Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Počítání roztočů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
V časopise MV 6/2010 je na straně 181-2 popis a odkaz na SW - automatické počítání roztočů z fotky.
http://www.data-and-vision.de/downloads/...nload.html . Mě to padá. Samotné stránky jsou v němčině. Jste někdo úspěšnější? Funguje to? - tedy nejen download, ale i samotný SW.
Tak odkaz přefiltrovaný fórem mi zafungoval. Je to exáč s několika vzorovými fotkami. Spustit šel bez problému. "foto offnen" otevře fotku, "Milben zahlen" zakroužkuje roztoče. Různé barvy. Lze posouvat modrý rámeček. "Nur grose punkte" - spodní posuvník upraví vlikost kroužků. Počet se objeví v bílém poli vpravo uprostřed. Co znamenají datumy, 2. posuvník a zaškrtávací políčko zatím nevímSad Němčinářům to asi půjde rychleji. Jdu fotitSmile
To zní zajímavě. Do 50 VD to jde, ale kdo má počítat 500 a více po fumigaci Sad
Tak ten SW mi nějak nefunguje... resp nepočítá. Vzal jsem starší fotku podložky a spustil to - a kroužkuje je to dost náhodně - spoustu roztočů vynechá, zato zakroužkuje smetí, ... Štelování se šoupátky nic nezlepšilo.
Máte někdo jinou zkušenost?
Tak jsem to zkusil nafotit a vyzkoušet. Jako hračka možná dobré, ale jinak nepoužitelné.
Pravda je, že fotky nebyly super ostré - v jedné ruce mobil a v druhé podložka, která byla na jedné straně opřená o víko úlu.
VMS podložku jsem fotil po dvou polích, aby tam bylo něco vidět. Ať jsem nastavoval cokoliv, stále program počítal plno měli a některé VD ignoroval.
Program je pravdepodobne nastavený podľa elipsovitého tvaru VD, pričom veľkosť a farebnosť musí užívateľ donastaviť, čo podľa mňa zaberá dosť času. Keď to zrátam s odfotením, transportom dát a donastavením v programe..... Zdá sa mi, že by som to za ten čas porátal s rovnakou odchýlkou aj priamo na včelnici. Ako nápad sa mi to však veľmi páči, možno že tvorcovia programu nájdu niečo fotograficky špecifické pre VD. Neviete čo by to mohlo byť?
Nejlepší by byl program pro smartphone, kdy by člověk získal počet VD okamžitě po vyfocení.
Referenční URL's