Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zavíječ voskový
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Dneska jsem byl na krátké prohlídce. Mám asi 2 týdny koupené 4 oddělky v nových úlech. Při prohlídce jsem narazil na dvě bílé housenky s hnědou hlavou. Mám strach, aby to nebyl zavíječ. Pokud ano co mám dělat? Děkuji.
Zavíječ by mě také zajímal ... Objevil jsem ho ve skladovaných souších. Když je řádně třikrát vysířím, mohu je pak použít v úlu, i když jsou mírně poničené ?

Děkuji zkušeným za odpověď Smile
Když mám nouzi o hotové souše, tak takovéto lze použít, pokud jsou zavíječem poškozeny jen málo a místy. Oblast se smotky, buď strhnu rozpěrákem až na dno (mezistěnu), nebo vyříznu nožem úplně. Včelky si to místo dostaví.
taky sem vyřezával souše , ale od ty doby co je skladuju ve stodole v průvanu nemam se zavíječem problém
Na tento problém jsem se ptal a bylo mi řečeno, že si s tím včely jak budou sílit poradí sami. Stačí jim při prohlídkách nalezené larvy vybírat a zbytek nechat na nich. problém by mohl nastat u slabšího včelstva.
Vcelstvo, ktere ovlada prostor, nema se zavijecem problem, sem tam nejaka housenka neni zadna tragedie, stava se to trebas na podlozkach pod dratenym dnem.
Mirne poskozene plasty od zavijece bezne do vcel davam, bez problemu si to vcelky opravi.
Tak jsem dneska našel v zakoupeném oddělku dvě hosenky zavíječe jinak jinde nic, mám to nějak řešit?Nebo si s ním poradí opravdu sami?
Včelky si po ovladnutí prostoru v úlu poradí sami Shy
Pokud bych narazil na housenky zavíječe v oddělku, zpozorněl bych. Je otázka proč jsou v mladém včelstvu. Jedna možnost je, že mají přebytek prostoru a neobsednutého díla - včelstvo neovládá svůj prostor. V případě, že tomu tak není, neplatí čl. č. 1) jak je vtipkováno o vojenských řádech Wink, ale v prvé řadě bych zhodnotil plod a kladení matky. To znamená, hustota a množství nakladených vajíček, hustota a množství otevřeného plodu - larviček, mezerovitost zavíčkovaného plodu, kvalita víček na zavíčkovaném plodu - zda víčka nejsou propadlá částečně otevřená a jsou-li, co se nachází v buňkách. Hustota a množství v tomto případě úzce souvisí s velikostí ovládaného prostoru. Příklad: oddělek je o pěti plástech, ale obsedá dva nebo s bídou tři plásty. Zde včelstvo svůj prostor neovládá. Je třeba zúžit na tři plásty a vložit - posílit alespoň o jeden plást se zavíčkovaným, lépe již líhnoucím plodem. Dále bych se zajímal o to co leží na dně úlu - zda tam nejsou vyházené šedé ztvrdlé larvičky (jako kousky vápna) to znamená že jsou zde patrné známky houbovitého onemocnění zvaného vápenka. Nejčastější příčinou přítomnosti zavíječe ve včelstvu je neschopnost obrany včelstva buď z důvodu, že neovládají prostor, nebo nemají zájem z důvodu chorob nebo nekvalitní (nemocné) matky.
Držím palce JK
(17.04.2011 11:41)Tomáš Král napsal(a): [ -> ]Dneska jsem byl na krátké prohlídce. Mám asi 2 týdny koupené 4 oddělky v nových úlech. Při prohlídce jsem narazil na dvě bílé housenky s hnědou hlavou. Mám strach, aby to nebyl zavíječ. Pokud ano co mám dělat? Děkuji.

Každý začiatočník sa môže pri nález húsenici vyľakať, neboj sa nie je to koniec sveta a ni včelstva, veď vijačka úľová a voštinová žijú vo vzájomnej symbióze, aj keď včely bez nej môžu žiť, vijačka nie.Vijačka pre svije rozmnožovanie, potrebuje úľové teplo a vosk s plástov plus bielkoviny v košieľkach. Na druhej strane sú včely závislé na vijačkách, keď včelstvo v dutine prestane existovať, všade prítomná vijačka dokáže veľmi rýchlo zlikvidovať včelie dielo aj s chorobami a včely dutinu znovu obsadia.

Včely si s vijačkou poradia a včelstvo s matkou svoje dielo uchránia, pokiaľ dokážu priestor obsadiť, ale vitálne včely dokážu vyhľadať vijačku ešte v prvom štádiu aj keďsú plásty nie celkom obsadené, tam kde začala svoju zhubnú činnosť.
Motýľ vijačky prenikne v noci aj do silného včelstva a položí vajíčka, ak takú možnosť má. Tou možnosťou sú trhlniny v dreve npr. otvory po malých klincoch, pod uteplivkami ak sú kladené na rámiky a otvory navŕtané pre zvislú výstuhu a pod.. Vijačka má kladielko dlhé 8mm, ktoré dokážu zasunúť do hĺbky trhliny, teda tam, kde sa včela sa nedostane aby vajíčka odstránila. Po vyliahnutí asi1 mm veľké húseničky si začnú hľadať úkryt v blízkosti plástov a hlavne tam, kde cez horné latky a hlavne vtedy ak sú na rámikoch položené uteplivky, vtedy včely nemôžu zasiahnuť, odtiaľ potom sa dostávajú k základom buniek odkiaľ ako rastú si robia chodbičky, kde ich taktiež včely nemôžu atakovať.

Húsenice keď dospejú z plástov odchádzajú na bezpečné miesta, kde sa kuklia a po čase liahnu, samičky sa pária aj s bratmi, ak sú uzavreté v priestore odkiaľ nemôžu vyletieť.
Za 54 rokov včelárenia sa mi nestalo, aby mi vijačka zničila včelstvo, ale ponechané plásty v úli, to áno, takže sa venujte svojim včelám, aby sa dostali ešte do zimy do dobrej kondícii. Anton
Dnes jsem připrohldce našel na monitorovací podložce kokon s larvou, velikost cca 1 cm. Není to Zavíječ voskový? Na plástech jsem nic zvláštního nepozoroval, ale již dříve jsem na podložce čas od času našel šedého motýlka, při sklopených křídlech měl trojúhelníkový půdorys. Podle fotek na webu jsem viděl, že zavíječ je spíše hnědý, tak jsem tomu moc pozornosti nevěnoval, bohužel fotku jsem nestihl, byl příliš rychlý, tak jsem ho vždy raději zamáčkl.
je to zavijec
Jo jo, to je on, Tvého srdce šampion ... Jako motýlek je šedivý. Teď je pro něj ideální doba, chce to sledovat hlavně neobsednuté plásty ...
Tak pánové děkuji za dobré zprávy Sad . Jak se ho zbavit v úle? Souše ještě letos nemám, pouze to, co je v úlech, takže nic skladovat nebudu.



Co se vlastně ptám, stačí si pročíst celé téma.
pokud máš dostatečně silné včely tak ty si se zavíječem poradí snadno. Horší by bylo nechat je jen tak v násdtavcích, to bys měl brzo po nich.Big Grin
Jsou to letošní oddělky, takže žádná extra silná včelstva to nejsou, ale chudáčci také ne. Zavíječi nahrává do karet, že provádím 100% monitoring spadu, podložky neustále zasunuty, tím je menší proudění vzduchu. Při kontrolách jsem žádné známky poškození nenašel, ale je pravda, že jsem se soustředil spíše na stav plodování a postup stavby. Při nejbližší kontrole se na něj zaměřím.
Já bych to tipoval tak, že žije dole na podložce, kde se živí tím, co napadá. Díky sítu se k němu včely nedostanou a nemohou jej odstranit.
Mně občas zalézají do dutého polykarbonátu.
Plásty jsou bez problémů a vyskytuje se mi takto občas i pod silnými včelstvy.
Honzo, to počítáš spad každý den? Pokud podložku nevidíš 4 dny, tak už na ní nic, pro bordel nenajdeš. Úplně to stačí jeden dva dny po týdnu, až deseti dnech. To ti také řekne dost. A v ostatní době, bez podložek. Dej zavíječi čerstvý luft.Big Grin
V podstatě ano, úly mám na zahradě a nemám problém si k nim několikrát za odpoledne na chvíli sednout. Navíc mám letošní oddělky, takže zas tak moc z toho nepadá. Ráno jsem podložky odstranil, právě kvůli tomu luftu. Stejně mám až na několik málo nálezů zpočátku léta pořád nulu, tak výpadek nic nezkreslí.
Já bych hlavně neřešil ojedinělý nález zaviječe v úlu.
Neměj z nich strach.
včely si s tím poradí.
Pokud chodíš často prohlížet podložky, ty si zase poradíš s těmi, co jsou pod sítem.
Nechat plásty v úlu je nejlepší ochrana před zaviječem.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's