Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Problematika autorských práv
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
K videím (a i vlastně fotografiím) z přednášek:

Myslím si, že by bylo přinejmenším slušné je zveřejňovat pouze se souhlasem přednášejícího.
Ideálně všech, kteří jsou na záběrech.



(Pokud M. Štěpán souhlasy má, omlouvám se mu. Příspěvek je míněn obecně.)
S tím Káháčkem, jak pěkně česky říkáme ve firme KnowHow, je to zajímavé.

To následující je obecné, aby to někoho neurazilo.

Na jedné straně přednášky navštěvují včelaři, co sousedovi nejsou ochotni ani naznačit, kolik mají výnos a čerpají na nich zadarmo KáHáčko v ceně mnoha konví medu. Zvykli jsme si díky dotacím EU, že je vlastně zadarmo. Stejné peníze dostane přednášející, vysvětlující vděčnému publiku, že ve včelstvu jsou dělnice a někdy i trubci, a jak to tady máme vše pěkné, svět nám závidí a všichni jsou HAPPY, protože mu mohou napovídat a přizvukovat, neboť to vše znají a slyšeli na podobných přednáškách již mnohokrát.
A na druhé straně přednášky, jaké jsou pro mě svátkem, a které jsem tak slyšel různě po Republice. Ty mě dovedly k rozhodnutí, že je umístím na jedno místo, pro jednu rostoucí skupinu a dám jim prostor a nechám je v potlachu doznít. (Tento poslední byl trochu vyjímka, nějak nám organizace sklaplaSmile )

Během přednášky př. Cimaly jsem přemýšlel, na kolik takové Káháčko ohodnotit, kolik by se mělo/mohlo vybírat vstupné, aby se ohodnotilo. Došel jsem k moha kilogramům medu vstupného. Smile

A možná i tady ty dotace deformují trh, tak nějak jsme si zvykli, že KáHáčko nám někteří rozdávají zadarmo.

A je samozřejmé, že z hlediska zákona je jedno, jestli kopírujeme americké DVD nebo něčí prezentaci.
Ale tady je skutečně něco obdivuhodného, že se děje, a že někteří si zaslouží skutečně oslovení přítel.

Když si představím, že by jsme k nám do firmy pozvali někoho z jihlavského Bosche aby nám ukázal jak se vyrábějí vstřikovací čerpadla, a ve světle toho, jak musím v práci každý papír prohnat "vertikální kopírkou" si skutečně vážím těch, co se o své draze nabyté Káháčko jsou ochotni dělit. A bez ohledu na místo konání takové prezentace by jsme měli k jejich KH chovat úctu.

K videu př. Šilhána si myslím, že s tím by snad souhlasili i agenti hvězdy showbyznysu - naznačuje, neprozrazuje příliš.

Ale poznámka JDJD určitě není mimo mísu.

A mě popohnala k rozhodnutí, že je na čase stanovit pomalu rostoucí vstupné. Protože toho co je zadramo si moc nevážíme. Smile A za dva roky dotace EU končí, tak aby jsme si zvykli. Smile
(08.02.2011 21:22)jdjd napsal(a): [ -> ]K videím (a i vlastně fotografiím) z přednášek:
Myslím si, že by bylo přinejmenším slušné je zveřejňovat pouze se souhlasem přednášejícího.
Ideálně všech, kteří jsou na záběrech.

Tohle beru i na sebe. Ano, kolega jdjd má v podstatě pravdu a já s ním de facto souhlasím. Pokud jsem zveřejnil fotky z Potlachu, učinil jsem tak proto, abych podal především zprávu o zajímavých a cenných informacích i těm, kteří tam nebyli. A pokud možno autentickou, aby nedošlo k posunům ... Jsme zájmovou komunitou, která se vzájemně obohacuje o zkušenosti, věřím, že mezi námi nejsou tací, kteří by dané informace zneužili. Tak jako tak jsem na našem webu při annonci o zveřejněníl upozornil v poznámce, že fotky jsou pouze pro studijní účely, což je běžnou praxí třeba u universitních serverů, kde se vytvářejí takto pro studijní účely velké soubory dat z výzkumů, edic a pod. I já jsem ale s tím, přiznávám, měl problém ... Ale nešlo o utajený materiál, naopak, o veřejně presentované, tedy vlastně publikované informace ... Ale, jak říkám, i já jsem s tím měl problém a váhal a s kolegou jdjd vlastně souhlasím. Pokud si, kolegové, myslíte, že je to „přes čáru", klidně to napište, aspoň si to vyjasníme ...
No abych pravdu řekl tak tomu teď trochu nerozumím. Confused Jsem dnes 21. letý včelařský holobrádek, který se díky dědovi zamiloval do včel. A tak teď hodiny sedím u internetu a hltám všelijaké informace o včelaření, jednotlivých metodikách, úlech, postupech... Myslel jsem, že ve včelaření je to trochu jiné než ve firmách jako Bosch. Myslel jsem, že si tady radíme navzájem kdo a co jak dělá. Je to koníček (pro někoho povolání) a tohle forum spojuje lidi co to zajímá a chtějí víc rozumět včelám, ale netušil jsem, že i mezi včelaři je konkurenční boj o Know how. Samozřejmě respektuji, že zveřejnění přednášky by měl schválit nebo zavrhnout přímo autor, ale nevím proč si hrát na firemní tajemství. Možná to jen špatně chápu. Zkrátka jen mě ta přednáška zajímalaTongue příště si holt budu muset udělat výlet abych byl v centru dění a nepotřeboval balancovat na hraně zákona o kopírování autorských videíCool
František Kolčava:
Jinak se mluví o know-how tomu, pro koho jsou včely koníčkem.
A jinak tomu, kterého živí nejenom samotného, ale i jeho rodinu...

To je stejné u čerpadel jako u včel...

Jiří Matl (a obecně):
Jedna věc je veřejnost přednášky a druhá je zveřejnění jejího záznamu.
To první je u VŠ dokonce dané zákonem, u včelařských přednášek hrazených čistě z veřejných zdrojů to lze vnímat obdobně.
Zveřejnění záznamu (tedy nikoliv vytvoření), jeho částí nebo naopak jen izolovaných datových toků (zvuk či foto bez toho druhého) jednak může působit jinak než přednášející zamýšlel - zejména u snímků prezentací kde chybí slovní doprovod přednášejícího. A druhak to vnímám jako zásah do jeho práv. Markantní to je u velmi drahých placených přednášek/školení/kurzů - kde to nikoho ani nenapadne. Ale to, že přednáška je zadarmo nebo prostě jen není drahá, přeci není důvod chovat se jinak.
Jiná věc je, pokud přednášející se zveřejněním souhlasí - což je vhodné uvést.

Na okraj: jak byste posuzovali to, kdyby někdo šel do kina či divadla s videokamerou a večer nahrál soubor na Youtube...?


Poznámka pod čarou:
Tento můj příspěvek již zcela není mířen na video od M. Štěpána.
Tak vidím podle reakcí vzdělanějších, že jsem zveřejnění výše diskutovaného videa hrubě nedomyslel. Omlouvám se panu ing. Jirušovi coby organizátorovi a všem ostatním, kteří jsou na videu vidět že jsem je nepožádal o souhlas se zveřejněním. Mým úmyslem bylo jen zdokumentovat a prezentovat skvělou a dobře zorganizovanou akci.
Myslím, že každý musí uznat, že celé video je pouze ilustrativní a není proti nikomu a ničemu a myslím že žáné Know How s toho nikdo nevyčte. Také jsem chtěl aby na tomto foru bylo více příspěvků, které něco ukazují přinášejí návody na řešení - pomáhají začínajícím a nepřinášejí jen dlouhosáhlé dohady a pusté polemiky, jako tomu je třeba na vč. konferenci. Bohužel spůsobil jsem opak.
Rozhodnutí: Stahuji video z Jou Tube. Počkám dva dny na reakce fora a hlavně pana Jiruše, pak požádám P. Mirovského o zrušení celého příspěvku, nebo dám video spátky.
Ještě jednou se všem omlouvám.
Mou osobu video nepohoršuje a myslím,že ani Karla, jako organizátora akce ne. Asi by to chtělo vyžádat si dodatečný souhlas ing.Cimaly, případně doupravit. Je to ale jen můj názor. Navíc oceňuji přístup autorů. A díky jdjd zas jedna zkušenost do budoucna.
Pánové klid, klid... Smile Video ani fotografie nikoho nepohoršují, jsou pouze orientační a ukazují akci jako takovou. Jsem za ně rád a mám pocit, že patří i ke zdejší komunitě, kde vládne přátelství, otevřenost a vzájemný respekt.
Ani jeden z autorů zajisté netušil, kam jejich snaha povede. Na jedné straně se snažili vytvořit a prezentovat ostatním ukázku přednášky jako takové a na straně druhé, byli velmi slušně upozorněni, že z toho mohou být problémy.

Já jsem velmi rád, že se s náma o to pánové podělili a nenechali si to v šuplíku. To, že neoslovili pana Cimalu, je chyba. Ovšem vzhledem k tomu, že prezentovali opravdu jen "ochutnávku" nevidím, to až tak tragicky. Navíc s danou skutečností nemuseli být seznámeni. Věřím, že i pan Cimala bude nad věcí. Alespoň tak na mě působil. Zdeněk to napsal dobře, je zkušenost pro všechny, aby nedocházelo ke zbytečným potížím.

Mějte se
Chtěl jsem 2dny mlčet a pčkat jak se diskuze vyvine, ale šíří se zde povědomí,že jsem neoslovil pana Cimalu. Toho jsem oslovil jako prvního.
Pan ing. Cimala si nepřál abych si pořídil záznam celé přednášky,protože je mezi včelaři pár vyčuránků, kteří jsou schopni takové záznamy prodávat, ale proti pár záběrům neměl námitek.
Od pana Křapky jsem si vyžádal povolení ještě dříve nž jsem jeho video sestříhal, a pan ing. Jiruš proti zveřejnění videa nemá námitek.
Takže záleží jen na zůčastněných posluchačích zdali jim vadí či nevadí, že tam jsou vidět. Věřím tomu že většině to nevadí.
Stejně jsme v dnešní době všichni monitorováni všude kam se hneme. Já si vždy říkám, když vidím na každém rohu kameru,chovej se slušně a nemusíš se za nic stydět.
Souhlasím s tebou a na youtube bych to nechal, jako pamatku Smile
Pokud nemel pan Cimala problem se zverejnenim klipu (coz me vubec neprekvapuje), bral bych celou vec jako vyrizenou.
Tak a ted uz jen cekat, co nam to jaro prinese BlushAngelSmile
Milí kolegové,
trochu jsem se odmlčel, než se vše "vykorespondovalo" aspoň dodatečně, když už jsem to neudělal v předstihu, omlouvám se ... Po dohodě s Ing. Cimalou jsem fotky na našem webu omezil. Tímto bych chtěl veřejně poděkovat pánům P. Cimalovi a J. Křapkovi za vstřícnost a souhlas s jejich uveřejněním. A nemenší dík je třeba znovu oběma vyslovit za jejich skvělé přednášky. Rovněž děkuji kolegovi jdjd za upozornění.
Jak jistě asi víte, snažím se s obsahem, který podléhá autorskému právu, na tomto fóru zacházet tak, jak se má.
Co se týká videí a obrázků z přednášek, řešil bych to stylem Co není zakázáno, je dovoleno.
Antonín Přidal rovnou zakáže jakýkoliv záznam jeho přednášky před jejím začátkem. A tím to je vyřešené.
Ať mi nikdo neříká, že např. pan Cimala tu kameru neviděl a ty fotoaparáty taky ne. Pokud se neozval, tak se záznamem přednášky souhlasil. Tečka.

Jistě chápu rozdíl mezi pořízením záznamu a jeho zveřejněním. Ale pořízení je již z principu předurčeno pro následné zveřejnění. A to bez ohledu na místo zveřejnění.
Kdo by si pořizoval záznam, aby si ho doma v soukromí pak bez dalších diváků pouštěl?

Proto opakuji kdo nemá zájem o natáčení a zveřejnění své přednášky, má to oznámit před začátkem.
Klasika, cross-over, ano, Petře, patří to sem ...Big Grin Díky, že jsi zareagoval. Jasně, i tak se to dá brát. Moje osobní vidění: ze své následné korespondence s Ing. Cimalou jsem se velmi poučil, a to v tom smyslu, že presentace, jakkoli obsahuje i partie jinde, třeba v literatuře puiblikované, je výtvorem, na němž autor nějakou dobu pracoval a kdyby jej chtěl zveřejnit, pověsil by jej na své webové stránky (to platí zrovna pro ten konkrétní případ ...). Ano, s tím bez výhrad souhlasím je to jednoduché a vlastně krystalicky čisté. A proto jsme se domluvili na omezeném zveřejnění fotografií. Z toho mi vyšlo, že není až takový problém se s autorem domluvit předem (ostatně když někde přednáším, také těmto situacím čelím a řešíme je domluvou) a konsultovat s ním formu a rozsah eventuálního zveřejnění, protože na tomto foru je to kolegiální sdílení a předávání poznatků ... Ostatně - a teď to vezmu z druhé strany - je to i pro samotného autora jistá forma publicity (snad kladné ...Wink ), již získá přičiněním někoho jiného. Takže já bych hlasoval pro tu domluvu, připadá mi to schůdné, funkční, férové a přínosné pro všechny zúčastněné, kteří z toho pak tu mohou čerpat. Jsem moc rád za tuto debatu, považuji ji za opravdu cennou. Díky za ni.
(16.02.2011 15:01)PetrM napsal(a): [ -> ]Kdo by si pořizoval záznam, aby si ho doma v soukromí pak bez dalších diváků pouštěl?

Ten, komu už hlava toho najednou moc nepobereBig Grin

Níže uvedené příspěvky se nevztahují na konkrétní příklad přednášky P. Cimaly, ale jsou míněny v obecném smyslu.


(16.02.2011 15:01)PetrM napsal(a): [ -> ]...Pokud se neozval, tak se záznamem přednášky souhlasil. Tečka....

Tak to je velmi specifické pojetí toho, jak vyjádřit souhlas...
Také by se dalo interpretovat ve smyslu, kdo nevyjádří u svých úlů nesouhlas s ukradením, vlastně s tím souhlasí...


(16.02.2011 15:01)PetrM napsal(a): [ -> ]... Ale pořízení je již z principu předurčeno pro následné zveřejnění. A to bez ohledu na místo zveřejnění.
Kdo by si pořizoval záznam, aby si ho doma v soukromí pak bez dalších diváků pouštěl? ...

Pořizovat si záznamy (poznámky) je běžná studijní praxe. S dobou se mění jen forma. To ale nic nemění na faktu, že není minimálně etické (a s vysokou pravděpodobností ani právně v pořádku) přednášku následně někde publikovat "okopírovanou" - bez souhlasu původního autora. Výjimkou jsou citace.

(16.02.2011 15:01)PetrM napsal(a): [ -> ]Proto opakuji kdo nemá zájem o natáčení a zveřejnění své přednášky, má to oznámit před začátkem.

Petře, promiň, ale to že jsi vlastníkem této konference Ti nedává právo určovat pravidla o tom, jak má kdo hájit svá práva ke svým přednáškám... Od toho tu máme třeba "autorský zákon", který by bylo dobré si minimálně přečíst před dalším pokračováním této debaty. Tam se dá dočíst i to co je zakázáno a není dovoleno...

Moje osobní zkušenost mi velmi napovídá, že jiný přístup k ctění autorských práv má ten, kdo již něco publikoval a ten, kdo ani ne a více jen využívá publikování jiných...

Porovnám-li ctění vlastnictví u včelstev, probírané zde v jiném vlákně, s ctěním duševního vlastnictví, přijde mi, že hodnotu úlů zde má vyšší cenu než hodnota předávaných zkušeností a informací. Při rozvinutí této úvahy mě pak začíná mrzet, že jsem zde přispíval - Petře, je možné nějak hromadně moje příspěvky odstranit?
(16.02.2011 19:57)jdjd napsal(a): [ -> ]................. mě pak začíná mrzet, že jsem zde přispíval - Petře, je možné nějak hromadně moje příspěvky odstranit?

Myslím, že by to byla škoda.
Huh Undecided

pane jdjd (bohužel nevím jak Vás přesněji oslovit), proč prosím pálit mosty? Tady se z jedné přednášky dělá neustálý humbuk. Pánové si na hlavu nasypali tolik popela, až to hezký nebylo. PetrM, zde vyjádří názor a Vaše reakce je zbytečně vyostřená a radikální. Myslím, že zde máte u všech respekt a Vaše informace jsou bezpochyby velmi přínosné, tak proč najednou tolik hněvu a neklidu?
Většina lidí se ráda dozví nové informace, nebo zkušenosti ostatních. Proto chodí na přednášky, proto si zde vyměňují názory, čtou knihy, experimentují a proto jsme tam kde jsme. Někdy je ovšem těžké rozdělit co je - ukradené - zneužité - či nedůležité. Ať už vědomě nebo ne.

Zde se rozebírá video a fotografie z přednášky a jeden dopis. Všichni si z toho vzali ponaučení. Pánové kteří se chtěli se zbytkem "komunity" podělit o získané poznatky, vše stáhli a hluboce se omluvili.

Pokud zde budeme psát pouze vlastní zkušenosti, bude tu ticho, neboť jsme ve většině začátečníci (bez zkušeností - smysl fóra, pak ztrácí smysluplnost) a proto jsme rádi za každého mistra oboru, který nemlčí, ale naopak se snaží pomoci. Z praxe v motorsportu, fotografii apod. vím o čem mluvím. Je dost lidí co ví, ale jen málokdo poví a poradí. Proto Vás prosím zvažte, zda Vaše žádost o smazání není předčasná. Pokud jste již rozhodnutý, chápu to a respektuji. Ale je to škoda pro všechny, hlavně pro nás "mladušky" Wink
Musím dát Jirkovi za pravdu. Toto fórum má sloužit k výměně zkušeností a názorů. Jdjd má jisto jistě pravdu i když mě samotnému se to kolikrát také nezamlouvá. Má ale na svůj názor nárok, zrovna tak petrM. Nic nemění fakt, že je autorem Fóra. Celá diskuze, podle mě vznikla rozdílným výkladem dané problematiky. Proto navrhuji, jestli je mezi námi někdo se zkušenostmi, kdo by mohl vnést trochu jasna, ať tak učiní. Pro dobro nás všech. My ostatní se pokusme zklidit rozbouřené hormonyBig Grin Ztráta každého zkušeného z Fóra by byla škoda.
JDJD má můj souhlas i obdiv, že do tématu řízl.

Je to poměrně žhavá otázka a ve včelařině dost "nezpracovaná".

Zatím jsme si moc nezvykli na to, že se vybírá vstupné. Díky přípsěvkům od EU se to neujalo, ale to jsou jen příspěvky a pokud se nebudou konat přednášky někde současně se členskou schůzí, zaplatí se sál, atd, tak ani nebudou stačit. Jsou totiž stejně jako technická pomoc kráceny. (Třeba na rozdíl od dotace na "léčivo" či matky - což spadá pod titul Obnova včelstev.Smile )

A až dotace EU skončí, tak to bude docela HOP nebo TROP pro organizátory. Budou muset vybírat docela vysoké vstupné, aby pokryly náklady.

A pak už vidím a slyším - při dnešní láci techniky. SKoč tam ty, natoč to a pak nám to vypal nebo hoď na net, my se kouknem. Přeci nebudeme platit.

Asi to pak bude znamenat konec s přednáškami atd.
(16.02.2011 19:57)jdjd napsal(a): [ -> ]Také by se dalo interpretovat ve smyslu, kdo nevyjádří u svých úlů nesouhlas s ukradením, vlastně s tím souhlasí...

Zveřejnění videonahrávky není krádež. Krádež by to byla, pokud by někdo někomu např. zcizil kameru a nahrávkou.


(16.02.2011 19:57)jdjd napsal(a): [ -> ]To ale nic nemění na faktu, že není minimálně etické (a s vysokou pravděpodobností ani právně v pořádku) přednášku následně někde publikovat "okopírovanou" - bez souhlasu původního autora. Výjimkou jsou citace.

Ano, tady připouštím, že zveřejnit kompletní obsah přednášky bez souhlasu přednášejícího není správné.
Ale i přes to tvrdím, že má autor přednášky možnost a také plné právo pořízení záznamu zakázat a tím omezit možnost zneužití svého duševního vlastnictví.


(16.02.2011 19:57)jdjd napsal(a): [ -> ]Petře, promiň, ale to že jsi vlastníkem této konference Ti nedává právo určovat pravidla o tom, jak má kdo hájit svá práva ke svým přednáškám...

Já neurčuji a ani nechci určovat pravidla, jak má kdo hájit svá práva ke svým přednáškám.
Jen jsem vyjádřil svůj názor. Stejně jako ty a ostatní.
Zajímavé, že jsi nanapadal jiné uživatele za zveřejnění naskenovaných stránek našeho spolkového časopisu. To byl jiný případ?


(16.02.2011 19:57)jdjd napsal(a): [ -> ]Při rozvinutí této úvahy mě pak začíná mrzet, že jsem zde přispíval - Petře, je možné nějak hromadně moje příspěvky odstranit?

Odstranit příspěvky nejdou. A byla by to opravdu škoda.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's