Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
(22.05.2011 5:04)Trubec napsal(a): [ -> ]Taky sem zpozoroval větší zájem o med než obvykle, no uvidíme.

Jsou lidé,kteří musí,třeba ze zdravotních důvodů,nebo chtějí změnit stravovací návyky a téměř,nebo úplně vyloučili bílý cukr ze svého jídelníčku.Sladí, mimo jiné, medem.To je pak spotřeba poměrně velká.Ženské nechtějí tloustnout atd.Wink Je také čím dál větší osvěta zdravého životního stylu a tam se med rozhodně upotřebí.Moje ségra dává med i do placek (tedy než jí dojde Big Grin ) Prý si na to zvykla a když to osladí normálním cukrem tak to není ono.Aby ne,taky! Big Grin Těch mých pár prvních skleniček z loňska zmizlo jako nic během chvilky. No je fakt,že byly zadarmo. Big Grin
Čaj anebo káva s medem to je poměrně běžné. Ale stačí ochutnat palačinky slazené medem anebo pšeničnou, případně pohankovou kaši (případně krom kakaa přidat do nich posekané ovoce co je po ruce). Taky šlešky anebo nudle s mákem oslazené medem jsou vynikající. Samozřejmě že nejlepší zákusek je vepřové a nejlepší ovoce je slivovice a nejlepší voda je zrzavá. Ale jak říkám chce to sem tam ochutnat i jiné věci, o tom je život.
Dobrou kávu a dobrý čaj bych nezprznil ani medem, ale po všem ostatním sladkém s medem bych se ultloukl. Ale zpátky k ceně medu. Trochu mi chybí v našich krajinách zvyk smlouvání z Orientu a podobných zemích, kde nesmlouvat je přímo urážkou prodávajícího. Ve volyňském kult.centru zprovoznili původní prostory bývalého pivovaru v multifunkční prostor, včetně možnosti trhů farmářských i bleších, tak se příští rok těším, až začnu s cenou na dvou stovkách a po deseti minutách se s kupujícím sejdeme někde nad stovkou. Osvěžím své komediantské časy a prostý prodej se stane komunikačním zážitkem s přidanou hodnotou.
Tento názor jsem před pár lety zastával dá se říci apriori a měl jsem pocit že mne v tom nic nezviklá. Potom jednou přišla chřipka, kterou jsem tradičně likvidoval kombinací čaj+citrón+med. V kuchyni při vaření vody na čaj jsem dostal tak nějak chuť na kafe, ale proto že se mi v šišce zrovna zasekl podprogram pro vaření čaje, tak jsem kávu osladil medem, ale naštěstí na citrón nedošlo. Uvažoval jsem zda vylít anebo ochutnat a vylít. Vzhledem k tomu že jsem tichý a šetrný typ, popíjel jsem tu kávu a počítače a když došla, napadlo mne, že s kapkou mlíka by to mohlo být podstatně lepší. Bylo. V další jsem to skusil vylepšit přidáním vaječného likéru. Dnes pokud si chci na kávě pochutnat, šáhnu po medovém likéru s propolisem (St.Ambrosius). Nemusí se nutně lít do kávy s medem a mlékem. Stačí přikusovat Tongue. No a ten čaj s medem potom přestane vadit tak nějak sám od sebe. Takže já bych to nijak nezatracoval, ono to stojí na okolnostech a souvislostech. Co není dnes klidně múže být zítra.
(22.05.2011 14:28)FanyR napsal(a): [ -> ]Tento názor jsem před pár lety zastával dá se říci apriori a měl jsem pocit že mne v tom nic nezviklá. Potom jednou přišla chřipka, kterou jsem tradičně likvidoval kombinací čaj+citrón+med. V kuchyni při vaření vody na čaj jsem dostal tak nějak chuť na kafe, ale proto že se mi v šišce zrovna zasekl podprogram pro vaření čaje, tak jsem kávu osladil medem, ale naštěstí na citrón nedošlo. Uvažoval jsem zda vylít anebo ochutnat a vylít. Vzhledem k tomu že jsem tichý a šetrný typ, popíjel jsem tu kávu a počítače a když došla, napadlo mne, že s kapkou mlíka by to mohlo být podstatně lepší. Bylo. V další jsem to skusil vylepšit přidáním vaječného likéru. Dnes pokud si chci na kávě pochutnat, šáhnu po medovém likéru s propolisem (St.Ambrosius). Nemusí se nutně lít do kávy s medem a mlékem. Stačí přikusovat Tongue. No a ten čaj s medem potom přestane vadit tak nějak sám od sebe. Takže já bych to nijak nezatracoval, ono to stojí na okolnostech a souvislostech. Co není dnes klidně múže být zítra.

Já na med s vlažným mlékem také nedám dopustit Wink
Třeskuté mrazy uhodily a tím pádem přichází různé nachlazení a jiné virové nemoci.Sad Podle starých receptů naších prapředků je nejlepší čaj s medem. Ale nestává se z medu jenom sladidlo, když ho dám do horkého čaje? Huh
Tak ho dej do nakrájené cibule, sněz a zapij štamprlí slivovičky. To postaví na nohy i mrtvolu.
Žena používá pro nás všechny jako prostředek proti nachlazení, které už propuklo, směs medu, citrónové šťávy a majoránky, vytvořit pastu a 3x denně čajovou lžičku spolknout. Člověku se pak skutečně nechce marodit a vyčistí ho to. Jen se toho nesmí udělat moc dopředu, druhý den je to ještě děsnější. Ale má to účinky.
Na degradáciu medu a všetkých enzýmov v ňom treba určitý čas a za ten čas čaj stihne ochladnúť alebo ho pacient vypije. Big Grin
Na ovsenne vlocky, na cornflaksy, na krupicu, do bieleho jogurtu, do ovocnych mliek, na slivkove ci tvarohove gule, do rezancov s makom, do horuceho mlieka so sprazenym maslom, noproste na vsetko.
(02.02.2012 13:23)janek napsal(a): [ -> ]Třeskuté mrazy uhodily a tím pádem přichází různé nachlazení a jiné virové nemoci.Sad Podle starých receptů naších prapředků je nejlepší čaj s medem. Ale nestává se z medu jenom sladidlo, když ho dám do horkého čaje? Huh

Toto jsem viděl probírat někde v televizi, možná bude video v tématu "včely v tv vysílání", nebo tak nějak, nebo nás někdo navede.

Měrili tam teplotu čaje - když se voda vařila v konvice měla skoro 100°C, po nalití do šálku výrazně klesla a po přidání medu ještě jednou, takže pak byla teplota, teď už nevím, asi 65°C a řekli, že je to už pro med bezpečná teplota.
Také můžeš sladit až čaj, který se už dá pít a to bude pro med bezpečné určitě
Slivovice oslazená medem. Pozor na manželku!
Pozor na to že ji vypije ?
Nebo že když vypiju já litr tak se mi začne líbit ? Big GrinBig GrinBig Grin
(02.02.2012 13:33)JKL napsal(a): [ -> ]Tak ho dej do nakrájené cibule, sněz a zapij štamprlí slivovičky. To postaví na nohy i mrtvolu.

Sem to skusil a možná su nějakej divnej, ale mě to chutnaloBig GrinBig Grin Taková moravská tequilaBig GrinBig Grin
(02.02.2012 13:23)janek napsal(a): [ -> ]Třeskuté mrazy uhodily a tím pádem přichází různé nachlazení a jiné virové nemoci.Sad Podle starých receptů naších prapředků je nejlepší čaj s medem. Ale nestává se z medu jenom sladidlo, když ho dám do horkého čaje? Huh

Problematiku slazení čaje medem ukazovali v TV pořad Receptář. Měření prováděl p. Titěra - a hovořil k tomuto mýtu znehodnocení.
Med lze také použít k výrobě limonád či zmrzlin.Nadále pak na masáže.Dnes se hodně využívá k vaření pečení.Nejlepší je ovšem na mněkkém chlebu s máslem.Samozřejmě že i ostatní pečivo je s medem jedlé.Smile
Slivovice a med 1:1 plus štávu z jednoho citronu do pul litru směsi.
Je to lepší jak Paralen.
(03.02.2012 20:43)Boleslav Nytra napsal(a): [ -> ]Slivovice a med 1:1 plus štávu z jednoho citronu do pul litru směsi.
Je to lepší jak Paralen.

Toto je výborné, jen přidávám více citrónů, tak mám slivovici+med+citrón ve stejném poměru 1:1:1Tongue
Rolleyes Tak to by šlo to se musí zkusit.
"Sakra,nemám citron". Wink Díky za inspiraci.

No a o medové polívce slyším také poprvé.Chtělo by to ten receptík kolego.
Jen doplním k tomu čaji a teplotě rozpouštění medu (v TV plácnou totiž kde co... Dodgy ):
  1. v minulosti jsem kdesi ve staré literatuře četl - nedávejte med do čaje, který se nedá pít pro svou horkost a rozpouštějte jen na teplotě na které dlouze udržíte ruku...
  2. velmi často se uvádí (literatura i web) jako hraniční teplota 50°C
  3. nad 30°C už v medu vzniká HMF (Hydroxy-metyl-furfural) - zjednodušeně degradace fruktozy !
  4. s vzrůstající teplotou roste rychlost enzymatické reakce až do doby, než se bílkovinná složka enzymu začne denaturovat (obvykle asi 50–60 °C).
Všeobecně: dlouhodobé působení teploty nad 40°C med degraduje, proto platí pravidlo raději vyšší teplota (s rozumem), ale krátkodobě! Smile
 
Stran: 1 2 3
Referenční URL's