Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mikroskop
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Je včelaři k něčemu dobrý mikroskop? Např. u popisů nemocí včel jsou obrázky z mikroskopů, hodí se včelaři, právě při určování některých onemocnění?
JK
Pre bežné včelárenie nie, pokiaľ by si chcel inseminovať matky, tak binokulár tak do 10x zväčšenia, pokiaľ si len zvedavý, tak akýkoľvek školský mikroskop do 900x násobné zväčšenie. Pre určovanie chorôb atď. existujú specifické symptómy, takže sa bez mikroskopu zaobídeš. Ale je to zaujimavé. Treba si naštudovať mikroskopickú techniku, pripraviť pár roztokov a už sa len hrať a robiť si poznámky. Dobré je, ak dokážeš k mikroskopu pripojiť digitálny fotoaparát.
Jediný na co jsem se to učil je potvrzení nosemy...

Ted jsem videl v lidlu mikroskop i s připojením na pc.. stal cca 1300??? to z hlavy ted nevím. Ale zas by se na tom dlay ukazovat podrobnosti nohy, pyloveho košičku atd atd
Zdá sa mi, že som ho videl. Na takéto pozorovania je (časti včiel) dostačujúci. Ale peľ rozlišovať nedokáže. Na to treba elektrónový mikroskop. Vidieť to na monitore je vynikajúca vec. A samozrejme, je možno pozorovanie kedykoľvek dokladovať a konzultovať. Dostať kúpiť aj externé "kamery" pre PC k mikroskopom, ale ich ceny sú pomerne vysoké, alebo pokrivkáva kvalita.
Tak nemyslel jsem pyl přímo, ale čast nohy včely Smile)) tam stačí zvětšni v desitkach Smile))
Pylové preparáty lze pozorovat v normalním světelném mikroskopu. Elektronový mikroskop opravdu není třeba.
Máš pravdu, Tomáš. Tvary sa dajú veľmi dobre rozpoznať.... Sad Popol na moju hlavu!!!!
Nic se neděje, však stane se Shy
Sám jsem si připravoval pylové preparáty. Pylová zrna mají velikost ruznou,ale slušně jsou vidět již od 900x zvětšení. Náhodou je to úžasný svět tvarů a struktur. Vřele doporučuji si pořídit mikroskop a "bádat".Shy Ovšem pozorovat něco v elektronovém mikroskopu se jen tak někomu nepoštěstí. Další dimenzí objevování nádhery mikrosvěta je konfokalní mikroskopie.... To jsou pohledy... težko popsatelné to prostě člověk musí vidět..
Väčšina tých lacnejších mikroskopov (aj môj prípad), končí práve na hranici 900x až 1500x zväčšenie. Svetlosť taktiež nič noc. Potom ide cena "neúmerne" hore pre "domáce využitie". Ale to Ty určite vieš. Naposledy som sa s peľom hral, keď som s dcérou pozoroval "Brownov pohyb molekúl" či ako sa to volá. Vtedy som skúšal aj rôzne druhy peľu, ale neuspokojilo ma to. Potom dcérka priniesla fotky, kde peľové zrno bolo tak 5cm veľké. To bola nádhera a hlavne zaujímavé detaily. A na to som nemal.... Big Grin a bol som z toho hóóóóódne sklamaný. Sad
Slušný žákovský mikroskop se dá sehnat za cca 5000kč. Hodně dobrý mikroskop- binokulár začíná cenově na 12tis. Dají se sehnat i levnější,ale starší binokulární mikroskopy z různých zrušených laboratoří a škol.. Ovšem je potřeba dát si pozor na různé vady.
Ja som čítal niekde na nete, že sa dá ako mikroskop veľmi slušných parametrov /zväčšenie aj 3000x/ využiť mobil alebo digitálny fotoaparát, len to treba napojiť cez počítač. Ale keďže DIGI a PC nie je moja silná stránka tak si to moc nepamätám. Skúste sa nad tým zamyslieť Vy schopnejší v tejto oblasti.
Pokud někdo bude mít zálusk na mikroskopování, nalezl jsem slušné a cenově dostupné mikroskopy...
http://www.levne-mikroskopy.cz/mikroskop...lx-72.html
Taky přidám trochu do mlýna =) nabídka mikroskopů LIDL http://www.lidl.cz/cps/rde/xchg/SID-B783..._19454.htm
Opäť moja obľúbená stránka: http://www.dave-cushman.net/bee/micro.html . Je tu popis mikroskopovania, výroba rôznych doplnkov, za ktoré, keby ste si kúpili, zaplatíte neuveriteľné ceny. A čo je dôležité, je to zamerané na včelárstvo, ako aj autor.

Ten z LIDL-a je síce pekný a kamera lákavá, aj cez všetky riziká kúpy z druhej ruky, som to riešil asi takto: starší mikroskop (školský typ - všetko sklo, žiadne plastové šošovky), niečo málo plastu na tele. No a teraz hľadám vhodnú kameru. Cool
Jedna technická, i když bohužel smutná poznámka: Dave Cushman bohužel asi před měsícem zemřel. Jeho skvělé stránky prý budou udržovat kamarádi v chodu, ale doporučuji pro jistotu zaarchivovat, co jde.
Ivan Černý
Mikroskop z Lidlu jsem také koupil a dokonce jsem už pomocí něho diagnostikoval Nosemu u jednoho podezřelého včelstva! Viditelnost a rozlišitelnost je i pro mé nezkušené oko překvapivě dobrá. Na rozlišení Nosemy apis a N. cerenae však "nemám" - pokud tam vůbec byly obě N...
SW jsem zatím nemohl nainstalovat neb:
  1. vlastním Notebook bez CD šachty a na NETu se mi instalační soubory zatím nepodařilo nalézt
  2. dle manuálu je instalační CD pro maximálně WIN 7 (já mám WIN 8), což asi bude taky problém
Můžete někdo pomoci, nasměrovat,...?
ad1 . tak si to u někoho z CD zkopíruj na flešku.
ad2. software pro Win7 na Win8 může ale nemusí být problém, zkus to a uvidíš. Když tak se pak ozvi, zkusím poradit.



V rychlosti jsem našel tento odkaz na soft k mikroskopu ale nemám to na čem odzkoušet, tak nevím.
(07.01.2014 21:26)bobek napsal(a): [ -> ]ad1 . tak si to u někoho z CD zkopíruj na flešku.

Taky by šlo se zastavit v knihovně (= kde je internet zdarma) a potřebné soubory si poslat pomocí http://www.uschovna.cz . Služba je opět zdarma. Podmínkou je ale PC s připojením k internetu.
(07.01.2014 20:35)Futera Miroslav napsal(a): [ -> ]dle manuálu je instalační CD pro maximálně WIN 7 (já mám WIN 8), což asi bude taky problém

Vzhledem k tomu, že ten SW pro mikroskop
rozchodili i na Linuxu, tak bych se toho nebál.
Sám jsem se o tento mikroskop zajímal a většinou jsem četl pozitivní reakce (např. na akvaristických serverech), tak snad při příští akci si ho koupím, ale budu rád za každou další recenzi od včelaře.
Každopádně diskuse o určitém typu mikroskopu a jeho nastaveních je spíše do tohoto vlákna.
Díky všem za rady, ale nakonec jsem koupil CD mechaniku a SW instaloval z ní. První zkušenosti z používání mikroskopu Bresser Biolux NV (z LIDLu) dám do správného tématu Mikroskop a první snímky do Nosemoza včel
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's