Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Síla vyzimovaných včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Po letech nadšení kdy jsem včely otevíral neustále, zvláště na jaře po zimní abstinenciSmile jsem přešel na co nejmenší zasahování do včel.
Navykl jsme si určovat sílu vyzimovaného včelstva po ránu kdy to nezkreslovaly rozlezlé včely z chomáče při teplotách kolem nuly.
Nadzvedl jsem horní nástavek (LAng 24cm) a posoudil kolik včel - tedy plochu - vidím na horních loučkách nižšího nástavku. Přitom jsme vzal v úvahu váhu horního N a stav rámků pod. Někdy tam bývaly na zadní straně nevybrané zásoby.
Pak jsem nahlédl pod horní folii a koukl kolik je tam včel.

Pokud mě paměť neklame, tak průměrné včelstvo mělo nahoře tak 6 až 7 uliček, s tím, že spíše celá délky rámků uprostřed, a pod sebou tak dvě až tři uličkyx hustě v poloviční délce rámku.
Silné včelstvo mívalo těch uliček až 8, málokdy 9 a pod sebou zabíraly tak 1/2 plochy.
Pod druhý N nezasahavaly skoro nikdy.

Výnos medu mezi průměrnými a nadprůměrnými nebyl v našich podmínkách pozdní snůšky nijak významný.

Letos jsem vyzimoval poměrně značně velký podíl slabých včelstev, i když mě může klamat, že jiné roky zde byl ještě sníh, takže se možná plaším.

Možná by jsme si zde mohly porovnat sílu včelstev - ale jak říkám, důležité je to udělat po ránu, když to není zkresleno a je třeba také vzít v úvahu zateplení-nezateplení úlu.
Není třeba psát každé včelstvo, spíš popsat nejsilnější a nejslabší skupinu. A typ úlu-nástavku.

Já si taky vezmu blok, tužku a fix na úly a zítra po ránu budu mít při cestě do práce snad čas to obejít. A dám sem vědět.
No - koukám nikdo se nesvěřil.

Takže u mě doma bída -ale to je mizerné stanoviště, před deseti dny se tady dalo ještě sáňkovat. Smile
Za domem bych se ještě mohl dneska ráno zkoulovatSmile

Takže nejslabší jsem komoroval na 3 rámky. Nakonec jsem je dal nad sousední, shodou okolností nejsilnější. Matky předloňské sestry, vše stejné i zazimovaání atd. To plně obsedalo dva N45*30. Vše ostatní se pohybovalo mezi tím, naporostou většinu jsem mohl komorovat, tedy nebylo tam 7 plástů plodu.

Na jiných stanovištích, kde je víc slunce - pohoda. Komoroval jsem asi jen 1/5 včelstev. DOst jich mělo plod ve dvou nástavcích nad sebou (24cm). Rekordmanky - na podzim spojené proplodovaly 2*30 a začaly si vylizovat horní 24cm.

Tady se chystají jívy. Pokud bude o víkendu vedro, tak to možná začne.
Ahoj Karle,
tak aby jsi v tom nebyl sám. I když nevim jestli moje amaterské poznatky někomu pomohou. Kouknul jsem podle tvého doporučení po ránu a co kus to originál.
  • Nejsilnější - včelstvo které se celou dobu jevilo jako zakrslé. Včelky z něho přes zimu moc nelétali, i když se udělalo lepší počasí. Ale teď se můžou zbláznit. Je v něm matka z rojového včelstva, před týdnem měli jednoznačně nejvíc zásob a i při podzimním krmení vystavěli 2 polonástavky (18 rámků 42x17). Zavíčkovali ale pouze jeden. Hornější byl jen "zastříknutý" tak jsem jim ho tam nechal celou zimu a později si to vyčítal, že tento prostor zbytečně vyhřívají. Na konci února jsem jim ho vzal - ale evidentně jim to vůbec nevadilo a vyzimovali velmi dobře s poměrně malým spadem mrtvolek (nefunguje podobně ta komínová metoda?)
  • Nejslabší - rojové včelstvo. Matka plodovala jak o život, snad až do prosince. V době kdy ostatní včelstva byla zalezlá v uličkách, tyhle vyseli do podmetu. Daň za plodovaní bylo mnoho mrtvolek na podložce (hlavně po airosolu) a velká spotřeba zásob. Tady jsem to neodhadl a měl jsem jim dát klidně o dvě sklenice víc. Podle mě nedostatek zásob přibrzdil jarní rozvoj.
Žádný včelstvo zatím nepadlo a ani hrboplod jsem nezpozoroval.
Ahoj ,
neviem ako ostatní ale moje prezimovane včelstava su v riadnej kondícii ako malokedy po zime o tomto čase a to ich mam 600 m.n.m tiež dosť zle podmienky a aj plodu je už pomerne hojne obsadzuju 7 až 10 ramkov /39x24/ a za posledne dni nanosili veľa peľu. tak snaď sa Ti stabilizuju, držima palce.
Teď jsem byl u včel u Jičína - tam moc medovice nebylo Smile a včely v pohodě.
Nejsilnější měly hodně zaplodovaný nástavek 12r 45*30 a většinou zavíčkovaný plod, ta jsem nad ně hodil další nástavek 45*30 co mi zbyl po jednom včelstvu, které mi zlikvidovala žluva. Pár dalších včelstev má už nad sebou (nad plodem) nástavek. Mám to z ruky, takže nechci riskovat rojovku.
Takže je vidět, že stanoviště dělá hodně.

Leckde k mnoha loňským pylovým deskám přibyly už letošní. radost pohledět.

Letos to jaro jede, jsem zvědav zda zase přijdou jako vloni mrazy v květnu. Sad
Nevim jestli jsem byl dřív až tolik nevšímavý, ale mám pocit, že jívy nikdy tolik "nehučely" jako letos. Alespoň i podle reakce sousedů, kteří se na tom shodli u pivka. Jinak jsem si dnes kolem 19:00 vychutnal tu úžasnou vůni, která se line z úlů. Dal jsem nos nad očko a doslova bylo cítit to teplo které včelky pouští ven při odpařování vody ze sladiny. No a ta úžasná vůně..... krááása Rolleyes
Ahoj Karle, co přesně děláš při komorování ? Posadíš slabé včelstvo na silnější s mezidnem ?
(05.04.2011 21:36)Jiří Šilhán napsal(a): [ -> ]No a ta úžasná vůně..... krááása Rolleyes

Ahoj Jiří, ta vůně je možná spíš způsobená plodováním jako takovým což?
No každopádně v květnu to bude markantnější. Prostě paráda. Wink
Dnes 11.4. 2013 je u nás na východe Slovenska počas obeda +12. Pri kontrole včelstiev (mám úle typu B) zisťujem, že sú silné, majú značné množstvo zásob , ale veľmi málo zaviečkovaného plodu a takmer žiadny novy plod. Nosia troška peľu, kvitne šafrán a začali pučať vŕby. V minulých rokoch už boli včelstva silne rozplodované, koncom apríla som nasadzoval medník.
Ako je to u vás?
Dnes som prezrel 13 rodín hneď ako som prišiel z práce. Včelstvá sú na prvú jarnú prehliadku určite silnejšie ako boli pri prvej jarnej prehliadke uplynulú sezónu. Je to však o mesiac neskôr! Plodu majú kde ako, našiel som aj zaviečkovaný, aj larvičky ale najviac je vajíčok. Matky sa rozbiehajú, včely im upratujú bunky. Najviac plodu mala jedna rodina na 6 optimalových rámikoch. Na dátum 11.4 žalostne máloDodgy
Čo ma ale prekvapilo je množstvo zásob. Ani jedna rodina nemala pod 10 kg. Čakal som o hodne menej. A druhé prekvapenie je sedenie chumáča. Včely neprešli pod strop, kde je najteplejšie. Tak som to urobil dnes za ne. Ozaj zabudol som lokalitu - Halič
Všechny překvapuje aktuální množství zásob.Přitom to je úplně normální stav při průběhu zimy jaká byla je to zároveň důkaz toho že včelstvo přes zimu spotřebuje jen velmi malé množství zásob až teprve plodování se zásobami pořádně zahejbá.Tedy čím teplejší zima a brzký nástup jara tím více plodu a spotřebovaných zásob, pokud se v tomto případě následně ochladí tak to je cvrkot ve spižírně.
Ahoj, včera 11.4. jsem udělal jarní prohlídku v 8 oddělcích. Mám 39x24 tenkostěnný v Brně. Všichni obsedají 3/4 nástavku ale mají jen 1-2 rámky s plodem (mladý/vajíčka) !! To asi protože ještě před 3 dny tu v noci bylo -2 stupně. Dále mám 1 oddělek s loňskou ušlechtilou matkou a ten je jen na 1/2 nástavku a úplně bez plodu, matka si tam vesele pochodovala. Co s ním ? Spojit ? Matku zašlápnout nebo počkat jestli se rozploduje a pak spojit a zachovat ji ? Díky za rady...
Nezašlapávat,nespojovat,ona se rozjede,neboj.
Z 26 rodin mam 24 (2 rodiny som musel pripojit k inym, lebo nemali matky).
Co sa tyka sily tak z pohladu poctu vciel su silne (v priemere cca. 9 B ramikov). Horsie je to s plodom kde je malo najme zavickovaneho plodu - tak jeden ramik, celkovo plod v priemere 3 ramiky. Je vyrazny rozdiel medzi ulami so 7 cm izolovanou stenou a 3 cm. V superizolovanych uloch cca. 2x tolko zavickovaneho plodu a aj o nieco viac noveho plodu. Takze zabava na najblizsie mesiace jasna - prerobit plodiska na superizolovane.
Kazdopadne znaska z ovocnych stromov je tohto roku stratena, repka asi do znacnej miery tiez.Sad
Ja by som to až tak čierne nevidel pán kolega!Ovocné stromy nechytia,no repka je ešte v hre!A to nemám superuteplené úle!Wink
Scipio, ty "nedáš" Tvých pověstných 115 kg / včelstvo? Co to ?
iRP
Co neudela puska , spravi tuska aneb cukrem se to dozene. Big Grin

P.
Také bych ještě neházel medomet do žita.Vše je sice o něco později ale klidně může být dobrá sezona.Smile
Ještě i ty stromy by se mohli dát, včely jsou zatím silné a jestli jsou to dlouhověké, tak zatím se moc nenapracovaly. A možná, že i ovocné stromy budou mít zpoždění, až na broskve a třešně, zatím žádné extra nalití pupenů nevidím.
Minuloročný oddielok (urobený koncom mája so staršou 2-ročnou matkou) obsadá necelé 2VN B9

[Obrázky: 100_0659.jpg]
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's