Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa dno
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Zdravím Vás přátelé,
plánuji vyrobit varoa dno pro medníky Moravského univerzálu (budu včelařit nástavkově pouze v medníkách --> úly odstraním). Mám k dispozico pouze 30mm silnou překližku.
Moje otázka zní jestli nevadí včelám kontakt s překližkou? Nebo jí stačí natřít nějaku barvou? Máte nějaké zkušenosti?

Díky Honza
Nemyslím, že by jim překližka mohla vadit...Mám úly od Kolomýho a dna jsou z vodovzdorné překližky.
Já mám taky úly od Kolomého s překližkou a ta když zmokne nebo navlhne tak se nějak zkroutí a je problém ji vytáhnout ze dna. Doporučuji plastovou desku o stejných rozměrech jako je překližka a je po problému.
Díky za rady.
Nevíte o nějakých výkresech, plánech či postupů výroby dna na internetu?
Já vím jen o plánech na optimalklub.cz a langstroth.wz.cz tot vše.....
Asi nic jiného nikde nebude... Možná zahraniční stránky... Jde mi hlavně o inspiraci a jednoduchost stavby.

Díky hanss
Měl jsem na mysli fota spodní části, kanystrové formistopy jsou jasné z fot příspěvku 31.
Dno je na formát langu (ale možno pro jakýkoliv nástavkový systém), tak jej umisťuji sem. Základem je deska z jakéhokoliv odpadového dřeva, staré skříně, šalovací desky aj. Konkrétně zmíněné prkna z palet – jedna vrstva, přes ní druhá vrstva o 90°, něco hřebíčků, impregnace voskem nebo gumoasfaltem, životnost pod úlem v desítkách let, náklady mizivé. Ze tří stran hranolky 1,5-3cm bez nutných úprav (na pilách proklady prken), něco hřebíčků (na fotu likviduji nepotřebné přířezy na rámky). Upevnění perlinky sponkami (pro lepší držnost) přes plast.pásky, kterými se fixují náklady na palety (zdroj především stavebniny) nebo když Vám pošle Vemat zásilku nástavků,rámků. Podložka z použitých ofsetových desek (Al plech – zdroj tiskárny, zdarma, či cena nízká - je to odpad – též k použití na oplechování víka). Pro vytahování (přesahuje otvor o 1cm pro úchop) opatřená lištou výšky takové aby uzavírala těsně sběrný prostor. Do čtyřech rohu zavrtané dlouhé vruty pro umístění do formistopů– víčka od kanystrů (to, ale až na stanovišti). Zdroj školní jídelny, kanystry od jedlého oleje. Kanystry možno po úpravě použít jako krmítka.
Podmet je zhotoven z prken minimální výšky takové aby bylo možné doň vsunout ruku. Bočnice plné spojené v čele a zadku lištami aby vznikl prostor pro vyklápěcí prkénko s vyřízlým česínkem. Do spodní lišty se přiklepne prkénko (zdroj obchody z bedniček, lísek na ovoce) případného letáku (zde na fotu bez). Prkénko se vyklápí na osách v horní části tvořených dvěma vruty, vletový otvor se jednoduše přizpůsobuje období. Detaily a funkce je zřejmá z přiloženého fota.
Výhody pro nástavkové začátečníky: náklady na takovýto komplet se pohybují dle zdroje materiálu od 10 Kč do 50 Kč. Nástroje pro domácí výrobu na koleně: pila, kladivo, nůž. Po roce zkušební provozu zjistíte co chcete změnit a eventuelní přechod na jinou soustavu Vás nebude finančně bolet.

[Obrázky: dno1.jpg] [Obrázky: dno_komplet.jpg] [Obrázky: podmet_elo.jpg] [Obrázky: v_d_podlo_ka.jpg]
(05.01.2011 15:19)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Upevnění perlinky sponkami (pro lepší držnost) přes plast.pásky, kterými se fixují náklady na palety (zdroj především stavebniny) nebo když Vám pošle Vemat zásilku nástavků,rámků.

Ahoj díky moc za foto. Potřeboval inspiraci pro to, abych uděla jednoduché funkční dno za solidní peníze.

Chci se zeptat perlinka plní funkci spodního zasíťování.
Prolezou jí včelky?
Díky Honza
Také bych tam perlinku nedával.Přemýšlel jsem o siťce co se dává do oken proti hmyzu.Ta by mohla být stálejší na UV. Ještě jsem se po tom ale nepídil.
Našel jsem si nějaké info o perlince:
http://www.perlinka.info/neco-o-perlince/d-1004/p1=52
O použití ve včelařství, ať už na dno, leták nebo získávání propolisu, nechť si každý udělá názor sám. Já osobně bych do toho nešel.
Na zasíťované dno jsem si objednal u firmy Eurositex Příbram pozinkovanou ocelovou tkaninu - oko 3,15 mm, drát 0,8 mm, šíře 1000 mm, materiál pozink, cena 149,-/m2 bez DPH. Z 1 m2 se udělají 4 dna, takže na jedno dno je to necelých 50 Kč. Je fakt, že jsem si jí objednal větší množství, takže cena za dopravu se lépe "rozpustila".
(06.01.2011 9:59)hanss napsal(a): [ -> ]Chci se zeptat perlinka plní funkci spodního zasíťování.
Prolezou jí včelky?
Díky Honza

Neprolezou. Možná nějaké mladušky. Perlinka, alespoň ta co používám, má oka 4mm. Za rok provozu jsem pod ní našel 2 včely.
Ovšem argumenty, které sem přináší např. Pavel bych nebral na lehkou váhu. Sice po ročním provozu vypadá jak nová, protože na ní ve funkci zasíťování dna nepůsobí slunce, déšť aj. Nemá na ni zřejmě vliv ani KM, což je zase plus. Na venkovní leták bych ji nedal, tam využívám jednoznačně "protihmyzinku". (Ono zase, my co máme pár včelstev, tak se chováme jako matka k prvnímu děcku. Až budeme mít včelstev ke stovce, ony nás ty vymyšlenosti přejdou.) Potencionálně zřejmě nebezpečná je, takže fakt uvažuji do budoucna o Polynetu, který používám na propolis (na dvou dnech jej mám, blbě se šponuje-prohýbá se). Nějaké výhrady k Polynetu, vážení?
Ještě doplním pro srovnání ceny tkaniny s VP Ještěd (položka 0130):
http://www.vpjested.cz/vcelarske-potreby...astavkove/



Právě jsem vygoogloval, že polynet může být vyroben z PP nebo z PE. Obecně oba tyto plasty jsou odolné chemikáliím a jsou odolné i mechanicky. PE vydrží i teploty pod 0°C, což se o PP dlouhodobě říci nedá. Takže polynet je dobrá volba, ale volil bych PE.
Polynet prokoušou myši a navíc včely jím umí prolézt (tedy tím, který jsem měl já), jen je trochu obere o rousky... Oboje z osobní zkušenosti a podle mě slepá cesta.

Pozinkovaná ocelová tkanina s okem 3,15 mm je mnohem lepší řešení, ale také má pár háčků:
  • aby jí včely neprolezly, musí být vyrobena přesně podle normy - s čímž si dnes málokdo láme hlavu. Takže tady mám půl role takové, kterou včely dokáží v určitých případech prolézt (typicky při převozu nebo při věznění oplodňáčků apod.). Jistotou je oko 2 mm nebo objednávka s důrazem na dodržení velikosti oka 3,15 mm.
  • pokud někdo uvažujete o větším využívání kyseliny mravenčí na léčení, tak to pozinkování pak moc dlouho nevydrží...
Moje zkušenost s perlinkou.
Udělal jsem si na začátku ze sololitu deklíky s dírou pro krmení a na ní nasponkoval perliku.Ze začátku to první dva dny vypadalo při krmení dobře ale jak mile jsem sundal sklenici a nechal to bez ní tak prolézaly včely do prázdného nástavku jako nic a nebyly to žádné mladušky jak uvádí přítel architekt odpadu.
Nakonec tam kde zůstala stát pak prázdná sklenice na perlince tak se holky asi "nasraly" že už nic neteče a tu perlinku rozcupovaly na vatu jako nic.Takže výsledkem byl úl plný skelné vaty!Ani na sběr propolisu nahoru na rámky se nehodí.
Perlinku do včel proto už nikdy!

Jinak díky za tip do té Příbrami.Možná že kdyby se to síto natřelo předem horkým voskem tak by ten voskoví film ochránil to pletivo před kyselinou mravenčí.Nebo rozpustit kousky mezistěny a propolisu v nitro ředidle a tím to pak natřít.Ředidlo vyprchá a nátěr zůstane. Confused Co vy na to?
Přejděme od víceúčelovosti k pouze zasíťovanému dnu, protože pro včely je dno úlu pod úrovní letáku nezajímavé k vykusování, za rok provozu jsem koukal, žádná změna. Míro, Tvůj nápad je super jako inspirace pro ty co hledají lacinější řešení a použitelné i při léčení KM. Natřu perlinku disperzním lepidlem a po zaschnutí získám izolaci proti uvolňování částeček perlinky. A co se týče otvorů zda včela proleze bych neřešil, vleze-li pod síto vyleze i ven. 2mm oka jsou sice jistota, ale až dorazí do našich úlů africký brouk, budou pro jeho spad malá.
pokud by se dno parafinovalo, tak to snad vydrží taky (myslím potačení voskem-parafinem), mám to ale jen první sezonu

co se týká letáku, tak to řeším tak že na paletu před dno jsem přiložil kus zhoblované střešní latě, jinak spousta včel přistane na hraně a pak zalezou zespodu na síťku, mám dna od Jaši

myslím, že trvale by to řešila konstrukce podstavce s pevným letákem a úl do toho přisadit - chystám se to předělat někdy v únoru
Potřebuju na varoadna síť, ale nemužu se rozhodnou co použít. Našel jsme stránky na tahokov : http://www.derovaneplechy.cz/tahokov/z-p...ho-plechu/
Ten první pozink se mi líbí , ale nevím jestli budou vyhovovat velikosti oka, je to 3,4x6 mm. Myslím si že ty 3,4 mm by měly být dostatečné, i když délka je 6 mm.
Nebo co by jste mi doporučily.
Děkuji. Zdenek
(06.01.2011 11:14)jeptus_jepin napsal(a): [ -> ]Našel jsem si nějaké info o perlince:
http://www.perlinka.info/neco-o-perlince/d-1004/p1=52
O použití ve včelařství, ať už na dno, leták nebo získávání propolisu, nechť si každý udělá názor sám. Já osobně bych do toho nešel.
Na zasíťované dno jsem si objednal u firmy Eurositex Příbram pozinkovanou ocelovou tkaninu - oko 3,15 mm, drát 0,8 mm, šíře 1000 mm, materiál pozink, cena 149,-/m2 bez DPH. Z 1 m2 se udělají 4 dna, takže na jedno dno je to necelých 50 Kč. Je fakt, že jsem si jí objednal větší množství, takže cena za dopravu se lépe "rozpustila".

Ten eurositex nemá funkční e-schop a v produktech vidím jen foto. Na objednávku pletiva jsi volal ?
Nepoužívá někdo na dna TAHOKOV ? http://www.derovaneplechy.cz/tahokov/z-p...ho-plechu/
Díky Zdenek
Poslal jsem tam e-mail a oni mi udělali nabídku. Ještě jsem telefonicky doladil podrobnosti stran dopravy a pak jsem to písemně objednal. Ustříhnou jakékoli množství, ale matně si pamatuji, že doprava byla poměrně drahá (cca 400Kč), takže se to vyplatí objednat ve větším množství.
Z čeho vyrábíte podložky pod varoadna? Přemýšlím o nějakém levném a dobře dostupném materiálu. Děkuji za tipy.
Podložky na varrodna dělám z polykarbonátu silného 6mm. Dají se sehnat různě, i ve sklenářstvích. Mě to vybrali z odřezků, takže cena nebyla 270Kč/m2, ale jen 150Kč/m2. Takže na jedno dno to vyšlo na cca 38Kč. K tomu na dvě protilehlé strany přiťuknu ještě dvě latičky a mám šuplík hotovej. Když podložku zasunu, dno je zavřené. Když ho vysunu a otočím o 90 stupňů a zase vsunu zpět, tak funguje jako větrací, ale stále je zasunuté ve dně (nemusím ho skladovat někde vedle). Samozřejmě ho lze i úplně odstranit a úl je potom zespodu úplně otevřený, zůstává tam jen síto.
Díval jsem se na ten tahokov, ale z hliníku s oky 5 na 10mm, to by byly už moc veké dírky? Je to hliník, mohlo by to být trvanlivější než pozink, ne? Ale je to zase měkčí, ale ve dně by snad nehrozilo nějaké poškození. Jak to vidí další?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's