Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Podávání vody včelstvu v předjaří
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Zdravím Vás přátelé,

více než málo včelařů, ať už jakýmkoliv způsobem, podává včelám na jaře vodu.
Ptám se co je k tomu vede?
Ulehčení práce včelám?
Po podání vody jsou včelstva v lepším rozvoji?
Donesou více medu?
Vodu podávate pouze za špatného počasí, které včelám neumožní výlet a tím neomezily plodování?
Je pravda, že silné včelstvo odebere i 1/2 litru za den? Jak často vodu podáváte?

Ačkoliv včelky jemně osolenou vodu odebírají, šetříme tím sice jejich síly, ale určině ne včelařův čas a tím i finance. V pohledu racionalizace ve včelařství, je to podle mého názoru krok zpět...
Nebo se pletu Dodgy?
Jiná věc je u včelaře důchodce, který má patery včely pod okny a celý den si láme hlavu co bude dnes dělat, oproti zaměstnanému člověku s rodinou, který neví kam dřív Cool...
Honza
TyTy Honzo.Big Grin Myslíš, že důchodci sedí na sluníčku a točí palci mlýnek. Já mám včely taky na zahradě, ale ani mě by nebavilo, kdyby mě po baráku každou chvíli lezla nezvaná návštěva. A tak jim do toho nekecám ani já. Raději jsem včelám vytvořil podmínky.A ať si holky vyberou. V dutině stromu se také musí starat. Těm, ale nikdo nic nedá, ani nesebere. Tím ale nechci říct, že by kila medu, pro mě nebyly také podstatné.
:-))))) ,v brzkém předjaří vodu položenou na hnízdo (4l prosak.) dávám jen včelstvům u domu a to ne ještě všem:) Baví mě pozorovat právě ten markantní rozdíl v rozvoji včelstva a rozdíl v medném výnosu, rozdíl kde se voda podává a kde ne.
Doporučuji k vyskoušení a porovnání.
Zdravím,mám malou plechovou nádobku do které se vejde asi 1 litr "vody"-dávám 0,5l vody a 0,5l cukr-.Postavil jsem to na cihlu.Na hladině plavou loučky spojené mezerníkama které jsem uřízl na půlky-to proto aby se včelky netopily.Za den to mají pryč.A tak pomůžu včelkám ustát zimu.
(12.02.2011 12:13)Tomáš Polách napsal(a): [ -> ]Smile)))) ,v brzkém předjaří vodu položenou na hnízdo (4l prosak.) dávám jen včelstvům u domu a to ne ještě všemSmile Baví mě pozorovat právě ten markantní rozdíl v rozvoji včelstva a rozdíl v medném výnosu, rozdíl kde se voda podává a kde ne.
Doporučuji k vyskoušení a porovnání.

Mohl by jste to prosím blíž popsat, zajímá mě to. Kdy prvně dáváte vodu, jaký rozdíl je v rozvoji a v medu, atd. Díky
V brzkém jaru včelstvo potřebuje velké množství vody. Na jaře je poměrně hodně nepříznivých dnů, kdy včely pro vodu nemohou vyletět,popř. jsou větší stráty létavek. Srovnávání včelstev uvnitř napájených a nenapájených mě ukázal rozdíl ve výnosu o 5-8 kg medu na včelstvo.
(Vodu (4l) uvnitř ulu odstranuji s prvním přínosem sladiny z řepky,kdy voda zůstává včelám bez povšimnutí, ale hlavně kvuli manipulaci-visokým komínům).
Lépe by to asi později řešilo česnové napájení.
Je zajímavé sledování včelstev na stejné r.m. 3/4 lang. - kdy v PS ulu (5cm) jsou včely již na jaře rozplodovány od stěny ke stěně (větší plochy plodu) oproti včelstvům z nástavku ze dřeva.
U těchto pozorovacích PS ulů jsem zaznamenal ,že i slabší včelstva v PS ulech jsou schopny dohnat a někdy i předehnat do hlavní snůšky kmenové včelstva v klasických dřevěných ulech.
Tomáši, chceš aby Ťa odporcovia polystyrénu utĺkli klávesnicami? Ja som sa na túto propagáciu už vykašľal a pokojne si PST úľoch včelárim. A toho roku idem robiť aj z 8cm polystyrénu. Tebe a iným podobným držím palceIdea.
Chlapy (a Dámi) no tak do nich, to si přese nenecháme líbit...Big Grin

To stým rozdílem 5-8kg je docela mazec, u kolika včelstev to takhle porovnáváš. Priznám se že mi moc nesedí ty sklenice na rámky - to můsíš nadstavovat asi min. jedním nástavkem a pak se snižuje podle mého i celkové zateplení úlu - včely musí vytápět prostor prázdného nástavku - teplo stoupá vzhůru. (pokud jsem tedy pochopil správně)
Já uvažoval o rámkovém krmítku, který bych na podzim použil na zakrmení, nechal ho ve včelstvu přes zimu a na jaře ho použil na podání vody.
Tuto problematiku popisoval ing. Kamler už před několika lety ve Včelařství. Pro napájení použil speciální misku, kterou si VÚVč lisoval sám. Já bych uvažoval o klasickém prosakovacím krmítku, položeném na stropě úlu. Celé by to bylo kryto volným nástavkem. Možná by šlo i nějak uteplit. Byly by i nějaké fotografie? Stačily by i demo.
Pro emera-
Není to v mém zájmu propagovat PS uly ani jiné. Včelařim v klasických 3/4 lang.,25 ks PS ulů na stejné míře mam jen jako pozorovací -srovnávací :)

Pro Martina a Rostu - unikum tepla přes strůpek nedochází,používám vnitřní víko na které je nalepena izolační-odrazová hliníková folie s izolační pěnou - používá se za radiátory.Vprostřed víka je vyřezán kruhový otvor na 4l láhev.
Také jsem to zkoušel. Nezjistil jsem žádný rozdíl v medných výnosech mezi včelstvy kterým jsem vodu podával (mírně osolená bez velké ochoty odběru, oslazená byla spotřebovávána ochotněji) oproti včelstvům, která navštěvovala napajedlo vzdálené cca 10 m od úlů. Možná, že to bude lépe fungovat ve vyšších nadmořských výškách. Nástavek nasazený na sklenici a víko úlu byly izolovány polystyrenem o tloušťce 4 cm.

[Obrázky: V_ehochu_leden_nor_2008_103.jpg]

[Obrázky: V_ehochu_leden_nor_2008_101.jpg]
(13.02.2011 21:29)Tomáš Polách napsal(a): [ -> ]Pro emera-
.... používám vnitřní víko na které je nalepena izolační-odrazová hliníková folie-používá se za radiátory.

Jen co vypadnu někdy za světla z práce zastavím se ve velkoobchodě s inst. potřebami. Ale nevím, jestli v tomto mají celý dostupný sortiment. Nad tou folií jsem zrovna přemýšlel. Zatím jsem viděl jen tu s izol. pěnou - tl. cca 3 a víc mm.

Existuje nějaká samol. folie jen Al. Tedy jako odrazná? Potřeboval bych ji hlavně na ochranu proti vykusování Styroduru.

Zatím mám jen samolp. Al. lep. pásky. Ty bych použil alespoň na spoje.
Kolik jí potřebujete a jaký rozměr? Mám možnost sehnat Al folii přilepenou na papíře - něco jako sáček na grilovaná kuřata. Typ papíru si lze vybrat - ja používám ten nejjednodušší. Lepí se jakýmkoliv lepidlem na dřevo (v podstatě přilepujete papír). Pro dobré vyhlazení používám gumový váleček.
Na tento učel jsem lepil AL folii s izolační pěnou,vodu nesolim ani neoslazuji,do vody dávám jen větší hrudku propolisu.
Sklenici napouštim teplou vodou a přikryji izolací,nasadim na vnitřní víko přímo na hrozen, dále nasadim dva prázné nástavky a přikryji utep.venkovním víkem.
Sklenici je dobré ,alespon takto zaizolovat,nenechat ji volně nabrat okolní teplotu.
Je duležité vodu dát přímo na hrozen-v přímém dosahu včel,jinak je práce zbytečná.
Není to nic nového a určitě nebudu sám kdo stím má pozitivní zkušenosti.
Je pravda že pokud včely nemají co nosit, tak ani podávání vody do vnitř včelstva nepomůže.
Některé udaje můžou být různé v závislosti na snuškových poměrech daného kraje.



Pro Alberta:
s tímto souvisí i vytvoření dřívějšího oddělku,než u včelstev kde se voda nepodává.
Myslim ,že na podávání vody v lednu a v unoru je ještě poměrně brzy,včely jsou nízkými teplotami srazeny v hroznu a vodu ze sklenice odebírají minimalně(včely ještě tolik neplodují),v tomto období plně dostačuje durafol.
Rád by som upozornil na podávanie vody v širšom kontexte jarného rozvoja včelstva odkazom na zaujímavý článok o podávaní riedkeho roztoku v jarnom období v súvislosti s potláčaním RN : http://www.vcely.sk/index.php?name=News&...=0&thold=0
nikdy jsem to neřešil, ale včera jsem šel po dvoře a všiml si že je tam nějak husto tak jsem chvílu zkoumal co tam mají (nejdřív to vypadalo že obsadili mech) a pak jsem to našel .. malý důlek kde kdysi býval plotek

[Obrázky: IMG_6062.jpg]

asi se na to letos podívám ..
Holky mají opravdu poslední dobou pořádnou žížu....
Napaječka pro bezletové dny ve včelíně:


[Obrázky: IMAG0777.jpg]
(14.02.2011 9:59)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Rád by som upozornil na podávanie vody v širšom kontexte jarného rozvoja včelstva odkazom na zaujímavý článok o podávaní riedkeho roztoku v jarnom období v súvislosti s potláčaním RN : http://www.vcely.sk/index.php?name=News&...=0&thold=0

Albert, nedá sa otvoriť ponúknutá stránka, ale s vodou pre včely si už starosti nerobím, lebo vodu im dám do 200 litr. suda, na vodu polystyrénový plavák, ktorý prerežem v strede, na začiatok dám trochu medu na nalákanie včiel, vodu zachytávam zo strechy medárne a to je všetko.

Voľakedy som i ja robil pokusy s podávaním riedkeho cukrového roztoku, ale s tým prestal, pretože ak je vo vode npr. 8% cukru na 1 lit. včely to vždy rozlíčšie ako potravu! Osadenjá voda je pren včelu už potravou.Včela má schopnosť prebytočnú vodu cez svoj systém odviesť do konečníka a kým príde do úľa, tak prebytočnú vodu "odstrekne" a roztok zahustí, takže je už potrava, ktorú v pláste ešte zahustí. Ten odstrek je tak silný, že sa dám vidieť voľným okom, zachytil som kvapky na suchom veľkom plechu položený v dráhe letu včely.

Teraz s tým nemám problémy, dám v jeseni včelstvám toľko, že im na jar nemusím nič dávať. Nič nie je lepšie pre jarný rozvoj včelstva, ako keď je plodový kruh "opretý" o zaviečkované zásoby. A ja mám dosť času na obdivovanie vyletujúcich včiel.
Zdravím všechny, konečně jsem začal "louskat" stará čísla Včelařství, která jsem si odvezl od táty k sobě-už jsem to asi někde psal, začínal v "devětaštyricátým" Smile No a sem tam si oskenuji nějakou zajímavost nebo článek. Dneska jeden o vodě Smile [attachment=4331][attachment=4330]- r. 1949. Myslím, že stojí za přečtení....

Ještě konec článku ...
Stran: 1 2
Referenční URL's