Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Horizontální medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
(26.05.2011 13:37)Tomáš Heller napsal(a): [ -> ]Posílam fotku díla letos usazeného roje do proskleného úlu optimal pouze s horními loučkami (Warré). Většinou se včelky vypořádají s volnou stavbou tak jak je to vidět na obrázku. Někdy nějáký plást spojí nebo zahnou, ale nakonec se vždy nějak domluvíme..

jak se potom vytáčí takovádle volná stavba??
Volnou stavbu jen s horní loučkou jsem ještě nevytáčel (osadil jsem letos). V systému Warré se med z plástů lisuje. Domnívám se ale že opatrně v medometu to půjde vytočit. S volnou stavbou v rámku bez drátkování nemám sebemenší problém.
Pan Bencúr na podobné dotazy jistě poskytne fundovanější odpověd...
(26.05.2011 15:19)Lukáš Bašta napsal(a): [ -> ]jak se potom vytáčí takovádle volná stavba??

V tomto vlákně se mísí dva způsoby volné stavby. VS do vloženého prázdného rámku, která lze vytočit v medometu a VS pouze s horní loučkou, event. s trámkem upevněným s horní loučkou ve středu do tvaru T coby vyztužení stavby. Taková VS lze bez porušení vytáčet na horizontálním medometu viz. odkaz v příspěvku 66 MB. Marně jsem hledal na webech, že by někdo takovýto medomet v ČeskoSlovensku nabízel, takže se nabízí výroba podomácku a já si na to netroufám, nemám vybavení, ale zájem bych měl, pokud by se výroba vešla do rozumných financí.
Vidím dvě varianty řešení.
Ta lacinější a múj soukromý dojem že i lepší, rozmačkat a nechat na sluníčku prokapat. Přesný návod viď stránky, fotografie ale především internetová kniha Milana Bencúra. Odkazy v dolní části jeho web stránky.
Ta dražší. Zakoupí se speciální sáčky určené mimo jiné na vytáčení víček. Počet podle toho kolik potřebuju na přibližné vyvážení koše medometu, rozmačkat (respektive sundat víčka), rozdělit do sáčkú a vytočit. (já mám na tři rámky, takže bych tam měl vložit tři sáčky)
Moje početné úvahy, rozpravy a články o včelárení sú roztrúsené po časopisoch a internetových stránkach, ktorými sa snažím uľahčiť prácu včelárom začiatočníkom a na blogu našapravda sa usilujem slovom, písmom i obrázkami šíriť a oživovať záujem o starodávne, jednoduché a zabudnuté formy včelárenia. Za sto rokov sa mnoho vo včelárstve zmenilo, prišli nové názory, ale v základných veciach k podstatným zmenám nedošlo a čo pred rokmi včelárstvu prospievalo, to doposial platí. Úľ bukový veľmi biele plásty dáva, vrbový a topolový hnedé, zo smrekového sa včely hojne roja, v jedľovom mnoho medu dávajú. Verím, že starším včelárom poskytujem na mojom blogu informácie k povzbudeniu, premýšľaniu, porovnávaniu s vlastnými skúsenosťami a snáď aj prebúdzam lásku k včele medonosnej medzi novými jej priateľmi a priaznivcami. Myslím si, že pre mladých včelárov je môj blog spoľahlivým radcom a vodcom so stručným návodom, v ktorom rýchlo a ľahko nájdu najpotrebnejšie pravidlá, podľa ktorých môžu bezpečne, jednoducho a úspešne hospodáriť na svojej včelnici. Ďakujem za dôveru.
(17.05.2011 10:55)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Na pracovný postup, s cieľom rotovať ďalej panenské plásty z medníka vo včelstve, sa tiež treba technicky pripraviť a zabezpečiť si horizontálny medomet.

Nevíte prosím, kde se dá tento medomet sehnat?
Díky za odpověď
Naposledy som ho videl v dánskom katalógu, prelistoval som ponuku na rok 2010/2011 vo formáte issuu a našiel som ho tam medzi medometmi.
Trochu jsem hledal a bohužel dle příspěvku v tomto fóru http://www.beekeepingforum.co.uk/showthread.php?t=8731 výrobce nemá dealera pro tento typ medometu, tudíž ho nevyrabí Sad
Zlatý český ručičky a mozečky. Takový Honza H. by výkresy na tento typ spáchal mezi svačinou a obědem. Eletrikáři tu taky jsou ... Jenže to už jsme v jiným vlákně.
Prepáč, ale nepomýlil si si inicialy....? Big Grin
plánky nejsou problém.. když někdo dodá obrázky kde bude pořádně vidět jak to vypadá a jak to funguje... tak by to něměl být žádný problém a když se najde elektrikář kterej nakreslý zapojení. Pak už jen sehnat materiál a šikovnýho svářeče Big Grin
(06.06.2011 8:14)sklenička napsal(a): [ -> ]Trochu jsem hledal a bohužel dle příspěvku v tomto fóru http://www.beekeepingforum.co.uk/showthread.php?t=8731 výrobce nemá dealera pro tento typ medometu, tudíž ho nevyrabí Sad
Přesnější to bude spíše naopak, dealer nemá výrobce pro "World Extractor" (tedy kdo to takhle pojmenoval Huh). A přeptat se má tázající za rok, že třeba se jim někoho podaří najít.
Kdyby byl výrobce, tak by nějakou hromadnější akci pro členy fóra asi šlo spáchat.
A on tenhle medomet je na ruční pohon, takže elektrikáře netřeba.
A musí to bejt nutně horizontální medomet nestačil by radiální medomet?? tam by pak stačilo udělat koš a vyměnit koš z klasického na radiální??
Uvedený medomet dodává Vastoil, v e-shopu ho nemají, ale v pdf katalogu ano.
Když vydim jak vypadá tak mě napadá řešení pro architekta odpadu Smile Dalo by se to udělat ze starého jízdního kola Smile stačilo by nechat někde pocínovat zadní kolo a zadní osu s ložisky nějak utěsnit pomocí malých simeringů např. a ruční pohon by byl klasicky pomocí šlapky řtězových kol a řetězu a navíc by tam byl i volnoběh ("cvrček"). Upínání rámku k drátům kola by bylo pomocí jezdců na drátech.... buď dvou na krajích aby nevyletily odstředivou silou ven popř. 3 kde by nahoře jeden pohyblivý jezdec držel rámekaby se nehnul a nezvedal Smile teď záleží na kolik by vyšlo třeba pocínování toho kola Big Grina nakolik by vyšla nerezová nádoba nebo pocínovaná....
jejdamánku, simering, copa toje? já půl života vyráběl knížky a druhou se pohyboval v kultuře a tam takový slova neznají ... Honzo nebo Petře, mohli byste pro horizontální medomet vytvořit samostatný vlákno, věřím, že ta myšlenka výroby nezapadne
Simering je těsnící kroužek kterej se používá především pro těsnění ložisek na hřídeli... třeba kdyby ste rozebral pijonýra tak u klikovky sou simeringy každej z jedný strany.. je to vlastně guma nebo tvrzenej plast s konusem kterej brání unikání maziva ven Wink

teď si tak řikám že doma mám starej plastovej sud a dětský kolo schválně zkusim jestli bude ráfek pasovat dovnitř kdyžtak bych vyrobil prototyp Wink
To vypadá jako zajímavý nápad, Lukáši! Taky bych se přimlouval za samostatné vlákno ...Wink
V príspevku #14 sú všetky technické údaje. Tú nádobu dokáže vyrobiť každý klampiar. Stačí jedna tabuľa nerezového plechu 1x2 metre a pár metrov nerezového drôtu. Ručná prevodovka a nožový uzáver sa tiež dajú kúpiť. Keď zoberieme do úvahy, že každý včelár je tak trochu aj domáci kutil, nemal by byť problém ten medomet doma postaviť.
no problém je že nerez je drahej.. teď sem dal poptávku do jedný firmy na galvanický pokovování jaká by byla cena. Nádobu bych udělal ze starého bojleru který by se opískoval spousta starých bojlerů má krásný hladký povrch stačí jen omlátit vodní kámen Big Grin no a dneska vyzkoušim jak se bude chovat rámek na točím se kole Big Grin pak musim zkusit jestli se dá řetězový kolo posunout vejš tak aby fungoval volnoběh. No a pak už by konstrukce když by byli díly trvala cca 14 dní když bych to dělal po práci + doba kterou by to bylo na povrchový úpravě.... Nebyl by to sice nerez... ale cín se používal mrtě let... mě by se taky líbil nerez ale nemám na něj svářečku Sad
Stran: 1 2 3
Referenční URL's