Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Májovka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ahoj lidi, také mýváte problém u oddělku s májovkou? Jak vidím, toto téma tu ještě nikdo neřešil, tak se ptám jak s ní bojujete, zda přidáním plástu s pylem nebo přikrmením?

http://postimage.org/image/30aphv04k/
http://postimage.org/image/30bfygk10/
Majovka je zpusobena prave pylem.. prejde sama, doporucuje se pokrmit ridcim roztokem cukru..
Pro ty, co nevědí, o co jde, cituji ze stránek www.vcelar.org

Citace:Zácpa včel
Většinou tzv. „májovkou“ trpí mladé včely, které spotřebovávají velké množství pylu. Onemocnění se vyskytuje nejčastěji v květnu, kdy kvete nejvíce rostlin.
Nejčastěji k zácpě dochází v období, kdy je ve včelstvu málo mladých včel a velké množství nezavíčkovaného plodu. Včely jsou proto nuceny konzumovat hodně pylu. Také toxický pyl a nektar z jedovatých rostlin mohou způsobit zácpu včel. Chladné počasí se na tomto onemocnění také podílí, znemožňuje včasné vyprázdnění výkalových vaků mladých včel a brání tak přínosu vody do úlů.
Nemocné včely mají zduřelý zadeček a kálejí v úle několikacentimetrové výkaly žlutohnědé barvy. Postižené mladušky lezou po úlu a velmi těžce létají. Většina takto nemocných bezletných mladušek hyne.
Onemocnění lze předcházet silnými včelstvy, slunečným stanovištěm a zabezpečením blízkého a nezávadného zdroje vody a pylu (VESELÝ a kol. 1985, s. 279).
U me se majovka nektere roky taky vyskytla, byl jsem z toho vydeseny, ale pak jsme zjistil, ze to neni u silnych vcelstev takova hruza, vetsinou to do tydne preslo, opravdu nejvetsi vyskyt byl v destivejsich a chladnejsich kvetnech pri silnem prinosu pylu..
No taky nam vše nesedne ..pak to dopadne stejně ...Blush Snad se včelky taky s toho dostanou a opět budou ready Smile
Budou neboj Smile
Diky za ohlasy... ted uz by se v tom vcelstvu mela vylihnout matka, trochu poditim a prikrmim a bude to ok, je videt, ze to delate obdobne, tak at vam to bzuci.
Tak letos jsem s májovkou udělal zkušenost i já. Jedno z pěti včelstev má naprosto typické příznaky. Jelikož jde v podstatě o výživovou chybu,nákaza pro ostatní by hrozit neměla,že? Ale mám jeden dotaz: včelstvo plně obsedá dva nástavky 39/24 a chystal jsem se nasadit medník,nebude lepší s tím počkat? Předem dík za radu. A. Ještě jeden dotaz,co dělat,pokud je to během pár dnů nepřejde?
no májovka spíše trápí oddělky, jestli to máš v produkčním včelstvu o dvou nástavcích, nebude to spíše nosema? Jinak určitě na potlačení májovky má vliv posílení včel o mladušky a vyrovnání tím nepoměru mezi mladuškami a otevřeným plodem, který musí krmit velké množství plodu a kvůli tomu musí konzumovat příliš veliké množství čerstvě doneseného pylu nebo záměnou plástů za rámky s pylem a zavíčkovaným plodem z jiných včelstev. Medníky bych nasazoval podle síly včelstva a toho, jak dalece mají obsazené buňky v úle, aby matka nebyla omezena.
Je to včelstvo ze kterého se loni odrojila stará matka,takže v podstatě včelstvo srovnatelné s loňským oddělkem. Ale touto dobou mluvit o oddělku je sporné,je to prostě včelstvo s loňskou matkou. Nosema to nebude,je to evidentně zácpa.
v tuto dobu mluvit o oddělku.... naopak v těchto dnech již oddělky mnohde začínají včelaři tvořit, osobně jsem dnes viděl několik matečníků těsně před vyběhnutím a dokonce jednu líhnoucí se matku, ale bylo to v chovatelské stanici v nižších polohách
Kdybych mluvil o letošním oddělku asi bych nepsal že obsedá dva nástavky 39/24.Smile . Ale jinak díky za snahu,snad to holky nějak zvládnou.
Viděl jsem včera v úle lézt některé včely, které za sebou táhly takový jakoby žlutý váček. Jakmile jsem se pokusil tuto včelu vychytit, ten váček praskl a vytekl z něco žlutý obsah.
Rámky jako takové, se mi ale pokálené nezdají, na čele úlu je ale několik drobných válečků, výkalů.
Jedná se o májovku nebo je to něco jiného?
Referenční URL's