Podělím se i o mojí zkušenost, zúčastnil jsem se nedělního kurzu.
Bylo nás tam 66! a to i pan Sedláček komentoval slovy, že snad tolik lidí tam nikdy neměl, ale že nedokázal zájemcům říci ne. Sál našlapanej k prasknutí naštěstí ten vítr, co vál venku, to docela vyvětral, takže se tam dopoledne dalo vydržet.
Souhlasím s kolegou, že název kurzu mohl být spíše kombinované včelaření, protože oba přednášející mají tuto metodiku zažitou a převážně se věnovali jí. Ale jak bylo řečeno, na farmě využívá téměř všechny dostupné rámkové míry, hlavně tedy z důvodu tvorby oddělků a jejich prodeji. Metodika, kterou přednášel, je s jedním VN, ale pohyblivým, který se v průběhu sezony dostane nahoru a vytočí (teda jestli jsem to správně pochopil, nákresů a šipek bylo na dopoledne dost
) Část přednášky pana Sedláčka byla shodná s tou, co přednášel na podzim v Praze na setkání včelařů. Všechno má na svých stránkách, např.
tady.
Při každé pauze byl pro nás otevřen i jeho velice dobře zásobený obchod, připravené občerstvení v podobě výborného perníku, nealka, kafe..
Odpolední část se rozdělila na dvě části, zájemci o praktickou včelařinu se vypravili v kloboucích na zahradu a druhá půlka poslouchala pana Ducháče a jeho metodiku. Dokážete si asi představit, jak vypadá 45lidí kolem jednoho otevřeného úlu a kolik lidí asi opravdu vidí "pod ruce mistra" tak, že jim to něco dává. Protože jsem nebyl mezi šťastlivci v první řadě, vrátil jsem se v průběhu do poloprázdného sálu a opravdu si užil povídání pana Ducháče, prokládané fotkami a videi z jeho chovu. Zimování ve 3 nástavcích 39x24, trubčí plod ve stavebním rámku rozvěšuje po stromech, aby si ho mohli ptáci vyzobat atd..
Končili jsme asi v 16:45.
Já jsem to hodnotil velmi pozitivně, za přijatelnou cenu jsem se dozvěděl plno informací, mohli jsme nahlédnout pod pokličku velkého včelařského provozu se vším, co k tomu patří a bylo o nás opravdu královsky postaráno. Uvažuji, že bych za měsíc navštívil i kurz chovu matek.
Abych jen nechválil, největší mínus byl jednoznačně za oběd v blízké restauraci, asi jsem si špatně vybral.