Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odevzdání měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Tak nevím, zda dělám něco špatně já, nebo za to mohou ty dvě ZO ČSV, kdy jsem členem a registrovaným?
Dnes jsem si tak říkal, že bych už celkem rád odevzdal měl. Ale ani z jedné ZO jsem doposud nedostal žádnou informaci kdy a kde.
Tak jsem zavolal předsedům. Jeden se divil, že jsem nedostal pozvánku. Druhý se zase divil, že si měl měl vyzvednout důvěrník.
Mobil i adresu na mne mají oba.
Odevzdání je tento čtvrtek u jedné ZO a tento pátek u druhé. Tedy na poslední chvíli. Ohlásili by mne pak, jako někoho, kdo nesplnil povinnost a neodevzdal měl?
To je ten servis, o kterém se píše jinde? Dodgy
Smile řekl bych, že vyčkávají, "až se mladej ozve". Smile
Náš důvěrník je starý pán, který ví, že jednou si někde zapomenu hlavu a pravidelně mě informuje u všem, co se má kde odevzdat.
Možná to u vás funguje jinak, možná jen čekají až se s nimi domluvíš na nějakém "stupni upozorňování".
Navštiv je, pokecej, uvidíš.
Souhlas.Chce to zjistit jak to chodí.Člověk tam je nový a ta org. jede už nějakým léta zaběhnutým způsobem. U nás je informovanost vždy s dostatečným předstihem formou zasílaných letáků ZO. Je tam vše přesně "vyvoslené" co kdy,kde,jak,komu atd.Pokud bych měl neodevzdal,tak mě budou nahánět mobilem.Loni jsem neuvedl reg.číslo stan. na vzorku a už mi volal jednatel.Po zkušenostech měl dovezu přímo jemu a o víc se nemusím starat.
Už jsem byl na obou loňských únorových schůzích, kam mne pozvali. Tak nevím, proč jsem jim letos vypadl z evidence.
Každý by se především SÁM měl starat co, kdy, kde a kam... Většina ZO funguje tak, že spíš nefunguje - tedy kromě výroční schůze s obědem. Takže je potřeba si povinnosti kolem chovu včel vyřídit sám a nespoléhat na někoho jiného.Exclamation

Datum odevzdání měli je do 15.2., ZO to chtějí vždy v předstihu, takže nejlépe do 10.2.

Kdo si není jistý, může zavolat svému důvěrníkovi, když se důvěrník sám neozve. Tongue
To u nás to teda funguje,když to tak čtu.Měl jsem v inf. letáku napsané i takové podrobnosti jako čím nemám zásadně překrývat kelímek s mělí..atd...je tam také info speciálně pro zdravotníky,.....kdy bude schůze,co se na ní bude dít,.....atd.
Souhlasím s tím ale,že se musí snažit hlavně každý sám,to ano.



(01.02.2011 16:36)PetrM napsal(a): [ -> ]Už jsem byl na obou loňských únorových schůzích, kam mne pozvali. Tak nevím, proč jsem jim letos vypadl z evidence.

No to záleží jak to tam funguje.Příště už budete vědět komu vzorek donést a kdy...já bych to nehrotil. Nakonec se vzorky povedlo odevzdat,takže je to OK.
(01.02.2011 16:04)PetrM napsal(a): [ -> ]To je ten servis, o kterém se píše jinde? Dodgy

No, jo, Petře, já bych spíš řekl, že to je normální a klasický bordel ... Nebo slušněji chaos. ... No a víme, co z chaosu vzniká: ... paňyka ...!!! Big Grin
(01.02.2011 16:44)Jiří Danihlík napsal(a): [ -> ]Každý by se především SÁM měl starat co, kdy, kde a kam...
...
Takže je potřeba si povinnosti kolem chovu včel vyřídit sám a nespoléhat na někoho jiného.

Tyto dvě věty by se měly povinně tesat do každého nově vyrobeného úlu.
A do těch placených z dotací rovnou 4× - na každou stranu, aby to šlo přečíst odevšad a taky na horní loučky.

Lépe to říct asi nejde a všechno ostatní jsou jenom výmluvy na systém.


Spočítejte si kolik toho protelefonujete a projezdíte než odevzdáte měl ZO. A na kolik by vyšel rozbor i s poštovným... Nehledě na strávený čas. To jsou ty "úspory" ze spolkové činnosti - jak se řeší v jiném vlákně.
(01.02.2011 18:46)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]No, jo, Petře, já bych spíš řekl, že to je normální a klasický bordel ... Nebo slušněji chaos. ... No a víme, co z chaosu vzniká: ... paňyka ...!!! Big Grin

A to jsem u jedné ZO nebyl pozván na výroční schůzi, která je spojena s odevzdáním měli. Takže nejde jen o měl.



(01.02.2011 16:44)Jiří Danihlík napsal(a): [ -> ]Každý by se především SÁM měl starat co, kdy, kde a kam...
...
Takže je potřeba si povinnosti kolem chovu včel vyřídit sám a nespoléhat na někoho jiného.

To se samozřejmě starám. Jinak bych např. chemii na fumigaci dostal až koncem listopadu. Ale o peníze za léčení si řict nezapomněli, ačkoliv neléčili a léčivo jsem měl své.

Ale pozvání na výroční schůzi nepovažuji za nějakou velkou starostlivost ze strany ZO. Když jsem jim na podzim volal, zda bude nějaké setkání, jen mi bylo sděleno, že jen výroční schůze a to posílají pozvánky.
Myslím, že zrovna poskytování informací např. na internetu je slabé místo valné většiny ZO.
tak u nas to slo bez problemu, duvernik me zavolalze preijede pro mel,, ja vse nachystal do tubusu a bylo to,,WinkWinkWink
Já jsem myslel, že člověk může být členem jenom jedné ZO?
Řádným členem jsem v jedné ZO, v druhé jsem registrovaným členem.
U nás to funguje tak, že poslední neděli v lednu je výroční schůze a na ní se odevzdává měl. Kdo na schůzi nejde, tak ji odevzdá důvěrníkovi, nebo přímo předsedovi. Pozvánky na schůzi i přesto, že se obecně ví, kdy bude roznášejí důvěrníci nebo posílají SMS.



Je pravda, že celkově komunikace mezi členy asi hodně vázne, jedna schůze za rok je málo a málokterá MO asi má někde vývěsku. Tak jsem trošku zatlačil na pilu a začal pro naši MO psát wewbovky, aby informovanost stoupla. Na příští schůzi každý člen dostane letáček, na kterém bude uvedena adresa, jaké informace na webu může najít a kontakty na všechny důležité osoby v MO. Snad to bude mít nějaký efekt.
Tak to bych viděl jako správnou cestu. Nasadit vlastní síly tam, kde mi to vadí. Vlastním příkladem, vlastní prací, diplomacií, nešvary je třeba tepat konstruktivně.
Přiznám se, že mne také napadlo, nabídnout vytvoření webových stránek pro obě ZO.
A na obou schůzích tento návrh předložím.
Uvažoval jsem o tom už loni v únoru, ale to jsem si jako dvouměsíční člen ani netroufl.
U nás to funguje tak, že jsem si loni měl vezl sám do Státního veterinárního ústavu a na schůzi jsem ani nebyl pozván. Že je změna ve vední naší ZO jsem se dověděl, když jsem naháněl předsedu a on miřekl, že už předsedou není...
Odběr, vysušení, řádné zabalení a včasné odevzdání vzorků měli je na samotném včelaři. viz. příspěvěk 8. od jdjd => tam není co dodat.
U nějakých ZO to funguje tak, že se odevzdání vzorků měli spojí s výroční schůzí. Nic nového. Kde to tak není, tak v každé ZO je k tomuto účelu určena jedna odpovědná osoba (kterou ostatní členové velmi dobře znají) nejčastěji nákazový ref., která má nastarosti shromáždění, kontrolu (stavu měli, stavu obalu, označení), sepsání soupisu a odeslání či odevdání vzorků na příslušné místo. (letos veterina)
Každý včelař přece o odevzdání vzorků ví. Ví i o časovém termínu, tak nevidím důvod, proč toto oznamovat každému chovateli telefonicky = vyhozené peníze.

To, že tě Petře nepozvali na schůzi, to je věc jiná.
O odběru a sušení se nebavím. Šlo mi o odevzdání. A tam se termín v ZO mění. Nemyslím ten do 15. února.
Nikdy není pozdě uvidět to, na co se celou dobu dívám a nevidím. Na naší ZO můžu skutečně ocenit lidský přístup, který je asi základem spolkové činnosti. To, že se každý stará sám o sebe se bohužel projevuje tím, že není dost dobrovolníků na pořádání přednášek a exkurzí, ne každý je ochotný poradit nebo ukázat co a jak. Pořád ale funguje to, že mám přítele včelaře, který nemá problém zavolat, nebo se zastavit a říct "hele, nezapoměň ... ". Tak jako jeho zaúkoluje jednatel, tak on připomene ostatním co a kdy udělat. Teď vidím, že jinde to zdaleka normální není.
Příspěvky týkající se balení měli jsem přesunul do tématu Odběr a odevzdání měli.
Stran: 1 2
Referenční URL's