Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání a čištění propolisu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
mám vlastní vynáles ze styrého přenosného vysavače na nabíjení. Na ten nám nádstavec škrabku s otvorem takže když škrábu propolis tak rovnou mi ho vsává ten vysavač- žádné zbytečné sbírání po troškách takteto jde rychle a jednoduše
Mě poradil jeden starý včelař toto - do úlu vložím kousek perlinky (plastová síť, dává se na zpevnění do fasád). Včely ji zatmelí. Stačí vyjmout, dát zmrazit a propolis vydrolit. Ale sám jsem to ještě nezkoušel.
Kam s tou perlinkou? Někam ke stěně?
pod stop, položit na rámky posledního nástavku a nad to stropní fólii.
Já používám polynet. Podstatné je, aby použitá síťovina byla ohebná, měla oka max 3mm a neuvolňovalo se z ní nic do propolisu.



doplnění
Míra.P má pravdu. Zbytky perlinky pak budete mít v medu.
lepší využití pro perlinku je leták před česnem - ani po dešti nemají včely před vchodem kaluže
S tou perlinkou bych byl opatrnej.Obsahuje v sobě něco jako skelná vlákna a včely jí dokážou snadno rozkousat(moje zkušenost).Polynet je v pořádku a já jsem kdysi koupil ve výprodeji pěknou ruly síta do oken proti mouchám to se mi osvědčilo taky.
Cíleně propolis neprodukuji.Pro sebe a své okolí jej získám tak,že oškrábnu větší kousky při bězné práci a při čištění nástavků po sezoně
všechen ten balast hodím do kbelíku se studenou vodou.Propolis zůstane na dně,seberu špínu,několikrát vyměním vodu a usuším.Bývá jej
25-30dkg. Dále si to dočistí příjemce.Propolis neprodávám,rozdávám co by bonus.
Ještě mě napadlo, kdy je nejvhodnější propolis získávat?
V podstatě celou sezónu, ale vrchol je v červnu.
První sítě dávám do úlu někdy koncem dubna a poslední odebírám po nakrmení. Mezitím je různě posouvám nebo vyměňuji - to podle potřeby. V době krmení mi slouží jako kryt nad kapsovým krmítkem, aby včely při krmení nemohly ven.

Přidávám sem krásné video.
Nazval bych ho: "jak na propolis".



Nevíte proč propolis propírá ve vodě a poté cedí a suší? Kvůli vosku atp.?
Díky Honza
No myslím si že ano.
Vosk a nečistoty plavou nahoře a tak se seberou tím sítkem. No pak se voda vylije a zbude nám dole jen propolis.
Je to tak, tedy píše se to tak v tom komentáři. Někde jsem ovšem četl, že to praní propolisu moc neprospívá. Ale zase už Wink si nemůžu vzpomenout, kde to bylo ... Jak ona se ta nemoc, hrome, jmenuje ...Big Grin



Mimochodem: zkoušel jsem to s těmi síťkami, ale zalepily mi všechno možné, jen ne ty síťky. Je na to nějaký fígl?
(11.10.2010 19:02)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Mimochodem: zkoušel jsem to s těmi síťkami, ale zalepily mi všechno možné, jen ne ty síťky. Je na to nějaký fígl?

Jak to tak sleduji u svých včel, tak myslím, že na to, jak moc tmelí, má vliv genetika, protože některá včelstva tmelí všecko a všude a některá skoro nic. A s těmi síťkami na to má určitě vliv větrání, protože kde jsem dal síťku a rovnou víko tak tmelily dobře a kde jsem na síťku dal igelit tak málo - síťka dělá mezírku kterou jde průvan a tomu se snaží zabránit. Jestli se mýlím, tak mě opravte.
(12.01.2010 19:08)PetrM napsal(a): [ -> ]Kam s tou perlinkou? Někam ke stěně?

Nahoru na rámkyTongue A místo perlinky se koupi plastová sít určena na těžbu propolisuBig Grin
Souhlasím, perlinka patří na polystyren. Ve větčině včelařských prodejen se dá koupit umělohmotná mřížka na získávaní propolisu (zatím jsem se setkal pouze se zelené barvy). Tu na horní loučky posledního nástavku a na ní folii a víko. Vkládám najaře a odebírám před krmením. Propolis je zní čistý a bez vosku.
Perlinku rozhodne nepouzivat! Mam ji take vyzkousenou, nemohl jsem sehnat onu zminovanou umelohmotnou mrizku. Pouzil jsem perlinku. Jeji nevyhoda je jiz ve velikosti ok. Ziskany propolis ma vyssi obsah vosku. Dalsi veci je uvolnovani castecek- skelnych vlaken. Nejde tak ani o to, ze jsou v ziskanem propolisu. Pokud totiz ziskavate propolis jen pro sebe, a chcete udelat tinkturu, tak filtraci se odstrani i ony castecky perlinky. Neco jineho je, pokud chcete expedovat surovi propolis... Navic vcelky perlinku vykusuji a nic bych nedal za to, ze se muze dostat do medu.
Idealní je ta umelohmotna mrizka. Pro vetsi vyteznost je lepsi vlozit ji opakovane, ci-li vybirat mrizku s mensim vytmelenim a vkladat novou. V souctu je to vice propolisu, nez kdyz vlozite mrizku a odeberete ji za dlouhou dobu.
Je dobre udelat pres strupek malinky pruvan skvirkou. Vcelky pak vice tmeli. Sesbirane mrizky se sroluji a v igelitovem sacku se vlozi do mrazaku. Zmrzle mrizky se nechaji v igelitaku a vydroli se v nem pomackanim.
Jsou vcelstva, ktera malo tmeli. Pro nekoho je to zadana vlastnost a pro jineho nevyhoda.. Vse se da zohlednit pri vyberu chovneho materialu. Nejvice tmeli vcelky v podleti(vyplati se casteji menit mrizky). Jinak tmeli krom snizene aktivity v zimnim obdobi neustale.
Z jednoho vcelstva je realne, pokud se tomu clovek systematicky venuje ziskat v nasich podminkach cca 300g propolisu. Ovsem je to individualne podle vcelstva.
Protihmyzácké sítě mám nachystané, tak jsem zvědav na "těžbu" propolisu Tongue
Za týden budu vyndavat sítě s propolisem, letos jsou bytelně zatmelené... Poslední měsíc tmelily jako o život Tongue
Ja už roky ťažím propolis, čiastočne pre rodinu, ale hlavne na predaj (1 kg 31 €), ročne získam (podľa toho ako sa snažím) aj 6 kg a viac. Na zber používam plastické siete a hlavne propolis získavam z horných latieik-louček rámikov. Sietí mám len 10 ks, ktoré kladiem na horné latky rámikov už zjari, siete kladiem začiatkom apríla, po zaplní ju odoberám, vkladám do širokého plastového vreca- mech a na druhý deň siete vymrvím vo vreci, bez vyberania z mrazáku. Siete znovu vkladám do včelstiev.

Keďže včely tmelia len priestor medzi rámikmi, sieť posúvam každé dva týždne do strán, aby bola sieť zaplnená propolisom po celej ploche. V zbytku včelstiev -asi 63 včelstiev, kladiem na horné latky fóliu, ktorá je zaťažená uteplivkami.

Včely ukladajú propolis na hrany horných latiek, približne za 2 týždne prop. odoberám.Fóliu odložím, málokedy na nej je prop. ten je na latkách a zberám ho stierkou, ide to rýchlo. Fóliu znovu vkladám do včelstva a znovu sa to opakuje. Istotne v od 8 mesiaca včely viac, pre včely je to dôležité, pretože upchávajú všetky škáry, nie z dôvodu škár, ale z dôvodu vysoko bytostného, aby eliminovali víjačku voskovú. aby nemohla do škár ukladala svoje vajíčka. Včely tmelia všetky medzery, ktoré sú pre včely neprístupné, pretože priestor nemôžu kontrolovať. Tak hurá a do toho! Anton
Síťky na získávání propolisu vkládám nahoru na rámky pod víko, zpravidla po nakrmení (druhá polovina srpna) a nechávám do konce září. Když si vzpomenu, tak je mezitím otočím o 90° aby je zatmelily ještě křížem. Při vyndávání sítěk seškrábnu ještě hodně propolisu z horních louček rámků jak popisuje Anton výše.
Používám síťky polynet (oka asi 3*3 mm), mají vyšší výtěž materiálu, ale s nižším podílem propolisu (více vosku) a síťky z "muší sítě", ze kterých je toho méně ale s větším obsahem propolisu, to je dáno zejména rozměry ok.
Jinak nejčistší propolis s minimem vosku, pěkně tmavě hnědý, získávám šeškrabováním z falce pro zavěšení rámků a z rámkových oušek.

Polynet / "muší síť

[Obrázky: 11_2011_027.jpg][Obrázky: 11_2011_026.jpg]

Síťky jsem vydroloval po vymrazení v mrazáku ale doma jsem si tím nadělal dost nepořádek, tak je už nechávám na včelíně a vymnu je touhle dobou když jsou po ránu mrazíky a domů už nosím jen surový propolis. Promývání ve vodě nepoužívám, prý se tím ztrácí část ve vodě rozputných látek, jen přeberu hrubé nečistoty, ostatní vyplave na hladinu v destilátu když dělám tinkturu, kde se potom seberou - nožky včel a kousky dřeva.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :