Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyfukovač včel
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Na odvčelování používám 6 let vyfukovač stěch důvodů,že mám nízké rámky3/4 a odvčelování (po celích nástavkách)musí odsípat.
S ometačem bych to řešil na višších rámkách ,ale určitě ne na langách,to by bylo antiprogresivní (kontraproduktivní.)-(větší spotřeba času při odvčelování,manipulace s každým plástem a pod.).Hlavně při posledním vytáčení ,kdy je visoká slídivost včel se rozdíl mezi ometačem a vyfukovačem ukáže nejvíce...
Můžu se zeptat jaký vyfukovač používáš ?
...je to Zdenku klasický vyfukovač na listí.Několikrát to bylo inzerované v čas. včelař. ,tušim že i MV. Nezáleží na tom jakou značku si koupíš,dnes je toho spoustu i za rozumnou cenu.(spíš jde o sílu a o hlučnost).
Ometač je dobrá věc,hodí se skvěle na tvorbu smetencu apod.
Po několika letech mám zkušenost,že vyfukovač o cca.30% možná i víceSmilelépe odvčeluje nástavky s plásty z mezerníky než hofmany.Je to dané boční loučkou..
Zdravím,
chci se Vás zeptat při vyfukování (odvčelování) nástavků používáte nějakou síť která včelky zachytí nebo je "odfouknete pouze před úl?
Tento proces (postup) vyžaduje včelaření s mateří mřížkou, že ano? Nebo ne? Co se stane pokud náhodou vyfouknete matku? Má možnost se vrátit? Jak je mi doposud známo kladoucí matka ztrácí schopnost létat, tím vzniká velké riziko ztráty nejcennějšího člena společenství...
Jak to tedy je? Díky Honza
Honzo prosim tě nevikej miSmile,
při odvčelování používám voliéru (za nástavkem ,který odvčeluji), včelařim na 3/4 lang. bez mřížky a stavební uzávěry,(včelaření s m. mřížkou na nízkých lang. při dobrých snůškových poměrech je téměř včelařská sebevraždaSmile i když někteří borci tak včelaří,mě se to v provozu neosvědčilo, za posledních X let se mi nestalo ,že bych přišel o matku a včely při vyfukování..Dík Tom
(13.01.2011 12:32)Tomáš Polách napsal(a): [ -> ]Honzo prosim tě nevikej miSmile,
Dík Tom

Jako by se stalo "draku" Smile
Vložíš prosím foto a popis voliéry? Nekde jsem to už viděl, nástavek se pootočí o 90stupňů, slícuje se se zadní stěnou úlu, nasadí voliéra a může se začít.
Myslím, že nejenom mě zajímá konstrukce voliéry, pro to abychom si jí doma také vyrobili...
Díky Honza
Že vám vstupuji do debaty...
p. Nerad má na svých stránkách fotky s vyfukovačem
http://inerad.wz.cz/2010/09/mix.html
Také se mi to líbí, zajímal jsem se už o to, ale cena vyfukovače Stihl kolem 7000Kč je na mě zatím příliš vysoká. Nebo Tomáši používáš jinou značku? Jaký musí být výkon, aby proud vzduchu byl dostatečný?
Pěkný odkaz, díky. Výroba nebude vůbec složitá, což jsem rád.

Pár odkazů pro inspiraci --> foukač listí (ono se to tak nazývá Smile):
1) Husqvarna
http://www.peddy.cz/zahradni-technika/vy...arna-125-b
2) Homelite
http://www.mall.cz/benzinove-vysavace/ho...v?v=432797
(13.01.2011 12:53)hanss napsal(a): [ -> ]Jako by se stalo "draku" Smile
Vložíš prosím foto a popis voliéry? Nekde jsem to už viděl, nástavek se pootočí o 90stupňů, slícuje se se zadní stěnou úlu, nasadí voliéra a může se začít.
Myslím, že nejenom mě zajímá konstrukce voliéry, pro to abychom si jí doma také vyrobili...
Díky Honza

Big GrinBig Grin

..na vyfukování používám hondu 4takt ,tenkrát stál tušim 12,5 tis.,ale dnes bych už raději koupil něco výkonějšího.
Před pár lety jsem se o tom bavil s Jirkou Přesličkou a říkal ,že má něco podobnýho,že to prý odfoukne i kámen Big GrinBig Grin -ten mohl stát tak kolem 20.
Velká škoda je ,že tyto potřebné věci nejsou zahrnuty v dotačních tytulech místo některých ptákovin bez kterých by jsme se obešli...


[Obrázky: P1000437.jpg] [Obrázky: P1000485.jpg] [Obrázky: P1000452.jpg]
Ahoj Tomáši dík za hezkou motivaci a ty děvčata co na nás vyskakují při kliknutí na tvé přiložené fotky ti pomáhají vytáčet med? Kdes je sehnal?
to jsou moje přítelkyně Renata ,Martina,Monika a Denisa,můj tým při vytáčení medu Big GrinBig Grin
ne ,Bohužel nejsou,taky jsem se divil ,kde se to tam vzalo,ještě ,že tam nebylo něco horšího Wink
Omlouvám se ,jsem počítačový amatér Sad
(13.01.2011 16:29)Tomáš Polách napsal(a): [ -> ]..na vyfukování používám hondu 4takt ,tenkrát stál tušim 12,5 tis.,ale dnes bych už raději koupil něco výkonějšího.
Před pár lety jsem se o tom bavil s Jirkou Přesličkou a říkal ,že má něco podobnýho,že to prý odfoukne i kámen Big GrinBig Grin -ten mohl stát tak kolem 20.
Velká škoda je ,že tyto potřebné věci nejsou zahrnuty v dotačních tytulech místo některých ptákovin bez kterých by jsme se obešli...

Líbí se mi tento způsob vyfukování pomocí hadice, skoro nic to neváží, dobře se s tím musí manipulovat, oproti celému vyfukovači.
..to je pravda,někteří včelaři se s tím fotí jak modelky pro pánský časopis- jak to nosí při vyfukování na zádech-
1) něco to váží
2) na tom stanovišti jen nevyfukuješ, hodně se zohýbáš a s manipulací s přístrojem na zádech při 50 včelstev na stanovišti moc progresivity nevidím.



.. akorát se mi zdá ,že by to chtělo po několika sezonách udělat kompletní servis mašiny.
Jaký má tvá mašinka výkon? m3/min?
Peto, mám k tomu jen anglický manuál,takže pokud umíš anglickySmile
Maximum wind speed - 70m / sec.
Displacement 25 cm krychlových
Maximum output 0,81 kW
tož tak
Super Jane *
Děkuji ti za info a Janu za překlad!
A stačí ti tento výkon? Mám Langa 2/3 a žádnou zkušenost s tímto způzobem odvčelení...
koupil jsem si tenhle elektrický na listí kolem domu
http://www.mountfield.cz/vysavac-toro-ul...O3003.html

Motor elektromotor
Výkon 1,5 kW
Rychlost vzduchu 350 km/h
Objem. průtok vzduchu ? 10,9 m3/min
Objem sběracího vaku 53 l
Hmotnost 3,3 kg

nevýhodou je kabel, ale s tím na svém stanovišti nemám problém. Za to je hned "nastartováno" a nesmrdí.
vyzkouším ho ve včelách a dám vědět
(14.01.2011 16:50)Petr Machoň napsal(a): [ -> ]Děkuji ti za info a Janu za překlad!
A stačí ti tento výkon? Mám Langa 2/3 a žádnou zkušenost s tímto způzobem odvčelení...

..jak už jsem psal,na odvčelení to stačí, na langa v pohodě, ale až tento 4 takt umře,tak koupím vyfukovač určitě s větším výkonem.
Zase pujdu do benzináku,protože na stanovištích elektr. nemám. a do prodlužky bych se zamotal Big Grin
Pokud nemáš včely zavřené ve včelíně, tak žádný zápach s benzinu necítíš.To ,že stím nemáš žádné skušenosti vůbec nevadí, protože to zvládne i laik....
Tom



(14.01.2011 16:56)PavelN napsal(a): [ -> ]koupil jsem si tenhle elektrický na listí kolem domu
http://www.mountfield.cz/vysavac-toro-ul...O3003.html

Motor elektromotor
Výkon 1,5 kW
Rychlost vzduchu 350 km/h
Objem. průtok vzduchu ? 10,9 m3/min
Objem sběracího vaku 53 l
Hmotnost 3,3 kg

nevýhodou je kabel, ale s tím na svém stanovišti nemám problém. Za to je hned "nastartováno" a nesmrdí.
vyzkouším ho ve včelách a dám vědět


dobré ,dobré....tak to má byt Big Grin
Také se začínám připravovat na ten svátek. Minulý podzim jsem si na úklid listí na zahradě pořídil foukač. Když již foukač je, je škoda aby neměl ještě jiné využití. Přímo se nabízí jeho využití na odvčelení nástavků. Slibuji si od toho rychlejší práci a menší rozrušení včel. Proto nechci včely vyfukovat před úly ani zpět do úlů. Dalším důvodem je můj chov bez mřížky, nevím kde se momentálně nachází matka. Abych minimalizoval nebezpečí její ztráty, chci včely jímat (vyfukovat) zvlášť do bedny a před uzavřením příslušného úlu je do téhož úlu vrátit - vsypat. Mrkněte na to již zkušení uživatelé odvčelovacích foukadel zda to takto může fungovat a případně poraďte vylepšení. Uzavřel jsem se dnes proto v dílně a sešmoulil prozatímní prototyp z dostupného materiálu cdd (co dům dal). Pokud to bude fungovat, ... ale to již zase vyhrožuji. Dopadne to jako s kancelářskou sponkovačkou k drátkování rámků na prkýnku Tongue.

[Obrázky: DSC01596.jpg]
JK
My včely z nástavků vyfukujeme benzínovým vyfukovačem STIHL (poř. cena cca 7 tis. Kč) již cca 4 roky. V době, kdy jsem o něm uvažoval jsem se náhodou setkal s ředitelem VÚVč dr. Kamlerem. Ten na můj dotaz, zda je tento způsob vhodný a kam se případně "podějí" vyfukované mladušky z medníku odpověděl: "Co by mladušky v medníku dělaly?"
Od té doby vyfukujeme včely z medníků naprosto bez problémů. Jedinou nevýhodou je skutečnost, že se takto nedají odvčelovat nástavky s rámkovou mírou vyšší jak 18 cm. Přesně tak, jak uváděly doposud dostupné prameny.
Dokonce jsme zjistili, že není potřeba dělat jakýkoli "heligón" na vracení včel.
Při našem postupu sejmeme plné nástavky medu a ty buď převrátíme na sousední včely, nebo i se včelami odneseme před úly a postavíme na sejmuté střechy. Do úlu vrátíme prázdné vytočené nástavky a úl uzavřeme. Teprve poté můžeme nástavky začít vzduchem odvčelovat. Pokud začnete dříve, vracející včely jsou někdy nepříjemné.
Spotřeba času taková ,že cca za 1,5 hodiny jsme zpátky doma s cca 35 nástavky plnými medu včetně 5 - 10 km cesty na stanoviště, rozdělání kuřáku a cesty zpět. Prostě koncertní vystoupení.
Není potřeba mít strach z toho, že vyfouknuté včely nějak poškodíte, nebo se včely nevrátí do úlu. Po cca 30 minutách se všechny včely v pořádku vrátí, lhostejno, zda vyfukujete přímo do trávy. Tam nenajdete za tuto dobu ani jednu. Je ale potřeba nefoukat bezprostředně před deštěm, do mokré trávy po dešti nebo v době velkého např. ranního chladna. Vzhledem ke krátkosti a rychlosti celého procesu si můžete ale čas podle počasí vybrat.
Velkým problémem je ale nepoužívání mateřích mřížek. V případě, že je nepoužívate, je riziko vyfouknutí matky docela vysoké. Tu pak najdete v trávě obklopenou včelami. Pokud je značená číslem, lze to napravit vrácením do původního úlu. Stav, kdy včelstvo má matku nahoře např. po tiché výměně, nebo že se sem vrátila M po snubním proletu ale jinak není vysoké, jedná se max o 1 - 2 % případů.
Závěrem dodám, že tento způsob odvčelování mě nadchnul daleko více, než např. zvratný medomet na 12 rámků. Je to asi tím, že jsem takový efekt nečekal.
Pro nás závěr - nízké nástavky a včelařit s mřížkami. V tuto chvíli je obojí obrovská úspora času, což umožňuje chovat vyšší počty včelstev.
iRP
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's