Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření v Dadantu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ahoj,
jsou tomu dva dny, kdy jsem dal NN(medník) na VN. Včelky se však do horního nástavku neženou. VN je poměrně dost zanešený a téměř každý rámek má zavíčkovaný límec nad plodem - kde není plod je sladina.
U systému NN se tomu dá pomoci převěšením plodu ale co v dadant systému? Nebo je na medník ještě brzo?
(Pozn.: třešně zatím nekvetou, ale co nevidět to začne. Snůška - javor mleč a třešně ptáčnice)
Jirko zkus dat ten NN pod VN, uvidis co se bude dit Wink
Pokud totiz vcelky huste obsedaji VN a das pod ne NN, tak do nej prejdou. Krasne to jde, kdyz do tohoto NN das das trubci ramky, nejlepe 2 vystavene z lonska a par ramku z prouzkem dila..
Ted mam pod vsemi VN dane NN a nektere matky je jiz zakladly. Ve VN je prumerne po 6-7 plastu s plodem, nad nimi pruh zav.zasob. Ja se chystam pristi tyden dat mednikove NN do kterych z toho nejnizsisho nastavku(NN na dne) prevesim 2-3 plodove plasty a doplnim sousemi a mezistenami. Rychleji tak nastavek obsadi,ale neni to nutne, bohate staci dat nastavek souci a mezisten(sous,m,m,sous, sous,sous,m,m,m,sous), mam langy... prostredni souse je dobry pouzit lonske od vytaceni, skladovane se zbytkem medu...
dole už NN mám, ale matka do nich nejde, je to všechno pannenske dílo.Včely visí přes tento spodní nástavek do podmetu, ale není tam žádný plod, matka se pohybuje jen ve velkém nástavku. No uvidíme, třeba se časem polepší.
Jak to u Tebe Jirko vypadá teď ? Už se umoudřily ?
Ahoj, dolu pořád nejdou...ale pod horní (medníkový) NN jsem podsadil ještě jeden s mezsitěnama a nějakou tou souší. Vystavěly mezistěny a zastříkly je, ale dolu prostě nejdou (myslim, že až časem - mají i dost prostoru nahoře, tak proč chodit do studeného nástavku)
Jinak v tomto systému se mnohem víc osvědčilo převěšení plodu do dalšího VN. tzn (odspodu) NN+VN+VN. Velké plásty mezistěn včelky v době květu třešní vystavěly velice rychle a celkově je jejich aktivita na česně větší. S velkými plásty jsem měl v loňském roce docela problém, ale letos staví na jedničku.
Příští rok už budu zrovna převěšovat plod u všech. Mam pouze 9 rámků, a je to nejlepší možnost jak včely donutit k činnosti a stavbě.
To převěšování - ve stylu "zebrování" se osvědčilo i mě. Hlavně vloni za studeného května. Letos jsem to udělal preventivně. Prostě nemám nervy na to, abych koukal na včely co se na jaře nerozšiřují. Toto byl u mě problém, když jsme používal VN u Brennera - ale tam sjme to přičítal malému plodišti (30*30) i když bylo skutečně přesně spočítáno na jednu matku (autor byl na toto opravdu machr).

Zajímaly by mě zkušenosti zkušených Dadantistů. S rojením a prevencí proti rojení.
Předem děkuji.
Nie som skúsený dadantista. Mám tri rozbehnuté včelstvá na 6/4 L 45x38 a jedno včelstvo na tejto miere v ležane z minulého roka. Ležan prospieva velmi dobre a využívam ho na vytváranie 6/4 odložencov. Ani jedno z týchto včelstiev zatial nemá príznaky RN. Dve prešli na jar plodovať do 3/4 medníka, ale po jeho preložení na dno poslušne plodujú v plodisku a med nosia do nastaveného medníka. Teda NN,VN + 1-2X NN ako medník. Očakávam hlavnú znášku z maliny a dúfam, že sa budú správať podľa brožúrkySmile = plod v plodisku, med v medníku a bez MM. Niektoré zásobné plásty sa mi roztrhli z dôvodu nevhodnej výstuže. Osvedčili sa mi tenké, zvislé priečky v strede veľkého plodového plásta bez drôtika a medzistienky. Zdá sa, že im drevená priečka neprekáža. Som zvedavý na vývoj týchto včelstiev v tretej sezone.
Mě matka bez mřížky občas zaploduje medníkové plásty. Hlavně ve spodní části rámku
Zdravíčko

Mám letos takový problém,už od jara mě holky nechcou lézt do NN nad plodiště,už jsem zkoušel ledasco ,krom podsazování nástavku tzn.že jsem i matku dal do NN nad VN a po týdnu mrknu jestli matka zakladla NN a vidím jen že matka se broudá na mřížce a nedělá nic,tak jsem sundal mateří mřížky a stejně se nic neděje,matky plodujou ,letová aktivita obrovská,ted začínají lípy a já nemám jak získat ani kilo medu z holek,poradí mi někdo jak je natáhnout do medníkl? Včelí mezera je v pořádku,mřížky sundané,Rmíra je 40 x 34 VN a 40 x 17 NN ,nemám ještě souše na NN protože letos jedu tyto uly prvně ,ale semtam je něco vystavěného ale je to bída a všechno panenské.

Děkuji všem za rady
Co takhle zkusit dát dva NN nástavky na sebe a zavěsit do toho vysoký rámek a nebo dva. Je to jeden z problémů této kombinace....
tzn. že bych měl zbytek místa ve dvou NN vypnit panenským dílem popřípadě mezistěnami? jak začnou lípy opět holky začnou stavět ,vyzkouším to jelikož mi nic jiného nezbývá,kam dát matku ještě potřebuju vědět.
ja mam na tomto rieseni postaveny cely system obmeny diela v dadante uz viac rokov..vcely zimuju len v plodisku,10r 42x35..na jar polozim dva nn prevesim 5plastov z plodiska,namiesto nich 5medzistien..nn su doplnene po krajoch nizkymi ramikmi,zlava 3 a zprava 2,dokopy je to v tychto dvoch nn 10 nizkych ramikov 42x17 a 5 vysokych..dolezite je dodrzat tento pocet a robit to v jednom termine-ine kombinacie poctu prevesenych ramikov a rozne terminy prevesovania neskutocne skomplikuju zivot a system dadant prakticky strati svoj zmysel..(ja takto prevesim 40 rodin za vikend,matky mam znacene bielou tak nieje problem ich supnut naspat pod mriezku)prve vytacanie robim tak,ze sa vyberu vsetky vysoke ramiky z mednikov,zvysnych 10 nizkych ramikov sa zrazi do jedneho nadstavku,hned ako som na vcelnici pod tento nn(ktory byva viac ci menej zaneseny) podstavim nn s prazdnymi plastami zo skladu..a do konca sezony pokracujemuz len s nn mednikmi a plodisko je obnovene 50% kazdy rok..ramiky mam na vrchu oznacene rokom vlozenia medzisteny,je to prehladne a jednoduche..cize teraz som vytacal plasty z 2010,na buducu jar ramiky z 2011,a tento rok vlozene budem vyberat v maji 2014..tie velke plasty po vytoceni putuju z medometu priamo do parneho vytapaca,aby vijacka nemala moznost sarapatit..ramiky po vytaveni,aj ked su len dvojrocne sa pominaju pri opekacke,prip.pri zakladani do krboviek..v zime si doma rad urobim ciste nove..ak chcete ist tymto systemom,podmienkou je mat take rozmery ramikov ktore to umoznia,a aj medomet..ja som si tento system usil na mieru a maximalne vyhovuje mne a podmienkam v ktorych vcelarim..samozrejme netvrdim ze je naj alebo lepsi od inych..naj system je pre kazdeho ten, ktory mu najviac vyhovuje Smile
Ještě jednodušší je postup dle obrázku v tomto odkaze:
http://www.dadantklub.estranky.cz/clanky...dantu.html
který používám. Obměna díla ve vysokém nástavku trvá tři roky. Med vytáčím jen z NN č. 3 a 5 (obr. 4 a 5) a za 3 roky se nestalo, že by tam byl plod. Jako mřížka spolehlivě funguje medná komora, tedy první NN nad VN. Jediná manipulace s těžším VN je na jaře při prohození NN dolů pod VN - obr. č. 2 v odkaze.
ja som sa snazil o co najjednoduchsi system,bez akejkolvek manipulacie s plodiskovym nadstavkom,podla vzoru talianskych vcelarov..Rehackov eurodadant je uz taky pololezan Smile a 13 ramikov v medniku rm 42x17 by uz bolo o drzku..uz mi tam unikala ta podstata dadantu-jedna velka nepohybliva debna na plod a viacere male debnicky na med :-)ako som vravel,kazdy si musi usit pre seba to prave orechove..samozrejme netvrdim ze to je zle vymyslene,prave naopak..len 3 rocny cyklus obmeny diela sa mi zda prilis malo,aj ked nevidim tam dovod preco by sa nedalo cez sezonu vyradit tych plastov viac..mylim sa?
PRO LUMPY CZ. Problém je v tom, že včely neradi staví, když musí skrz mřížku. Když zakládáte nástavky pouze s mezistěnami, tak je nejlepší nechat všechno otevřené. Oni jsou schopny to vystavět rychle, když je hodně nektaru. Když vám něco zakladou, což se stává, tak se to vytočí, až holky vyběhnou. Popřípadě se holky projedou na kolotoči Smile
Obměna díla za tři roky mi připadá úměrná i dostatečná - určitě máte pravdu, že může být častější. Já ten kombinovaný systém mám na míře 37x30 (VN) a 37x15 (NN) a půdorys je na 10 rámků. Manipulace s nástavky je velice příjemná, rámky jsou jsou plné a celé zavíčkované.
Též souhlasím s tezí, že každý včelař si musí najít svoji provozní metodu, která mu nejvíce vyhovuje a tím i včelám (nebo obráceně).
37x15 je sikovny mednicek,jeden znamy vcelar u nas v tejto kombinacii choval pred 20r 100 vcelstiev,ale nie system dadant,ale klasicky 2priestorovo,plodisko-mriezka-mednik(tiez 37x30) a mal este aj do rezervy pre kazde vcelstvo aj mednik 37x15..ak mam byt uprimny,prijal by som mozno aj mensie medniky nez mam,lebo pri dobrych znaskach su natrieskane a vazia komplet okolo 20kg..Ty mas aj to plodisko 10 ramikove? z coho mas znasky? a rojenie v tej kombinacii aku pouzivas?
Celý půdorys je čtvercový a vejde se do něho 10 rámků s malou rezervou (rámky jsou orientovány k česnu napříč, tedy teplá stavba). Do NN, které jsou ve funkci medníků, tedy č. 3 a 5 toho obrázku z řeháčkovy metodiky, dávám jen 9 rámků a je mezi nimi poněkud větší mezera. Jsou doslova "obaleny" medem a souvisle zavíčkovány a dají se dobře seříznout běžným vroubkovaným nožem jedním tahem. V každém je cca 15 kg medu.
Jako opatření proti rojení používám metodu LBV takto: v 1.NN - 2, ve VN - 1 a ve 2.NN - 3, tedy celkem 5 "malých" a 1 "velký" stavební rámek.
Cenku,napisal som ti otazku,ale pozeram ze admin ju presunul(opravnene Smile ) do temy LBV metoda...
gusto napsal(a):..Rehackov eurodadant je uz taky pololezan a 13 ramikov v medniku rm 42x17 by uz bolo o drzku..uz mi tam unikala ta podstata dadantu...

Doporučuji se podívat na webové stránky Dadantklub. Řeháčkův Eurodadant má rozměry zcela jiné.Exclamation
Referenční URL's