Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Přešel jsem z tématu rojení, na toto téma. Již dlouho o tom přemýšlím a snažím se získat co nejvíce informací o přidávání inseminované matky. Vím , že to neni snadné a nikdo nezaručí úspěch, vlivů přijetí a jejich kombinací bude určitě mnoho.
Proto chci poprosit včelaře -praktiky tohoto fóra, aby se podělily se svými zkušenostmi, jak to komu funguje a za jakých podmínek.
Díky všem !! Smile
Nejbezpečnější je přidávat matku do smetence s vězněním v chladu a temnu.

Jde to i do oddělku, ale včely nesmí mít možnost vychovat si náhradní matku, t.z. je potřeba (dočasně) odstranit otevřený plod (třeba nad mřížku k jinému včelstvu - odvčelené rámky se vrátí po jejich zavíčkování). Matku i tak ponechat pár dní v klícce bez vylomených pacek, teprve potom uvolnit přístup včel k těstové zátce.

Je tu Anton Turčáni - pokud jsem dobře vytušil, tak má také zajímavý a vcelku jednoduchý způsob přidávání matek ve stylu přelétáku - podrobnosti ponechám na něm, sám jsem se k jeho vyzkoušení ještě nedostal.
(02.01.2011 14:10)Zden.3 napsal(a): [ -> ]Přešel jsem z tématu rojení, na toto téma. Již dlouho o tom přemýšlím a snažím se získat co nejvíce informací o přidávání inseminované matky. Vím , že to neni snadné a nikdo nezaručí úspěch, vlivů přijetí a jejich kombinací bude určitě mnoho.
Proto chci poprosit včelaře -praktiky tohoto fóra, aby se podělily se svými zkušenostmi, jak to komu funguje a za jakých podmínek.
Díky všem !! Smile

Pridanie M do včelstva a to v priebehu roka a to na 100%, ak vytvoríte pridávanej M podmienky, ktoré si môžete vyhľadať v mojom článku na udanom e-maile: podstatou celej operácie (ktorá je jednoduchá) pripraviť matke včelstvo, ktoré bude absolútne bez plodu a matky, čo spočíva v jednoduchej separácii plodových plástov a matky! Anton

http://www.vcely.sk/index.php?name=News&...=0&thold=0
(02.01.2011 14:10)Zden.3 napsal(a): [ -> ]Přešel jsem z tématu rojení, na toto téma. Již dlouho o tom přemýšlím a snažím se získat co nejvíce informací o přidávání inseminované matky. Vím , že to neni snadné a nikdo nezaručí úspěch, vlivů přijetí a jejich kombinací bude určitě mnoho.
Proto chci poprosit včelaře -praktiky tohoto fóra, aby se podělily se svými zkušenostmi, jak to komu funguje a za jakých podmínek.
Díky všem !! Smile

Nejdříve si ujasněte co je pravděpodobně příčinou nepřijetí přidané matky.
  1. cizí matka
  2. dostatek vlasního plodu vhodného k vychování vastní matky
  3. malá nebo žádná snůška
  4. málo mladušek
  5. pokročilá doba(léto)
  6. nechuť včelstva přijmout matku
Pokud to shrnu tak se nejlépe pro přidání jakékoli matky tedy nejen insiminované najlépe hodí smetenec nebo oddělek ve kterém :
nebude plod,bude pod umělou snůškou(krmen) , bude mít dostatek mladušek a matka se do něj bude přidávat v jarních měsících což je u inseminovaných matek problém.V zásedě se do oddělku dá matka přidat kdykoli v sezoně jen její věznění před otevřením vyjídacího prostoru se prodlužujese.Pokud je matka v novém odělku přijata a klade je dobré posílit plodem před vylíhnutím.Pak lze celý oddělek přidat ke včelstvu ve kterém chci měnit matku.Inseminovanou matku nikdy nepřidávám ke včelstvu ať samostatně nebo s oddělkem lépe je posilovat jí v oddělku(smetenci) a vytvořit včelstvo nové.Nikdy nepřidávám matky na ostro na to si jich příliš vážím.Co se týče matek vychovaných po ins.matce tak pokud to jen trochu jde tak přidávám(měním) do včelstva s doprovodem tedy s celým oddělkem(smetencem)
Ještě nikdy se mi nestalo aby inseminovaná matka nebyla přijata a to i taková ktrou jsem někdy musel zrušit pro vadu.Nikdy nobjednávám pouze jednu ims.matku.Ani inseminovaná matka nemusí splňovat to co od ní požaduji.
Poku nehodláte chovat matky ve větším množství a máte možnost získat osvědčený plemený materiál tak doporučuji.
Samotným usazením ins matky teprve pořádná práce začíná.Ještě ten samý rok udělat dcery a pozorovací včelstva teprve na jaře poznáte jaká ins matka dává potomstvo a je li vhodná k chovu(posuzujte na více včelstvech).I samotná péče o matku obnáší poměrně dost práce,když jí necháte zesílet tak se vyrojí když ji příliš oslabíte tak ji včelstvo vymění a přijít o kvalitní otestovanou matku není nijak příjemné.Přeji mnoho úspěchů.
Zdravím,

jako kluk v roce 1984 jsem přidával dvě matky podle metody ze sovětských včelařských knih (překladů).
Matka se vypustila na plást s vybíhajícím plodem a poklopila sítem vytvořeným z mušího pletiva. Matka přišla tak do styku s mladuškami které se vylíhly na plástu a mohla do uvolněných buněk hned klást.
První matku jsem po čase (dnesk už nevím dny, sorry) uvolnil vytažením rohu z plástu a matka vyšla ven sama. V druhém případě jsem asi přišel do včelstva dýl a matka už byla včelami uvolněna - prokousáním plástu a vyvedením druhou stranou.
Máte někdo zkušenosti z tímto způsobem ??

A máte někdo takovou zkušenost jako já, že matky (4) vyměněné v prvním týdnu července jsou do zimy ve třech případech vyměněny tichou výměnou ??

Pepík
Je ještě jeden způsob přidání matky který docela dobře funguje.Tento způsob se týká především matek neoplozených které se přidávají daleko hůře než matky oplozené.Je to přidání přes umělý matečník.
Postup:kousek nové mezistěny se lehce zahřeje a stočí do tubička o průměru 9 mm a délky zhruba 6 cm spoj se přetře čistým voskem,jeden konec se ponoří do čistého vosku aby vznikl uzávěr nesmí být příliš silný.Z boku těsně nad uzávěrem se teplým nožem nařízne nejlépe z obou stran tak aby vznikl otvor jako u otevíraného matečníku né moc velký jen pro přívod vzduch pro matku.Do trubičky se vpustí matka a trobička se za ní zmáčkne a zalepí(je potřeba opatrnost lépe trubičku delší aby se nepoškodila matka) a vloží do oddělku či smetence mezi rámky.
Důležité:trubičku je potřeba nechat ovonět v tom oddělku do kterého je přidávána,přivazuji ji na slabý drátek a vpouštím mezi rámky někdy jí lehounce potřu medem teprve po ovonění do ní vpustím matku a po zalepení zase spustím do oddělku.Omotaný drátek potírám teplím voskem aby matečník vahou včel neupadl.
Také je potřeba použít na vše čistý vosk nejlépe z mezistěny nebo čerstvé trubčiny.
Spodní zátka nesmí být silnější než mezistěna.
Myslím že by bylo dobré spojit toto téma s tématem přidání inseminované matky.Matka jako matka.Smile
Přidání matky ani oddělku na mém stanovišti se mi nedařilo. Vždy se jednalo o matky vychované z otevřených matečníků od výzkumného ústavu v Brně, které jsem sám vychoval.
Pak jsem nové matky přidával v úlech asi 200 m dále /mám stanoviště v lese/ a vše se zdárně povedlo. Mám teorii, že na stanovišti k novým matkám zalétalo mnoho jiných včel a ty je likvidovaly. Má někdo jiné vysvětlení ?
V zimě je pak přemístím zpět k ostatním.
Zdravím všechny včelaře. Nejprve mi dovolte abych vám popsal svůj problém. Letošní rok chci začít se včelařením, které jsem převzal po smrti mého dědy zkušeného včelaře. Ke včelám jsem docházel jen jako pozorovatel se svým dědou, který měl dvanáct včelstev. Původ včel není znám můj děda mi vyprávěl, že dostal několik včelích rojů od známých zhruba před padesáti lety. Myslím si, že zcela jistě nebyli žádným způsobem šlechtěny. Od té doby žádnou "novou krev do včelstev nepřinesl" matky měnil rojově. V důsledku toho vznikly včelstva, které jsou na snůšku míň než průměrné a s vysokou bodavostí a rojivostí. Rozhodl jsem se, že letošní rok vyměním matky ve všech úlech je mi jasné, že v důsledku toho nebude snůška veliká, ale jsem toto ochoten podstoupit. Práce u včel je díky rojovým matkám velice komplikovaná a někdy až nepříjemná, ale nechci se tohoto krásného pro mě koníčka zříct a proto jsem se rozhodl pro výměnu matek. Objednal jsem si ve šlechtitelském ústavu Liběchov pod Kostelíčkem inseminovanou matku Kraňku Troisek. Od které bych si chtěl odchovat kvalitní matky F1 a ty vložit do současných včelstev. Prostudoval jsem již nespočet literárních titulů a nikde jsem se nedočetl jak provést větší počet výměny matek. Nevím zda je možné vyměnit všechny matky najednou nebo zda toto mám aplikovat postupně, aby jsem se vyhnul možnosti, že větší počet včelstev zůstane bez matky. Dále bych se chtěl dozvědět zda je včely vhodněji přijmou zavíčkovaný matečník nebo již vylíhlou matku a zda je možné vložit inseminovanou matku do včelstva, které nechám osiřet 6 dní z důvodu lepšího přijetí matky v klícce. Dále jsem si objednal dva oddělky s matkou F1 Kraňka Troisek. Prosím poraďte mi jaký je nejvhodnější způsob a jak cestou nejmenšího odporu získat zdravá, klidná a snůškově silná včelstva.

Prosím Vás o radu a děkuji za každou pomoc.
Pokud si doplníte položky v profilu, abychom věděli s kým a kde. Možná, že se najde ve Vaší bízkosti zkušený včelař navštěvující toto fórum, který Vám rád s výměnou pomůže. Jinak o zaručených postupech je toho v literatuře neurekom. A všechny zaručeně a stoprocentně fungují do doby než je vyzkoušíte. Rozhodně Vám poradí i př. Skuhrovec v Liběchově při odběru matek. Pro jejich přidání je však třeba provést a načasovat operaci odejmutí staré matky a včelstvo pro novou matku připravit. Záleží také na době kdy se operace provádí. Jinak s matkami od př. Skuhrovce mám ty nejlepší zkušenosti.
Od inseminované sice odchováš kvalitní matky - ale ty se Ti spáří s "dědovými" trubci... a jejich dcery budou jejich genetický mix.
Zato trubci od těchto Tebou odchovaných matek budou mít jen "hodné" geny (nemají otce) - takže když to pak ještě jednou zopakuješ (s jinou inseminovanou matkou), zbavíš se "starých špatných" genů (v praxi ještě musíš počítat s cizími trubci z okolí).
Tedy nadvakrát.
Zvaž, jestli by nebylo lepší vyměnit všechno napoprvé za oplozené výběrové matky (nevím, o kolika včelstvech je řeč...).



Přidání zralého matečníku je obecně méně problematické než přidání neoplozené matky - ale jsou velké rozdíly v průběhu sezóny. Někomu se osvědčilo použití umělého matečníku - mě až tak ne.
Buď bych volil práci se zralým matečníkem nebo oplozenou matkou.



Větší počet výměny matek se provede stejně, jako menší počet - jen je s tím víc práce Smile

Zvaž, jestli se Ti třeba nevyplatí si udělat oddělky, se kterými je přeci jen trochu snazší práce. A odvézt je na oplození někam, kde mají "hodné" včely.
A stará (bodavá, rojivá, nemedující, ...) kmenová včelstva ... ?
No - podle nátury. Škála je dost široká:
Od možnosti najít a típnout staré matky (nic moc práce jsou-li to fakt obranářky) a následně spojit.
Přes spojení bez hledání staré matky (oddělek nahoru).
Až po vysypání do kopřiv kus stranou (předtím postavit oddělky na místa původních úlů) a plodové plásty zužitkovat nebo "zužitkovat".
Anebo -



S inseminovanou matkou opatrně - ale před dalšími dotazy na přidání prosím pročti celé téma.



Ještě mě napadla jedna možnost relativně snadné a rychlé výměny matek - na jaře nakoupit vyzimované matky. Je to ale dost drahé...
Děkuji za radu chtěl bych vyzkoušet vlastní odchov matek. Počet včelstev jsem z důvodu svého zaměstnání a stavby domu zůžil pro nedostatek času na deset včelstev. Snad se mi podaří velkou část trubčiny vyřezat a podaří se mi alespoň část včelstev vyměnit. Chtěl bych si matky vychovávat v oplodňováčcích vzhledem k tomu, že jsem začátečník jak ve včelaření tak zde na fóru nepodařilo se mi nikde najít jakou má oplodňováček funkci všechny informace, které se mi podařilo nalézt byli docela strohé. To, že se mi matky budou oplodňovat se starými trubci je špatné, ale myslím si, že tomu asi nelze předejít. Pro mě nákup inseminovaných kvalitních matek do všech deseti úlů je dost nákladné jako pro člověka, který má včelaření zatím jako koníčka. O vyzimovaných matkách jsem zatím neslyšel nevím, že je možnost někde odkoupit.
Stanley... projdi si třeba toto fórum, pár knížek nebo tak něco - věci, které píšeš, že se Ti nepodařilo najít, tam někde jsou. Oplodňáček tady má vlastní vlákno - ale opravdu si to už dohledej sám.

Matky na výměny nemusíš kupovat inseminované - bohatě stačí oplozené (F1). Jde o to, kde, resp. kým, byly oplozené.
Ještě mě napadá - víš co Tě s Tvými plány čeká?
  • ins. matku dostaneš tak koncem června začátkem července - možná i později, možná o trochu dřív
  • budeš ji muset usadit
  • a nechat pořádně rozklást
  • potom od ní přelarvit
  • a někde nechat matečníky vychovat
  • potom naplnit oplodňáčky (a předtím je vyrobit...)
  • a počkat na oplození matek
  • do této doby pořád obhospodařuješ původní včelstva
  • teď je připravuješ na výměnu matek
  • s různým úspěchem se Ti výměna podaří
  • a ještě musíš počkat na generační obměnu dělnic
  • teprve potom máš "hotovo" - u jakého jsme zhruba data...?

Pokud jsi snížil počet včelstev pro nedostatek času... no - nechci Tě nijak odrazovat. Každý svého štěstí strůjcem. Složitějších způsobů už moc není, jednodušších pár ano Wink
(09.02.2011 0:04)Stanley napsal(a): [ -> ]. . . Chtěl bych si matky vychovávat v oplodňováčcích vzhledem k tomu, že jsem začátečník jak ve včelaření tak zde na fóru nepodařilo se mi nikde najít jakou má oplodňováček funkci všechny informace, které se mi podařilo nalézt byli docela strohé.

Tady najdeš plánek na oplodňáček podle podkladů p. Čermáka a jeho součástí je i metodika chovu matek v oplodňáčku.

Osobně bych nešel bych cestou vlastního chovu matek z inseminované matky a jejího přidání do včelstva s vlastnostmi, které popisuješ a zkušenostmi, které máš. Spíše bych se zaměřil na koupi matek F1 od vybrané linie. Co tím získáš?
- minimalizuješ riziko, že přijdeš o jedinou novou matku
- zbavíš se nežádoucích genů od vlastních trubců
- při takovém počtu nových matek se zvýší procento úspěšnosti
  • minimalizuješ riziko, že přijdeš o jedinou novou matku - to riziko zvláště u začátečníka je naopak velmi vysoké, je rozdíl přidávat vlastní oddělek nebo cizí matku
  • zbavíš se nežádoucích genů od vlastních trubců - trvá léta, než najde toho pravého dodavatele, na kterého se lze spolehnout, který ví co chová a co mi vyhovuje, pak je chov založen na trvalém nákupu F1 bez vlastní produkce matek, výhodné například tam, kde mohou včely být pro svou bodavost rizikem pro těsné okolí nebo například tam, kde nejsem schopen vlastní kvalitní produkce matek, úspěšnost přidávání je potom vysoká (vlastní do vlastního).
  • při takovém počtu nových matek se zvýší procento úspěšnosti - tomu nerozumím, nevím o jakou úspěšnost se jedná.
Co tedy dělat?, přečíst si pár knížek a zúčastnit se některého letního kurzu včelaření. Tady toto není vzdělávání začátečníků, spíše jejich matení.
(09.02.2011 11:07)Havelka Jan + Pavel Holub napsal(a): [ -> ]- minimalizuješ riziko, že přijdeš o jedinou novou matku - to riziko zvláště u začátečníka je naopak velmi vysoké, je rozdíl přidávat vlastní oddělek nebo cizí matku

Pokud bude mít pouze jednu inseminovanou matku a včelstvo ji nepřijme, má v podstatě nulovou šanci odchovat vlastní matky a následně je přidat do ostatních včelstev. Pokud koupí 10 ks matek F1, šance, že nějakou z nich včelstvo přijme je určitě mnohem vyšší u 10 včelstev než u jednoho.

(09.02.2011 11:07)Havelka Jan + Pavel Holub napsal(a): [ -> ]- zbavíš se nežádoucích genů od vlastních trubců - trvá léta, než najde toho pravého dodavatele, na kterého se lze spolehnout, který ví co chová a co mi vyhovuje, pak je chov založen na trvalém nákupu F1 bez vlastní produkce matek, výhodné například tam, kde mohou včely být pro svou bodavost rizikem pro těsné okolí nebo například tam, kde nejsem schopen vlastní kvalitní produkce matek, úspěšnost přidávání je potom vysoká (vlastní do vlastního).

V situaci, kdy chce obměnit genovou výbavu včelstva je podle mého názoru výměna matky z cizího chovu tou nejjednodušší metodou. Geny po matce i otcích nebudou mít nic společného s původním včelstvem, pokud si matky nepořídí od souseda včelařícího nedaleko. otázka, jaká linie bude vyhovovat je na úplně jinou debatu.

(09.02.2011 11:07)Havelka Jan + Pavel Holub napsal(a): [ -> ]- při takovém počtu nových matek se zvýší procento úspěšnosti - tomu nerozumím, nevím o jakou úspěšnost se jedná.
Co tedy dělat?, přečíst si pár knížek a zúčastnit se některého letního kurzu včelaření. Tady toto není vzdělávání začátečníků, spíše jejich matení.

To je v podstatě téměř shodná otázka s první, přidávám-li jednu matku a nebude -li přijatá, je 100% neúspěšnost. Přidávám-li do 10 včelstev 10 matek a 5 jich bude nepřijato, mám 50% úspěšnost a zbylé včelstva buď nechám vychovat vlastní matku, nebo si sám pro ně vychovám ze včelstva, kde byla matka přijata, popř. koupím další matky a opět se pokusím o přidání matky.



Osobně bych se k takovému kroku neodhodlal, raději bych požádal o pomoc zkušenějšího kolegu a díval se mu na ruce.
(09.02.2011 0:04)Stanley napsal(a): [ -> ]O vyzimovaných matkách jsem zatím neslyšel nevím, že je možnost někde odkoupit.

Já letos mám objednány vyzimované matky od p. Cimaly
osobně bych také nešel do chovu matek sám i když mám školení. Chce to praxi, né jen chov, dále oplodnění a přidání - výměna. Vše má své úskalí a nikdy není 100% jistota. Vždy se najde nějaký problém. Doporučuji 5 matek zkusmo a jinak požádat někoho zkušenějšího o spolupráci. Stalo se mi, že jsem díky tomu byl první rok skoro bez medu !!!
Vychování vlastních matek vyjde vždy levněji než nákup již hotovích matek.Spíše jde o to kde v začátcích chovatelské praxe sehnat plemený materiál a nemuset investovat do matky inseminované.Někoho pravděpodobně v začátcích odradí neůspěch v chovu ovšem pokud se bude držet osvědčeného návodu od začátku chovu až do vychování vlastní již kladoucí matky tak se naučí vychovat si vlasní matky což pro něj bude obrovským přínosem pak už bude moci spoléhat pouze na své vlastní zkušennosti a vědomosti a svůj chov pak bude nákupem matek pouze zušlechťovat.Dle mého názoru stejně většina jednou z vlastním chovem začne a čím dříve tím lépe.Také je dobré investovat do ins matky a nakonec i jiných matek až po získaných zkušenostech s jejich usazováním ,výměnou a vším ostatním co s tím souvisí.nevidím velkého rozdílu přijít o zakoupenou matku F1 nebo inseminovanou protože pro její získání jsem musel vynaložit určité prostředky a z nějakého důvodu si ji pořizuji a i chovatel(myslím tím chovatele který to nedělé pouze pro zisk) ji také musel vychovat a vynaložit na to určité úsilíSmile
Referenční URL's