Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medové pivo
Autor Zpráva
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 643
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #1
Medové pivo
Zdravím kolegové včelaři.
Tak už mám za sebou první úspěchy s medovinou ve které pokračuji dál a napadlo mě zkusit udělat něco dalšího z medu.
Určitě už někdo z vás chutnal na nějaké výstavě a nebo pouti medové pivo.Každý jsme samozřejmě zvyklí na tu "svoji" značku ale ani tohle pivíčko z medu není špatné.
Proto se vás ptám jestli jste to už doma někdo zkoušel uvařit si vlastní medové pivo.
Pokud ano tak jak na to a případně jestli víte o nějakém odkazu kde bych se dobral všeho potřebného k úspěšnému uvaření medového piva.Jak to dlouho zraje,kdy se to už dá pít a tak.Wink
Bylo by fajn udělat posezení pro přátele u včel s vlastním "ležákem" medovinou a medovcem.
Ještě jsem to nezkoušel na netu hledat protože vím že tady se najde určitě někdo kdo mi správně poradí.

Míra.P
08.02.2011 11:32
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
petrmachac Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 669
Připojen(a): 27.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2
RE: Medové pivo
Dol pořádá přímo kurz. 16.4. http://www.beedol.cz/wp-content/uploads/...zy2011.pdf .
08.02.2011 12:55
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jan Pavlů Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 334
Připojen(a): 18.02.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #3
RE: Medové pivo
(08.02.2011 11:32)Míra.P napsal(a):  ....Určitě už někdo z vás chutnal na nějaké výstavě a nebo pouti medové pivo. Každý jsme samozřejmě zvyklí na tu "svoji" značku ale ani tohle pivíčko z medu není špatné....
....Bylo by fajn udělat posezení pro přátele u včel s vlastním "ležákem" medovinou a medovcem....

No tak to je nápad přátele včelaři - pivaři!
Já to určitě zkoušet nebudu, protože se svou šikovností připálím i vodu natož pivo Smile
Nicméně pivečko je mojí velkou doménou, tak až se ti Míro ležáček pěkně uleží, mohl by jsi uspořádat PPPPP. (Pivní Posezení s Přáteli Pod Přimdou)
Pár piveček si od tebe také rád koupím Wink
Honza

Optimal a nástavkový 39x24, Frýdlantsko 300 m.n.m.
Hlasování: Renda (+1), palo (+1), Míra.P (+1)
08.02.2011 14:24
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
roslp Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 885
Připojen(a): 24.01.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Vykání
Příspěvek: #4
RE: Medové pivo
Hledal jsem na internetu, ale návod na pivo jen z medu a bylinek jsem nenašel.
Nepřibyl na fóru za ten rok někdo, kdo se rád podělí o zkušenosti?
19.03.2012 21:40
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Š.J. Offline
Member
***

Příspěvků: 222
Připojen(a): 06.02.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #5
RE: Medové pivo
Minulý rok som bol na jednej akciiu chlapíka, ktorý sa venuje obchodu s pivom, hlavne s menej známymi značkami varenými tradičnou metódou. Má v ponuke rôzne druhy ochutených pív, ale hovoril, že všetky sú varené tradične a len následne dochucované rôznymi sirupmi a príchuťami...
20.03.2012 10:25
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
S-ladek Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 910
Připojen(a): 29.01.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #6
RE: Medové pivo
Jojo, to si myslím také - to medové pivo, o ktrém je tu řeč, je pravděpodobně Kvasar - pivovar Černá Hora.
http://www.pivovarcernahora.cz/Article.a...D=1#kvasar

Kvasar - speciální světlé pivo s přídavkem medu
Původ názvu: Podle hvězdy Kvasar. Vynálezcem tohoto piva se stal pan Jiří Jelínek, který začal své pivo vařit doma ve svém sentickém pivovárku nedaleko Tišnova.
Chuť: Pivo vyznačující se dobrou pěnivostí, zlatožlutou až zlatohnědou barvou, dobrého řízu a plnosti, která podněcuje k dalšímu napití a odpovídá charakteru českých piv středně prokvašených. Vyznačuje se jemnou vyrovnanou hořkostí a jemnou medovou příchutí mírně nasládlého charakteru.
Obsah alkoholu: 5,7 %

Langstroth 2/3, Místní včela
20.03.2012 19:44
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 643
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #7
RE: Medové pivo
No vzal jsem jednu velkou sklenici květového medu 5kg který chtěl vypochodovat ven a dal do velkého hrnce.Zalil to asi 23l teplé vody a rozmíchal.Pak jsem zapl vaříč a přivedl to k varu.
Za současného sbírání pěny jsem přidal deset sáčků což je asi 70g melty a šest deka chmele.No a to jsem vařil a louhoval asi 30min.
Pak jsem hrnec postavil do vany s ledovou vodou a za stálého míchání rychle ochladil.
Pak jsem to zcedil přes uhelon.Byla to sladko-hořká voda s pěkně tmavou barvou a zajímavou chutí.Tak jsem si říkal že budu mít polotmavé medové pivo.
Šoupl jsem tam dávku Schimanského kvasinek jako na 50l medoviny a čekal.Vrátil jsem to zpět do toho hrnce a druhý den už to šumělo
Jenže se udělala jen taková nižší pěna a ne ta správná deka jak má být u pivovarských kvasinek no a tak jsem tam asi čtvrtý den šoupl ještě kostku droždí.
No a to už bylo o poznání lepší a i to mělo ten správný pivní kvasnicovej puch.
Po deseti dnech jsem to nalil do PET flašek a naplnil s tím lednici což se pivíčku líbilo ale žena namohla najít skoro ani máslo jak tam bylo plno.No remcala ale když pak koštla asi po deseti dnech první vzoreček tak jsem uslyšel "tak tohle můžu to mi chutná" ! No a bylo vyrovnáno.Wink
Samozřejmě to bylo ještě mládě a tak jak jsme se postupně dopracovávali k té poslední PET lahvi tak bylo čím dál lepší.

Výsledkem byl kalný,nefiltrovaný radler z medu nikoli však polotmavé barvy jak jsem se domníval díky obarvení tom meltou ale klasického zrzavého odstínu.
Teď sháním pivovarské kvasinky a jak mile to budu dělat tak budu fotit a také to nechám déle prokvasit aby toho zbytkového cukru tam bylo méně.

Kolik to mělo procent nevím ale když jsme s kamarádem vypili každý jeden litr tak jsme to pěkně cítili v hlavě.
Pokud se někdo obáváte střevních potíží tak naprosto zbytečně.Nikdo z lidí co to pili potíže neměl.Naopak se ptali kdy bude zase.
A tak říkám žádnej zkvašenej med nevyhazovat jsou tu pořád další možnosti jak jej s úspěchem využít.

Chce to docela dost chladit protože ty PET lahve jsou pod pěkným tlakem.Big Grin Modlil jsem se aby něco neruplo v lednici pak už by mi to hladce neprošlo.
Je to stejný jako s burčákem jen ten se pije co nejdřív a tady se musí čekat.

Míra.P
Hlasování:
10.04.2012 16:48
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Josef Slavíček Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 48
Připojen(a): 07.05.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Facebook YouTube
Příspěvek: #8
RE: Medové pivo
Já to zkoušel loni.Ve 30 L vody jsem rozpustil cca 8kg medu,přived k varu,pak tam vrazil chmel,myslim tak 120g.Povařil to hodinu a rychle schadil a ve 30 L kanistru s širokým hrdlem kvasil za pomoci pivovarských kvasnic svrchně prokvašejících.Po cca 10 dnech stočil do pivních lahví přidal drops na sekundární dokvašení a zátkovačem zazátkoval.Po cca 4 týdnech bylo hotovo.Chuť nebyla špatná,přirovnal bych to k ovocnému pivu nebo jako Frisco.
Jo abych nezapomněl,sekundární prokvašení proběhlo,až tak že to rozervalo 5 lahví.V tom jsou lepší petky,ty se dají odpouštět.

Pepa S.
300m Benešov 10 x 39x24
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 10.04.2012 20:06 od Josef Slavíček.)
Hlasování: Antonín Karoch (+1), architekt odpadu (+1), roslp (+1), alesjochman (+1)
10.04.2012 18:55
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 643
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #9
RE: Medové pivo
Tak jsem udělal další pokus a uvařil černé medové pivo.Pár dalších fotek a stručný popis najdete zde-http://pupek73.blog.cz/1209/cerne-medove-pivo
Jak to pak dopaden dám samozřejmě vědět Big Grin ať už to dopadne jak chce.


Přiložené soubory Miniatury
   

Míra.P
Hlasování: Radek Pupik (+1), S-ladek (+1), milan.hula (+1), Josef Křapka (+1)
18.09.2012 19:17
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
PhDr. Jarmila Píchová Offline
Member
***

Příspěvků: 169
Připojen(a): 16.07.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #10
RE: Medové pivo
Měla bych tu recept na domácí pivo (i medové), ale přiznám se, že jako nepiják piva jsem ho nikdy nevařila. Takže to někdo vyzkoušejte:
Domácí pivo: základní recept vychází z 18 litrů vody, balíčku žitné kávy (dnes: melta, nebo dozlatova pražené a semleté obilí), 20 g chmele.
Vše se asi půl hodiny vaří a pak se do vychladlého roztoku přidá 0,5 kg cukru a 20 g kvasnic. Vše se po scedí a slije do demižonu a nechá 14 dní kvasit. Pak je možné nápoj slít do lahví a uchovávat tradičním způsobem.

Medové pivo: 500 g kvalitního medu vaříme půl hodiny v devíti litrech vody. Po půl hodině roztok doplníme na deset litrů,vložíme se sáček s 20 g chmele a vaříme další půl hodiny. Do litru přiměřeně teplého odvaru vložíme 5 g kvasinek a necháme vzejít kvásek, který nalijeme do zchlazeného roztoku. Vše přelijeme do demižonu a hrdlo nádoby zakryjeme tkaninou, popř. kvasnou zátkou. Po pěti dnech bouřlivého kvašení přemístíme demižon do chladného sklepa a po dalších deseti dnech nápoj stočíme do lahví.

No, a pokud byste to chtěli zkusit vážně, pak se můžete přihlásit na kurs vaření piva: ( http://www.homebrewing.cz/clanek/4635-Ku.../index.htm ). Vedou ho Ing. Oldřich Koza, učitel technologie vaření piva v průmyslové škole, a Ing. Jan Šuráň z firmy Pivo Praha. Kurs je v termínech 3.11, 10.11. a 15.12.2012.
18.09.2012 20:39
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 643
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #11
RE: Medové pivo
Díky za recepty ale zdá se mi to málo medu na tolik vody.
Dneska jsem měřil opět tlak v sudu a už je tam místo 1,3 pěkných 1,9bar.
Zkoušel jste to někdo měřit kolik je takové pivo a třeba i ta medovina schopná udělat tlaku?
Sud má na sobě vyraženo max.tlak 3bar tak nevím aby nedošlo k nějakému maléru.myslím si ale že už by to moc stoupnout nemuselo.Burčák co mám v lednici udělal z PET lahve betonovej válec.Big Grin

Míra.P
19.09.2012 17:23
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
dexter Offline
Member
***

Příspěvků: 249
Připojen(a): 23.07.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #12
RE: Medové pivo
PET fľaša vydrží podľa spôsobu tlakovania 8 až 10 bar. Vermi mám to odskúšané. Jedna tresla pri 8bar a druhá pri postupnom pridávaní tlaku čiže 3bar... výpust 4bar.... výpust až do tých 10bar , kde to proste ten ľadničkový kompresor už nezvládal a ruplo to. Tlakovať však do tých čísel nedoporúčam, tú už ide o zdravie....

Vrátim sa k sudu: podľa mňa mal by si to sledovať a pokial je možno udržať ten tlak v normálnych medziach. Lebo ak rupne PET fľaša s 2litrami je iné ako keby ruplo hrdlo toho sudu z ocele. V tech chvíli by som pri ňom nechcel byť. Na druhej strane je možno ten sud, uzáver aj ventil krátkodobo schopný vydržať možno aj tých 10barov a tie 3bary vie ustáť materiál aj dlhšiu dobu, t.j. mesiace. Plastové rúrky bežne teraz používané vo vodoinštalatérstve vydržia tlak do 16 až 20 barov...

3/4 LG 185 mm 500 m n.m. + 590 m n.m
teraz aj 6/4 LG 350x448
v pláne B a CS(JU)
19.09.2012 17:35
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 643
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #13
RE: Medové pivo
Perfektní díky moc.
Upouštět můžu bez problémů díky tomu přidanému ventilku.Takže raději to budu držet na těch třech barech.
Ten burčák je určitě agresivnější a udělá větší tlak než to pivo.
Díky za zkušennost.

Míra.P
19.09.2012 18:46
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
PhDr. Jarmila Píchová Offline
Member
***

Příspěvků: 169
Připojen(a): 16.07.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #14
RE: Medové pivo
Schválně jsem se dívala do podobných receptů. Jeden ze skutečně ověřených uvádí 250 g cukru na 12 litrů vody (je u něj poznámka, že v létě stačí 200 g), pak mám ještě jeden, kde je 220 g cukru na 25 litrů vody, dále je surovinou chmel, melta (na tmavé) nebo ječmen (na světlé) a kvasnice.
Možná je to proto, že pivo je oproti medovině přece jen méně alkoholické a nemělo by být po vykvašení nasládlé nebo dokonce sladké, což medovina bývá.
Jen pro srovnání: u medového kvasu se bere 150 g medu na 3 litry vody (ale jsou v něm i sladké hrozinky).
19.09.2012 22:10
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
kerimir Offline
Member
***

Příspěvků: 215
Připojen(a): 11.07.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #15
RE: Medové pivo
Medové pivo recept opisuji tak jak je v knize 60let staré.

Postup při výrobě medového piva je shodný s postupem při výrobě medoviny.K zakvašení se používá méně medu, aby nápoj brzy prokvasil. Také není tak stálý a brzy musí se zkonzumovat. Při správném postupu a použití chmele se připraví lahodný osvěžující nápoj.

1. 13-15 kg se rozpustí v 78 litrech vody a vaří se 1,5 hod. při současného sbírání pěny. Množství tekutiny se poznačí a vyvařené množství vody pak doleje. Na to se v plátěném pytlíku ponoří do medového roztoku 100 g chmele a 15 min se vaří. Po zchladnutí se převede do kvasného sudu, přidá se na 1 litr 0,3 g středního fosforečnanu amonného a sud se uzavře kvasnou zátkou. Kvašení proběhne velmi rychle a po stočení se ještě nechá dokvašovat.

2. 10 kg rozšrotovaného ječného sladu se rozmíchá se 40 litry měkké vody a nechá se stát do druhého dne. Pak se 2 hodiny vaří po přidání 100 g chmele a 5 kg medu. Po zchladnutí se přecedí, převede do sudu a zakvasí čistou kulturou kvasničnou. Nechá se kvasit nejdéle týden, přetočí se do nového sudu, uschová se v chladnu a za 2 až 3 týdny se stáčí do lahví.

Recepty jsou staré, ale myslím že některé věci by se daly nahradit surovinami na domácí výrobu piva, třeba tady http://www.vasepivo.cz/

Přeji Vám ať se pivo dáří



Ještě jsem našel jeden recept

SVÁTEČNÍ MEDOVÝ SPECIÁL

Na výrobu budeme potřebovat:
1 kg medu (0,7 l sklenice),
2 kg světlého koncentrátu VÚPS,
50 gramů (5 pol. lžíc) chmele Žatecký Červeňák
a sáček spodních kvasnic.

Med rozpustíme v hrnci s horkou vodou a povaříme. Pokud se bude tvořit pěna, tak ji z vrchu sbíráme. Přidáme polovinu ze 45 gramů chmele a 30 minut vaříme. Pak dosypeme zbytek chmele a vaříme ještě dalších 20 minut. Poté obsah hrnce přelijeme přes jemné sítko, nebo látku do kvasné nádoby kde už je rozpuštěný práškový koncentrát a dolijeme vodu na 20 litrů. Pokud voda dosáhne asi 12°C, přidáme "nastartované" kvasnice a vše řádně promícháme. Na chladném místě necháme v otevřené nádobě proběhnout hlavní kvašení. Propadající se deku napovrchu odebíráme a pokud se hustota v mladého piva ustálí, stočíme ho do lahví s odměrkou dextrózy. Asi týden lahve uložíme na stejně chladné místo jako u hlavního kvašení a potom uskladníme nejlépe v lednici do 5°C. Po třech týdnech ležení můžeme ochutnat výjimečné silné pivo s vůní a jemnou chutí medu s cca 46 BU hořkosti a 5,8% alkoholu (podle druhu medu).

Není pravda, že máme málo času, pravdou ale je, že ho hodně promarníme.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 26.11.2012 21:40 od kerimir.)
Hlasování: roslp (+1)
26.11.2012 21:23
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
dexter Offline
Member
***

Příspěvků: 249
Připojen(a): 23.07.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #16
RE: Medové pivo
Máte niekto odskúšaný určitý druh pivárskych kvasníc a chmeľu? Značku a kde sa dajú kúpiť. Ja viem, že na internete je toho veľa, ale neviem čo je dobré!

3/4 LG 185 mm 500 m n.m. + 590 m n.m
teraz aj 6/4 LG 350x448
v pláne B a CS(JU)
22.01.2013 9:26
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
juryn Offline
Banned

Příspěvků: 308
Připojen(a): 21.10.2012
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #17
RE: Medové pivo
Dovolím si připojit pár svých poznatků a zkušeností...

Kvasinky od Schimanského jsou opravdu vynikající; hlavně se mi na nich líbí dvě vlastnosti - minimální pěnivost a dobrá sedimentace. Na pivo jsou však nevhodné - jedná se o hlubokoprokvášející kvasinky. Doporučuji na výrobu medoviny, kvasu atd.

Receptům, kde se slad pouze namáčí a pak následně vaří se vyhněte - slad je tam v tomto případě k ničemu, pokud ho necháte namáčet přes noc, může tak akorát zkysnout.

Pokud chcete vařit pivo ze sladu, je potřeba postupovat tímto postupem:
  • našrocený slad na 30 minut namočit do vody teplé 38°C
  • následně zahřát na 52°C a dvacet minut udržovat na této teplotě, občas zamíchat
  • potom zahřát na 62°C a opět dvacet minut udržovat na této teplotě, občas zamíchat
  • následně zahřát na 72°C a opět dvacet minut udržovat na této teplotě, občas zamíchat
  • nakonec zahřát na 75°C a zcedit, vycezené mláto několikrát vyprat v horké vodě a opět zcedit.
Při ohřevu na jednotlivé teploty je potřeba dílo intenzivně míchat, nesmí v žádném případě dojít k překročení teploty, byť jen lokálně - došlo by tím k nevratné inaktivaci enzymů, štěpící škrob na zkvasitelné cukry. Postup je popsán jez zkráceně, ale považuji to za zbytečné se zde podrobně rozepisovat, když se to dá vyčíst na internetu.
Já osobně popsaný způsob (infuzní) nepoužívám, vařím pivo na dva rmuty (dekokční způsob).

Potom bez ohledu na požitý postup následuje chmelovar; chmel se přidává natřikrát - na začátku varu, uprostřed a chvíli před koncem. Var by měl trvat 90 minut.
Po schlazení na zákvasnou teplotu (podle použitých kvasinek) přidáme kvasinky. Je dobré mladinu před tím provzdušnit, například několikanásobným přelitím z výšky z nádoby do nádoby...

Asi se ptáte, kde je ten med? Ten přidávám při zahřívání sladiny před chmelovarem. A kolik? To záleží na vás – kolik ho máte, jakou chcete chuť. Minimum bych doporučil ¼ , maximum ½, myšleno podíl obsahu cukru, záleží tedy na požadované stupňovitosti piva. V důsledku to tedy znamená, že co přidáme medu, ubereme sladu. U medu i sladu můžeme počítat, že 80% hmotnosti jsou zkvasitelné cukry. Jeden stupeň se myslí 1 kg cukru na 100 litrů – pokud chci tedy 50 litrů 12°, musí roztok (mladina) obsahovat 6 kg cukru, tedy 7,5 kg sladu (anebo 3 kg medu a 4,5 kg sladu).

S chmelem je to jako s kořením – každému chutná něco jiného. Žatecký červěňák je sice krásně voňavý, těžko se s ním však dosahuje vyšší hořkost, proto používám ještě Premiant, s kterým se dá nádherná hořkost. To samé se týká i množství, záleží na vkusu. V nabídce internetových prodejců je opravdu pestrá nabídka – chce se to nebát a trochu zaexperimentovat.

Kvasnice mám odzkoušené Saflager S-23 a Saflager W 34/70 – obojí bez problémů. S kvasnicemi pro svrchně kvašená piva zkušenosti nemám.

Ještě doplním svoji zkušenost s přislazováním pro sekundární kvašení mladého piva - bohatě stačí 1,5 gramů na pivo, tedy 3 g na 1 litr, tedy poloviční množství, než se všude uvádí; když jsem dával podle návodu, tak jsem míval problémy s tlakem - občas se na soudku vyvalil horní či dolní lem. Při dávkování 1,5 gramů na pivo je soudek natlačen tak akorát - pivo má dobrý říz a soudek vytočím celý, bez jediného pumpnutí a ještě dost tlaku zbude na takový ten strašně smutný, chrchlavě syčivý zvuk...

Kdo s tím chce začít, předem upozorňuji, že je to poněkud pracné, časově náročné a připravte se na to, že vše budete mít umatlané a uťapkané. Výsledek však stojí za to...
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 28.01.2013 11:04 od juryn.)
Hlasování: Futera Miroslav (+1)
26.01.2013 17:39
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
dexter Offline
Member
***

Příspěvků: 249
Připojen(a): 23.07.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #18
RE: Medové pivo
juryn potrebujem tvoju odbornú radu, pôvodne som chcel celý pšenicný slad zameniť za med postup:
  1. prevariť vodu a zmiešať s medom, pridať MELTU (pšeničnú ), zbaviť sa akéjkoľlvek peny
  2. pridávať chmeľ (čím viac horký tým lepšie?)
  3. použiť PIvarske kvasnice (chcel som spodné kvasenie) a dať to do celé do kvasnej nádoby
  4. práca kvasníc
  5. stočenie do fliaš/sudu (pridanie dextrozy)

3/4 LG 185 mm 500 m n.m. + 590 m n.m
teraz aj 6/4 LG 350x448
v pláne B a CS(JU)
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 26.01.2013 22:26 od dexter.)
26.01.2013 21:58
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Dušan Komenda Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 33
Připojen(a): 16.03.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #19
RE: Medové pivo
Na posledním Techagru v Brně jsem zhlédl včelařskou výstavu,kde se Kvasar točil.S nedůvěrou sem jedno koštnul,ale mile mě svou chutí překvapilo.Další do mě padala jak němci do krytu. Chci letos absolovat v Dole kurs vaření, a pak se pokusím o nějakej ten výtvor.....Díky za recepty a ať se dílo daří..

A vo votom to je! DUKOPLAV.
27.01.2013 11:08
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
juryn Offline
Banned

Příspěvků: 308
Připojen(a): 21.10.2012
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #20
RE: Medové pivo
pro dexter
Rád bych ti poradil, ale nemůžu ti k tvému receptu nic říct, když s tím nemám zkušenost.

Otázkou je, jestli se nápoj, připravený dle tvé receptury, dá vůbec považovat za pivo. Vím, že ve starých kuchařkách se techto receptur dá najít hodně; je však potřeba si uvědonit, že jsou poplatné své době - lidé řešili co do huby, na podobné rozmary jako pivo jim nezbývaly prostředky. Když po válce do melty v neděli či o hodech přidali pár zrnek pravé pražené kávy, tak si libovali, jak je to výborné. Dnes už to ani nikoho nenapadne, že se káva vaří z něčeho jiného než z kávy...

Mám za to, že pokud se bavíme o pivu, tak tam musí být tři základní suroviny: ječný slad, voda a chmel.
Místo zcukřování a vyslazování sladu je pochopitelně možné použít sladový koncentrát (recept od kerimir - přidal bych asi ale více chmele, mám rád hořčí piva). Připrávime se sice o možnost ovlivnit chuť a barvu základní sladiny, ušetříte si tím ale hodně času a hlavně matlání...
Vše ostatní bych asi pivem nenazýval...
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 28.01.2013 14:56 od juryn.)
27.01.2013 12:14
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Receptár ,medové dobroty Rasťo 71 3 9.631 12.06.2019 16:13
Poslední příspěvek: Pavera Bernard
  Medové cukrovinky Hornet 12 18.397 09.03.2013 23:11
Poslední příspěvek: Tejkl Václav

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies