Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Software na evidenci
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Používáte nějaký program na evidenci práce vašich včel?
Narazil jsem na program Včelár 2.0, ale již dlouho nebyl aktualizován.
Protože trávím dost času u počítače, zkoušel jsem už několikrát sestavit pár tabulek na zaznamenávání stavu včelstev a provedených úkonech v excelu. Všechny pokusy ztroskotaly na tom, že jsem přestal se zapisováním. Možná v tom sehrála roli lenost (ano, ten největší motor pokroku), ale provděpodobněji nemám jasno v tom, k čemu záznamy použít a z toho plynoucí problém co vše a jak podrobně zaznamenávat.
K čemu použiji podrobné údaje o ošetřování včel, když je nebudu moci meziročně porovnat ještě se záznamy o počasí a o snůškových podmínkách v doletu? A jako včelař s několika málo včelstvy necítím potřebu logovat všechny údaje o oklolí. Prostě se mi nechce ťukat po večerech do počítače spoustu údajů, o kterých nevím, zda k něčemu budou.
Dospěl jsem k tomu, že ke včelám nosím sešit, ve kterém má každé včelstvo na rok jeden list. Do tohoto sešitu zapisuji IHNED, protože jakékoli potom se snadno změní v nikdy, základní údaje o ošetření nebo medobraní. V tabulce zaznamenávám datum, množství zásob, pylu a plodu (dělničího a trubčího zvlášť), počet obsednutých rámků, rozšiřování, krmení, odebrání medu, výměnu matky, rojovou náladu, spad a léčení. Nechci tím říct, že při každé prohlídce vyplním octivě všechny údaje. Za inkasovaná žihadla a nevraživost přiděluji černé puntíky. Mám tam prostor i pro jiné poznámky o příležitostně zjištěných vlastnostech.
Účelem pro mě je zpětné nalezení chyby v ošetřování nebo léčení a výběr správného včelstva pro odběr materiálu k chovu matek.
udělal jsem si jednoduché formuláře v databázovém Lotusu Approach zhruba o stejných či podobných informacích, které uvádí PavelN, ale přemýšlím, že se také vrátím k nějakému poznámkovému bloku ... stejně si musím dělat poznámky hned přímo na včelnici, které po návratu musím přepsat do PC, což při mém počtu 9 včelstev není problém, ale neumím si jej představit při jejich několika desítkách ... výhodu databáze spatřuji v případném výstupu, který si mohu vybrat podle daných kritérií, srovnání včelstev mám třeba pak v tabulce pod sebou ... srdečně zdravím, Jiří Landa
Môžete tiež využívať zadarmo zápisník včelára v elektronickej forme, cez telefón, aj prostredníctvom počitača. Je to jednoduché riešenie s možnosťou archivovať všetky informácie. Preklikajte si ho, určite také riešenie vyhovuje modernému včelárovi.
Docela slušný program, ale chttělo by to upgrade...Idea jinak si myslím, že je docela dobrý...Smile
„Software“, který se mi po letech testování nejvíce osvědčil, jsou nerezové destičky z odpadního nerezu asi 10x10cm. Jsou umístěné pod víkem každého úlu. Vítr je nebere a jsou vždy po ruce. Zapisuji na ně lihovým popisovačem ihned po ukončení zásahu. Po sezoně údaje přepíšu do úlového výkazu a nahradím je čistou destičkou s údajem o původ, stáří a označení matky. Další údaj je konfigurace úlu a množství dodaných zásob na zimu. To je vše. Popsané destičky očistím lihem. Zápisy do sešitů v sezoně strašně zdržují. V časové tísni se také ne vždy podaří vše zapsat. S popsaným řešením jsem maximálně spokojený. Při sundání víka vím okamžitě, jaká je situace. Například vidím křížek a důvod, proč chci matku vyřadit. Pak se snažím matku nalézt. Pokud vidím v záznamu vykřičník a poznámku bodavé, tak okamžitě vím, že včely jsou „veselejší“. Pokud pro nějakou vynikající vlastnost nechci matku likvidovat, prohlédnu je jako poslední. A jiné. Je to prostě vždy při ruce.
Software jako takový beru na sestavování propařovacího plánu, zamezení příbuzenské plemenitby … to už je ale z jiného soudku.
No, kdybych měl "farmu" tak bych si pořídil čtečku čárových (či jiných /DMC/) kodu se zabudovaným počítačem - co mají skladníci atd.

Našvihal bych si destičky - nejlépe z nerezu a vypálil do nich kody. Na každém nástavku by byl kod nástavku, pak destička dna-úlu a matky - ty bych asi právě dával někam k víku.
A pak bych po machrování na stanovišti obešel úly a vše od zdola nahoru odskenoval. Věděl bych v kterém úlu je která matka a pořadí náastavku.
Hodnocení matlky - končím s prohlídkou a z tabulky odskenuji informace a hodnocení matky.
Doma by se to jen nalilo do PC.
A při vytáčení by se v lince nástavky skenovaly a vážily před i po vytočení. Takže info o výnosu.
Při vybavování nových nástavků MS a td by se při expedici skenovalo atd. Tedy evidence obnovy díla.

Naštěstí farmu nemám a i kdyby jsem velký bordelář. Ale takto jsem deformovaný z práce. 100% traceabilta Smile
Karle, zase o generaci zpět -Smile Když už, tak tagy (čipy) zavrtat do nástavků. Pak budeš mít přehled jak o včelstvech, tak nástavcích. Když tě někdo včelstva ukradne, můžeš svůj majetek nezpochybnitelně prokázat. Chce to jen hromadný společný nákup tagů a jejich centrální evidenci. Typuji cenu do 5 Kč/nástavek. To ty destičky jistě vyjdou dráž, čtečky jsou za stejné peníze a komfort je úplně jiný.
Obdobný soft do telefónu je aj tu. Ale cenu a jeho možnosti som neštudoval. Skôr by som akceptoval tablet.... Blush

Malé video k tomu:
Rusko země neomezených možností. Ne všichni jsou komunisti Smile

http://beeorganizer.ru/welcome


moc pěkné
omlouvám se, nevím, zda je to mobilní
No vypadá to velice pěkně. Kdyby to bylo v češtině tak si to svoje uživatele u nás určitě najde!!!! ,
Tady je video této aplikaci:


Vpodsttě si vytvoříte kompletní virtuální včelnici. Lze zapisovat poznámky k jednotlivým úlům i k několika úlům, u kterých jsme prováděli stejný úkon najednou. Možnost naplánovat si doma po prostudování poznámek co budem na včelnici a v jednotlivých včelstvech při příští návštěvě provádět. Možnost jednoduchých vyhodnocování včelstev pomocí grafů a tabulek.
Čeština se tam dá taky nastavit nebo přes prohlížeč nechat stránku vždy přeložit Smile
No kdo ví zda není v češtině - ta se na stránkách nabízí.
Tady je třeba vide z německé verze:

Čeština se tam nabízí, ale vše zůstává v ruštině, možná na tom kluci východní teprve makají!!!!
No ale poština už asi taky je:


Navíc tady píší, že bude i pro Android - takže pro tablety http://www.beesource.com/forums/archive/...75683.html
Pokud je ta aplikace použitelná v praxi a není to jen hračka na pár minut (nedokážu posoudit), mohl by někdo znalý z fóra autory kontaktovat a nabídnout pomoc s překladem.
akurat som sa zaregistroval je to celkom zaujmave uvidime casom
No ono to v Polštině ujde, a Ruština to jsme přese brali v 5 až 8 třídě, tak tam také problém nevidím,.
Toš jsem to prubnul a dá se to,Surprised
.Ale spíše ,i když nevím k čemu by to bylo , je tu jiná otázka,.
Jestli to nemůže někdo zneužit jako sběrná místa a informace atd,. ale to je dneska asi normálka,..HuhHuh
(12.02.2013 13:54)asx147 napsal(a): [ -> ]Jestli to nemůže někdo zneužit jako sběrná místa a informace atd,. ale to je dneska asi normálka,..HuhHuh

Přesně to mě napadlo, když jsem to viděl poprvé. Nějak se mi nezdá, proč bych měl ukládat svoje data ohledně včelstev někam na cizí server. Ten kdo to provozuje získá velmi slušný přehled o dění na mé včelnici - pokud tam tedy budu data zasílat poctivě, ale jinak by to asi ztratilo celé smysl. Myslím, že kdo ovládá Excel si může naprogramovat něco podobného u sebe v počítači. Pokud tedy již něco takového neexistuje.Rolleyes
Jó kdyby takový SW provozovalo Hradišťsko zadara místo povinného hlášení a byl by v tom i VD monitoring - to by stálo za to to využít. To by byly stastistiky za republiku jako vyšité.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's