Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 1 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medocukrové těsto
Autor Zpráva
PetrM Offline
Administrátor
*******
Administrators

Příspěvků: 2.712
Připojen(a): 07.09.2009
Hodnocení:  
Oslovení: Tykání

Facebook Google+ YouTube
Příspěvek: #1
Medocukrové těsto
Sám jsem nevěděl, jak se medocukrové těsto dělá. Nakonec jsem to našel. Skládá se z medu a cukru moučky přibližně v poměru 1:3 podle hustoty medu.

Kolik medocukrového těsta bych měl použít, když k podněcování oddělků bych měl dávat 1 kilo cukru s vodou v poměru 1:1 denně?

Langstroth 2/3 – Praha (227 + 245 + 258 m n.m.) + Kokořínsko (278 m n.m.)
15.11.2009 19:28
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
jdjd Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 806
Připojen(a): 29.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2
RE: Medocukrové těsto
Jinak...: dej místo krajního rámku rámkové krmítko plné těsta. Kontrola o víkendech je víc než dost, zvlášť máš-li je 60 km od baráku...
15.11.2009 21:46
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
PetrM Offline
Administrátor
*******
Administrators

Příspěvků: 2.712
Připojen(a): 07.09.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Facebook Google+ YouTube
Příspěvek: #3
RE: Medocukrové těsto
Stačí jedno krmítko? To je tuším přes dva rámky, ne?

Langstroth 2/3 – Praha (227 + 245 + 258 m n.m.) + Kokořínsko (278 m n.m.)
15.11.2009 23:19
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
jdjd Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 806
Připojen(a): 29.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #4
RE: Medocukrové těsto
Na těsto stačí jedno jednorámkové. Ani nemusí být vodotěsné - stačí ho udělat z obyč rámku. Horní loučku pryč, sololit na boky, ouška na zavěšení anebo položit na dno či nižší rámek. Nevyráběj to s tím, že je na věky... koukej na něj spíš jako na spotřební materiál. Teda pokud neplánuješ krmit rámkovými krmítky i na zimu...?
16.11.2009 20:52
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
PetrM Offline
Administrátor
*******
Administrators

Příspěvků: 2.712
Připojen(a): 07.09.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Facebook Google+ YouTube
Příspěvek: #5
RE: Medocukrové těsto
O ramkových krmítkách jsem spíš uvažoval pro oddělky.
Zimní krmení bych nechal na 2x 5l krmítko s prosakem.

Langstroth 2/3 – Praha (227 + 245 + 258 m n.m.) + Kokořínsko (278 m n.m.)
16.11.2009 21:47
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
JiříM Offline
Member
***

Příspěvků: 77
Připojen(a): 21.02.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #6
RE: Medocukrové těsto
Na stránkách MirkaP jsem se dočetl, že v současné době přikrmuje medocukrovým těstem (tzv. pro jistotu). Jaký máte postup při přípravě tohoto těsta (poměr cukru a medu), kdy a jak jej aplikujete ? Mám nástavkové úly s fólií nad horním nástavkem. Big Grin
Díky Jiří
07.03.2010 12:10
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
PetrM Offline
Administrátor
*******
Administrators

Příspěvků: 2.712
Připojen(a): 07.09.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Facebook Google+ YouTube
Příspěvek: #7
RE: Medocukrové těsto
Bylo by šílené použít do medocukrového těsta levný med ze supermarketu? Medocukrové těsto se bez medu dělá dost špatně. Undecided

Langstroth 2/3 – Praha (227 + 245 + 258 m n.m.) + Kokořínsko (278 m n.m.)
27.05.2010 13:47
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
PavelN Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 550
Připojen(a): 10.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #8
RE: Medocukrové těsto
přiznám se, že do toho bych nešel, raději koupit od včelaře - nějakého spolehlivého
moje oddělky mají roztok cukru v kapsovém krmítku. Letos je neplánuji vytáčet, takže v tom nevidím problém a navíc, z něčeno ty 2-3NN díla postavit musí Wink.

Včela dělá med a med dělá včely. Otakar Brenner
27.05.2010 14:37
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
petrmachac Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 642
Připojen(a): 27.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #9
RE: Medocukrové těsto
Ještě k těstu - pokud chci hustší a takové, aby se při transportu za letních veder nerozteklo - je finta míchat cukr s ohřátým medem.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 27.05.2010 17:59 od petrmachac.)
27.05.2010 17:52
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jan Pavlů Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 332
Připojen(a): 18.02.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #10
RE: Medocukrové těsto
Jasný...
Já medocukrové těsto dělám tak, že veškeré zbytky nespotřebovaného nebo znečištěného medu ohřeju v mikrovlnce (aby byl tekutý ahorký) a smíchám s moučkovým cukrem v poměru 1:3.
Je to hrozná práce (jak pro vrahy), ale pro krmení oddělků je to super a nic lepšího neznám...

Optimal a nástavkový 39x24, Frýdlantsko 300 m.n.m.
28.05.2010 9:11
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
PetrM Offline
Administrátor
*******
Administrators

Příspěvků: 2.712
Připojen(a): 07.09.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Facebook Google+ YouTube
Příspěvek: #11
RE: Medocukrové těsto
Právě kvůli těm oddělkům jsem se ptal. Medocukrové těsto prý nepodněcuje slídění a loupež na rozdíl od tekutého krmení 1:1.
A stejný objem těsta by měl mít i více "cukru" a tedy i déle vydržet.

Langstroth 2/3 – Praha (227 + 245 + 258 m n.m.) + Kokořínsko (278 m n.m.)
28.05.2010 9:22
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jan Pavlů Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 332
Připojen(a): 18.02.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #12
RE: Medocukrové těsto
Ano loupež není v takové míře než u ostatních způsobech....
Další výhoda je ta, že nedocukrové těsto položíte jako placku na horní loučky, včely jsou s ní pořád v kontaktu a hlavně oproti cukernému roztoku odebírají medocukrové těsto pomaleji což znamená soustavný přísun potravy jako při velké snůžce. Kdežto cukerný roztok včely odeberou ihned a pak se nudí a pokud není snůžka v přírodě přestanou stavět....
Víte co když dáte sklenice s prosakovacím víčkem to jde taky, ale musíte mít k tomu uspůsobené víko. Já mám malé oddělky na 3 - 5 plástů a tam to nejde... Prosakovací sklenicí utíká také teplo (si myslím)... Když nemáte včely na zahradě tak únik tepla je škoda. Kdežto medoc. těsto se umístí na loučky a úl se uzavře utepleným víkem teplo neuniká...
Rámkové krmítko je super věc, ale zase jen pro velké oddělky v celém nástavku nebo dnou nástavcích... Zase bych v nich raději krmil suchým cukrem politým medovou vodou, kvůli pozvolnému odběru...
Každopádně nezapomente na vodu (napáječka nebo stanoviště s dostatkem vody) jak pro těsto tak pro suchý cukr včely potřebují dostatek vody....
At se Vám daří Hanss

Optimal a nástavkový 39x24, Frýdlantsko 300 m.n.m.
28.05.2010 9:53
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jiří Matl Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.627
Připojen(a): 10.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook
Příspěvek: #13
RE: Medocukrové těsto
(28.05.2010 9:11)hanss napsal(a):  Jasný...
Já medocukrové těsto dělám tak, že veškeré zbytky nespotřebovaného nebo znečištěného medu ohřeju v mikrovlnce (aby byl tekutý ahorký) a smíchám s moučkovým cukrem v poměru 1:3.
Je to hrozná práce (jak pro vrahy), ale pro krmení oddělků je to super a nic lepšího neznám...

Nejsem ani potravinář, ani chemik a technolog, ale obecně se tvrdí, že med se v mikrovlnce naprosto znehodnotí. Jak je to tedy, vyjádřil by se někdo, kdo je od fochu? Já ho pro jistotu rozpouštím ve vodní lázni. Ale jak jsem byl psal, raději používám mač, příprava je rychlejší a jednodušší. Včel jsem se ptal, co jim víc chutná, ale mlžily ...Rolleyes Tak nevím ...

Cattus amat piscem, sed non vult tangere flumen ... / Po rybce kočič moc touží, však do vody jít se mu nechce ...
Jiří (39x30 (24) x 11 + 39 x 17 x 11)
28.05.2010 9:56
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
PavelN Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 550
Připojen(a): 10.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #14
RE: Medocukrové těsto

Včela dělá med a med dělá včely. Otakar Brenner
28.05.2010 10:07
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jiří Matl Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.627
Připojen(a): 10.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook
Příspěvek: #15
RE: Medocukrové těsto
Díky, Pavle, tohle jsem vloni četl, ale musím říct, že je to poněkud šalamounské. Téma je ovšem, jak vidno, složité. Přiznám, že mikrovlnku příliš nemiluju a užívám jen v případě nouze, na med nikdy a to taky radím kamarádům. Jsem tradicionalista.

Cattus amat piscem, sed non vult tangere flumen ... / Po rybce kočič moc touží, však do vody jít se mu nechce ...
Jiří (39x30 (24) x 11 + 39 x 17 x 11)
28.05.2010 11:46
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jan Pavlů Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 332
Připojen(a): 18.02.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #16
RE: Medocukrové těsto
Hezký článek... Určitě pro konzumaci lidí nedoporučuji!!!
Ale oddělku je podle mě nejspíš jedno jestli proploduje cukr nebo cukr a med z mikrovlnky (med. těsto) Smile
Tady jde spíše o to co je pohodlnější jestli vodní lázen (xxxmin) nebo mikrovlnka (2min na 1kg)...
Taky je otázka jak zamezíte při ztekucení medu ve vodní lázni tomu aby teplota nepřelezla tuším 50'C.... Nemyslím speciální soustavu k tomu vyrobenou... Myslím tím v kuchyni panelového bytu???
Hanss

Optimal a nástavkový 39x24, Frýdlantsko 300 m.n.m.
28.05.2010 12:15
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jiří Matl Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.627
Připojen(a): 10.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook
Příspěvek: #17
RE: Medocukrové těsto
No, blbě ... pravda ... Musím dávat bacha ... a to furt ... ale i to se dá ... A to nemám panelový byt, ale venkovské stavení s el. vařičem a kamny s plotnou, která má různé zóny ... A ono to s těm 50 stupni asi není až tak "horké", to by muselo být dlouho ... Každopádně snažší je med rozpustit v troše teplé vody. Proto taky preferuji ten mač ... Těsto mám v zásobě v mrazáku jen pro akutní případy v předjaří, což se mi třeba vloni dost vyplatilo ...

Cattus amat piscem, sed non vult tangere flumen ... / Po rybce kočič moc touží, však do vody jít se mu nechce ...
Jiří (39x30 (24) x 11 + 39 x 17 x 11)
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 29.05.2010 12:30 od Jiří Matl.)
29.05.2010 12:22
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 611
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #18
RE: Medocukrové těsto
Já mám na dnešek připraveno 10kg moučkového cukru na těsto.Vím že se musí nechat odležet ale máte nějaký přesný poměr a nebo vyzkoušený kolik toho medu na kilo cukru?
Zkoušel jsem to hledat ale nic i když vím že už jsem to někde četl a diskutovalo se o tom.Zatím jsem ho dělal jen od oka a šetřil medem ale letos šetřit nemusím.

Míra.P
01.01.2011 10:01
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
pavelno Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 380
Připojen(a): 01.10.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #19
RE: Medocukrové těsto
Jestli si to dobře pamatuji, tak je to v knize Včelařství a poměr je 1:3 - med:cukr. Ale ať se raději vyjádří nějaký praktik.
01.01.2011 10:46
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Josef Křapka Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.926
Připojen(a): 03.01.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #20
RE: Medocukrové těsto
(01.01.2011 10:01)Míra.P napsal(a):  Já mám na dnešek připraveno 10kg moučkového cukru na těsto.Vím že se musí nechat odležet ale máte nějaký přesný poměr a nebo vyzkoušený kolik toho medu na kilo cukru?
Zkoušel jsem to hledat ale nic i když vím že už jsem to někde četl a diskutovalo se o tom.Zatím jsem ho dělal jen od oka a šetřil medem ale letos šetřit nemusím.

Předložím Vám k použití jednoduchý "manuál". Zrovna předevčírem jsem domíchal 24 kg. Poměr je skutečně 1 kg medu na tři kg moučkového cukru. Moučkový cukr je dobré dobře nahřát. Lépe se to potom míchá. Odvážím si v míse 1 kg nahřátého medu. přidám cukr, promíchám dřevěnnou vařečkou a dám do trouby předehřáté na 80 °C. Po zahřátí promíchám a vrátím do trouby. To opakuji tak dlouho až je těsto vláčné, tak cca třikrát. Poté těsto naplním do igelitových sáčků od 5 kg balení cukru a uložím do chladna. To nahřívání cukru mám od ing. Titěry. To ocení zvláště Vaše bicepsy Tongue Je-li těsto dobře promíchané, je možné jej používat třeba okamžitě - v případě nouze, nedostatku zásob, včelstva. Je však lepší jej nechat odležet. Proto je "líné" (zimní) období pro jeho přípravu nejvhodnější.

Ten kdo chce, hledá způsob. Ten kdo nechce, hledá důvod.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 01.01.2011 12:10 od Josef Křapka.)
Hlasování: Jarinek (+1)
01.01.2011 11:50
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Krmné těsto z invertu zdenda 44 4.384 08.07.2016 9:51
Poslední příspěvek: tom.50

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)