Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vzdálenost úlů od silnice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nevíte někdo jak daleko od silnice1.,2.,3.,třídy musí být umístěna včelstva??? HuhHuhHuh
Nikde jsem se s tímto nesetkal.Ale asi to je nejlepší řešit selským rozumem.
Když nechceme aby řidiči museli používat v tomto useku stěračeHuh
Také bych vzal v úvahu, jakým směrem je silnice orientovaná vůči úlům, respektive vůči česnu. Určitě by nebylo na škodu v rozumné vzdálenosti zasadit nějaké keře, aby vytvořily přirozenou překážku před prašností a letovou hladinu nad silnicí posunuly trochu výše.
Mluvil jsem tuhle s kolegou od nás a ten měl vůz na jedné zahradě u řepky.Silnice dost frekventovaná byla od včel asi 25m.Na plot ještě nad plaňky nastavili tyčky a na ně to stínovací síto aby je zvedly nad cestu.Řepka byla všude kolem ale jakmile létaly směrem přes cestu tak jich spousta hynula.Myslím si že by ta zábrana měla být daleko širší a ne jen na tom plotu.Létaly pak i bokem a auta je srážela.Tohle zvedání má podle mne cenu když je to na kratší vzdálenost od česen.Třeba úly na zahradě 3m za plotem.
Předpis na to asi žádný není ale škoda včel dávat je k cestě.
Také si nemyslím, že by to nějaký předpis či vyhláška ošetřovali. Spíše jde o tu praktickou otázku, jak zajistit, aby včely zbytečně nedělaly šmouhy na předních sklech projíždějících aut ( samozřejmě ty skla mi jsou putna, jde o včely ). Pokud jde o kočovné stanoviště, tak pokud možno řešit umístění úlů jinam, je to pouze dočasné stanoviště, u stabilního stanoviště je to horší, tam je potřeba počítat s výletem včel všemi směry.
Co vim, tak zadne pravne zavazne narizeni o tom v jake nejmensi vzdalenosti maji byt umistena vcelstva nikdy nebyl. Pokud se nekdy uvadela nejaka vzdalenost v metrech, tak to bylo jen jako doporuceni.
Ci-li se na nic ohlizet nemusis. Ovsem rozhodne bych vcelky umistil tak aby na ne nebylo videt hned od silnice- kradez...
Podle charakteru terenu bych pripadne jak radili ostatni zvedl let vcel, aby je nesrazela auta.
U včel mám rád relagaci v klidu přírody, myslím že by se mě a ani včelám nelíbilo mít stanoviště hned u frekventované silnice.
HLUK, SMRAD, STŘED VČEL S AUTEM, ZASOLENÉ SILNICE (asi nejsou nejlepší napajedla) Idea
Náhodou sůl se dává do napáječek kvůli desinfekci.Tak to budeš mít zadarmoBig Grin
Referenční URL's