Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak z jara na loňský oddělek v nástavkovém úlu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
zdravim všechny včelaře chci se poradit mam koupených 8 oddělků uspěšně sem je podněcoval az do podzima roztokem 1 ku 1 tak mi vystaveli dost mezisten a obsedali 5 ramku zatim uspesne odpocivaji ,Ale chci se zeptat co navrhujete ted na jare jak vyuzit nejlepe jejich smyslu a sily tedy jak je nejlepe dostat do druheho nastavku a nasledne tretiho medniku ????nemam k dispozici moc sousi takze sem nadelal mezisteny co navrhujete ????diky moc a omlouvam se za hacky.... jinak v nastavku mam klasicky 11 ramku na mire 39*24
Já bych to nechal na nich.
Podle všeho to budou normální včelstva. A jel bych podle nějaké metodiky, ale to je třeba rozebrat v místě u vás - podle snůšk. podmínek a jak tam kdo u vás to dělá.
Poptal bych se okolo, pokud se někdo přizná že má dostatečné výnosy a jak to dělá.

Jesli jseš třeba z jižní Moravy, tak ti budou moje rady z Podkrkonoší k ničemu.
Dva způsoby, naprosto jednoduché, počkáš(počkáte) až včelky plně obsednou celý nástavek, to znamená zaplodováno a zaneseno medem, pak pod něj podstavíš(podstavíte) nástavek s mezistěnami,včelky ho samy obsednou , vystaví a zanesou medem a zaplodují, druhý způsob , pracnější leč efektivnější co se týče rychlosti stavby mezistěn - zase počkat až včelky obsednou celý nastavek , pak plod rozdělit do dvou nástavků způsobem - krycí plást, mezistěna, 3-4 rámky s plodem, mezistěna, krycí plást,zbytek mezistěn, druhý nástavek to samé, je důležité aby rámky s plodem byly nad sebou, jakmile včelky vystaví mezistěny vedle plodovích rámků ,což je první činnost do které se pustí , tak posuneš(posunete) rámky a k plodu dáš (dáte) novou mezistěnu takže: krycí plást, nově postavená mezistěna, nová mezistěna, rámky s plodem, nová mezistěna,nově postavená mezistěna, krycí plást, zbytek mezistěn..., a takhle pokračovat dokud nebudou vystavěny všechny rámky, pak už zbývá jen vložit mateří mřížku a třetí nástavek mezistěn , zase - dá se jednak podstavit, to znamená dno, nástavek mezistěn, nástavek s plodem, mateří mřížka, druhý nástavek s plodem..., nebo vložit, to znamená dno, nástavek s plodem, nástavek s mezist., mateří mřížku, nást. s plodem...,

v profilu nemáš(nemáte) napsáno tykat nebo vykat tak používám obojí...Blush
Souhlasím s KaJi.Vše je třeba přizpůsobit snůškovím podmínkám.Pokud jsi v řepkové oblasti tak se snaž vytvořit silné včelstvo již na počátek květu řepky třeba tím že jej jakýmkoli způsobem podnítíš pak ti v případě ideálních podmínek hlavně počasí je schopno v květu řepky postavit mrakodrap je zde riziko toho že pokud se ty ideální podmínky nedostaví tak se budeš potýkat z rojením(minulí rok byl ukázkovím případem).
Pokud je snůška slabší tak i rozvoj včelstva je pomalejší a i rozšiřiřování prostoru záleží hlavně na citlivosti včelaře.
Zdravím, v loňském roce jsem pořídil oddělek na 39x24 v zatepleném úlu na 11r.
Nyní to vypadá následovně, včely jsou na 8 rámcích a visí v podmetu viz. foto dno. Mám jim již nyní rozšířit prostor? Česnovou zábranu už bych mohl asi odstranit, ne? VK
Ahoj nepatřím mezi ty ostřílené včelaře, ale svůj názor ti napíšu.

Česnovou zábranu (předpokládám, že myslíš klínek nebo mřížku proti hlodavcům) odstranit můžeš. Už nastala doba kdy si včelstvo svůj prostor v úle ochrání.

S rozšiřováním bych určitě počkal na to, až přijde snůška a včelky budou mít chuť stavět. Také se v této době koná výměna zimní generace včel za mladé včely. Tzn., že ještě před tím než půjde včelstvo plně do rozvoje, tak díky této výměně včel malinko zeslábne. Nespěchej Shy
Honza
Pokud máte souše tak ano.Možná že by nevadilo ani těmi mezistěnami.Je lepší když budou na něčem sedět a bude-li se jim pak chtít tak mohou začít i stavět.Já bych dal pod ně nástavek souší.
S tím česnem to dělám tak že teď odstraním jen mřížky proti myším ale zúžené je nechám do doby než začne snůška nektaru.Asi se nic nestane když je otevřete na plno ale já to dělám tak.
Na te fotografii sedi v 3/4 nastavku a presto jsou vyvesene... Je zajimave, ze se nerozsiruji do strany. Neni tam nejaka prekazka? Treba nedostavena mezistena? Jednak to vyveseni neni nijak velke a take je potreba pockat na vymenu zimni generace. Obecne rozsireni se da udelat sousemi drive, mezistenami pozdeji-kdyz jsou vcelky na to "zrale"-stavebni pud...
Pri rozsireni sousemi rozdelit plod nad sebe a po stranach dat souse. Nesmi se rozhazet plodove plasty v nastavcich. Vzdy by melo byt plodove teleso kvuli zahrivani kompaktni.
(21.02.2011 1:08)Radek Bílý napsal(a): [ -> ]Dva způsoby, naprosto jednoduché, počkáš(počkáte) až včelky plně obsednou celý nástavek, to znamená zaplodováno a zaneseno medem, pak pod něj podstavíš(podstavíte) nástavek s mezistěnami,včelky ho samy obsednou , vystaví a zanesou medem a zaplodují,

Tenhle první způsob mě nefunguje, zkoušeno 3 sezony na jednobednových oddělcích i třeba se soušovým jádrem v podstavovaném rozširovacím nástavku. Vždy jsem jim pak kuli chuti rojit se musel přehodit ten stavební nástavek nahoru a pak už byl pokoj.

Komu opravdu funguje rozširování směrem dolu na jaře a má to vyzkoušené a ověřené???

T.H.
Děkuji za rady, s rozšířením ještě počkám, jelikož souše nemám. Oddělek jsem pořídil vloni v červenci, a ty neobsednuté rámky jsou ne zcela dostavěné mezistěny. Dostaví mi včelky v tuto dobu ty mezistěny, když jim dám cukerný roztok?
Nedostavané Ms včely len s ťažkosťami včelstvo prijíma, ale ak je včelstvo primerane silné, bude trvať vhodné počasie s prínosom peľu, nektáru a cukrovým teplým roztokom v pomere 1:1 (cukor:voda), presuň z okraje jednu Ms do stredu plodového telesa. Ak včely budú reagovať na vonkajšie podnety, ktoré som spomenul, je možné, že sa dočkách úspechu, v takom prípade im môžeš preložiť ďalšiu Ms a tak postupne.

Keď včelstvo zosilnie, v čase kvitnutia vŕb môžeš uvažovať o nasadení ďalšej debničky s Ms, no ak nebude prínos z vonkajšieho prostredia, znovu na ne použi trik podnietením teplým roztokom 1:1, každý deň 1 lit. spolu 4-6 dávok. Anton
Antone, jste starý praktik, ale už tady kdesi na fóru padlo, že čistá MS působí jako přepážka a zadruhé – netrhat plodové těleso. Těžko se mi přijímá, že by tento zásah včely nikterak negativně neovlivnil. Má to nějaká negativa?
S obsedáním nástavků směrem dolů mám též špatnou zkušenost. Daleko rychlejší je opravdu plodové těleso nad sebou a postupně přisouvat mezistěny. Až budeš mít 2 nastávky vystavěné, tak jim buchni (pokud bude snůška, nebo budeš soustavně podněcovat) 3. nástavek mezistěn úplně nahorů a vystaví ho bez problémů.
Takže souše nemáš.
Pokud je začneš přikrmovat tak je klidně můžeš podstavit nástavkem mezistěn.Je fuk jestli budou sedět na mezistěnách a nebo viset v podmetu.Do plodiště ale nešťourej-sami se rozjedou do stran a pak i dolů.
(29.03.2011 16:24)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Antone, jste starý praktik, ale už tady kdesi na fóru padlo, že čistá MS působí jako přepážka a zadruhé – netrhat plodové těleso. Těžko se mi přijímá, že by tento zásah včely nikterak negativně neovlivnil. Má to nějaká negativa?

Ja som vychádzal z popisu danej situácie (majiteľ nemá plásty, má nedostavané Ms) tak moja rada musela vychádzať z danej situácie. Veď som aj napísal "možno budeš mať úspech" a iné v danej situácii a možností, ktoré má, je to jediné, čo môže včelstvu pomôcť. Ja po takejto "škole" v začiatkoch včelárenia, začatú a nedokončenú Ms potiahnutú propolisovým filmom dám radšej do slnečného tavidla ako znovu do včelstva.

Rada na diaľku je vždy zložitá, majiteľ málokedy urobí dokonalý popis čo sa vo včelstve udialo. Radíme viacerí, ale majiteľ nikdy nezhodnotí akú radu použil a či mu pomohla. No začiatok je vždy ťažký, ale môže byť pre včelára poučením, ak má včely rád, pôjde šalej, ak je to len náhodné vzplanutie, skončí s včelárením. Anton
Nu, však já se teprve učím, proto jsem se opíral o "argumenty" již uvedené. Chápu, že šlo radu ke konkrétní situaci, ale zdá se mi výjimečná. Jde mi spíše o postupy, které se ve včelstvech dělají běžně, tento se z mých dosavadních poznatků vymyká, proto ten dotaz po nějakých negativech tohoto postupu. Hypoteticky je možné, že tento stav s MS uprostřed plodu donutí včely napravit situaci urychlenou výstavbou, proto se ptám na Vaše pozorování uvedeného z vlastní praxe. Děkuji.
pripájam sa k Tomášovi a Adelfovi, moja skusenosť s oddelkami je že lepšie stavajú nad plodiskom,
podľa propagátora metódy podsúvania nástavkov Mirka Sedláčka (ale jeho Langstrothy nemajú očka!)
sa oddelky nadstavujú na rozdiel od kmeňových dohora....

aj na ďalší rok uprednostňujem pre mladé včelstvo z oddelku medzisteny nad plodové teleso,
stalo sa mi že pri dalšom zazimovaní som v najnižšom nástavku našiel vložené medzistany nedotknuté....Dodgy
zdravím, jsem ve stejné situaci jako Ondřej Zikmund, a chtěl bych se zeptat, když budu rozšiřovat tím způsobem, že dám plodové těleso nad sebe a postupně budu do boku přidávat mezistěny, mám dávat i stavební rámky?
(29.03.2011 15:32)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Nedostavané Ms včely len s ťažkosťami včelstvo prijíma, ale ak je včelstvo primerane silné, bude trvať vhodné počasie s prínosom peľu, nektáru a cukrovým teplým roztokom v pomere 1:1 (cukor:voda), presuň z okraje jednu Ms do stredu plodového telesa. Ak včely budú reagovať na vonkajšie podnety, ktoré som spomenul, je možné, že sa dočkách úspechu, v takom prípade im môžeš preložiť ďalšiu Ms a tak postupne.

Keď včelstvo zosilnie, v čase kvitnutia vŕb môžeš uvažovať o nasadení ďalšej debničky s Ms, no ak nebude prínos z vonkajšieho prostredia, znovu na ne použi trik podnietením teplým roztokom 1:1, každý deň 1 lit. spolu 4-6 dávok. Anton

Já bych možná udělal kompromis - až začne přísun nektaru a včelky začnou mít chuť stavět, vložil bych novou mezistěnu mezi plodové plásty, a loňskou nedostavěnou si nechal pro rozšiřování o další nástavek, tam se bude hodit. A klidně bych to zopakoval víckrát, dokud to bude potřeba.
Dá se to potom kombinovat s rozšiřováním nahoru (převěšení plodových plástů nad plodové těleso s doplněním mezistanami a po krajích ty nedostavěně z loňska.
Pokud plodové těleso zůstavne v nástavku sevřené nedostavěnými mezistěnami, hrozí zřejmě opět rojová nálada. Myslím, že až začne stavba, je dobré jim to rozšíření plodového tělesa vložením nové mezistěny mezi plodové plásty vnutit.
Mám loňské oddělky (39x30-11) a před dvěma týdny jsem je rozšířil z jednoho nástavku do dvou a mezi ně vložil mat. mřížku. V plod. nástavku je nyní 5 plástů, jedna mezistěna a stavební rámek, v medníku jsou již dva zanesené plásty medem a dva převěšené plodové plásty. V plod. nástavku mezistěnu včely vytahují, ale chci se zeptat, stále staví hned vedle stav. rámku, na mat. mřížce divočinu, mám jim dát další mezistěnu, když tu přidanou ještě téměř nevystavěly?
Pavel
Stran: 1 2
Referenční URL's