Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odběr a odevzdání měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Sebral jsem měl a už jí mám doma týden a stále "lepe", je to normální? Při sběru byla suchá a je stále, ale lepe se jakoby v tom smyslu, že je sladká, jako nedocucaný bonbón. Mám obavu, až to dám do kelímku a překryji plátnem a gumičkou, že se to při převozu změní v hrudku vosku. Myslel jsem, že měl má být sypká.
Včelařím první rok, proto prosím o rady, díky.
na měl jsi šel dost brzo

http://www.beedol.cz/wp-content/uploads/...i-2010.pdf

Termín odběru vzorků zimní měli.
Po posledním ošetření (fumigací nebo aerosolem) je potřeba počkat minimálně týden a pak je nutné
vyčistit podložky a na dno je vrátit. Prodleva je nutná proto, že roztoči zasažení při ošetření ještě pár
dní padají ze včel, plástů a rámků na dno. Měl se pak shromažďuje na podložkách na dnech úlů
minimálně měsíc, zpravidla od poloviny prosince do poloviny ledna. Podložky musí pokrývat celé
dno. Měl se odebírá jako každoročně od 15. ledna do 15. února.

//podrobne informace o skladovani meli najdes ve vcelarstvi, kdyztak to muzu naskenovat
Čistím podložky každý čtvrtý den při monitoringu, takže taky střádám postupně. Nevidím v tom problém.
pavelno:
Normálně by sypká být měla. Sem tam malé hrudky se ale občas dělají.
Zkus poslat fotku, takhle se to těžko řeší...

letec:
Jsou ZO, kde už 15. ledna měl odesílají... Léčí dříve (kvůli fumigacím), chtějí mít brzo výsledky... ... ... (neobhajuji - jen vysvětluji).
Bývá to hodně zažité a těžko se s tím nechá něco dělat.
(03.01.2011 22:53)jdjd napsal(a): [ -> ]Jsou ZO, kde už 15. ledna měl odesílají... Léčí dříve (kvůli fumigacím), chtějí mít brzo výsledky... ... ... (neobhajuji - jen vysvětluji).
Bývá to hodně zažité a těžko se s tím nechá něco dělat.

Uvedu náš příklad (Dobřichovice): poslední ošetření (aerosol) 11. 12. pak týden až 10 dní na spadání kleštíků (VMS má programově tuhle lhůtu nastavenou na 7 dní). Pak měsíc na sběr měli. A měl odevzdáváme důvěrníkům 22. 1., takže se stihne včas svézt na 1 místo a odeslat tak, aby výsledky byly už na výroční schůzi, která bude někdy ke konci února (tedy doufejme, že to takto vyjde ...). Myslím je to docela dobrý kompromis za současné zimy a situace.
Vidím, že by bylo potřeba doplnit nějaké údaje, tady jsou:
23.10. 2010 začátek léčení - první fumigace
14.11. 2010 konec léčení - třetí, poslední fumigace
28.11. 2010 očištění podložek
29.12. 2010 sběr měli
Naše ZO nemá aerosolový vyvíječ, tak jsem léčení prováděl podle počasí, aby mi to vyšlo fumigací do mrazů.
Tu měl mám doma 5 dní, ne týden, to jsem se upsal. Při sběru byly podložky ve dnech suché. Teď, když jsem měl fotil, tak se mi zdá, že už je možná o trochu sušší a tolik nelepí, ale pořád to na mě dělá dojem, jakoby ta měl byla politá cukerným roztokem. Fotky měli jsou od stejného včelstva.

[Obrázky: Sn_mek_074.jpg] [Obrázky: Sn_mek_076.jpg] [Obrázky: Sn_mek_077.jpg]
Ahoj já nechávám sušit měl na papíru. Ten je schopen navázat do sebe vlhkost.
Hlavně to nedávej na topení Smile.

Ta první fotka se mi jeví jako kdyby to byla měl z panenských, nebo málo zakladených plástů.
Ty následující fotky obsahují měl z několikrát zakladených tmavších plástů.
Možná se pletu. Není to pro toto téma rozhodující.
Honza
Hmmm... Asi bych to moc neřešil, zabalil a odevzdal. Zas tak hrozné to není a stejně s tím už nejde nic moc dělat.
(04.01.2011 10:43)pavelno napsal(a): [ -> ]Vidím, že by bylo potřeba doplnit nějaké údaje, tady jsou:
23.10. 2010 začátek léčení - první fumigace
14.11. 2010 konec léčení - třetí, poslední fumigace.

Zaujal ma Váš postup ošetrenie včelstiev proti Vd, ja takto ošetrujem včelstvá už 10 rokvov, nepoužívam nič iné a spad je stále nízky.
Moje fumigácie: na jeden fumigačný pásik 2 kvapky Taktik na dve debničky úľa B 10.

Prvá fum: 20.8 priemerný spad na 70 včel.: 12,3/ včelstvo
Druhá fum: 1.10 -"- -"- -"- : 97,8/včelstvo
tretia fum: 5.11 -"- -"- : 7,9/včelstvo



Priemer ba včelstvo v roku 2010:................:120,1ks/včelstvo, po minulé roky som mal priemer niečo cez 80ks.

Posledný zásah do včelstva v novembri-listopadu (ani raz v tomto čase už vo včelstvách nebol plod, čo je obrovská výhoda a istota, že všetky? klieštiky zahynú) môžete smelo robiť aj z nižších teplôt, pretože som najskôr odskúšal. Tam kde vnikne aerosol, tam vnikne i fumigant, predsa plyn svojom rozpínavosťou vnikne do každej "diery". Veď ak vnikne do zimného chumáča včiel, musí vniknúť aj fumigant, a Vd dýcha rovnako ako včely, cez prieduchy.
(04.01.2011 19:39)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Prvá fum: 20.8 priemerný spad na 70 včel.: 12,3/ včelstvo
Druhá fum: 1.10 -"- -"- -"- : 97,8/včelstvo
tretia fum: 5.11 -"- -"- : 7,9/včelstvo

Priemer ba včelstvo v roku 2010:................:120,1ks/včelstvo, po minulé roky som mal priemer niečo cez 80ks.

Pane Turčáni, vaše sumární spady po ošetření jsou trvale nízké. Už jsem vás jednou nadzvedl, když jsem argumentoval vaší polohou. Nyní mi ale zajímá, zda chováte výhradně vlastní matky či alespoň část nakupujete.
No nebolo to vždy také, v minulosti som niekoľkoráz natieral plod (asi 2x), potom začiatkom augusta som vkladal dva ks Gabonu Pa 92, ktorý som vo včelstve dával do stredu plod. telesa a ponechával aj viac dní ako to predpisoval autor prípravku, pretože Gabon je čiastočne pre niektoré klieštiky priepustný. 20.9 som na 21 dní dával do IZO vlastnej výroby14x45x120 mm k M mali prístup po celý čas včely a 10.10 som fumigoval, ak bol odpad Vd nad 5 ks, tam včelstvo podrobil ďalšej FUM.

V chove matiek sa stále spolieham na pôvodnú včelu z miesta kde som začal včeláriť. Ešte kým bol K.Čermák na Slovensko, objednal som od neho značemú inseminovanú M, včelstvo ju prijalo, ale 2 týždne neplodovala, potom sa silne rozplodovala , ale v 10 mes. som ju našiel pred úľom. Takže som nestačil v nasledujúcej sezóne od nej vychovať nové M.

Ak myslíte, že som robil nejaký výber pre chov M, nerobil som nič také a ja si nemyslím, že moje výsledky sú prijateľné preto, že som hľadal medzi včelstvami také, ktoré by získalo varroatolerantné schopnosti, nič také. Neverím, že sa to včela raz naučí. Som varroaskeptik, ako váš prezident euroskleptik.

Celé svoje vsádzam na dve odľahčujúce fumigácie za plodovanie M a posledn v 11 mesiaci, keď už nieto plod, táto fumigácia je strašne dôležitá. V ZO máme aerosolovač, ale ho odmietam, pretože fumigant je účinnejší ako aerosol. VD sa nemôže pred plynným obsahom amitrazu ukryť, lebo trachey sú vždy "ochotné" (skôr musia) splodiny prijať, nemôže sa brániť, lebo i tento malý tvor musí dýchať. Anton
(04.01.2011 23:24)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Som varroaskeptik, ako váš prezident euroskleptik.

Pane Turčáni, máte mne na svědomí. Po téhle hlášce jsem málem spadnul ze židle smíchy. Už několikrát mne napadlo, že by byla dobrá možnost přidělovat autorům k bodování úsměvného šmajlíka. Nemohu Vám přidat souhlasný bod lebo nemám podobné zkušenosti a tohle Vám posílám Big Grin
(04.01.2011 23:24)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Som varroaskeptik, ako váš prezident euroskleptik.

Děkuji za odpověď. To jsou paradoxy života, přírody. Ať se člověk snaží jak může, cíle nedosáhne a druhý, ač se snaží o opak, navzdory tomu ho dosáhne, stejně jako ten náš Klaus.
Není mi jasné, jak řešit rozpor mezi zasiťovaným dnem a vkládáním podložek (monitoring, měl, a možnájiný důvod). Někdy je síť zakrytá úplně, někdy je pod sítí "šuplík", někdy jen deska a tedy různé mezery pro průnik vzduchu, vesměs plochou mnohem menší než je plocha zasiťování.
Je čas odebrat měl. Mám zasiťovaná dna a na nich (nebo pod ním dle typu dna) podložku. Mám po odběru podložku vrátit, nebo nechat dno otevřené?
Toť věru kruciální otázka ... Wink. Přiznám se, že jako zastánce permanentního monitoringu (ono je pořád co sledovat) tohle neřeším, neb mám podložky furt a pevná dna a na podložce rámeček se síťkou. Jsem toho názoru, že není dobré včelám měnit podmínky během zimy. Jak se zazimuje, tak by to pak mělo zůstat ... Včely by si to měly vyřešit samy. Pokud se najde nějaký "extrém" (přílišná vlhkost, plíseň, kdy to včely nezvládají, - ale příčina je jistě jinde ...) , zkusím "větrat" pomocí různého zakrývání otvoru pro fumigaci v zadní části dna. ... A už jsme, Petře, zase v jiném tématu ... Smile
(23.01.2011 10:49)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Toť věru kruciální otázka ... Wink.

Tak nikoliv zapeklitá, ale průsečíková, zásadní ... jak mi neřekla manželka, ale až přítel google. Vzdělání nezapřešSmile Ale selský rozum mi říká totéž, co píšeš. Určitě je tam tedy nechám - a kdyby se objevil fundovaný opačný názor - není problém to změnit.
On pevná dna, dokonce bez těch "zadních dvířek", mi omylem poslal Kolomý a pak říkal, že jsou stejně nejlepší... (mám těch typů den až nezdrávoSmile Opravdu téma, o kterém se dá asi dost mluvit.
(23.01.2011 10:09)petrmachac napsal(a): [ -> ]Je čas odebrat měl. Mám zasiťovaná dna a na nich (nebo pod ním dle typu dna) podložku. Mám po odběru podložku vrátit, nebo nechat dno otevřené?

Zatím každý zkušenější říká neměnit včelám podmínky během zimy. Pokud tedy máš konstruováno tak, že vyjmutím podložky stav změníš tak šup tam s ní zpět. Ale pokud máš možnost pravidelného přístupu ke svým úlům, pak pravidelné prohlídky na desce přinesou nové poznatky především Tobě a tvým včelám. moje "odpadové" konstrukce mi dávají možnost vložit jak pod síť tak nad takže k monitoringu v.d. mohu i připočíst monitoring počtu mrtvých včel, u mně vždy po 4 dnech.
Vzhledem k tomu, že se blíží odevzdání měli, tak jsem si dovolil otevřít nové téma s touto tématikou, které by i v budoucnu mohlo zajímat začínající včelaře.
Letos budu prvně odevzdávat měl, tak bych chtěl poprosit o pár praktických rad.
Odebrání měli bylo celkem O.K., tady je celkem dost informacích na netu (jen by mě zajímalo jestli je běžné, že podložka po okrajích je celá od medu).
Usušenou měl budu odevzdávat v krabičce od zápalek (mám jen 1 včelstvo). Zajímalo by mě jak to zajišťujete, aby se měl nesypala (vím, že v DOLU nechtí aby to bylo příliš zabalené). A dále jestli k tomu dáváte nějaký průvodní list a co všechno na něm máte za údaje.
Předem díky za tipy!
Podívej se na http://www.beedol.cz/wp-content/uploads/...i-2010.pdf. Je to tam dost podrobně popsáno.

Jen drž na mysli, že jsou to pokyny pro loňský rok (2010) - letos je sem tam něco jinak, ale obecné věci zůstávají stejné.
(30.01.2011 12:58)Misoka napsal(a): [ -> ]Usušenou měl budu odevzdávat v krabičce od zápalek (mám jen 1 včelstvo). Zajímalo by mě jak to zajišťujete, aby se měl nesypala (vím, že v DOLU nechtí aby to bylo příliš zabalené). A dále jestli k tomu dáváte nějaký průvodní list a co všechno na něm máte za údaje.
Předem díky za tipy!

Mi se osvědčily tubusy, dají se koupit za cca 10 Kč nebo objednat v Dole. Ale zjevně postačí i trubičky od toaletního papíru, buď ty, o nichž se psalo ve Včelařství, že se k nim dají sehnat uzávěry, nego i ty ostatní, uzavřené prodyšnou tkaninou (nebo i gázou) s gumičkou. Dával jsem k tomu štítek, kde bylo jméno, adresa (je shodná s adresou, kde mám včely), počet včelstev, reg. č. stanice a reg. č. chovatele. To je snad vše ... Ostatní doplní za ZO ten obětavec, který to má na hrbu a celkovou zásilku vypravuje. Pokud by to odesílal soukromník, tak snad toto stačí, průvodní dopis nic nezkazí ... Krabičku od sirek bych dobře zajistil, aby se měl nevysypala. Myslím ale dýchá dobře, takže měl nezplesniví ... Jestli se mýlím, tak mě, prosím, opravte ...
Referenční URL's