamna (co kdyby). Vše obloženo do 2 m, na podlaze zátěžová dlažba, nová okna a vstupní dveře...... Do budoucna vyřešit ještě úložné prostory (závěsné skříňky, poličky, věšáky...).
Popravdě řečeno - hned se jakákoli práce na včelách dělá podstatně pohodlněji a příjemněji, věci začínají mít svá místa. A co je rozhodující, když potřebuji uříznout prkýnko, nemusím všechno přikrývat a po medu zase všechno mýt. Prostě vytřu hadrem a finito. Ono to je od toho, kdo co od toho očekává a na co to ještě využije. Třeba zmíněná zabijačka, nebo zavařování třešní.
Ale upřímně - pokud mám představu, že budu mít do 20 včelstev, tak se to mnohdy vyřeší v kuchyni. Znám včelaře, co jen vyjede autem z garáže, protože tam je jen to auto. Žádný olej, benzín, skladiště. Protože má na podlaze terasovou dlažbu, jen vytře. Do ideálu to má sice daleko, ale i tak se dá.
iRP
Tak to mne těší, že to opravdu jde. 100 včelstev fakt neplánuji, na to nemám ani stanoviště ani peníze ani ty prostory do budoucna. Zásuvek máme naplánováno na každé stěně několik, nikdy se neví co kde jednou bude.
V kuchyni a obýváku děláme zatím všechno, jestli uklidit sporák nebo kamna je jedno, spíš mi vadí že se věci musí pořád přenášet a nemají své stálé místo a furt něco hledám apod.
Pokud se budeme bavit o "plnokrevné" medárně alá Rosťa, tak podle mě tam úložné prostory nemají vůbec co dělat, zásuvek jsem nikdy nepotřeboval víc jak 4 + jednu motorovou, kuchyňská linka už vůbec. Jestli něco, tak max. jedna či dvě poličky na zdi... Všechno ostatní ztěžuje úklid a poskytuje prostor pro plísně apod.
Pro příležitostnou medárnu mi přijde nejlepší uzpůsobit kuchyň tak, aby šla 2-3× ročně přestavět a mít dobře vyřešené odvčelení rámků, aby rodina netrpěla. Je-li kuchyň suchá (vytáčívali jsme i ve 4. patře paneláku - paradoxně to je jednodušší než ve zvýšeném přízemí činžáku - díky výtahu Smile ), jde tam medomet nechat mezi medobraními nevymytý - med v něm nezkvasí, naopak zhoustne. Ale je to o jeho velikosti a prostoru...
Pro mě byla medárna nutnost, foto viz. příspěvek o odvíčkování. Nebyly prostory, kam uložit medomet, do sklepa mám úzký a komplikovaný vstup a medomet, který jsem si vybral neprojde bez demontáže běžnými dveřmi. Tak jsem přestavěl rodinou kolárnu na medárnu (6 m2), kola šla o "chlívek" dál. Místnost jsem kompletně znovu omítl, nové rozvody elektřiny a vody. Bohužel už částečně zrekonstruovaná budova neumožnovala kanalizační vpusť v podlaze. Obklad do 150 cm, dlažba. Díky relativně nízkým stropům jsme museli původní stropy strhnout, ponechali pouze původní trámy a udělali nový záklop, čím jsme získali cca 15 cm prostoru na výšku a pěkný vzhled. Vyzdil jsem nový komín, osadil malá litinová kamna. Nerezový odvíčkovací stůl je připraven na možnost používání mobilního el. vařiče, takže manželka má v plánu prostor využívat i pro zavařování, dále bych zde rád odléval svíčky. Odhaduji, že do 50-ti včelstev je prostor dostačující, jen by bylo trochu více manipulace s nástavky a nádobami s medem. Zatím mám za sebou první vytáčení a neshledávám žádný vážný nedostatek.
(09.07.2012 22:40)jdjd napsal(a): [ -> ]Pokud se budeme bavit o "plnokrevné" medárně alá Rosťa, tak podle mě tam úložné prostory nemají vůbec co dělat, zásuvek jsem nikdy nepotřeboval víc jak 4 + jednu motorovou, kuchyňská linka už vůbec. Jestli něco, tak max. jedna či dvě poličky na zdi... Všechno ostatní ztěžuje úklid a poskytuje prostor pro plísně apod.

No a to je jen jiný úhel pohledu na tutéž věc. Docela bych přál všem stát před prakticky rozbouraným prostorem v únoru, kdy mrzne, jen praští, kdy máš jen jakousi mlhavou představu, co vlastně chceš.
Instalace každé zásuvky "navíc" je korunová záležitost - několik málo metrů nového kabelu, krabička a strojek. Každou další přece přivěšuješ k té stávající. Dát si tam blokovaný "noční" proud je jen otázka, nakolik ho někdy (možná) budu potřebovat. Ale když už ty kachlíky dělám, přece to nepovedu vrchem v liště. Otázka motorového proudu - vlastně totéž. Otázka počtu - co když to budu z jakéhokoli důvodu potřebovat změnit?
Stejná byla úvaha k rozvodu pro případné akumulačky.
Ke kuchyńské lince asi zbytečná diskuse - o nutnosti tekoucí alespoň studené vody je zbytečné diskutovat a vynášet špinavou vodu ve kbelíku - ta musí přece samovolně odpadem! Takže kuch. linka je vlastně jen tou almárkou mezi kohoutkem a odpadem. To neudělat, drbal bych si hlavu celý život.
Je možná diskutabilní problematika úložného prostoru, skříněk, poliček atd. Ale tady já vyznávám filosofii, že po vytáčení (stejně jako před ním) udělám generální úklid a mohu místnost dalších 10 měsíců mimo vytáčení používat jako maipulační prostor.
Třeba jen na vyřezávání rámků (vyvářím v dílně, kdy v zimě stejně topím), drátkovat, zatavovat mezistěny.... Nejsem tak bohatý, abych takouvouto místnost mohl nechat 10 měsíců "ležet ladem".
iRP
(10.07.2012 8:51)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]... o nutnosti tekoucí alespoň studené vody je zbytečné diskutovat a vynášet špinavou vodu ve kbelíku - ta musí přece samovolně odpadem!

U mě jsem bohužel musel řešit vodu a kanalizaci komplikovaně. Kanalizační řád jsem měl již položený kolem domu a na něm 90 cm kameniva, pěkně upěchovaného. Takže bych musel ručně vykopat a vybrat tuto vrstvu v délce cca 10 metrů + přívod vody, abych se mohl napojit. Práce pro vraha a tím (zatím) nejsem Tongue. Vyřešil jsem to pohyblivým přívodem vody z domu do rozvodů v medárně a odpadní vodu vedu také pohyblivou silnou hadicí z medárny do povrchového kanálu na dvoře. Holt musím věnovat 5 minut času na napojení před začátkem práce. V medárně mám i bojler, takže je zajištěna teplá voda v kohoutku, stejně ale na kamnech pořád stojí kastról s vodou, okamžitě připravenou k použití.
Ahojte ,chci vás poprosit jestli by jste mi nemohli pomoci rekonstruuji dům,a když už chci udělat i včelárnu ,kapacitně by mi měla poskytovat komfort pro hospodaření cca do 100 včelstev ....Potřeboval bych co nejvíce inspiraci od vás co už máte nějaké systémy uspořádání věcí ve včelárně odzkoušené .Zasílám pro info ,výkres včelárny tak jak bude ,samozřejmostí je komplet vydláždění a obložení cca do 1 metru.
Do včelárny potřebuji umístit větší nerezový drez ,dále mám k dispozci zánovní kuchyňský pult se skříňkami o délce 3,5 m.
Dále tam musí být zvratný medomet automat 6 rámků a odvíčkovací stůl .
Po medobranní vevčelárně potřebuji také místo pro rozpuštění medu a následnou expedici ....
Vím že je toho hodně ,ale místnost je to vcelku velká .... Děkuji moc za veškeré nápady ,ale vůbec nemám představu kde chtít jakou elektriku a vodu atd atd,.....

http://zikyn.rajce.idnes.cz/nastenka#velrna.jpg
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's